Connect with us

Politica

Se ascut săbiile în orașul Hârșova

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Pornind de la o fotografie postată pe cea mai cunoscută rețea de socializare, descoperim că între primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu, și fostul edil al localității, liberalul Ionel Chiriță, acuzațiile ajung dincolo de litera legii, fiecare aducându-și acuzații de demascare a abuzurilor. Până acum, niciunul nu și-a adresat vreo nemulțumire directă, în mod public, însă pare că paharul s-a umplut. Cel care face precizări despre ceea ce se petrece în oraș este primarul Ionescu, pe care l-am contactat pentru o altă situație. De partea cealaltă, Ionel Chiriță nu se lasă! Declară pentru “Ordinea.ro” că va demasca abuzurile trecute, dar și pe cele prezente. Revenind la demers, este vorba despre o fotografie pe care am descoperit-o pe un cont de Facebook – Alerte Harsova – și unde, astăzi, a fost făcută publică o imagine care îl are în prim plan pe reprezentantul comunității din satul Vadu Oii în Consiliul Local al orașului. Domnul se numește Vasile Nicolae, oamenii îl știu drept “Nicu păduraru”, iar imaginea a rezoltat internetul din cauza mesei pline de băutură în preajma căreia acesta a fost fotografia. Totodată, oamenii s-au arătat revoltați de situație, de modul în care un asemenea personaj promovează localitatea. De asemenea, mesajul care însoțește această fotografie îl privește și pe primarul Viorel Ionescu, în spatial public este știut faptul că edilul este cel care l-a numit pe această… funcție. Din aceste considerente, dar și pentru faptul că primarul unei localități cunoaște cel mai bine realitatea locului, l-am contactat pe primarul din Hârșova pentru a ne lămuri. Discuția cu primarul a scos la suprafață, așa cum am precizat încă de la început, niște probleme mai vechi, rămase nerezolvate.

“Eu nu înțeleg paginile anonime, așa cum este cea pe care mi-o prezentați dvs. Domnul despre care îmi spuneți reprezintă satul Vadu Oii în Consiliul Local Hârșova pentru că oamenii de acolo l-au ales, într-o ședință desfășurată la Căminul Cultural încă de anul trecut. Oamenii și-au desemnat reprezentantul, nu eu am impus pe cineva, asta ca să lămurim acest aspect! Ok, era la masă, era în timpul liber, nu e vreun demnitar pe care să-l tragi de mânecă și să-i ceri explicații, așa că nu văd de unde atâtea reacții?!”, se întreabă primarul Viorel Ionescu, chestionat de “Ordinea.ro”.

“Ionel Chiriță, fostul primar, nu a depășit înfrângerea din alegeri”

Știut fiind faptul că în spatial public sunt prezentate multe situații din spatele multor conturi false, l-am întrebat pe edil dacă are cunoștință și cine s-ar putea afla în spatele celui de pe care se promovează această fotografie. Primarul Ionescu ne-a răspuns prompt și ne-a precizat următoarele: “Chiriță, Ionel Chiriță, fostul primar are legătură cu acest cont, la fel cum are legătură și cu altele de pe unde se încearcă denigrarea mea. A fost două mandate primar, în primul a fost liniștit, după care a văzut că oamenii sunt nemulțumiți a început să se agite. O face și acum! Le-am transmis să mă lase măcar două luni pentru că am multe proiecte în lucru și pentru care voi căuta finanțare. Chiriță, fostul primar, nu a depășit înfrângerea din alegeri, nu a înțeles că a pierdut alegerile. De asemenea, pentru a ne liniști cu aceste acuzații și pentru că dumnealui nu mai are nicio funcție, am cerut lămuriri și pentru funcția de președinte executiv al Asociației Orașelor din România, știut fiind faptul că, în conformitate cu legislația în vigoare, el nu ar mai avea voie să facă parte dacă nu mai este primar. Vreau să știu care sunt relațiile contractuale ale dumnealui în Asociația Orașelor din România, să lămurim lucrurile în mod public. De asemenea, țin mult să precizez că nu am nevoie să mă laude, dar nici să îmi aducă prejudicii de imagine. Eu dorm liniștit și, dacă în 2020 nu voi mai fi ales primar al orașului Hârșova, mă voi întoarce la activitățile mele. Am venit să fac treabă, cetățenii fiind cei ce vor decide dacă merit să merg mai departe, nimeni altcineva.”

Chiriță zâmbește și amenință că va demasca abuzuri trecute și prezente

În replica, Ionel Chiriță, fostul primar al orașului Hârșova, zâmbind, a negat orice acuzație ce i se aduce.

“Nu am nicio legătură cu această pagină de Facebook, nu știu cine este în spatele acestei pagini de Facebook”, a declarat Ionel Chiriță pentru “Ordinea.ro”, și a continuat: “Domnul primar nu a adus nimic nou orașului Hârșova, continuă doar genul de politică locală și administrație pe care le-a desfășurat Tudor Nădrag, primarul din mandatul trecut al orașului. Amândoi se preocupă de compromiterea adversarilor politici! Eu nu îmi propun să mai candidez la alegerile locale și, dacă pot să îmi ajut orașul din altă funcție publică, o voi face negreșit, asemeni unui cetățean conștiincios care luptă pentru comunitatea din care provine și voi respecta legislația în vigoare și voi face presiune ca și el să respecte principiile transparenței în administrația publică. Vă repet: nu știu cine se află în spatele acestui cont de Facebook, dar nu vă ascund că știu faptul că domnul din imagine a fost în PNL. Eu sunt un om cu personalitate, nu mă ascund în spatele unui cont fals de Facebook și vă rog să mă urmăriți în continuare pentru că voi demasca abuzurile trecute și pe cele prezente.”

În aceste condiții, situația este clară: între fostul primar Chiriță și primarul Ionescu se duce o luptă a orgoliilor, o luptă pe proiecte și imagine publică. Rămâne de văzut cine va avea de câștigat… Cetățenii, cu siguranță că nu!

Comments

comments

Politica

Guvernul Cîțu, împrumut de 508,9 milioane de lei de la bănci. Vezi cu ce dobândă

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 508,9 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 165 de luni, la un randament mediu de 3,27% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris peste 543,9 milioane de lei.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

MFP a planificat, în luna ianuarie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,5 miliarde de lei, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 4,1 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 615 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma, uşor sub cea din decembrie 2020 (4,985 miliarde lei), va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. (sursa: stiripesurse.ro)

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Virgil Popescu, ministrul Energiei: “Avem o mare problemă cu resursa umană la Cernavodă. Oamenii se instruiesc aici, apoi pleacă în alte ţări”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Cea mai mare problemă a sectorului nuclear din România este resursa umană, în condiţiile în care oamenii se instruiesc la centrala de la Cernavodă, apoi pleacă în alte ţări, a afirmat, luni, ministrul Energiei, Virgil Popescu. El a fost prezent la Cernavodă la startul campaniei de vaccinare pentru Covid a angajaţilor din centrala nucleară, 1.100 de angajați din cei 1.400 s-au înscris deja pentru vaccinare.

“Am venit pentru a fi alături de colegii mei de la Cernavodă, care au început procedura de vaccinare. Le mulţumesc pentru tot ce au făcut în cursul anului 2020, să nu uităm că ei au fost primii care au intrat în autoizolare în campusul de la Cernavodă tocmai pentru a asigura producţia de energie necesară ţării şi alături de ei mai sunt şi alţii în sectorul energetic şi le mulţumesc tuturor. Am discutat despre problemele care sunt şi cum putem trece peste ele. Avem o provocare foarte mare: să construim unităţile 3 şi 4, să retehnologizăm unitatea 1, iar cea mai mare provocare este resursa umană. Avem nevoie de resursă umană calificată, profesionistă, aşa cum este acum. Asigurarea continuității funcționării sistemului energetic în vremea pandemiei, pe perioada stării de urgență, a fost făcută cu profesionalism și dedicare și de angajații de la Centrala de la Cernavodă. Lucru pentru care le mulțumesc din nou. De aceea astăzi am fost prezent la Cernavodă, unde a început vaccinarea angajaților de la SNN, împotriva COVID 19. Îi încurajez pe toți lucrătorii din sistemul energetic să se vaccineze, pentru a avea grijă de sănătatea lor, a celor din jur, și, implicit, să ne ajute pe noi românii să ”funcționăm” la cei mai buni parametri. SNN este un obiectiv important, iar cei de acolo au demonstrat că pot face performanță. Există și o serie de probleme, pe care le-am discutat astăzi, la care, ca ministru al Energiei, voi oferi suportul pentru a găsi cele mai bune soluții pentru dezvoltare și modernizare”, a precizat ministrul.

Virgil Popescu a amintit că centrala de la Cernavodă are cele mai eficiente reactoare nucleare din lume, conform unui studiu independent care se publică anual.

“Provocarea cea mai mare va fi să asigurăm resursa umană pentru funcţionarea unităţilor 1 şi 2 şi pentru construcţia şi funcţionarea reactoarelor 3 şi 4. Oamenii vin, stau aici, sunt instruiţi, instruirea unei persoane din domeniul nu este simplă, durează foarte mult, după care, evident, omul caută ceva mai bun şi sunt oameni care au plecat de la Cernavodă şi lucrează în alte ţări în sectorul nuclear. Trebuie să fim pregătiţi să trecem şi peste acest lucru, să găsim şi să aducem oameni tineri, oameni noi. Este o mare provocare, pentru a menţine standardul de eficienţă şi de securitate nucleară. Aceasta deoarece Legea securităţii nucleare se cam loveşte de Legea achiziţiilor, dar noi, la o centrală nucleară, trebuie în primul rând să asigurăm securitatea din punct de vedere nuclear şi apoi să vorbim de partea comercială. Suntem printre cele mai sigure centrale din lume, cea mai eficientă şi vrem să rămânem aşa”, a completat ministrul Popescu.

În ceea ce priveşte campania de vaccinare pentru Covid, ministrul a precizat că el însuşi s-a vaccinat şi recomandă tuturor românilor să facă acest lucru, pentru ca lucrurile să revină la normal.

sursa foto: Facebook / Virgil Popescu

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Senatorii și-au votat bugetul pentru acest an: peste 250 de milioane de lei!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Senatul a adoptat, astăzi, în sesiune extraordinară, bugetul pentru anul 2021. Acesta se ridică la 250.797.000 de lei, din care 18 milioane de lei au fost alocate plății pensiilor speciale. Potrivit documentului, cheltuielile de personal sunt credite de angajament de 177.651.000 lei şi credite bugetare 177.651.000 lei. De asemenea, pentru bunuri şi servicii sunt credite de angajament de 24.037.000 lei şi credite bugetare 24.037.000 lei. Transferuri între unităţi ale administraţiei publice – credite de angajament 4.922.000 lei şi credite bugetare de 4.922.000 lei, iar la capitolul alte transferuri apar credite de angajment de 26.000 lei şi credite bugetare de 26.000 lei. La proiectul privind bugetul Senatului pentru 2021 au fost 86 de voturi „pentru” şi 44 de abţineri.

Sursa: stiripesurs.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: