Actual

Se înființează o fermă de tăurași la Sibioara! Vedeți cine are bani pentru un asemenea proiect!

nov. 15, 2017 Maria Ionescu

În cursul zilei de ieri, pe site-ul APM Constanța au fost publicate mai multe proiecte ce urmează a fi realizate în următoarea perioadă de timp. Ne-a atras atenția unul postat de către un proiectant din București, realizat în favoarea companiei Agrozoomit Farm SRL, al cărei director este Pufleni Dumitru-Alexandru. Societatea își propune să înființeze o fermă de bovine, cu regim de creștere și îngrășare intenstiv. Amplasamentul studiat se află în intravilanul satului Sibioara, comuna Lumina. Este vorba despre un teren de 38.000 mp asupra căruia este constituit drept de superficiu în favoarea societății Agrozoomit Farm SRL.  Potrivit proiectului, în fermă vor crește 288 de tăurași, care vor fi repartizați în 3 adăposturi a câte 12 boxe. În fiecare boxă vor putea fi câte 8 bovine.   Investiția constă în construirea adăposturilor pentru bovine – care vor avea fronturi de furaje, instalație de adăpare, sisteme speciale de curățare a dejecțiilor – sistem de colectare și stocare a dejecțiilor, o bucătărie furajeră automatizată cu o capacitate de 1tonă/h, o platformă de furaj. De asemenea, va fi realizat sistemul local de alimentare cu apă potabilă, sistemul de colectare și stopare a dejecțiilor, va fi împrejmuit obiectivul și va fi realizat accesul auto. Nu va lipsi nici rețeaua interioară de plaformje carosabile, nici aleile pietonale sau spațiile verzi. În fermă va fi supus îngrășării tineretul bovin mascul cu vârsta de minim 6 luni la preluare și cu greutatea corporală medie de circa 180 kg/exemplar, care, în urma îngrășării în regim intensiv până la vârsta de 18 luni, atinge greutatea corporală medie de circa 490 kg/exemplar. Preluarea și recepția animalelor pentru îngrășare se va face din ferme specializate pentru tineret bovin, producători individuali și din târguri și oboare. Baza biologică o reprezintă rasele de carne autohtone, în special Bălțata Românească, cu aptitudini foarte bune de îngrășare. Potrivit proiectului, se va administra hrană la discreție din stocul asigurat la nivel de fermă, completată cu supliment proteino-vitamino-mineral (PVM), sare, fosfat monododic și disodic sau dicalcic, iar animalele vor avea acces liber la hrană și la apă. Distribuirea furajelor în adăpost se va face cu ajutorul unei mașini specializate (remorcă tehnologică), tractată, care are menirea de a amesteca furajele în funcție de rațiile stabilite şi de a le distribui prin deplasare de-a lungul culoarului de furajare. Bovinele ajunse la starea de îngrașare și greutate optime, sunt livrate către unitățile de valorificare, repectiv abatoarele specializate în sacrificarea și valorificarea cărnii de bovine, din județul Constanța si cele limitrofe, folosind mijloace de transport specializate și autorizate. Construcția va cuprinde și un vestiar pentru angajați pentru haine de stradă, unul pentru echipamente, un birou pentru medicul veterinar care va lucra aici, o cameră farmacie, un birou pentru șeful de fermă și un spațiu pentru servit masa. Potrivit directorului Pufleni, lucrările ar putea începe în primăvara anului viitor, ceea ce înseamnă că peste un an ar fi finalizate. În ceea ce privește numărul de angajați pe care îi va avea, aceștia nu vor fi mai mulți de 5 sau 6.

Comments

comments

Maria Ionescu

About The Author

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!