Connect with us

Politica

Se naște o nouă majoritate în Parlament după consultările de la Cotroceni?

Tatian Iorga

Publicat

la

Prima rundă consultări la Cotroceni s-a încheiat. Deși partidele și formațiunile politice parlamentare au fost chemate de președintele Klaus Iohannis la Cotroceni pentru a vedea cum va fi transpusă în legislație tema referendumului pe justiție, senzația multor analiști politici și jurnaliști a fost că, de fapt, Iohannis încearcă să facă ceea ce Ludovic Orban, președintele PNL, nu este în stare. Adică să negocieze o nouă majoritate parlamentară, care să dărâmă alianța PSD – ALDE, susținută de UDMR și minorități. Cum nu este destul de dificil să îi ademenești pe cei de la UDMR și minoritățile, una dintre piedicile formării noii majorități rămâne la ALDE, căreia Iohannis trebuie să-i facă o ofertă de nerefuzat. Pe de altă parte, ar mai fi o altă piedică, aceea că PNL și USR nu se înțeleg. Pe de o parte, PNL-ului îi sfârâie călcâiele după guvernare, pe de altă parte, USR pare ceva mai cumpătat și nu ar vrea să preia o guvernare de la PSD pentru că i-ar eroda. În aceste condiții, misiunea lui Iohannis, aceea de a forma o nouă majoritate parlamentară, pare destul de greu de îndeplinit. Poate că, de fapt, Iohannis nici nu vrea cu adevărat să se întâmple acest lucru și vrea să-i lase pe social-democrați să se prăbușească de tot.

Maghiarii merg pe principiul: „dă-mi ca să îți dau“

În prima zi a consultărilor cu partidele pe tema transpunerii în legislaţiei a referendumului pe justiţie şeful statului a discutat cu reprezentanții PNL, USR şi UDMR. Liderul UDMR, Kelemn Hunor, a declarat, după consultările cu Klaus Iohannis de la Cotroceni, că în acest moment nu există o majoritate parlamentară calculată a Opoziţiei cu susţinerea partidului său, pentru a trece o moţiune de cenzură la adresa Guvernului.

„Nu am discutat despre acest scenariu (adoptarea unei moţiuni de cenzură, n.red.). O moţiune de cenzură este binevenită oricând. Nu neg că am avut discuţii cu PNL şi USR în această săptămână. Am făcut matematică cu ei. Nu există 233 de voturi nici cu noi. Acest lucru nu trebuie să conteze. Aseară am stat şi am calculat şi majoritate nu există”, a declarat, marţi, Kelemen Hunor.

Totodată, liderul UDMR a transmis că parlamentarii Uniunii vor susţine o moţiune de cenzură la adresa Guvernului şi se vor consulta pe textul moţiunii de PNL.

USR nu spune nu unei moțiuni de cenzură

Președintele USR, Dan Barna, a anunţat că i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis, la consultările de la Cotroceni, că moţiunea de cenzură a opoziţiei va fi depusă cel mai probabil săptămâna viitoare. Delegaţia USR a discutat cu şeful statului şi despre scenariile de după moţiune cu privire la guvernare.

„Am încercat să analizăm şi calendarul posibil pe marginea moţiunii de cenzură, pe care opoziţia o va depune cel mai probabil săptămâna viitoare, şi am discutat scenarii pentru ca moţiunea să treacă. Scenariile sunt ca moţiuna să treacă sau să nu treacă. În situaţia în care moţiunea va trece vom discuta despre un guvern interimar sau un nou guvern. Alegerile anticipate după prezidenţiale sunt o necesitate şi asta i-am transmis şi preşedintelui, pentru că altfel am rămâne captivi ai unei majorităţi parlamentare care nu mai funcţionează în România. Am transmis că vom susţine orice variantă a unui Guvern, non PSD. Plus alegerea primarilor în două tururi şi acea abrogarea a OUG 114”, a afirmat Dan Barna, astăzi, la Cotroceni.

Acesta a adăugat, referitor la discuţiile despre referendum, că odată cu revizuirea Constituţiei, ar trebui să fie inclusă şi transpusă în Legea fundamentală şi iniţiativa Fără penali în funcţii publice a USR.

„Am prezentat şi punctele de vedere ale USR şi Alianţei USR-PLUS. Noi considerăm că ar trebui să fie reforma constituţională cumva un pic mai largă, dar ea oricum va fi axată pe reducerea OUG. Preşedintele a fost de acord că iniţiativa Fără Penali în funcţii publice va trebui să fac parte din această revizuire, pentru că a trecut de CCR. Deci e o iniţiativă legitimă, morală şi legală. Vom continua să avem aceeaşi perspectivă fermă pe respectarea statului de drept şi vom face efoturi să aliniem legile justiţie cu recomandările Comisiei de la Veneţia”, a conchis Barna.

PNL, portavocea lui Iohannis: vrea referendum și la prezidențiale!

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că susţine toate demersurile preşedintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în Constituţie şi legislaţie voinţa exprimată de cetăţeni la referendumul pe justiţie. Liderul PNL a precizat că este o oportună reluarea dezbaterii publice pe legislaţia în justiţie.

„Reprezintă lege pentru noi şi PNL susţine toate demersurile preşedintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni la acest referendum. Am abordat şi subiectul legislaţiei în domeniul justiţiei. Susţinem clar reluarea dezbaterii publice pentru a genera o legislaţie în acord cu cea europeană, care să transpună recomandările din MCV şi ale Comisiei de la Veneţia. PNL va susţine orice alte iniţiative necesare pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni”, a afirmat Ludovic Orban, după consultările PNL cu Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar trebui să aibă loc odată cu alegerile prezidenţiale.

„Ar fi bine să se ajungă la referendum odată cu scrutinul de alegeri prezidenţiale, pentru că e şi mai ieftin, şi mai potrivit să organizăm referendumul cu ocazia acestor alegeri. Nu cred că va exista un partid politic care să se opună voinţei exprimate de cetăţeni, ca atare nu cred că va fi o dezbatere polemică pe această temă. Eu cred că trebuie transpusă în modificări constituţionale cât mai repede posibil, epntru că ştim bine că practica tergiversării poate să creeze pentru anumite forţe politice pretext pentru a amâna aceste modificări în speranţă că nu vor fi adoptate. Eu cred că modificările trebuie să fie făcute într-un ritm cât mai alert posibil”, a completat liderul PNL.

Miercuri au fost invitate la consultări delegaţiile PMP, ALDE, Pro România, minorităţile naţionale şi PSD.

Sursa: Mediafax

Sursa foto: presidency.ro

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Constanța. PRO România a depus candidaturile pentru Parlament. Mircea Dobre: „Turismul și agricultura, priorități pentru noi“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Coordonatorul PRO România Constanța, Mircea Dobre, și secretarul general adjunct, Răzvan Filipescu, au depus, astăzi, la Biroul Electoral Județean Constanța, listele cu candidați pentru Senat și Camera Deputaților. Iată listele de candidați:

Senat:

FILIPESCU RĂZVAN

BĂTĂRIGĂ LOREDANA

CRUCERU VICTOR

IONESCU ALEXANDRU

RIZEA VASILE

LEIȚOIU DELIA

MOCANU CRISTINA-GEORGIANA

Camera Deputaților:

DOBRE MIRCEA-TITUS

TROFIN VALENTIN-OLIVIAN

PEIU LAURENȚIU

BOBE MIHAI

DUMA ADRIANA

BUZOIU FLAVIU

COCOR CODRUȚ

DRĂGAN LEONARD

CĂȘUNEANU MARIAN

POSTOLACHE SERGIU-IONUȚ

GOBEAJĂ LAURENȚIU-ADRIAN

BUTUMAN MIHAELA-MĂDĂLINA

ȘANDRU LUMINIȚA

FLOCA IONUȚ

„Vreau să mulțumesc celor 16.000 de susținători, care au semnat listele de candidați ale PRO România pentru județul Constanța…După cum se știe, avem o unire cu ALDE și garantăm de pe acum că va fi cea mai importantă formațiune politică de opoziție din Parlamentul României, dar o opoziție constructivă și nu distructivă, așa cum s-au remarcat cei de la USR sau cei de la PNL până în momentul când au ajuns la guvernare. Acum avem o guvernare incompetentă, care ne demonstrează că avem în fiecare zi câte un colectiv și ne apropiem de 100 de decese pe zi și nimeni nu mai este responsabil sau vinovat. Președintele nu mai cere nicio demisie, iar guvernul lui este perfect. Românii trebuie să își dea seama că singura formațiune politică care a demonstrat prin Victor Ponta la guvernare este PRO România, formațiune capabilă să scoată țara din criză datorită unui program economic și social, care va fi lansat în perioada următoare. Vom susține cu tărie tot ce înseamnă industria de turism, industria HORECA, și o protecție socială pentru toți cetățenii României. Este un program de guvernare coerent și eficient, dar și constructiv în același timp“, a declarat Mircea-Titus Dobre.

Acesta a mai spus că PRO România va duce o campanie constructivă, așa cum a făcut și la locale, și vom prezenta proiectele pentru Constanța, care sunt în primul rând pentru turism și agricultură, acesta din urmă neavând nicio susținere decât a sa și a lui Răzvan Filipescu.

„Din calitatea de senator mă voi lupta împreună cu colegii mei să sprijinim proiectele pe care le-am prezentat pe plan local. Ne dorim ca în Parlament să ajungă oameni care cunosc legislație și proceduri parlamentare și să avem oameni care se luptă pentru județul nostru. Cu regret văd că, în prezent, toate regionalele și instituțiile din sud-est își au sediul la Galați, ba la Brăila, iar Constanța a pierdut competiția din punct de vedere al dezvoltării. PRO România este singurul partid care a venit cu proiect concrete.“, a spus Răzvan Filipescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Șeful de la Drumuri Județene, noul președinte al Organizatiei municipale a PSD Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Biroul Permanent Județean al P.S.D. Constanța a hotărât numirea în funcția de președinte interimar al Organizației Municipale PSD Constanța a lui Lucian Lungoci, până la organizarea alegerilor statutare în organizație. Hotărârea a fost votată în unanimitate de către cei prezenți, înregistrându-se o absență, notează purtătorul de cuvânt PSD Constanța, Radu Babuș.

Amintim că Decebal Făgădău, cel care a ocupat funcția de președinte la municipiu, a demisionat ieri din PSD, după ce a fost trimis în judecată, tot ieri, de DNA, pentru abuz în serviciu. Intersant este că, tot ieri, Lucian Lungoci anunțase conducerea partidului că demisionează din funcția de secretarul executiv al Organizației Județene a PSD Constanța, nemulțumit de modul cum s-au făcut cu listele de candidați pentru alegerile parlamentare. Câteva ore mai târziu, Lungoci a revenit asupra deciziei.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Propunerea lui Cristian Diaconescu, prim – vicepreședinte PMP: “Vacanța mare în această perioadă și reluarea școlii la vară”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Prim-vicepreşedintele PMP, Cristian Diaconescu, pune în dezbatere publică o propunere venită din partea profesorilor şi a părinţilor – aceea de efectuare în această perioadă a vacanţei mari şi recuperarea procesului de educaţie în var. Scopul acestei propuneri este unul singur: toată lumea să depăşească cu bine perioada gripei sezoniere şi să se concretizeze o serie de măsuri sanitare aflate în lucru.

„Am primit semnale numeroase din partea profesorilor, dar şi a părinţilor preocupaţi atât de sănătatea copiilor, cât şi de calitatea actului educaţional. Cei cu care am discutat, înţelegând situaţia complicată prin care trece societatea, au o propunere simplă adresată autorităţilor – mutarea în această perioadă a ‘vacanţei mari’, urmând ca recuperarea procesului de educaţie să se realizeze pe perioada verii. Astfel, se va ieşi din perioada gripei sezoniere şi s-ar putea concretiza o serie de măsuri sanitare care astăzi sunt în lucru. Ar fi în discuţie câteva săptămâni până la obişnuita vacanţă de iarnă”, scrie, joi, Cristian Diaconescu pe pagina sa de Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: