Connect with us

Politica

Se naște o nouă majoritate în Parlament după consultările de la Cotroceni?

Tatian Iorga

Publicat

la

Prima rundă consultări la Cotroceni s-a încheiat. Deși partidele și formațiunile politice parlamentare au fost chemate de președintele Klaus Iohannis la Cotroceni pentru a vedea cum va fi transpusă în legislație tema referendumului pe justiție, senzația multor analiști politici și jurnaliști a fost că, de fapt, Iohannis încearcă să facă ceea ce Ludovic Orban, președintele PNL, nu este în stare. Adică să negocieze o nouă majoritate parlamentară, care să dărâmă alianța PSD – ALDE, susținută de UDMR și minorități. Cum nu este destul de dificil să îi ademenești pe cei de la UDMR și minoritățile, una dintre piedicile formării noii majorități rămâne la ALDE, căreia Iohannis trebuie să-i facă o ofertă de nerefuzat. Pe de altă parte, ar mai fi o altă piedică, aceea că PNL și USR nu se înțeleg. Pe de o parte, PNL-ului îi sfârâie călcâiele după guvernare, pe de altă parte, USR pare ceva mai cumpătat și nu ar vrea să preia o guvernare de la PSD pentru că i-ar eroda. În aceste condiții, misiunea lui Iohannis, aceea de a forma o nouă majoritate parlamentară, pare destul de greu de îndeplinit. Poate că, de fapt, Iohannis nici nu vrea cu adevărat să se întâmple acest lucru și vrea să-i lase pe social-democrați să se prăbușească de tot.

Maghiarii merg pe principiul: „dă-mi ca să îți dau“

În prima zi a consultărilor cu partidele pe tema transpunerii în legislaţiei a referendumului pe justiţie şeful statului a discutat cu reprezentanții PNL, USR şi UDMR. Liderul UDMR, Kelemn Hunor, a declarat, după consultările cu Klaus Iohannis de la Cotroceni, că în acest moment nu există o majoritate parlamentară calculată a Opoziţiei cu susţinerea partidului său, pentru a trece o moţiune de cenzură la adresa Guvernului.

„Nu am discutat despre acest scenariu (adoptarea unei moţiuni de cenzură, n.red.). O moţiune de cenzură este binevenită oricând. Nu neg că am avut discuţii cu PNL şi USR în această săptămână. Am făcut matematică cu ei. Nu există 233 de voturi nici cu noi. Acest lucru nu trebuie să conteze. Aseară am stat şi am calculat şi majoritate nu există”, a declarat, marţi, Kelemen Hunor.

Totodată, liderul UDMR a transmis că parlamentarii Uniunii vor susţine o moţiune de cenzură la adresa Guvernului şi se vor consulta pe textul moţiunii de PNL.

USR nu spune nu unei moțiuni de cenzură

Președintele USR, Dan Barna, a anunţat că i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis, la consultările de la Cotroceni, că moţiunea de cenzură a opoziţiei va fi depusă cel mai probabil săptămâna viitoare. Delegaţia USR a discutat cu şeful statului şi despre scenariile de după moţiune cu privire la guvernare.

„Am încercat să analizăm şi calendarul posibil pe marginea moţiunii de cenzură, pe care opoziţia o va depune cel mai probabil săptămâna viitoare, şi am discutat scenarii pentru ca moţiunea să treacă. Scenariile sunt ca moţiuna să treacă sau să nu treacă. În situaţia în care moţiunea va trece vom discuta despre un guvern interimar sau un nou guvern. Alegerile anticipate după prezidenţiale sunt o necesitate şi asta i-am transmis şi preşedintelui, pentru că altfel am rămâne captivi ai unei majorităţi parlamentare care nu mai funcţionează în România. Am transmis că vom susţine orice variantă a unui Guvern, non PSD. Plus alegerea primarilor în două tururi şi acea abrogarea a OUG 114”, a afirmat Dan Barna, astăzi, la Cotroceni.

Acesta a adăugat, referitor la discuţiile despre referendum, că odată cu revizuirea Constituţiei, ar trebui să fie inclusă şi transpusă în Legea fundamentală şi iniţiativa Fără penali în funcţii publice a USR.

„Am prezentat şi punctele de vedere ale USR şi Alianţei USR-PLUS. Noi considerăm că ar trebui să fie reforma constituţională cumva un pic mai largă, dar ea oricum va fi axată pe reducerea OUG. Preşedintele a fost de acord că iniţiativa Fără Penali în funcţii publice va trebui să fac parte din această revizuire, pentru că a trecut de CCR. Deci e o iniţiativă legitimă, morală şi legală. Vom continua să avem aceeaşi perspectivă fermă pe respectarea statului de drept şi vom face efoturi să aliniem legile justiţie cu recomandările Comisiei de la Veneţia”, a conchis Barna.

PNL, portavocea lui Iohannis: vrea referendum și la prezidențiale!

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că susţine toate demersurile preşedintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în Constituţie şi legislaţie voinţa exprimată de cetăţeni la referendumul pe justiţie. Liderul PNL a precizat că este o oportună reluarea dezbaterii publice pe legislaţia în justiţie.

„Reprezintă lege pentru noi şi PNL susţine toate demersurile preşedintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni la acest referendum. Am abordat şi subiectul legislaţiei în domeniul justiţiei. Susţinem clar reluarea dezbaterii publice pentru a genera o legislaţie în acord cu cea europeană, care să transpună recomandările din MCV şi ale Comisiei de la Veneţia. PNL va susţine orice alte iniţiative necesare pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni”, a afirmat Ludovic Orban, după consultările PNL cu Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar trebui să aibă loc odată cu alegerile prezidenţiale.

„Ar fi bine să se ajungă la referendum odată cu scrutinul de alegeri prezidenţiale, pentru că e şi mai ieftin, şi mai potrivit să organizăm referendumul cu ocazia acestor alegeri. Nu cred că va exista un partid politic care să se opună voinţei exprimate de cetăţeni, ca atare nu cred că va fi o dezbatere polemică pe această temă. Eu cred că trebuie transpusă în modificări constituţionale cât mai repede posibil, epntru că ştim bine că practica tergiversării poate să creeze pentru anumite forţe politice pretext pentru a amâna aceste modificări în speranţă că nu vor fi adoptate. Eu cred că modificările trebuie să fie făcute într-un ritm cât mai alert posibil”, a completat liderul PNL.

Miercuri au fost invitate la consultări delegaţiile PMP, ALDE, Pro România, minorităţile naţionale şi PSD.

Sursa: Mediafax

Sursa foto: presidency.ro

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Chițac s-a lansat la Primărie, printr-o conferință à la Iohannis și acuzații de autism, à la Dăncilă

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

În cadrul unei conferințe organizate cu prilejul împlinirii a doi ani de la înființarea Asociației “Constanța Altfel”, senatorul Vergil Chițac și-a anunţat candidatura la funcția de primar al Constanței. Ar fi a doua tentativă a lui Chițac de a deveni primarul Constanței, după eșecul din 2016 când a candidat din partea PNL. Acum, Vergil Chițac, devenit între timp senator cu ajutorul PNL, va candida din postura de independent.

”E o decizie importantă pentru oricine și pentru mine, evident. Ea trebuie să vină numai din motivația și din dorința de a face viața mai bună. Îmi voi depune candidatura pentru Primăria orașului Constanța. La fel de probabil, voi candida independent… Nu putem avea un dialog cu Primăria cu aroganța și autismul lor ne-au situat pe poziții adverse. Constanța Altfel este despre oameni și pentru oameni. Adevărata opoziție în Constanța a fost Constanța Altfel. Opoziția politică în Constanța a fost și complice și de vină“, a declarat Chițac în cadrul conferinței transmise live de o publicație locală consănțeană.

Și Dăncilă și-a făcut adversarii autiști

Atacarea adversarilor politici sub aspectul că ar avea un comportament autist a fost utilizată și de fostul premier al României, Viorica Dăncilă. În februarie 2018, aceasta a afirmat despre politicienii români care au ”dezinformat” Bruxelles-ul în privința modificărilor aduse la legile justiției că sunt autiști. “Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă”,  a declarat fostul premier în cadrul unei emisiuni la Antena 3 în 15 februarie 2018. Deși denunțată pentru discriminare de o asociație a persoanelor cu autism, Dăncilă nu a fost sancționată de CNCD, care a considerat că expresiile utilizate de aceasta fac parte din dreptul la liberă exprimare.

Conferința Altfel, fără jurnaliștii incomozi, în stilul lui Klaus

De notat că senatorul Vergil Chițac nu a invitat la conferința în care și-a lansat candidatura decât jurnaliști agreați. Gestul său seamănă cu cel al președintelui Klaus Iohannis, din turul doi al alegerilor prezidențiale, care a organizat o ”dezbatere” de idei cu jurnaliști agreați. Jurnaliștii de la Ordinea.Ro, Constanța,Ro și alte publicații locale nu au fost invitați de Chițac. Opinăm că selectivitatea senatorului constănțean cu privire la participarea presei a fost generată de nevoia unui monolog lăudăros, iar nu de nevoia unui dialog real, în care ar fi fost obligat să răspundă unor chestiuni mai puțin facile. Desigur, senatorul hotărât să încerce pentru a doua oară la Primărie va avea timpul necesar, până la alegere, să remedieze acest aspect și să organizeze conferințe adevărate, cu toată presa, nu doar cu jurnaliștii convenabili.

Pretendenții

Până în momentul de față, lista pretendenților la scaunul de primar al Constanței este destul de scurtă. Vorbim în primul rând de primarul în funcție, PSD-istul Decebal Făgădău, care nu și-a anunțat oficial candidatura, dar nici nu trebuie să își declare intențiile, acestea fiind cunoscute deja de toată lumea. În al doilea rând, este vorba de deputatul USR Stelian Ion, care și-a anunțat candidatura în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Acesta a pledat pentru ideea ca partidele de dreapta din Constanța să aibă un candidat comun, desemnat pe baza unor măsurători sociologice. Al treilea pretendent ar putea fi Tudorel Chesoi, fost consilier local, președintele filialei locale a Alianței Național Țărăniste, o formațiune fondată recent de țărăniștii care nu se simt reprezentați de deriva lui Aurelian Pavelescu spre stânga. În cadrul conferinței de lansare, de zilele trecute, Chesoi a admis că ar putea candida la funcția de primar al Constanței, dacă nu se coagulează o alianță mai largă pentru susținerea unui candidat comun al dreptei. Până în prezent, PNL și PMP nu și-au făcut publice strategiile pentru campania electorală de la locale, iar candidatul potențial de la ALDE, Gabriel Daraban, a plecat din această formațiune, lăsând postul de candidat liber.

Lupta Ion-Chițac

Vergil Chițac are o identitate doctrinară și un profil civic destul de asemănător cu al deputatului Stelian Ion. Cei doi s-au implicat deopotrivă, prin asociațiile lor civice, în apărarea spațiilor verzi ale Constanței, contestând PUZ-uri și autorizații de construire emise cu posibila încălcare a legii de către Primăria Constanța. După ce Stelian Ion și-a anunțat intenția de a candida la Primărie, Asociația Constanța Altfel l-a ”înțepat” pe cel dintâi, pe Facebook, fără a-l numi în mod explicit. Deși subtile, comentariile Altfel pot fi deslușite și înțelese de cunoscători. 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Guvernul a AMÂNAT adoptarea proiectului de buget pentru săptămâna viitoare

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Guvernul a decis, vineri dimineață, să amâne adoptarea proiectului de buget pe 2020, după rectificarea bugetară care va avea loc luni, au declarat surse guvernamentale pentru MEDIAFAX. Decizia vine ca urmare a alocării peste 900 de milioane de lei pentru plata în cazul fraților Micula.

De asemenea, Executivul va avea în primă citire, în ședința de la ora 17.00, proiectul pentru abrogarea și modificarea prevederilor din OUG 114.

“Vă informez că vom avea astăzi (vineri – n.r.) la ora 17:00 în primă citire proiectul de lege de abrogare și modificare a prevederilor ordonanței de urgență 114. La ora 11:00 avem o dezbatere cu partenerii noștri, pentru a discuta forma pe care o vom conveni. De asemenea solicit ministerelor care nu au trimis până în prezent observațiile și modificările să o facă până la ora 14:00, pentru că în ședința de guvern de la ora 17:00 am programat o prima citire în ședința de guvern a proiectului pe care urmează să ne angajăm răspunderea”, a anunțat Ludovic Orban, în debutul ședinței de Guvern de vineri.

Premierul a anunțat că Executivul va adopta, în ședința de luni, o nouă rectificare bugetară ca să realimenteze fondul de rezervă al Guvernului pentru efectuarea plăților care să asigure cheltuielile de funcționare pentru autoritățile locale.

Aceasta vine ca urmare a alocării sumei de 912,5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, bani care vor fi folosiți pentru plata titlului executoriu emis în baza deciziei Curții de Arbitraj Internațională către frații Micula, pentru a rezolva situația Romatsa.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Președintele PNL Constanța: “Guvernul Orban a reparat într-o singură lună prostiile PSD din ultimii trei ani”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Guvernul PNL a reușit într-o singură lună să repare multe din prostiile guvernărilor pesediste din ultimii 3 ani, transmite deputatul Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța.

“Că a fost vorba despre justiție, economie, probleme sociale sau politică externă, ticăloșia și incompetența pesediștilor au făcut prăpăd! PNL și-a asumat guvernarea ca să oprească dezastrele PSD și să repare cât mai multe situații generate iresponsabil de fosta guvernare. PSD nu are căderea să conteste vreo decizie/măsură a guvernului Orban, în condițiile în care și-a bătut joc de șansa de dezvoltare a României. Guvernul Orban a lucrat pe mai multe planuri și a reușit să ia măsuri în toate domeniile de activitate. În primul rând, pentru corectarea unor probleme presante, care nu suportau amânare – cum ar fi plata pensiilor, asigurarea fondurilor necesare pentru plata lucrărilor realizate prin PNDL, stabilirea salariului minim pe criterii obiective și în urma consultărilor etc.”, transmite liderul PNL Constanța prin intermediul documentului de presă remis redacției.

Printre măsurile imediate luate de Executivul liberal, explică deputatul Huțucă, se numără și: organizarea exemplară a alegerilor prezidențiale, nominalizarea Adinei Vălean pentru postul de comisar european, desecretizarea Dosarului 10 august 2018, pentru ca ancheta să poată fi finalizată cu celeritate, iar românii să cunoască adevărul, abrogarea Recursului Compensatoriu. De asemenea, pentru a sprijini mediul de afaceri, mai spune liderul liberalilor constănțeni, Guvernul Orban a instituit decontarea la timp a sumelor reprezentând TVA, amânate la plată de fostul guvern pentru a induce în eroare opinia publică în legătură cu deficitul bugetar. Banii companiilor private au fost sechestrați de guvernarea PSD, fiind vorba de sume care nu li se cuveneau. Totodată, firmele au primit plățile restante pentru toate lucrările executate prin PNDL.

“Foarte important, a fost promovată majorarea salariului minim cu 7,2% de la 1 ianuarie 2020 și au fost eliminate în Parlament supraacciza la carburanți și supraimpozitarea contractelor part-time. În domeniul Agricol, Guvernul PNL a finalizat plata avansului către fermieri pentru 2019, în sumă de 1,319 miliarde Euro, și s-au demarat plățile finale. O altă direcție foarte importantă pentru guvernarea PNL este stoparea defrișărilor ilegale.  În acest sens,  a fost pornită operaționalizarea și dezvoltarea aplicațiilor informatice de urmărire a trasabilității lemnului – SUMAL și Inspectorul Pădurii, blocate intenționat de fosta guvernare PSD. Mai mult, s-a demarat achiziția de imagini satelitare pentru urmărirea în timp real a tăierilor de pădure și identificarea celor ilegale și s-a dispus elaborarea unui act normativ pentru interzicerea exportului de bușteni în spațiul extra-comunitar. Fondurile europene trebuie să redevină o sursă importantă a finanțare pentru România. Guvernul a lansat apeluri de proiecte în domeniul screening-ului medical (prevenție pentru cancer de colon, cancer mamar, cancer uro-genital, hepatită) cu o valoare de 100 milioane euro. Totodată, s-au deblocat contracte de finanțare pentru operatorii de apă – canalizare și s-au transmis către Comisia Europeană contracte de finanțare în valoare de 160 milioane de euro pentru proiecte din domeniul Transporturilor”, completează Huțucă.

Deoparte nu a fost lăsat nici domeniul medical. Deputatul Huțucă explică faptul că, printre măsurile luate de Executiv se numără deblocarea situației examenului de rezidențiat, care a avut loc pe 8 decembrie, și pentru care s-au înscris 8.876 tineri absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie. Mai mult, spune președintele PNL Constanța, a fost liberalizat regimul rezidențiatului, în sensul permiterii tuturor unităților medicale care pot susține acest proces, atât publice cât private, să pregătească cadre medicale.

Nu îl ultimul rând, Guvernul și-a angajat răspunderea pe Proiectul de lege privind plafoanele bugetare pentru anul 2020 și pentru Proiectul de lege pentru modificarea OUG 51/20199.

“Angajarea răspunderii Guvernului este un instrument prevăzut de Constituție a cărui utilizare nu poate fi contestată în mod credibil. PNL nu este un partid care să se ascundă, precum PSD, în spatele Ordonanțelor de Urgență atunci când propune modificări importante ale legislației. Adoptarea primului proiect de lege prin angajarea răspunderii a fost absolut necesară pentru ca până la finalul anului să avem proiectul de buget pentru 2020. Cel de-al doilea proiect vine să repare ticăloșia fostului Guvern PSD, care a lăsat elevii fără transport spre școală. Guvernul Orban va obliga actualii operatori de transport care dețin licențe de transport în vigoare să preia copiii școlari, persoanele cu dizabilități și persoanele vârstnice, conform unui ordin comun al Ministerului administrației și dezvoltării și Ministerul Educației”, conchide parlamentarul constănțean.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: