Connect with us

Politica

Se naște o nouă majoritate în Parlament după consultările de la Cotroceni?

Publicat

la

Prima rundă consultări la Cotroceni s-a încheiat. Deși partidele și formațiunile politice parlamentare au fost chemate de președintele Klaus Iohannis la Cotroceni pentru a vedea cum va fi transpusă în legislație tema referendumului pe justiție, senzația multor analiști politici și jurnaliști a fost că, de fapt, Iohannis încearcă să facă ceea ce Ludovic Orban, președintele PNL, nu este în stare. Adică să negocieze o nouă majoritate parlamentară, care să dărâmă alianța PSD – ALDE, susținută de UDMR și minorități. Cum nu este destul de dificil să îi ademenești pe cei de la UDMR și minoritățile, una dintre piedicile formării noii majorități rămâne la ALDE, căreia Iohannis trebuie să-i facă o ofertă de nerefuzat. Pe de altă parte, ar mai fi o altă piedică, aceea că PNL și USR nu se înțeleg. Pe de o parte, PNL-ului îi sfârâie călcâiele după guvernare, pe de altă parte, USR pare ceva mai cumpătat și nu ar vrea să preia o guvernare de la PSD pentru că i-ar eroda. În aceste condiții, misiunea lui Iohannis, aceea de a forma o nouă majoritate parlamentară, pare destul de greu de îndeplinit. Poate că, de fapt, Iohannis nici nu vrea cu adevărat să se întâmple acest lucru și vrea să-i lase pe social-democrați să se prăbușească de tot.

Maghiarii merg pe principiul: „dă-mi ca să îți dau“

În prima zi a consultărilor cu partidele pe tema transpunerii în legislaţiei a referendumului pe justiţie şeful statului a discutat cu reprezentanții PNL, USR şi UDMR. Liderul UDMR, Kelemn Hunor, a declarat, după consultările cu Klaus Iohannis de la Cotroceni, că în acest moment nu există o majoritate parlamentară calculată a Opoziţiei cu susţinerea partidului său, pentru a trece o moţiune de cenzură la adresa Guvernului.

„Nu am discutat despre acest scenariu (adoptarea unei moţiuni de cenzură, n.red.). O moţiune de cenzură este binevenită oricând. Nu neg că am avut discuţii cu PNL şi USR în această săptămână. Am făcut matematică cu ei. Nu există 233 de voturi nici cu noi. Acest lucru nu trebuie să conteze. Aseară am stat şi am calculat şi majoritate nu există”, a declarat, marţi, Kelemen Hunor.

Totodată, liderul UDMR a transmis că parlamentarii Uniunii vor susţine o moţiune de cenzură la adresa Guvernului şi se vor consulta pe textul moţiunii de PNL.

USR nu spune nu unei moțiuni de cenzură

Președintele USR, Dan Barna, a anunţat că i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis, la consultările de la Cotroceni, că moţiunea de cenzură a opoziţiei va fi depusă cel mai probabil săptămâna viitoare. Delegaţia USR a discutat cu şeful statului şi despre scenariile de după moţiune cu privire la guvernare.

„Am încercat să analizăm şi calendarul posibil pe marginea moţiunii de cenzură, pe care opoziţia o va depune cel mai probabil săptămâna viitoare, şi am discutat scenarii pentru ca moţiunea să treacă. Scenariile sunt ca moţiuna să treacă sau să nu treacă. În situaţia în care moţiunea va trece vom discuta despre un guvern interimar sau un nou guvern. Alegerile anticipate după prezidenţiale sunt o necesitate şi asta i-am transmis şi preşedintelui, pentru că altfel am rămâne captivi ai unei majorităţi parlamentare care nu mai funcţionează în România. Am transmis că vom susţine orice variantă a unui Guvern, non PSD. Plus alegerea primarilor în două tururi şi acea abrogarea a OUG 114”, a afirmat Dan Barna, astăzi, la Cotroceni.

Acesta a adăugat, referitor la discuţiile despre referendum, că odată cu revizuirea Constituţiei, ar trebui să fie inclusă şi transpusă în Legea fundamentală şi iniţiativa Fără penali în funcţii publice a USR.

„Am prezentat şi punctele de vedere ale USR şi Alianţei USR-PLUS. Noi considerăm că ar trebui să fie reforma constituţională cumva un pic mai largă, dar ea oricum va fi axată pe reducerea OUG. Preşedintele a fost de acord că iniţiativa Fără Penali în funcţii publice va trebui să fac parte din această revizuire, pentru că a trecut de CCR. Deci e o iniţiativă legitimă, morală şi legală. Vom continua să avem aceeaşi perspectivă fermă pe respectarea statului de drept şi vom face efoturi să aliniem legile justiţie cu recomandările Comisiei de la Veneţia”, a conchis Barna.

PNL, portavocea lui Iohannis: vrea referendum și la prezidențiale!

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că susţine toate demersurile preşedintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în Constituţie şi legislaţie voinţa exprimată de cetăţeni la referendumul pe justiţie. Liderul PNL a precizat că este o oportună reluarea dezbaterii publice pe legislaţia în justiţie.

„Reprezintă lege pentru noi şi PNL susţine toate demersurile preşedintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni la acest referendum. Am abordat şi subiectul legislaţiei în domeniul justiţiei. Susţinem clar reluarea dezbaterii publice pentru a genera o legislaţie în acord cu cea europeană, care să transpună recomandările din MCV şi ale Comisiei de la Veneţia. PNL va susţine orice alte iniţiative necesare pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni”, a afirmat Ludovic Orban, după consultările PNL cu Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar trebui să aibă loc odată cu alegerile prezidenţiale.

„Ar fi bine să se ajungă la referendum odată cu scrutinul de alegeri prezidenţiale, pentru că e şi mai ieftin, şi mai potrivit să organizăm referendumul cu ocazia acestor alegeri. Nu cred că va exista un partid politic care să se opună voinţei exprimate de cetăţeni, ca atare nu cred că va fi o dezbatere polemică pe această temă. Eu cred că trebuie transpusă în modificări constituţionale cât mai repede posibil, epntru că ştim bine că practica tergiversării poate să creeze pentru anumite forţe politice pretext pentru a amâna aceste modificări în speranţă că nu vor fi adoptate. Eu cred că modificările trebuie să fie făcute într-un ritm cât mai alert posibil”, a completat liderul PNL.

Miercuri au fost invitate la consultări delegaţiile PMP, ALDE, Pro România, minorităţile naţionale şi PSD.

Sursa: Mediafax

Sursa foto: presidency.ro

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Dan Motreanu, mesaj dur: „Congres RATAT. Ce înseamnă echipa câştigătoare? Pe cine au învins?“

Publicat

la data de

Scris de

Văzut drept un al treilea candidat la șefia PNL, europarlamentarul Dan Motreanu, liderul PNL Giurgiu, este dezgustat de ceea ce se întâmplă în partid. Motreanu, a anunţat astăzi că nu va candida pentru nicio funcţie la Congresul PNL, menţionând că este un congres ratat şi că nu este normal ca în conducerea naţională a PNL să fie oameni care nu au fost confirmaţi de votul cetăţenilor în propriile judeţe.

„Nu candidez pentru nicio funcție la acest congres al PNL, deși organizația pe care o conduc, PNL Giurgiu, a obținut cel mai bun rezultat la alegerile parlamentare din 2020 – 47%, aproape dublul mediei naționale. Este și cazul colegului meu, Ilie Bolojan, care conduce cea mai puternică organizație PNL și este un model pentru administrația publică românească.

Performanța, rezultatele, leadershipul nu sunt confirmate de funcții, ci funcțiile ar trebui să le aibă la bază și să vină firesc ca urmare a îndeplinirii acestora. Bunul simț ne cere asta. Asta este regula în orice organizație, nu doar în politică.

Sunt liberal de 30 de ani și voi fi aici și peste un an și peste doi și peste zece, alături de PNL, în bătăliile PNL, cu rezultate doar pentru PNL cu sau fără funcții. Am câștigat toate bătăliile electorale pe care le-am dus pentru PNL și tot aici voi fi, indiferent de funcțiile trecătoare.

Deși nu s-a făcut nicio evaluare în PNL după alegerile parlamentare, realitatea este că în doar 12 județe PNL a ieșit pe primul loc. Cu siguranță am fi obținut un rezultat mai bun la alegeri, dacă unii colegi s-ar fi implicat cu aceeași pasiune, cum au făcut-o în lupta pentru funcții în partid.

Nu este normal să avem în conducerea națională a PNL oameni care nu au fost confirmați de votul cetățenilor în propriile județe. Cum nu este normal ca vicepreședintele regional să nu provină din prima sau a doua dintre cele mai performante filiale ale regiunii. Ce model poate reprezenta pentru celelalte organizații, altul decât al eșecului și al “combinagiilor”?! Ce înseamnă ”echipa câștigătoare” atunci? Pe cine au învins?

Câștigă în disputa cu colegii lor mai buni din filiale precum Giurgiu, considerat fief roșu, sau câștigători consacrați în numeroase bătălii precum Caraș-Severin sau Bihor?! Se clamează democrația și meritocrația și nu le practicăm în propriul partid?“, este mesajul tăios al lui Motreanu pe Facebook.

Motreanu constată că în urma fuziunii PDL-PNL politicienii nu au scăpat de obiceiurile rele.

„Cu regret spun că în urma fuziunii am luat și ce este mai rău de la cele două partide. De la fostul PDL am luat vasalitatea față de șef/președintele partidului, faptul că i se permite orice, chiar și când acesta ia decizii controversate, lipsa spiritului critic, punerea la îndoiala și dezbaterea unor decizii, caracteristica “politicii de gașcă” – toate atât de străine de spiritul PNL și de cel al unei organizații democratice. Un partid în care loialitatea se manifestă față de persoană și din ce în ce mai puțin față de principii, valori, reguli și care se plasează departe de electorat, nu este pe un drum bun!

De la vechiul PNL am luat lipsa de apreciere a performanței electorale, mentalitatea de partid balama, lipsa evaluării rezultatelor filialelor mulțumite să fie în planul doi. Unii șefi de filiale cred sincer că ”dacă nu curge pică” și nu îi deranjează dacă pierdem alegători, ei speră că șeful îi va pune pe primul loc în județul lor, chiar dacă suntem “mai mici”.“, a spus liderul PNL Giurgiu.

„Congresul este ratat”

El spune că acest congres trebuia să pună în discuție două teme mari: reforma internă și găsirea de soluții de guvernare.

„Este un congres ratat. Aveam nevoie să analizăm scăderea din sondajele de opinie, problemele reale de guvernare, reformele mult așteptate, creșterea prețurilor în energie și efectele acesteia, măsurile rapide pentru oameni și mediul de afaceri. Ar trebui să ne îngrijoreze reacția întârziată în gestionarea valului IV sau promovările controversate.

Ceea ce nu s-a înțeles de către liderii partidului este că PNL nu își mai permite să rămână în paradigma actuală, “că lucrurile pot merge la fel”, iar timpul irosit acum, în campania internă pentru Congres, va crea dificultăți și mai mari în procesul de elaborare și comunicare de soluții pentru România. În lipsa unei oferte moderne de politici publice, de funcționare instituțională internă bazată pe performanță, loialitate și meritocratie, generațiile noi, cetățenii activi care se raportează la alte referințe își vor modifica opțiunile și se vor îndepărta de PNL

Luni, 27 septembrie, acest congres se va încheia. Ce rămâne în urma acestuia? Rămâne măcar speranța că PNL este o opțiune a unui alt mod de a face politică?

Și încă ceva… Din 2014, PNL a făcut progrese importante pentru a se reforma și pentru a atinge așteptările cetățenilor, prin decizii grele, uneori dureroase. Am primit încrederea oamenilor pentru asta. Trebuie să continuăm acest parcurs, nu trebuie să renunțăm la el, iar mâine și duminică trebuie să dovedim asta. Un exemplu ar fi faptul că PNL avea o regulă a pasului în spate din partea celor cu probleme penale. De aceea sper ca viitoarea conducere care se va alege mâine nu va include oameni cu probleme de acest gen sau controversați. Asta ar fi o pată mare pe obrazul PNL si, mai ales, pe al Președintelui Iohannis, a cărui părere pe acest subiect o știm clar si răspicat toți liberalii!“, a subliniat Motreanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

(VIDEO) Remus Negoi: „Ia românească, la un pas de a intra pe Lista Patrimoniului Mondial Imaterial“

Publicat

la data de

Scris de

Legea 360/2021 privind declararea datei de 24 iunie „Ziua naţională a iei” a fost în dezbatere a Senatului. Remus Negoi, senator de Constanța al USR-PLUS, spune că, într-o intervenţie pe care a avut-o în faţa colegilor săi, a subliniat importanţa acestui element al portului tradiţional românesc, cunoscut pe plan internaţional. „Cămaşa cu altiţă, de o frumuseţe unică şi originală, este un simbol naţional care trebuie să devină un bun mondial. Ia românească este la un pas de a intra pe Lista Patrimoniului Mondial Imaterial. UNESCO a comunicat oficial în luna iulie autorităților române acceptarea dosarului „Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” în procesul de evaluare care va decide posibila înscriere a iei româneşti, în anul 2022, în Lista patrimoniului mondial imaterial.

I-am îndemnat pe colegii mei din Senat să voteze iniţiativa legislativă pentru ca data de 24 iunie să devină un reper național oficial pentru ia românească, cea care ne conferă unicitate și identitate spirituală.“, a spus Negoi.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Șefa Comisiei Europene vine luni la București să pentru o întrevedere cu Florin Cîțu. Ce vor discuta

Publicat

la data de

Scris de

Prim-ministrul Florin Cîțu va avea luni, 27 septembrie, o întrevedere oficială cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Vizita la București a înaltului oficial european are loc în contextul finalizării evaluării Planului Național de Redresare și Reziliență al României. Premierul Florin Cîțu, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele României, Klaus Iohannis, vor vizita Spitalul Universitar de Urgență București, unde vor susține o conferință de presă comună.

„Pentru România, Planul Național de Redresare și Reziliență este nu doar documentul în baza căruia vom putea beneficia de o alocare de 29,2 miliarde de euro, ci și garanția că investițiile și reformele vor fi coordonatele următorilor ani. România se raliază, așa cum este firesc, obiectivelor ce caracterizează economiile dezvoltate: modernizarea infrastructurii de transport și medicale, economie verde, digitalizare. Apreciez colaborarea cu partenerii noștri europeni pentru definitivarea PNRR. Guvernul este pregătit să atragă fondurile de care va beneficia România și determinat să aplice programele de reformă”, a afirmat premierul Florin Cîțu.

Planul Național de Redresare și Reziliență este structurat pe 15 componente care acoperă șase piloni: tranziția verde; transformarea digitală; creșterea inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii; coeziunea socială și teritorială; sănătate, reziliență economică, socială și instituțională; politici pentru noua generație.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: