Connect with us

Politica

Se naște o nouă majoritate în Parlament după consultările de la Cotroceni?

Tatian Iorga

Publicat

la

Prima rundă consultări la Cotroceni s-a încheiat. Deși partidele și formațiunile politice parlamentare au fost chemate de președintele Klaus Iohannis la Cotroceni pentru a vedea cum va fi transpusă în legislație tema referendumului pe justiție, senzația multor analiști politici și jurnaliști a fost că, de fapt, Iohannis încearcă să facă ceea ce Ludovic Orban, președintele PNL, nu este în stare. Adică să negocieze o nouă majoritate parlamentară, care să dărâmă alianța PSD – ALDE, susținută de UDMR și minorități. Cum nu este destul de dificil să îi ademenești pe cei de la UDMR și minoritățile, una dintre piedicile formării noii majorități rămâne la ALDE, căreia Iohannis trebuie să-i facă o ofertă de nerefuzat. Pe de altă parte, ar mai fi o altă piedică, aceea că PNL și USR nu se înțeleg. Pe de o parte, PNL-ului îi sfârâie călcâiele după guvernare, pe de altă parte, USR pare ceva mai cumpătat și nu ar vrea să preia o guvernare de la PSD pentru că i-ar eroda. În aceste condiții, misiunea lui Iohannis, aceea de a forma o nouă majoritate parlamentară, pare destul de greu de îndeplinit. Poate că, de fapt, Iohannis nici nu vrea cu adevărat să se întâmple acest lucru și vrea să-i lase pe social-democrați să se prăbușească de tot.

Maghiarii merg pe principiul: „dă-mi ca să îți dau“

În prima zi a consultărilor cu partidele pe tema transpunerii în legislaţiei a referendumului pe justiţie şeful statului a discutat cu reprezentanții PNL, USR şi UDMR. Liderul UDMR, Kelemn Hunor, a declarat, după consultările cu Klaus Iohannis de la Cotroceni, că în acest moment nu există o majoritate parlamentară calculată a Opoziţiei cu susţinerea partidului său, pentru a trece o moţiune de cenzură la adresa Guvernului.

„Nu am discutat despre acest scenariu (adoptarea unei moţiuni de cenzură, n.red.). O moţiune de cenzură este binevenită oricând. Nu neg că am avut discuţii cu PNL şi USR în această săptămână. Am făcut matematică cu ei. Nu există 233 de voturi nici cu noi. Acest lucru nu trebuie să conteze. Aseară am stat şi am calculat şi majoritate nu există”, a declarat, marţi, Kelemen Hunor.

Totodată, liderul UDMR a transmis că parlamentarii Uniunii vor susţine o moţiune de cenzură la adresa Guvernului şi se vor consulta pe textul moţiunii de PNL.

USR nu spune nu unei moțiuni de cenzură

Președintele USR, Dan Barna, a anunţat că i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis, la consultările de la Cotroceni, că moţiunea de cenzură a opoziţiei va fi depusă cel mai probabil săptămâna viitoare. Delegaţia USR a discutat cu şeful statului şi despre scenariile de după moţiune cu privire la guvernare.

„Am încercat să analizăm şi calendarul posibil pe marginea moţiunii de cenzură, pe care opoziţia o va depune cel mai probabil săptămâna viitoare, şi am discutat scenarii pentru ca moţiunea să treacă. Scenariile sunt ca moţiuna să treacă sau să nu treacă. În situaţia în care moţiunea va trece vom discuta despre un guvern interimar sau un nou guvern. Alegerile anticipate după prezidenţiale sunt o necesitate şi asta i-am transmis şi preşedintelui, pentru că altfel am rămâne captivi ai unei majorităţi parlamentare care nu mai funcţionează în România. Am transmis că vom susţine orice variantă a unui Guvern, non PSD. Plus alegerea primarilor în două tururi şi acea abrogarea a OUG 114”, a afirmat Dan Barna, astăzi, la Cotroceni.

Acesta a adăugat, referitor la discuţiile despre referendum, că odată cu revizuirea Constituţiei, ar trebui să fie inclusă şi transpusă în Legea fundamentală şi iniţiativa Fără penali în funcţii publice a USR.

„Am prezentat şi punctele de vedere ale USR şi Alianţei USR-PLUS. Noi considerăm că ar trebui să fie reforma constituţională cumva un pic mai largă, dar ea oricum va fi axată pe reducerea OUG. Preşedintele a fost de acord că iniţiativa Fără Penali în funcţii publice va trebui să fac parte din această revizuire, pentru că a trecut de CCR. Deci e o iniţiativă legitimă, morală şi legală. Vom continua să avem aceeaşi perspectivă fermă pe respectarea statului de drept şi vom face efoturi să aliniem legile justiţie cu recomandările Comisiei de la Veneţia”, a conchis Barna.

PNL, portavocea lui Iohannis: vrea referendum și la prezidențiale!

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că susţine toate demersurile preşedintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în Constituţie şi legislaţie voinţa exprimată de cetăţeni la referendumul pe justiţie. Liderul PNL a precizat că este o oportună reluarea dezbaterii publice pe legislaţia în justiţie.

„Reprezintă lege pentru noi şi PNL susţine toate demersurile preşedintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni la acest referendum. Am abordat şi subiectul legislaţiei în domeniul justiţiei. Susţinem clar reluarea dezbaterii publice pentru a genera o legislaţie în acord cu cea europeană, care să transpună recomandările din MCV şi ale Comisiei de la Veneţia. PNL va susţine orice alte iniţiative necesare pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni”, a afirmat Ludovic Orban, după consultările PNL cu Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar trebui să aibă loc odată cu alegerile prezidenţiale.

„Ar fi bine să se ajungă la referendum odată cu scrutinul de alegeri prezidenţiale, pentru că e şi mai ieftin, şi mai potrivit să organizăm referendumul cu ocazia acestor alegeri. Nu cred că va exista un partid politic care să se opună voinţei exprimate de cetăţeni, ca atare nu cred că va fi o dezbatere polemică pe această temă. Eu cred că trebuie transpusă în modificări constituţionale cât mai repede posibil, epntru că ştim bine că practica tergiversării poate să creeze pentru anumite forţe politice pretext pentru a amâna aceste modificări în speranţă că nu vor fi adoptate. Eu cred că modificările trebuie să fie făcute într-un ritm cât mai alert posibil”, a completat liderul PNL.

Miercuri au fost invitate la consultări delegaţiile PMP, ALDE, Pro România, minorităţile naţionale şi PSD.

Sursa: Mediafax

Sursa foto: presidency.ro

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Orban a tunat! Vrea mobilizare generală împotriva COVID: „Fără menajamente, fără milă!“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Ludovic Orban a cerut, în deschiderea şedinţei de Guvern de astăzi o mobilizare generală a tuturor instituţii cu atribuţii în domeniul combaterii epidemiei. Orban cere controale masive şi sancţiuni dure acolo unde se încalcă normele de protecţie sanitară.

“Creșterea numărului de cazuri trebuie să ne pună în gardă. Vă solicit să sunați mobilizarea generală în ministerele pe care le conduceți. Toate ministerele implicate în bătălia cu Covid trebuie să utilizeze toate instrumentele legale aflate la dispoziție pentru a putea reduce numărul de persoane infectate. Mesajul pe care îl transmit este foarte simplu: marea majoritate a cetățenilor sunt corecți, se protejează. Din păcate, avem o sumă de agenți economici, instituțîi și cetățeni care, poate și datorită unei campanii de negare a virusului, au ajuns într-o situație de negare. Transmit un mesaj simplu: fără menajamente, fără milă față de cei care încalcă legea și măsurile de protecție sanitară! Toate instituțiile de control trebuie să fie în teren. Vreau să se înțeleagă foarte clar că toți agențîi economici, toți actorii instituționali care sunt obligați să organizeze activitățile într-un mod reglementat sunt responsabili pentru modul în care se respectă aceste reglementări. De asemenea, solicități raport zilnic din partea fiecărei instituții de control privitor la personalul aflat în teren. Mai scoteti-i în teren pe cei obișnuiți să stea în birou! Toată lumea pe teren! Sigur că toate instituțiile cu atribuții de control trebuie să asigure și respectarea legii în alte domenii. Prioritatea zero este asigurarea respectării normelor sanitare. Am avut surprize și în instituții. Cine nu respectă, sactiune disciplinară și chiar amendă. Apelați la poliție dacă e cazul.

Atenție la interacțiunea cu cetățenii. Trebuie organizate regulile stricte de respectare a regulilor de protecție sanitară în relația cu beneficirii. Prefer să izolăm virusul decât să îi izolăm pe români sau să fim izolați de alte țări din cauza creșterii numărului de cazuri. Sâmbătă am convocat o ședința și vom stabili foarte clar modalitatea de acțiune în teren. Voi solicită o întâlnire și cu reprezentanții autorităților locale. Toți trebuie să fie implicați în acest efort”, a declarat Orban.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Luminița Vlădescu, atac dur la adresa PNL: „S-a trezit din adormirea și beția celor patru ani“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Se încing spiritele în politica din județul Constanța. Decizia aleșilor județeni ai PNL de a convoca o ședință extraordinară a Consiliului județean Constanța, în care să fie tranșată problema alocărilor de fonduri către primării, a stârnit reacția fostului viceprimar al municipiului Medgidia Luminița Vlădescu. Liderul social-democrat din Medgidia i-a criticat dur pe liberali, pe Facebook, spunând, printre altele, că „s-au trezit din adormirea și beția celor patru ani.“

„S-a încins tărâța în PNL, s-a trezit din adormirea și beția celor patru ani, doar vine campania electorală, și ce s-a gândit, să iasă cu ceva waw: „Ședință extraordinară a Consiliului Județean Constanța“. Ați tăcut patru ani, v-ați bucurat de soare, apă și căldură, ați criticat până ați răgușit guvernarea “coruptă” a altora. Când v-a venit rândul ce ați făcut:

  1. Ați dat ordonanțe peste ordonanțe și ați împărțit banii la marii voștri corupți, cei mai mari și mai nesătui. Lor nu le numărați averile, ale lor nu sunt făcute prin corupție?
  2. Ați adus țara in faliment, ați închis afaceri românești, ați distrus turismul, industria alimentară, agricultura.
  3. Ați băgat românii în casa, iar acum, la primul strănut îi carantinați pe toți, doar, doar mai apucați ceva dintr-o noua guvernare (cu românii în carantină sunteți mai siguri la vot).

4 Pe penalii voștri i-ați acoperit, ați închis ochii, ei au prezumția de nevinovăție. Ei nu au jefuit banul public și s-au îmbogățit din furt pe buzunarele oamenilor plătitori corecți de impozite și taxe?

Jos PNL, jos mafia voastră penală, jos minciuna și hoția promovată constant de voi!“, a notat Vlădescu, pe Facebok.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Trei consilieri locali, doi de la PSD și unul de la ALDE, s-au înscris în PRO România

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul PRO România la Consiliul Județean Constanța, Răzvan Filipescu, a anunțat că mai mulți consilieri locali din comuna Cogealac și din comuna Topraisar s-au înscris în formațiunea condusă de Victor Ponta.

„Oameni cu experiență politică și administrativă vin alături de echipa PRO România Constanța! Strugaru Mariana, consilier local 2017 – prezent și Președinta Organizației de Femei a PSD Cogealac a ales să vină într-o echipă care privește către viitor și progres. Tot din dorința de a implementa proiecte de dezvoltare pentru comunitățile lor, și domnii Scinteie Vladmir (PSD) și Florinel Virgil Țarină (ALDE), ambii consilieri locali în Comuna Topraisar, au decis să se alăture comunității PRO România. Împreună pentru un județ puternic!“, a notat Filipescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: