Conecteaza-te cu noi

Politica

Se schimbă legea pensiilor, cu efecte pentru 8 milioane de români

Published

on

Guvernul intenționează să modifice semnificativ, printr-o Ordonanță de Urgență (OUG), legislația în domeniul pensiilor administrate privat, potrivit economica.net. Una dintre schimbări a trecut aproape neobservată, deși are o importanță semnificativă, mai ales pentru moștenitorii celor care cotizează în prezent în sistemul de pensii private.

Guvernul României intenționează să modifice legislația în domeniul pensiilor administrate privat, pentru o adapta noilor condiții economice, mai ales în contextul riscurilor scoase la iveală de războiul din Ucraina. Autoritățile intenționează să taie unul dintre comisioanele precepute de administratori, să înăsprească condițiile de autorizare și funcționare a administratorilor și sancțiunile în domeniu.

Astfel, potrivit sursei citate, Guvernul pregătește schimbări importante în sistemul de pensii administrate privat, în contextul în care criza provocată de războiul din Ucraina a arătat că riscurile la care sunt expuse conturile celor aproape 8 milioane de români cotizanți sunt extrem de mari.

Guvernul vrea să determine administratorii de pensii private să fie mai precauți atunci când investesc banii celor 8 milioane de români care cotizează obligatoriu 3,75% din salariu, dar și să creeze autorităților posibilitatea de a vedea din timp atunci când apar probleme și să intervină în sprijinul contributorilor. Este principalul aspect care reiese dintr-un proiect de OUG consultat și de Economica. Proiectul își propune, de asemenea, să introducă mai multe sancțiuni pentru administratorii care încalcă legea, dar și un regim mai strict de verificare, autorizare și control al administratorilor.

Advertisement

Proiectul își propune, în principal, să modifice legea 411/2004, care reglementează funcționarea sistemului de pensii private și care are deja aspecte anacronice în contextul în care au trecut 14 ani de la lansarea sistemului și, în plus, întreaga lume trece prin schimbări majore. „Având în vedere dezvoltarea și evoluția sistemului de pensii private, pentru crearea unui cadru legal actualizat la cerințele și provocările existente, comparativ cu momentul demarării acestuia, se impune revizuirea cadrului de primar de reglementare „, subliniază documentul citat.

Reamintim că piața pensiilor private a suferit cele mai mari scăderi din istorie, după debutul rzăboiului din Ucraina, iar conturile românilor au scăzut substanțial ca valoare. Precizăm și că, în ultimele săptămâni, randamentele au revenit pe plus, iar conturile recuperează.

O modificare despre care s-a vorbit mai puțin este eliminarea termenului de prescripție în cazul participanților care mor înainte de a ajunge să încaseze pensie privată. Puțină lume știe că, în acest moment, dacă moștenitorii nu revendică dreptul la plata activului personal al celui decedat într-o perioadă de până la 3 ani, respectivul activ va intra în proprietatea fondului și se va împărți între ceilalți paritcipanți la sistem.

”Drepturile cuvenite în calitate de beneficiar și nerevendicate în termenul general de prescripție de 3 ani devin resurse financiare ale fondului, distribuindu-se în mod proporțional tuturor participanților fondului în prima zi lucrătoare ulterioară datei împlinirii termenului de prescripție sau în ziua imediat următoare zilei în care administratorul a luat cunoștință de împlinirea termenului general de prescripție.”, arată norma 27 emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În termeni simpli, aceasta înseamnă că dacă timp de trei ani după decesul participantului moștenitorii săi nu revendică activul, atunci aceștia pierd dreptul la respectiva moștenire. Este oricum o prevedere care ridică semne de întrebare, în contextul în care proprietatea asupra contului de pensie este o caracteristică pe care administratorii de fonduri au subliniat-o în repetate rânduri pentru a evidenția superioritatea sistemului de pensii administrat privat în comparație cu sistemul de stat.

O schimbare importantă într-un sistem în care contributorii sunt alocați ca la ruletă, iar angajații administratorilor ezită să vorbească contributorilor despre prescripție. Angajat call center:

Advertisement

„Legea e mai permisivă. Oricum suntem informați automat, de către Evidența Populației, când un participant decedează”.

Afirmațiile angajatului nu sunt susținute de nicio prevedere legală. (sursa: economica.net)

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions