Conecteaza-te cu noi

Societate

Se schimbă legea pensiilor

Published

on

Anumiți pensionari, care au activat în condiții speciale de muncă, pot să iasă la pensie mai repede decât ceilalți. Mai mult decât atât, la recalcularea pensiilor care va să fie făcută, s-ar putea ține cont și de sporurile pentru care aceștia au plătit contribuții la stat. Iată ce trebuie să știe pensionarii privind ultimele modificări din sistemul de pensii!

Pensii 2022. La recalcularea pensiilor, în cazul vârstnicilor care au activat în condiții speciale de muncă, se va lua în considerare și contribuția la stat achitată în cazul obținerii de sporuri. În acest sens însă, pensionarii trebuie să înainteze o cerere atunci când hotărăsc că vor să se retragă de pe piața muncii, pentru a se asigura că nu vor pierde bani oferiți de stat.

Pensii 2022. Când ies la pensie persoanele din grupa II de muncă

Potrivit prevederilor legislative care au intrat în vigoare la data de 17 noiembrie 2019, persoanele care au activat în grupa II de muncă, adică în condiții speciale de activitate, pot să beneficieze de mai multe facilități, printre care și reducerea vâstei de pensionare.

Casa de Pensii a  explicat care sunt drepturile de care beneficiază pensionarii care au activat în condiții superioare de muncă:

Advertisement
  • majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 3 luni pentru fiecare an intreg lucrat in grupa a II a de munca (anterior datei de 1 aprilie 2001), in conditiile in care persoana in cauza a lucrat cel putin 5 ani in aceste conditii;
  • majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 4 luni pentru fiecare an intreg lucrat in conditii deosebite de munca (ulterior datei de 1 aprilie 2001), indiferent de stagiul de cotizare realizat in aceste conditii de munca;
  • reducerea varstei standard de pensionare cu 4 luni pentru fiecare an intreg efectiv realizat in fosta grupa a II a de munca, respectiv in conditii deosebite de munca. Reducerea varstei standard de pensionare este cuprinsa intre 4 luni si 10 ani (tabelul nr. 1 din Legea nr. 263/2010) si opereaza doar in conditiile realizarii stagiului complet de cotizare prevazut de lege.

„Reducerea vârstei standard de pensionare este cuprinsă între 4 luni și 10 ani și operează doar în condițiile realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege”, a mai arătat Casa de Pensii.

Pensii 2022. Crește vârsta de pensionare în România

În ceea ce privește proiectul de lege care se află în lucru la Ministerul Muncii și prevede creșterea vârstei de pensionare, inițiativa nu va avea caracter obligatoriu, a oferit asigurări, recent, ministrul Fondurilor Europene, explicând cum intenționează să îi încurajeze pe români să lucreze până la vârsta de 70 de ani.

Inițiativa legislativă privind creșterea vârstei de pensionare, adoptată pe 9 iunie 2021 de către Guvern, a intrat în procedură de dezbatere și adoptare la Parlament, la începutul lunii februarie. Românii care vor dori să activeze pe piața muncii și după vârsta de 65 de ani vor avea posibilitatea să o facă până la 70 de ani. (sursa: evz.ro)

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions