Connect with us

Actual

Se schimbă regulile de CARANTINĂ în România: 5 zile pentru vaccinați, 10 zile la nevaccinați – document

Publicat

la

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat a anunţat, vineri, la finalul unei şedinţe a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), că începând de sâmbătă vor fi reduse perioadele de carantină.

Arafat a menţionat că regulile de carantină se aplică pentru persoanele care vin din ţări roşii.

“Dacă vii dintr-o ţară roşie şi eşti vaccinat sau trecut prin boală, nu eşti carantinat, dacă vii din ţara roşie, nu eşti vaccinat, nu eşti trecut prin boală, carantina este zece zile. Astea sunt regulile care se aplică şi care vor fi aplicate mai departe”, a transmis şeful DSU.

Adriana Pistol a explicat şi care este definiţia contacţilor direcţi.

„Definiţia contactului direct nu a suferit nicio modificare, ea este cea pe care o cunoaştem de la începutul pandemiei, ea reprezintă un contact prelungit, minim 15 minute, la o distanţă mai mică de doi metri şi fără să poarte mască sau echipament de protecţie, dacă vorbim de personalul sanitar. Acest lucru nu înseamnă un gest de salut pe stradă sau aşa ceva. Este nevoie de o distanţă mai mică, de o perioadă de contact mai îndelungată de 15 minute şi fără mijloace de protecţie”, a precizat Adriana Pistol.

Ea a precizat şi de ce a fost luată decizia de reducere a carantinei la cinci zile.

„Sunt şi alte state care au scăzut această perioadă de carantinare. (…) Având în vedere observaţiile că tulpina Omicron pare să aibă o perioadă de incubaţie mai mică, mai scurtă, faţă de tulpinile anterioare, atunci s-a luat această decizie de cinci zile. Dacă după cinci zile persoana respectivă sănătoasă rămâne sănătoase şansele să mai dezvolte o infecţie sunt foarte reduse”, a afirmat Adriana Pistol.

INFO! În urma discuţiilor care au avut loc la nivelul CNSU, ieri domnul ministru Alexandru Rafila vă spunea de faptul că vor fi modificate perioadele de carantină şi regulile de carantinare. Decizia este următoarea: deci avem reducerea perioadei de carantină de la 14 zile la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile. Reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Introducerea măsurii carantinei cu privire la contacţii direcţi ai persoanelor confirmate pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 cu duratele prevăzute anterior. Deci aceeaşi regulă va fi, dacă e persoana vaccinată sau trecută prin boală, atunci are perioadă de carantină de 5 zile, dacă persoana nu este vaccinată are perioada de carantină de 10 zile. Persoanele contact direct, aici sunt definite prin acte ale MS şi care se cunosc cum este definiţia lor şi cum se identifică o persoană care a fost contact direct sau nu”, a afirmat Raed Arafat, vineri la Palatul Victoria.

El a vorbit şi despre o excepţie pentru personalul navigant maritim român.

„Introducerea excepţie de carantină pentru personalul navigant maritim român şi personalul care lucrează pe platformele fixe şi mobile de extracţie petrol şi gaze în zona exclusivă economică a României, ca să rezolvăm una dintre problemele care au apărut pe parcurs şi vrem să o clarificăm acum în cadrul hotărârii. Şi foarte important – reducerea perioadei carantinei instituită prin decizii emise anterior intrării în vigoare a prezentei hotărârii şi aplicarea termenelor pe care le prevede această hotărâre. Ce înseamnă asta? Dacă cineva a intrat de exemplu ieri şi a primit decizie de carantină de 10 zile şi este vaccinat sau trecut prin boală, se reduce la 5 zile. Dacă a primit de 14 zile, pentru că nu a avut test când a intrat în ţară, se reduce tot la 5 zile. Se aplică regulile de aici, în momentul când se publică această hotărâre. Această hotărâre urmează să fie publicată în Monitorul Oficial astăzi, deci de mâine ea va fi valabilă”, a mai explicat Arafat.

La rândul ei, Adrian Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a fost întrebată câte zile transmite boala o persoană vaccinată şi una nevaccinată.

„Persoanele vaccinate şi persoanele care sunt foarte bolnave în ultimele şase luni au deja un anume grad de protecţie prin imunitatea dobândită, motiv pentru care perioada de transmitere a îmbolnăvirii este mult mai scurtă. Acesta este şi motivul pentru am hotârât că cinci zile sunt suficiente şi aici vorbim de carantină, nu persoanele bolnave. Cele care sunt bolnave vor fi izolate timp de şapte zile. Izolarea este o măsură care este aplicabilă persoanelor pozitive, care dacă este vaccinată şi fost bolnavă, va sta în izolare şapte zile. Carantinarea se aplică persoanelor sănătoase care fie sunt contact direct, fie sosesc din ţările zonă roşie sau alte ţări. Persoanele care sunt nevaccinate şi devin pozitive vor fi izolate pe o perioadă de zece zile, evident dacă forma de îmbolnăvire este una uşoară, medie, care permite această perioadă, pentru formele severe este evident că vor fi spitalizate atât cât e necesar”, a afirmat Adriana Pistol. (sursa: news.ro)

Iată documentul:

Download (PDF, 160KB)

 

 

Comments

comments

Actual

Doi minori din județul Constanța, cercetați pentru evadare

Publicat

la data de

Scris de

Doi minori din județul Constanța sunt cercetați sub acuzația comiterii infracțiunii de evadare.

Urmare a cercetărilor într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat, polițiști din cadrul Biroului de Investigații Criminale al Poliției municipiului Constanța au identificat un minor, de 15 ani, bănuit de comiterea faptei.

”Astfel, la data de 27 aprilie a.c., acesta ar fi pătruns în locuința unei persoane vătămate, de unde ar fi sustras o poșetă, în care se afla suma de 300 de lei.

În sarcina minorului a fost reținută și săvârșirea infracțiunii de evadare, întrucât, la data comiterii faptei, acesta se afla sub măsura preventivă a arestului la domiciliu.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al IPJ Constanța.

În urma administrării probatoriului în cauză, minorul a fost reținut pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă.

Astăzi, acesta urmează a fi prezentat instanței de judecată, cu propunere de arestare preventivă.

La data de 20 mai a.c., polițiști din cadrul Poliției orașului Năvodari au identificat, pe strada Rândunelelor din orașul Năvodari, un minor, de 17 ani, iar în urma cercetărilor s-a stabilit faptul că acesta se afla sub măsura preventivă a arestului la domiciliu.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evadare.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Noi locuri de parcare în municipiul Constanța

Publicat

la data de

Scris de

Mai multe terenuri care au fost eliberate de garaje, în municipiul Constanța, au fost reamenajate și transformate în parcări.

Una dintre ele a fost construită pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, în dreptul blocului L7. 18 noi locuri de parcare sunt disponibile pentru locuitorii din zonă. Suprafața carosabilă eliberată de garaje a fost reamenajată prin lucrări de pregătire a suprafețelor, asfaltare și trasare a marcajelor rutiere.

Lucrări similare au avut loc și pe aleea Poet Alexandru Gherghel. În locul garajelor au fost amenajate 39 de noi locuri de parcare, dintre care 4 sunt rezervate persoanelor cu dizabilități. O parte din teren a fost transformată în spațiu verde, suprafața fiind pregătită pentru plantare.

Alte locuri de parcare sunt în curs de amenajare în diverse zone din oraș. Pe strada Matei Millo, lângă Detașamentului de Pompieri Palas, se lucrează la refacerea suprafețelor în 4 zone distincte.

De asemenea, pe aleea Stadionului, în dreptul punctului termic, se construiesc 3 parcări. Infrastructura terenului este consolidată și se montează bordurile care vor delimita platforma parcărilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(Update) Accident rutier la intrarea în Costinești. Un motociclist a fost grav rănit

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, 20 mai, în jurul orei 10.35, în județul Constanța a avut loc un grav accident rutier. Evenimentul, în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă, s-a produs pe DN 39, la intersecția cu DJ 394, la intrarea în Costinești.

Potrivit dr. Claudia Tatarici – medic al Serviciului de Ambulanță Constanța – un motociclist a fost grav rănit. La fața locului au fost direcționate un SMURD B și o ambulanță Saj C2.

Salvatorii au găsit motociclistul – un bărbat în vârstă de 42 de ani – inconștient. Bărbatul, care are politraumă majoră – a fost transportat la spitalul județean Constanța.

Update: Pentru preluarea motociclistului a plecat și echipajul SMURD C.

”Pacientul este în comă. În stare critică.”, a menționat dr. Claudia Tatarici.

Știre în curs de actualizare.

Update2: Oficial din partea Biroului de presă al IPJ Constanța

Astăzi, în jurul orei 10.30, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier, la intersecția DN 39 cu DJ 394 – Costinești.

Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că impactul s-a produs între un autoturism, condus de un bărbat, de 63 de ani, și o motocicletă, condusă de un bărbat, de 42 de ani.

În urma impactului a rezultat vătămarea corporală gravă a motociclistului.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Foto: Facebook/Stoica Gabriel

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: