Connect with us

Actual

Se va construi o școală modernă în satul Poiana

Maria Ionescu

Publicat

la

După cum v-am informat la începerea noului an școlar, elevii din satul Poiana au început cursurile în incinta Centrului Cultural, care a fost recnt renovat și este în foarte bună stare de funcționare. Însă mulți dintre voi vă veți întreba de ce anume s-a luat această decizie. Ei bine, era imperios necesar acest lucru dat fiind faptul că vechea școală în care învățau copiii era foarte veche, avea aproape 100 de ani, era constuită din chirpici și nu mai era nici sigură și nici în pas cu nevoile elevilor. Din acest motiv, primarul oraușlui Ovidiu, George Scupra, de care aparține satul Poiana, împreună cu consilierii locali au decis să construiască o nouă școală. Aceasta va fi finalizată până anul viitor. „Avem deja finanțare pentru această clădire. Vom semna contractul în cel mai scurt timp, în toamna aceasta. Vom pregăti terenul, iar din primăvară vom începe lucrările. Este o investiție de aproape 14 miliarde lei vechi. Vom construi și o grădiniță în același corp. De asemenea, vom construi un teren de fotbal”, a spus primarul George Scupra.

Cum va arăta viitoarea școală?

Imobilul va avea o suprafață desfășurată de 379 metri pătrați și va avea numai parter. Infrastructura va fi de tip fundații continue. Suprastructura va fi tip pereți portanți din zidărie confinată. Planșeul va fi din beton armat. Compartimentarea se face cu pereți din zidărie. Acoperișul va fi de tip șarpantă din lemn, cu învelitoare din țiglă presată cu piese de ventilare a straturilor, parazăpezi și piese de ventilare a conductelor. Clădirea va fi izolată termic cu polistiren expandat de 10 centimetri și se va finisa cu tencuială decorativă. Glafurile exterioare vor fi din PVC alb. Scările de acces în clădire sunt din beton și se vor finisa cu granit. În sălile de clasă pardoseala va fi tip parchet laminat stratificat. Pardoseala din grupuri sanitare, holuri și camera tehnică se va realiza cu gresie porțelanată, plăci de 50×50 cm, fără rosturi. Pereții vor fi prevăzuți cu lambriu laminat cu o înălțime de 1,5 m în sălile de clasă și pe coridoare, respectiv cu faianță de 2 metri înălțime în grupurile sanitare. Tavanul și pereții se finisează cu vopsea lavabila. Tâmplăriile interioare vor fi din lemn tip MDF cu finisaje din furnir, la cancelarie și la sălile de curs. În spatiile tehnice și în grupuri sanitare vor fi uși din PVC cu placă PAL. În camera centralei termice se va monta ușă rezistentă la foc, metalică. În curtea clădirii se va amenaja, așa cum spuneam, un teren de fotbal. Acesta va avea suprafața de 840 metri pătrați și va avea gazon artificial multifilar. Va fi și o zonă de spectatori, prevăzută cu bănci. Terenul de sport va fi împrejmuit cu gard din plasă metalică bordurată. Lângă terenul de fotbal se va amenaja un spațiu de recreere pentru școlari în suprafață de 463 metri pătrați, prevăzut cu gazon natural și dotat cu bănci și leagăne. În spațiul de recreere se vor planta arbori. Locul de joacă deja existent situat în fața clădirii, în suprafață de 305 mp, va fi completat cu un strat de nisip în grosime de 10 cm. Accesul în curtea clădirii se va face dinspre strada Albatros. Pentru accesul auto se va amenaja o zonă de acces asfaltată în suprafață de 395 mp. Zona pietonală, în suprafață de 353 mp, se va amenaja cu pavaj grosime 4 cm. În zonă se vor planta arbuști decorativi. La intrare în clădire se amenajează un trotuar din beton în suprafață de 116 mp. Terenul pe care este amplasată clădirea va fi împrejmuit cu un gard din panou din tabla cutată pe țeavă pătrată, încastrat în fundație de beton de 30 cm. Valoarea proiectului este de 1.452.031 lei (inclusiv TVA). Acest obiectiv este aprobat de către Ministerul Dezvoltării Regionale în lista obiectivelor de investiții finantațe prin PNDL 2017-2020 cu valoarea alocată de la bugetul de stat de 1.286.918,36 lei (inclusiv TVA).

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

(VIDEO) 1.000 de arbori vor fi plantați în această toamnă la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Parcul Tăbăcărie și Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, prin zonale sale cu arboret, joacă un rol de pieptăne, protejând orașul vechi de poluarea din construcții provenită din orașul nou, Mamaia-Nord. În mod natural, vântul bate din direcția nord-est, aducând spre oraș particule de praf din Mamaia Nord. E un fenomen natural – explică directorul CMSN, dr. Adrian Bîlbă. Vântul bate din această direcție nu pentru că așa vor rușii, ci pentru că pământul se învârte spre est. În interviul pe care l-a acordat, Adrian Bîlbă spune că în această toamnă la CMSN vor fi plantați încă 1.000 de arbori. De asemenea, el vorbește de un nou proiect european pe care și-l dorește și care ar viza plantarea unor specii de arbori care provin de pe alte continente, specii adaptate condițiilor din Europa, dar mai ales apte să facă față schimbărilor climatice spre care evoluăm încet, încet.

„Avem ne voie de spațiul verde, suntem o ființă care ne bucurăm la verde și la soare, fiindcă provenim din natură. Nu suntem marțieni niciunul dintre noi. Asta pe de o pare, iar pe de altă parte avem nevoie de un pieptăne pentru praf, mai ales acolo unde se construiește mult. Spațiul verde face treaba asta. Noi în Complexul Muzeal de Științe ale Naturii și zona asta unde avem un parc dendrologic suntem pieptănele vechii Constanțe, Tomis, față de noua Constanță, Mamaia Nord, unde se construiește într-o veselie și de unde bate vântul de nord-est. Vântul bate de la nord-est, nu pentru că vrea rusul, ci pentru că noi ne învârtim cu planeta de la vest la est și, atunci, vântul bate invers decât se învârte planeta, vântul dominant. Și, în consecință, ne așteptăm ca vântul să fie predominant est. E un fenomen natural să bată vântul ăsta și este un lucru bun ca acest parc apără Tomisul de vânturile din Mamaia. Cert este că avem nevoie de parcuri. Noi avem 16 hectare și parcul Tăbăcărie.

Am realizat lucrări de afânare, irigare, am făcut o pădure dobrogeană, am făcut o extindere a tot ceea ce înseamnă arboret, curățenie, înlocuire progresivă a celor care sunt fie îmbătrâniți, fie deteriorați, fie fac parte din specii care generează risc de incendii, cum este de exemplu plopul. Și asta contează într-un parc, unde vin vizitatori. Asta am făcut până acum. Eu am în plan un proiect european prin care să regândim din temelii această zonă, în ceea ce privește anumite plantări, niște schimbări, pentru a ne adapta speciile, pe de o parte noilor aleogene aduse în Europa, e vorba de specii care nu sunt europene, dar care se pretează foarte bine în parcuri. Pe de altă parte, avem în plan de a aduce speciile de arboret în corelație cu evoluția climatică. Avem nevoie de specii care să reziste perioadelor lungi de secetă, dar care să incorporeze apa atunci când este. Bineînțeles, avem nevoie de specii care să creeze un decor educativ important. Noi trebuie să înțelegem și să vedem cum acolo în plantă este laboratorul vieții. Trebuie să avem un arboret, care dincolo de perie, de oxigen, de dioxid de carbon absorbit trebuie să ofere și diversitate educativă. Și, atunci, noi ne gândim la tot felul de specii care să asigure această diversitate. Aștept să săpăm și să plantăm încă o mie de arbori în toamna asta aici la Complexul Muzeal. Nu îi punem în primăvară pentru că nu este suficient timp umed. Recomandarea mea pentru plantări de arbori este toamna. Nu mai avem ierni grele, riscul de a îngheța pe timpul iernii este mult mai decât de a se usca pe timpul verii“, a declarat directorul CMSN, Adrian Bîlbă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Avantajele și vulnerabilitățile tehnologiei 5G, dezbătute la Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac a participat, astăzi, la conferința „5G Avantaje şi Vulnerabilităţi”, organizată de Navy League of the United States-Consiliul România. Conferința a reunit reprezentanți ai autorității publice, ai pieței de telecomunicații, ai mediului academic cu profil tehnic și media, notează Primăria Constanța. În cadrul conferinței s-au dezbătut subiecte precum securitatea cibernetică pentru rețelele 5G, smart mobility, transport în comun inteligent, capacitatea rețelelor 5G în România sau limitarea nivelului de radiații dăunătoare, spune sursa citată.

Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța: „Noua tehnologie va avea implicații profunde pentru consumatorii civili și militari din întreaga lume. Aceasta va furniza viteze de bandă largă mai rapide – până la 100 de gigabiți pe secundă pe anumite frecvențe. Două caracteristici sunt importante aici: prima este comunicarea ultra-fiabilă iar cealaltă este capacitatea de a gestiona explozia viitoare în comunicațiile „mașină la mașină”, cu dispozitive interconectate care transferă enorme baze de date între ele. Internet 5 G va deveni un câmp de luptă mobil așa cum a devenit spațiul cibernetic sau spațiul cosmic iar designerii viitorului își imaginează rețelele bine reglate care folosesc „orașe inteligente”. Toate acestea vor necesita mai multe infrastructuri noi iar cursa pentru a construi o infrastructură de 5G pe tot globul a început”.

Specialiștii care au participat la acest eveniment au prezentat aspecte legate de procesul de implementare a tehnologiei 5G și a impactului asupra cetățenilor, beneficiile acestei noi tehnologii, precum și vulnerabilitățile și riscurile acesteia.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

A condus fără permis și a ajuns în spatele gratiilor de la Poarta Albă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, polițiștii din Constanța au pus în executare un mandat emis pe numele unui tânăr care a condus un autoturism fără a deține permis.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, la data de 29 octombrie a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au identificat un bărbat, de 23 de ani, pe numele căruia Judecătoria Constanța a emis un mandat de executare a pedepsei de un an, o lună și 10 zile de închisoare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

Persoana în cauză a fost escortată și încarcerată în Penitenciarul Poarta Albă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: