Connect with us

Actual

Ședință cu năbădăi la Prefectură

Maria Ionescu

Publicat

la

Astăzi a avut loc la Prefectura Constanța ședința Colegiului Prefectural, la care au luat parte prefectul Adrian Nicolaescu, subprefectul Mustafa Levent, comisar Adrian Rapotan, șeful IPJ Constanța, Zoia Bucovală, inspector șef general al ISJ Constanța, Ion Bogdan, director executiv al Direcției Silvice Constanța, lt.col. Daniel Popa, inspector șef al IJSU, dr.Suzan Ibram, reprezentant al DSP, Radu Cornel, OPC și Geronimo Brănescu, director DSV. Tematica întâlnirii a fost extrem de generoasă dar, la mai multe instituții s-a remarcat faptul că adevăratele conduceri sunt cele de la București iar, în lipsa acestora, informațiile oferite jurnaliștilor locali sunt un fel de apă de ploaie, fără consistența dorită. Astfel, am aflat că, pe undeva prin Mamaia a existat un focar de toxiinfecție alimentară. Nu se știe care este unitatea – de fapt acest lucru îl știa reprezentantul DSP, însă presei nu i-a fost furnizată informația – în care două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au mâncat acolo. Ni s-a spus, totuși, că au fost efectuate 168  de controale la nivelul DSP, iar în 23 dintre acestea au fost găsite nereguli: 18 dintre acestea au existat în unități de alimentație publică, 3 în unități de cazare și 2 în taberele școlare. Pentru aceste nereguli au fost aplicate amenzi în valoare de 18.200 de lei. Nici comisarul șef adjunct al OPC nu a scăpat mai ieftin în fața presei. El a spus că a trecut deja o lună de când a fost deschisă structura ANPC de pe litoral, sub coordonarea președintelui Marcel Bogdan Pandelică și a directorului general Paul Silviu Anghel, de la Generală Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană. Detalii nu ne-a putut oferi, chiar dacă a precizat câteva date ale controalelor pe care angajații OPC le-au făcut în ultima perioadă. Când a constatat că presa este total nemulțumită de răspunsurile pe care le primește, prefectul Adrian Nicolaescu a declarat că se va adresa autorităților centrale pentru a stabili soluțiile ce există pentru o mai mare transparență.

Ceilalți vorbitori au fost mai conciși

Printre persoanele foarte concise care au luat cuvântul s-a numărat Adrian Rapotan, care a vorbit despre siguranța în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ în anul școlar 2015-2016. El a spus că, în cele 495 de unități de învățământ a fost elaborat un plan de acțiune. ”În ceea ce privește situația operativă în proximitatea unităților școlare nu au fost probleme. S-au înregistrat 69 de infracțiuni în incinta școlilor, 36 de loviri și alte violențe și 33 de furturi între elevi, de telefoane mobile, tablete și alte obiecte tentante dar nu  a fost înregistrată nici o tâlhărie. ” El a mai precizat că, dat fiind faptul că cei mai mulți elevi nu pot  răspunde pentru faptele lor deoarece sunt minori, Poliția a mers mai mult pe conceptul preventiv. ”Mare parte a elevilor care au probleme la școală provin din familii dezorganizate. 57% dintre școli sunt dotate cu camere de luat vederi, iar în 47% există sisteme de pază. Unde este sistem de pază se constată că sunt mai puține probleme în școli”, a declarat Rapotan. La rândul său, Zoia Bucovală a făcut o trecere în revistă a examenelor care se desfășoară la nivel national și a spus că se află într-o ”perioadă de foc până pe data de 31 august”. S-a referit, de asemenea, și la examenul cadrelor didactice, unde este un concurs în plină desfășurare.

Ion Bodgan s-a referit la asigurarea integrității fondului forestier

Ion Bogdan, director executiv RN a Pădurilor Direcţia Silvică Constanţa, a prezentat o sinteză a acţiunilor desfăşurate pentru menţinerea integrităţii fondului forestier naţional, cât şi campania de împăduriri şi producţia de puieţi forestieri în semestrul I 2016. El a precizat că se derulează acțiuni comune împreună cu Poliția și Jandarmeria pentru prevenirea furturilor de material lemnos. ”Până acum am constatat trei infracțiuni și 120 de contravenții. 17 mc de masa lemnoasă au fost confiscați dar trendul este descrescător. Aceste sustrageri au caracter strict pentru consum propriu. Am înregistrat mai multe furturi la Lespezi, la Dobromir și sporadic în majoritatea zonelor împădurite din județ.”
La rândul său, lt.col. Daniel Gheorge Popa, de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa a prezentat un raport cu rezultatele ce au decurs din controalele efectuate pe linia prevenirii incendiilor în semestrul I 2016. El s-a referit la miriștile care ard aproape zilnic în județ și a spus că aceste arderi necontrolate au un trend descendent. ”Se verifică fiecare incendiu care a avut loc la miriște. Dacă se constată că este vorba despre foc pus, se sancționează. Am avut discuții cu colegii de la APIA, cu care avem un protocol de colaborare, și dacă se constată că un agricultor a pus foc pe terenul său nu va mai primi subvenția de la APIA.”, a precizat lt.col. Daniel Popa.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Un şofer beat s-a răsturnat cu maşina în apropiere de Lumina

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în jurul orei 18.00, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier pe DN 22, în afara localității Lumina. Este vorba despre un autoturism  care s-a răsturnat în afara părții carosabile.

Ajunşi la locul evenimentului rutier, poliţiştii l-au testat pe conducătorul auto cu aparatul etilotest. A rezultat o valoare de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat, aşa că şoferul a fost condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

În urma impactului a rezultat vătămarea corporală ușoară a bărbatului de 60 de ani, care se afla singur în autoturism.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Foto: Ilustrativ

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident rutier MORTAL în Lazu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în jurul orei 18.00,  pe DN 39, în localitatea Lazu a avut loc un grav accident rutier. Potrivit ISU Constanţa, un pieton a fost spulberat de un TIR, pe trecerea de pietoni.

La faţa locului s-au deplasat de urgenţă echipaje de prim ajutor, respectiv un SAJ 2, din partea Serviciului de Ambulanţă, dar şi poliţişti.

Bărbatul, în vârstă de aproximativ 60 -70 de ani, a fost declarat decedat.

Ştire în curs de actualizare.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Prognoza meteo. Cum va fi vremea până în data de 6 decembrie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie a fost postată estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 23 noiembrie – 6 decembrie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Prima parte a intervalului va fi caracterizată de o vreme în general mai rece decât normal, cu medii ale temperaturilor maxime de 4…8 grade, mai scăzute în zonele de câmpie şi depresionare unde ceaţa va persista şi cu valori minime negative, în general de -4…0 grade. În perioada 29 noiembrie – 02 decembrie, încălzirea semnificativă a vremii va determina valori peste cele climatologic specifice, cu 8…12 grade ziua şi 2…5 grade noaptea, mediat regional. Ulterior, este estimat un regim termic apropiat de cel obişnuit la începutul lunii decembrie, mai ales în privinţa maximelor diurne, urmând ca în unele nopţi să fie o vreme relativ rece. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în jurul datei de 29 noiembrie, iar în cea de-a doua săptămână temporar vor fi posibile precipitaţii în general slabe.

CRIŞANA

Vremea va fi rece în primele zile ale intervalului – dimineaţa şi noaptea în toată regiunea, iar pe parcursul zilelor în special în zonele joase (unde vor persista nebulozitatea stratiformă şi ceaţa), astfel că media maximelor va fi de 3…6 grade, iar a minimelor de -5…-1 grad. Între 29 noiembrie şi 02 decembrie, temperaturile vor fi în creştere apreciabilă, caracterizând o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, cu o medie regională de 8…12 grade ziua şi 2…5 grade noaptea. Ulterior, până la sfârşitul intervalului de referinţă, sunt estimate valori termice în marea lor majoritate în jurul celor normale pentru prima decadă a lunii decembrie, însă cu unele nopţi posibil mai reci. În perioada 28 – 29 noiembrie va ploua local, iar în cea de-a doua săptămână temporar probabilitatea pentru precipitații în general slabe va fi relativ ridicată.

TRANSILVANIA

Prima parte a perioadei de referinţă va fi caracterizată de o vreme rece în cursul nopţilor şi al dimineţilor, cu medii ale temperaturilor minime de -8…-4 grade şi ger în zonele depresionare din estul regiunii, unde se vor înregistra valori sub -10 grade; maximele vor oscila între 0…2 grade în zonele joase unde ceaţa va persista şi 7…9 grade în cele de relief mai înalt. Între 29 noiembrie şi 2 decembrie se va resimţi o încălzire a vremii ce se va concretiza prin medii de temperatură de 7…12 grade ziua şi -2…2 grade noaptea (cu valori uşor mai mici în depresiunile perimontane şi intramontane). Estimările prognostice indică pentru ultimele zile din interval un regim termic în jurul celui specific la începutul lunii decembrie. În prima parte a intervalului, regimul pluviometric va fi deficitar, în jurul datei de 30 noiembrie local vor fi ploi slabe, apoi temporar vor fi condiţii pentru precipitaţii.

MARAMUREŞ

Până în data de 28 noiembrie, vremea va fi rece în cursul nopţilor şi al dimineţilor când vor fi, în medie, -6…-3 grade, iar maximele termice se vor situa în jurul celor normale, respectiv 6…7 grade. Între 29 noiembrie şi 2 decembrie va urma o încălzire a vremii, ce se va resimţi cu precădere la valorile nocturne, care vor deveni preponderent pozitive, de 0…2 grade, iar amiezele vor înregistra 9…11 grade, mediat regional. Ulterior, estimările prognostice indică un regim termic apropiat de cel normal la începutul lunii Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată după data de 29 noiembrie, însă regimul pluviometric se va menţine în general deficitar pe tot parcursul intervalului de referinţă.

MOLDOVA

Valorile termice vor fi în scădere, de la o medie de 7…8 grade în primele 3 zile ale intervalului, la o medie de 4…5 grade în 28 noiembrie. După zilele de 29 și 30 noiembrie, când media maximelor va fi în jur de 7 grade, până în ultima zi a celor două săptămâni, această medie va rămîne destul de scăzută și va fi cuprinsă între 2 și 5 grade. Nopțile vor deveni și ele reci, raportat la normalul termic al perioadei, cu o medie a acestora de -2…0 grade, ușor mai ridicată, spre 2 grade, doar în 24 noiembrie și în intervalul 30 noiembrie-02 decembrie. Probabilitatea de precipitații va fi redusă în prima săptămână, dar începând cu 29 noiembrie va fi în creștere, astfel încât se pot semnala temporar precipitații slabe, pe arii restrânse.

DOBROGEA

În primele 4 zile ale intervalului, media maximelor va fi de 7…8 grade, iar a minimelor de 0…3 grade. Între 27 noiembrie şi 01 decembrie, temperaturile vor fi în creştere, caracterizând o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, cu o medie regională de 10…13 grade, ziua şi 3…6 grade, noaptea. Ulterior, până la sfârşitul intervalului de referinţă, sunt estimate valori termice în jurul celor normale pentru începutul lunii decembrie, respectiv medii ale maximelor de 7…8 grade și ale minimelor de 2…4 grade. În prima săptămână ploile vor fi cu totul izolate, dar după 29 noiembrie probabilitatea lor de apariției va fi în creștere, astfel încât se pot semnala temporar ploi slabe, pe arii restrânse.

MUNTENIA

În prima săptămână vremea va fi ușor mai rece decât în mod normal, media maximelor va scădea treptat de la 9 la 6 grade, iar a minimelor se va situa între -2 și 0 grade. Între 29 noiembrie şi 01 decembrie, temperaturile vor fi în ușoară creştere, cu o medie regională de 8…10 grade, ziua şi 0…3 grade, noaptea. Ulterior, până la sfârşitul intervalului de referinţă, sunt estimate valori termice apropiate de cele normale pentru începutul lunii decembrie, respectiv medii ale maximelor de 5…8 grade și ale minimelor de -1…2 grade. În prima săptămână precipitațiile vor fi cu totul izolate, dar după 29 noiembrie probabilitatea lor de apariției va fi în creștere, astfel încât se pot semnala local și temporar, fiind în general slabe.

OLTENIA

În prima săptămână vremea va fi ușor mai rece decât în mod normal, media maximelor va scădea treptat de la 9 la 5 grade, iar a minimelor se va situa, în general, între -2 și 0 grade. Între 29 noiembrie şi 01 decembrie, temperaturile vor fi în ușoară creştere, cu o medie regională de 7…9 grade, ziua şi 0…3 grade, noaptea. Ulterior, până la sfârşitul intervalului de referinţă, sunt estimate valori termice apropiate de cele normale pentru începutul lunii decembrie, respectiv medii ale maximelor de 5…7 grade și ale minimelor de -1…2 grade. În prima săptămână precipitațiile vor fi cu totul izolate, dar după 29 noiembrie probabilitatea lor de apariției va fi în creștere, astfel încât se pot semnala local și temporar, fiind în general slabe.

LA MUNTE

Temperaturile maxime se vor menține în general pozitive în toată perioada celor două săptămâni, cu o medie cuprinsă între 0 și 7 grade, valorile mai mari fiind de așteptat în intervalul 26-28 noiembrie. Nopțile însă vor fi reci, cu o medie a minimelor termice de -5…-3 grade, ușor mai ridicată, dar tot sub pragul de îngheț, în intervalul 26 noiembrie-01 decembrie. Până pe 28 noiembrie, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă, dar în intervalul 29 noiembrie-01 decembrie aria precipitațiilor în general slabe va cuprinde cea mai mare parte a zonei montane, iar ulterior acestea vor avea un caracter temporar și o mai mică extindere.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: