Conecteaza-te cu noi

Politica

Șeful AEP: Dacă se va relua, primul tur al alegerilor prezidențiale va fi pe 15 decembrie. Turul doi, pe 29 decembrie

Published

on

alegeri prezidentiale

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat, vineri dimineață, la Radio România Actualități, că în eventualitatea în care Curtea Constituțională ar invalida turul I al alegerilor prezidențiale, un nou tur I ar putea fi organizat pe 15 decembrie, iar un al doilea pe 29 decembrie. El a mai spus că speră ca procesul de renumărare a voturilor să se încheie în termenul dispus de BEC.

„Sperăm ca această acţiune, care este realizată de Birourile Electorale Judeţene, coordonată de Biroul Electoral Central – Autoritatea Electorală Permanentă nu are nici o competenţă legală în această operaţiune – să se termine cât mai repede. Din informaţiile pe care le avem, unele judeţe vor termina chiar în cursul zilei de astăzi (vineri n.r.) renumărarea voturilor şi să fie comunicat rezultatul cât mai repede posibil la Curtea Constituţională, pentru ca aceasta să poată să ia decizia de validare a alegerilor sau de invalidare a scrutinului din 24 noiembrie şi de organizare a unui prim tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui în 15 decembrie, al doilea tur urmând să se desfăşoare în 29 decembrie, o dată care ne dă multe inconveniente în ceea ce priveşte organizarea alegerilor, desfăşurarea alegerilor pe data de 29 decembrie, repet”, explică Toni Greblă citat de jurnaliștii de la g4media.ro

Președintele AEP a mai spus că după renumărare pot apărea cifre diferite, care să schimbe ordinea candidaților rezultată după turul I și atunci CCR poate dispune invalidarea:

„Eu vă spun din punct de vedere juridic cum pot sta lucrurile – dacă constată (CCR n.r.) că frauda este atât de mare încât determină schimbarea ordinii competitorilor politici, atunci poate să dispună invalidarea. Dar repet, dacă există probe certe că ordinea a fost influenţată de modul cum s-a desfăşurat votarea sau cum s-au numărat voturile şi poate să dispună invalidarea scrutinului din 24 noiembrie sau poate să constate că există unele diferenţe, cum poate să fie şi firesc, dar că acestea nu au influenţat major rezultatul final şi să valideze primul tur de scrutin. O diferenţă care schimbă ordinea competitorilor politici, adică cel de pe locul unu trece pe locul şapte şi cel de pe locul şase ar trece pe locul doi. Nu ştiu… Deci, se schimbă radical ordinea stabilirii rezultatelor votului.”

Toni Greblă a explicat, la RRA, și modul în care se iau astfel de decizii în plenul Curții Constituționale, pornind de la experiența sa de fost judecăor al CCR. El a refuzat să comenteze în vreun fel ultimele decizii ale Curții.

„Judecătorii Curţii Constituţionale dezbat şi iau decizii numai în plenul Curţii Constituţionale, care este format din nouă judecători. Aceştia dezbat, analizează şi decid în plen, în prezenţa tuturor. Am menţinut Autoritatea Electorală Permanentă şi pe mine însumi în afara disputelor electorale. Orice părere aş exprima eu acum în spaţiul public ar putea să fie apreciată ca fiind partizanat, fie de o parte, fie de alta a celor care îşi dispută candidaturile pentru preşedintele României, astfel încât nu pot decât să mă abţin de la orice comentariu cu privire la soluţia pe care Curtea Constituţională o va da. Eu însă sper ca această decizie să vină cât mai repede posibil, pentru că sunt nişte operaţiuni tehnice de realizat înainte de eventuala desfăşurare a turului doi, pentru că trebuie tipărite buletinele de vot, trebuie transportate în ţară, în toată ţara, trebuie duse la primării, trebuie duse la secţiile de votare, trebuie instruiri făcute cu membrii birourilor electorale ş.a.m.d. Noi tehnic putem să organizăm alegerile. Deocamdată însă nu ştim cum să tipărim buletinele de vot pentru turul doi, pentru că nu este validat turul întâi, a mai precizat șeful AEP.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions