Conecteaza-te cu noi

Politica

Senatorul Chițac, despre PNL Constanța: “O gașcă de oameni mici”

Published

on

Senatorul PNL de Constanța, Virgil Chițac, vorbește, pe blogul personal despre situația în care a ajuns, în opinia sa, PNL Constanța, organizație din care și el face parte. Chițac scrie că este pentru ultima dată când mai face vreo referire publică la “gașca PNL Constanța și oamenii mici care au ajuns să o formeze”. De asemenea, parlamentarul constănțean consideră incalificabil gestul de a “exmatricula” doi consilieri pentru că “au îndrăznit să voteze așa cum le-a dictat conștiința, în contradicție cu ordinele venite de la partid”.

“Cazul fiind oarecum vechi, nu mai e un secret că vorbesc despre PNL Constanța și consilierii dr. Romeo Rezeanu și ing. Horia Căliminte, cei care au fost de acord ca să se înceapă demersurile pentru ca stadionul “Farul” să ajungă în ograda municipalității. Dragi cititori, în toată lumea civilizată, municipalitatea are propriul stadion de fotbal. Mai mult decât atât, instrumentul numit accesarea de fonduri europene este, sau ar trebui să fie, mai la îndemâna municipiului decât a județului, pentru utilizarea în acest scop. În ciuda acestor argumente, dacă nu hotărâtoare cel puțin convingătoare, ce  justifică votul, onor conducerea liberală a decis să-i excludă pe consilieri argumentând că nu au votat “în linia partidului”. De ce o fi fost asta “linia partidului” nu știm, pentru că s-a pierdut uzanța conferințelor de presă dinaintea ședințelor Consiliului Local”, scrie Virgil Chitac pe www.virgilchitac.ro

Iată comentariile pe care acesta le face:

– Primul, ține de o minimă cultură politică. În sistemul constituțional românesc, la toate nivelurile, mandatele rezultate în urma alegerilor, sunt reprezentative și nu imperative. Asta înseamnă că alesul votează cum îi dictează conștiința și nimeni altcineva. Nu ‘”linia partidului” este determinantă aici, ci conștiința lui.

– Apropos de “linia partidului”, mă întreb ce s-o fi întâmplat cu ea în cazul numit “RAJA SA vs PNL”, care privea acordarea gratuită către această societate a unui teren în vederea derulării unei investiții. Să amintim că în două ședințe consecutive consilierii județeni liberali au votat în contradictoriu cu ei înșiși. S-o fi transformat “linia partidului” în sinusoidă? După ce un consilier liberal s-a dus pe la PSD să cerșească niscaiva contracte pentru “frații corsicani”? Ce s-a întâmplat oare cu “linia partidului” când un primar liberal a făcut campanie electorală fățișă candidatului PSD la primăria Nicolae Bălcescu? S-o fi întrerupt?

Advertisement

Mai departe, voi remarca un lucru îngrijorător. Sistemul de organizare al partidelor politice în țara noastră este de tip bolșevic! Da!…Nu zâmbiți! La bolșevici adevărul și dreptatea se stabileau prin vot în biroul politic, ca atare mai bine greșeai odată cu partidul decât să ai dreptate împotriva lui. Iar sub sintagma “partidul” se ascundea un om sau un număr mic de oameni cocoțați în fruntea lui.

În conformitate cu contracultura politică a partidelor românești, domnii David Cameron (fostul prim ministru al Marii Britanii) și Boris Johnson (fostul primar al Londrei), adversari în pozțiile față de BREXIT, chiar portstindardele celor două curente IN respectiv OUT, ar fi trebuit excluși din Partidul Conservator. Vă imaginați ce grozăvie?

– Cum era și normal, decizia de excludere a fost contestată la Curtea de Arbitraj Județeană, într-o primă fază. Procesul este unul statutar și până ce nu se finalizează, cei doi nu sunt considerați excluși din PNL, ca atare mandatul lor de consilier nu încetează. Asta trebuia să știe și domnul Huțucă înainte de a trimite către prefectul de la acea dată, nimeni altul decât fostul liberal Adrian Nicolaescu, cererea de vacantare a celor două poziții de consilier. Și ce credeți că a făcut domnul Adrian Nicolaescu? Ei bine, în ciuda faptului că a fost avertizat că excluderile sunt contestate, deci nu au caracter definitiv, a emis ordinele de vacantare a pozițiilor de consilier local. În termen de 5 zile și nu de 30 cât avea dreptul conform legii. Să fi știut că urmează să fie demis? Sigur că pot înțelege, că omul vrea să-și plătească datoriile atunci când partidul i-o cere. Însă prețul domnia sa îl stabilește. Oare nu e  prea mult să abandonezi total haina de înalt funcționar public și să acționezi ca o veritabilă praștie de partid? Ce trist!

– Să fie extrem de clar, scopul acestei acțiuni iresponsabile a fost transformarea grupului de consilieri liberali într-o masă docilă și supusă, care să se conformeze ordinelor date de “frații corsicani”. Ăsta e un imens potențial de negociere cu PSD, mai ales în chestiuni ce țin de patrimoniul orașului.

*Gașca are un lider și interese comune în contrast cu echipa care are un lider și principii comune.

Advertisement

P.S. Sunt consilieri liberali, care nu ajungeau niciodată acolo dacă nu-i puneam eu pe listă (Nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită J) și care au avut comentarii acide la adresa celor doi colegi. E adevărat că puțini. Ei au ales să-și vândă sufletlele Diavolului dar să nu uite că data viitoare s-ar putea să nu mai găsească Diavol care să vrea să le cumpere.

P.P.S. O stafie bântuie din când în când la televiziuni locale, emițând elucubrații politice. Genul de oameni politici care nu au făcut nimic și au murit epuizați! Și bogați!

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions