Connect with us

Politica

Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, a prezentat bilanţul activităţilor desfăşurate pe plan local la 6 luni de mandat

Publicat

la

Remus Negoi spune că, pe lângă audienţe şi întâlniri cu cetăţenii, a avut întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, discuţii şi consultări cu consilierii locali din municipiul Constanta şi cu viceprimarul Florin Cocargeanu.  El spune că a organizat, împreună cu colegii săi consilieri locali, vizite în mai multe localităţi din judeţ pentru a constata neregulile cu care acestea se confruntă. Astfel, a descoperit cum la Cumpăna malul canalului Dunăre – Marea Neagră se surpă de la o zi la alta, iar autorităţile locale nu intervin în acest sens. Negoi a punctat că, pentru a putea reprezenta interesele cetăţenilor din Constanţa, trebuie să fie mereu conectat la dinamica locală şi să promoveze un dialog real cu oamenii. De aceea, activitatea de la Cabinetul Parlamentar ocupă un loc important în agenda sa săptămânală, spune parlamentarul constănțean. În plus, afirmă el, și-a propus să meargă la toate obiectivele culturale şi siturile arheologice din judeţ, pentru a vedea care este starea acestora şi cum pot fi conservate şi puse în valoare.

„Ca senator de Constanţa, voi acorda întotdeauna o atenţie deosebită problemelor locale. De aceea, activitatea la Cabinetul Parlamentar reprezintă pentru mine o parte însemnată a muncii de senator căreia îi aloc timp la fiecare sfârşit de săptămână. Pe lângă audienţe şi întâlniri cu cetăţenii, am avut în cele 6 luni de mandat, şi întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, discuţii şi consultări cu consilierii locali din municipiul Constanta şi cu viceprimarul, Florin Cocargeanu. Pentru a putea reprezenta interesele cetăţenilor din Constanţa trebuie să fiu mereu conectat la dinamica locală şi să promovez un dialog real cu oamenii care se confruntă zi de zi cu situaţiile pe care dorim să le rezolvăm. În acest sens, am organizat, împreună cu colegii mei consilieri locali, vizite în mai multe localităţi din judeţ pentru a constata neregulile cu care acestea se confruntă. Astfel, am descoperit cum în Năvodari nu sunt respectate autorizaţiile de construcţie şi că, la Cumpăna, malul canalului Dunăre – Marea Neagră se surpă de la o zi la alta, iar autorităţile locale nu intervin în acest sens.

Fiind membru în Comisia de cultură şi media, dar şi pasionat de cultură, principalul meu obiectiv este promovarea patrimoniului cultural local. Judeţul Constanţa se bucură de o bogată moştenire istorică. Am vizitat o parte din monumentele istorice şi obiectivele culturale din judeţ pentru a vedea cu ochii mei în ce stare se află şi a găsi soluţii pentru conservarea, reabilitarea şi punerea lor în valoare.

Unul dintre obiectivele importante asupra căruia mi-am îndreptat atenţia încă de la începutul mandatului este Palatul Regal din Mamaia, o adevărată perlă culturală a oraşului. Acesta se află, din păcate, într-o stare avansată de degradare. Am avut o primă discuție cu Iulia Popovici, secretar de stat în Ministerul Culturii, pentru a găsi căi prin care ministerul să-şi exercite dreptul de preemțiune în ceea ce priveşte acest obiectiv cultural important din judeţul Constanţa.

De asemenea, am fost, împreună cu vicepreşedintele CJC, Petre Enciu, la Ansamblul Rupestru de la Murfatlar, aflat pe lista indicativă UNESCO. Bisericile din cretă de la Murfatlar, aşa cum mai este cunoscut, se află la o distanță de 15 km de litoralul Mării Negre, pe malul drept al Canalului Dunăre-Marea Neagră şi sunt aşezăminte de pe la jumătatea secolului al X-lea. Ansamblul, săpat într-un deal de cretă, este alcătuit din camere şi galerii şi a fost descoperit în 1957, în urma unor lucrări de extindere a zonelor de exploatare a cretei. În opinia cercetătorilor, aici au fost prima biserică şi primele chilii ale unei mănăstiri de pe teritoriul României. Din nefericire, Ansamblul Rupestru de la Murfatlar nu poate fi vizitat şi nu a fost deschis nicidată publicului larg. Specialiştii mi-au spus că este dificil ca bisericile de cretă să fie integrate în circuitul turistic, pentru că vizitarea lor ar putea duce la degradarea acestora, însă pot fi găsite soluţii alternative, precum protejarea lor cu panouri de sticlă.

Cetăţile romane din linia de apărare Limes reprezintă un subiect de interes pentru mine, mai ales că a fost deja depus la UNESCO dosarul pentru ca acestea să intre în Patrimoniul Mondial. Mi-am propus să merg la toate aceste cetăţi din judeţul Constanţa pentru a vedea în ce stare sunt şi cum pot fi conservate, reabilitate şi chiar incluse în circuitul turistic.

Din păcate, am constatat că nu este atât de uşor de ajuns la toate aceste situri. Am mers în sudul judeţului Constanţa, în apropiere de graniţa cu Bulgaria, cu intenţia de a vedea Cetatea Sucidava, aflată pe malul Dunării, în aval de satul Izvoarele. Aici a fost descoperit în 1984 un tezaur compus  din 17 obiecte, unele dintre ele relativ bine conservate, altele păstrate în stare fragmentară, destul de precară. Prin valoarea lor artistică şi documentară, piesele componente vin să întregească un patrimoniu de epocă foarte valoros al monumentelor romano-bizantine, descoperite în această parte a imperiului.

Am constatat însă că este o adevărată provocare să mergi la ruinele acestei cetăţi, întrucât nu există indicatoare spre locaţie şi nici drumuri asfaltate sau măcar circulabile cu o maşină obişnuită. Situl este dificil de găsit chiar şi pentru cei care cunosc zona, iar locaţia este greu accesibilă fără o infrastructură pusă la punct.

În schimb, am reuşit să ajung, împreună cu Petre Enciu, la Cetatea Capidava, situată pe malul drept al Dunării, la jumătatea distanței dintre Hârșova și Cernavodă. Aceasta face parte din seria de castre și fortificații ridicate în timpul Împăratului Traian, la începutul secolului al II-lea, în cadrul măsurilor de organizare a limes-ului dunărean.

În afara controverselor legate de finanţare şi de modul în care a fost reabilitată, Cetatea Capidava, aflată pe lista indicativă UNESCO, reprezintă un exemplu de bune practici. Pe lângă faptul că a fost restaurat, monumentul urmează să intre în circuitul turistic.

La  Hârşova, am ajuns la Cetatea Carsium pentru a vedea, la fața locului, care sunt problemele și de ce întârzie începerea reabilitării, mai ales că fondurile europene destinate lucrărilor ar putea fi pierdute.

Situl arheologic se află pe lista indicativă UNESCO şi există un proiect, aprobat încă din 2019, pentru restaurarea cetăţii care trebuie implementat, însă începerea lucrărilor de reabilitare întârzie. În acest moment, se aşteaptă avizul comisiei tehnice pentru a putea fi demarate procedurile de punere în valoare a monumentului. Cetatea Carsium trebuie îngrădită și apoi specialiștii pot să facă lucrări de întreținere şi reabilitare sau descoperiri.

Voi atrage atenţia, prin Comisia reunită a Parlamentului pentru relaţia cu UNESCO, asupra faptului că acest proiect este blocat, la 2 ani de la aprobare, şi că există riscul de a pierde finanţarea europeană. În plus, trebuie să vedem ce putem face ca Legea achiziţiilor publice să permită flexibilizarea achiziţiilor pentru a fi accesate mai uşor fondurile.

În plus, am fost la Cernavodă, unde se află şi cetatea Axiopolis, care, de asemenea, face parte din linia de demarcație Limes. Doresc să port discuții cu cei de la Ministerul Apărării Naționale pentru a găsi împreună soluții, astfel încât situl arheologic de la Cernavodă, care se află în mijlocul unei unități militare,  să poată fi introdus în circuitul turistic, dar, în același timp, să fie continuate săpăturile arheologice acolo. Îi voi întreba, de asemenea, pe reprezentanții Comisiei Naționale Limes în ce stadiu suntem cu dosarul pentru această cetate, în condițiile în care nu este permis acolo accesul specialiștilor. În plus, voi discuta și cu toți colegii din Comisia UNESCO din Parlament, pentru a le expune această problemă. Ar trebui să introducem în circuitul turistic atât Cetatea Axiopolis, cât și mormântul pictat de tip hipogeu din apropierea acesteia și valul de piatră declarat monument istoric, cu atât mai mult cu cât acestea se află pe ruta autocarelor care vin de la București spre Rasova.

Voi continua şi în perioada următoare vizitele în teren, la toate obiectivele culturale din judeţ. Dobrogea, un ţinut încărcat de istorie, ar trebui să devină o atracţie nu numai pentru litoral şi plaje, ci şi prin intermediul turismului istoric şi arheologic, pentru că zona are atât de mult de oferit în acest domeniu. Există numeroase monmente naţionale care nu sunt apreciate la justa lor valoare. Trebuie să întreprindem toate demersurile pentru a le scoate la lumină şi a le aduce în atenţia publicului: drumuri de acces, indicatoare şi maparea lor în sistem digital, astfel încât cei interesaţi să le poată identifica şi găsi mai uşor şi, eventual, să aibă acces la un tur virtual al acestora prin intermediul unei aplicaţii informatice.“, notează senatorul Remus Negoi.

Remus Negoi | Senator USR PLUS de Constanta

Comments

comments

Politica

Liberalii cer USR-PLUS să se întoarcă la guvernare, dar ”fără precondiții inacceptabile”

Publicat

la data de

Scris de

Conducerea PNL a adoptat, sâmbătă, o rezoluție prin care liberalii cer USR PLUS la dialog „fără precondiții inacceptabile” și le cere să se dezică de AUR, formațiune „cu apologeți ai legionarismului sau ai comunismului, cu susținători ai lui Corneliu Zelea Codreanu sau Nicolae Ceaușescu”. Totodată, la propunerea președintelui PNL, Ludovic Orban, conducerea PNL a decis respingerea oricărei formule de colaborare cu PSD pentru guvernare.

Textul rezoluției:

Rămânem ferm angajați în actul guvernării României.

Asigurăm cetățenii și mediul de afaceri, care au exprimat îngrijorări cu privire la stabilitatea politică din România, că suntem perfect conștienți de responsabilitățile PNL și că toate eforturile noastre sunt îndreptate către asigurarea stabilității și funcționarea cât mai bună a guvernării, dincolo de orice dispută de pe scena politică.

Salutăm recenta aprobare în Guvernul României a Programului național de investiții „Anghel Saligny” și considerăm acest program o soluție bună și necesară pentru modernizarea țării, pentru dezvoltarea multor comunități locale.

Solicităm Guvernului României luarea tuturor măsurilor posibile pentru a proteja cetățenii în contextul scumpirilor care au avut loc în sectorul energetic și care le afectează nivelul de trai.

Reafirmăm susținerea categorică pentru parteneriatul dintre partidul nostru și președintele României, Klaus Iohannis. Acest parteneriat este esențial pentru buna conducere a României, pentru succesul guvernării liberale și pentru credibilitatea ei în plan intern și extern.

Cerem clasei politice din România, tuturor partidelor care se definesc drept democratice, să izoleze ferm extremismul politic și să refuze orice colaborare cu extremiștii, colaborare care nu face decât să credibilizeze ideologii nocive și să erodeze democrația. Niciun interes de partid nu poate justifica alianțe cu cei al căror ultim obiectiv este, de fapt, distrugerea democrației românești.

Facem apel la denunțarea imediată și totală de către USR PLUS a oricărei colaborări sau acțiuni politice comune cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), o formațiune extremistă, xenofobă și anti-europeană. Niciun partid care se pretinde democratic și pro-european nu poate intra în parteneriate de vreun fel – fățișe sau tacite – cu apologeți ai legionarismului sau ai comunismului, cu susținători ai lui Corneliu Zelea Codreanu sau Nicolae Ceaușescu.

Invităm USR PLUS la un dialog direct, nemijlocit, fără precondiții inacceptabile, pentru a reconstrui încrederea și a reface majoritatea parlamentară creată imediat după alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.

Reamintim tuturor membrilor PNL obligația lor de corectitudine față de partidul din care fac parte, obligație care include solidaritatea cu echipa guvernamentală liberală și susținerea Guvernului condus de PNL, în fața celor care îl atacă în mod politicanist și care urmăresc să-l slăbească ori să-l demită.

Mandatăm premierul Guvernului României, Florin Cîțu, pentru a lua măsurile și deciziile necesare pentru asigurarea în continuare a stabilității guvernamentale și pentru respingerea tentativelor parlamentare de demitere a Guvernului prin moțiune de cenzură.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Cîțu: „Dacă miniștrii nu primesc votul Parlamentului, propun alte persoane“

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Florin Cîțu a declarat sâmbătă că va propune alți miniștri dacă propunerile nu vor fi acceptate de parlamentari. Procedura nu are legătură cu încredea în Guvern, a spus prim-ministrul. Premierul Florin Cîțu consideră că astfel respectă prevederile constituționale, scrie Mediafax.

„Eu voi respecta Constituția, merg în Parlament pentru votul miniștrilor… Voi veni cu noi propuneri (n.r.dacă miniștrii nu trec de votul parlamentarilor)… Este clară Constituția, nu știu de ce avem astfel de discuții”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul susține că votul din Parlament nu are legătură cu încrederea în Guvernul pe care-l conduce.

„Este un vot pentru miniștrii, nu are legătură cu încrederea în Guvern. Noi nu interpretăm Constituția, noi o aplicăm”, a precizat Cîțu.

Declarațiile au fost făcute la Palatul Parlamentului înainte de ședința Biroului Permanent al PNL.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Felix Stroe: „Patru din zece români nu vor putea să-și încălzească locuința la iarnă“

Publicat

la data de

Scris de

Senatorul de Constanța al PSD Felix Stroe a declarat, astăzi, că social-democrații propun un proiect de lege privind plafonarea pentru o perioadă de șase luni, la o medie pe ultima jumătate de an, a prețului la energie, electrice și gaze. Stroe a spus că Guvernul Cîțu trebuie să urmeze exemplu altor state democratice din vestul Europei care au aplicat aceeași măsură. El a afirmat că situația este agravată de lipsa măsurilor pe care guvernul ar trebui să le ia, pentru protejarea propriei populații, așa cum deja au procedat alte guverne europene!

„Li s-a permis furnizorilor de utilități să procedeze la debranșări, deși acest lucru era interzis prin lege în pandemie. Dar nu tuturor… furnizorilor de apă nu, deși au de recuperat sume uriașe, mai ales de la unii agenți economice. Să aibă oare legătură cu întâlnirile de la Cotroceni cu ANUMIȚI CEO ai marilor companii?

PSD va depune un proiect de lege privind plafonarea prețului la energie în România. Principiile de bază sunt următoare: plafonarea pentru șase luni a prețului, la o medie pe ultimele șase luni de la momentul intrării în vigoare a legii.

Va fi creat un fond la Ministerul Energiei care să compenseze pierderile la furnizori, contul acela va fi alimentat de către bugetul de stat, o parte, şi o parte de către sumele luate de la producătorii de energie, 50% din profitul fiscal declarat. Atragem atenția guvernului că aceasta este o soluție temporară, o soluție la adăpostul căreia guvernul trebuie să se apuce un pic de treabă”.

Dacă şi acum guvernul muribund Cîțu va scăpa din mână lucrurile, ele vor avea efecte în economie pe ani de zile, pentru că toate produsele finite şi subprodusele vor îngloba preţul acesta mărit al energiei şi se va rostogoli, va crea acel efect de bulgăre de zăpadă, iar tot ceea ce înseamnă economie românească va ieși din orice zonă de competitivitate, iar produsele de strictă necesitate vor nenoroci efectiv viața de zi cu zi a românilor.

Patru români din zece nu vor putea să-şi încălzească locuința la iarnă şi nici nu-şi vor putea plăti facturile la zi, potrivit Asociației Energia Inteligentă. Numărul este dublu faţă de anul trecut!“, a spus Stroe.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: