Connect with us

Politica

Senatorul Remus Negoi dă raportul pentru ultimele șase luni de activitate. Vezi pe ce proiecte și-a pus amprenta

Publicat

la

S-a încheiat sesiunea parlamentară, iar în ultimele 6 luni de activitate în Senat parlamentarul constănțean Remus Negoi a susţinut şi votat mai multe proiecte de lege, printre care şi iniţiative proprii. Unele dintre aceste legi nu au fost adoptate deoarece, aşa cum ne-am obişnuit, coaliţia sărăciei pune mai presus de interesele cetăţenilor propriile scopuri.

„Alături de colegul meu Andrei Postică am depus o inițiativă legislativă prin care autoritățile locale sunt obligate să pună în ședințe de dezbatere publică toate proiectele de acte normative din 5 domenii de importanță majoră pentru comunitate: strategii, adoptarea bugetului, rectificările bugetare, impozite și taxe locale, organizarea și funcționarea serviciilor publice. Inițiativa legislativă vine în urma unei serii de întâlniri cu secretari generali din primării, consilieri locali, consilieri județeni, viceprimari sau primari.  În acest moment legislația prevede obligativitatea consultării publice pentru actele normative importante din administrațiile publice locale, doar dacă această consultare este solicitată, în scris, de asociații legal constituite sau de alte autorități publice.  Coaliţia sărăciei a votat împotriva legii.

Tot în această sesiune parlamentară, am votat şi legea 25/2022 privind crearea cadrului legal pentru protejarea mediului marin împotriva efectelor deversărilor ilegale de deșeuri provenite de la navele care folosesc porturile românești. Legea contribuie la îmbunătățirea procesului de predare-primire controlată în instalațiile portuare de preluare a deșeurilor provenite de la nave şi ar trebui să pună ordine în portul Constanța. Fiecare administraţie portuară trebuie să elaboreze şi să implementeze un plan corespunzător de preluare şi gestionare a acestor deşeuri.“, a spus Negoi.

Un alt proiect dezbătut în Senat în ultimele 6 luni și pentru care senatorul Remus Negoi și-a adus contribuția este cel referitor la colectarea timbrului monumentelor istorice. În Lista monumentelor istorice din România figurează peste 30.000 de obiective, însă statisticile sunt îngrijorătoare în ceea ce priveşte starea de conservare a multora dintre acestea. Timbrul Monumentelor Istorice reprezintă unul dintre puţinele instrumente naţionale de finanţare pentru protejarea acestora, spune Negoi. Legea prevede alocarea a 3% din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc către Ministerul Culturii, pentru Institutul Naţional al Patrimoniului, în vederea finanţării lucrărilor de restaurare, conservare şi consolidare a monumentelor istorice.

„Am susţinut proiectul în Comisia economică a Senatului, iar votul a fost “pentru” în unanimitate. O altă lege pentru care am votat în parlament şi pe care am susţinut-o şi printr-o intervenţie în plenul Senatului este cea care prevede asigurarea accesului persoanelor fizice la servicii de internet în bandă largă, la punct fix. Romania are nevoie de o reglementare în domeniul accesului la servicii de internet, mai ales în contextul în care a fost promulgată legea USR care oferă posibilitatea plăţii online a impozitelor şi taxelor pentru toţi cetăţenii. Propunerea legislative stabileste dreptul persoanelor fizice din România de a li se asigura accesul la cel puţin un serviciu funcţional de internet în bandă largă, prin intermediul unei conexiuni la punct fix.

 

Una dintre cele mai importante legi pe care le-am votat este legea offshore care permite exploatarea gazelor din Marea Neagră. Actul normativ asigură securitatea energetică a României prin faptul că statul poate oricând să intervină şi să redirecţioneze gazele către piaţa românească în caz de criză energetică, iar în cazul contractelor bilaterale care se vor încheia Agenţia Naţională a Rezervelor Statului are drept de preempţiune.  Din păcate, amendamentul USR referitor la directionarea către Pilonul 2 de pensii a banilor care revin statului român din exploatarea gazelor din Marea Neagră nu a fost adoptat. Conform calculelor am fi putut ajunge fiecare dintre noi să avem până la 30.000 euro pentru pensie pentru un stagiu complet de cotizare.

Pentru a face dreptate zecilor de mii de medici de familie, specialişti sau stomatologi am votat pentru legea 227/2022 prin care activitatea medicilor în cabinetele individuale va fi considerată vechime în muncă. Acest lucru este posibil cu respectarea a două condiţii, aceştia să fi avut venituri nete de cel puţin 12 salarii minime brute şi să fi achitat contribuţiile datorate bugetului asigurărilor sociale de stat.“, afirmă Remus Negoi.

Parlamentarul USR spune că fenomenul vânzării copiilor în Romania a luat amploare începând cu anul 1990 şi până acum mii de minori au fost vânduți, fiind trataţi ca o simplă marfă în scopul obţinerii de avantaje materiale.

„De aceea am susţinut legea care incriminează faptele prin care copiii cădeau victime vânzării, prin ocolirea procedurilor de adopţie. Propunerea legislativă, inițiată de parlamentarii USR a remediat un vid legislativ în această materie.

Sănătatea publică este un subiect care ar trebui să ne preocupe pe toţi, iar riscul nutriţional este cel mai mare risc la adresa sănătăţii publice atât în România, cât şi în Europa, alimentaţia necorespunzătoare fiind cauza a numeroase boli. Am votat pentru legea 335/2022 privind etichetarea nutriţională voluntară Nutri Score. România are nevoie de un nou sistem de etichetare nutriţională, vizual, bazat pe o structură cromatică, uşor de interpretat, care să informeze consumatorul indifferent de nivelul de educaţie al acestuia. Sistemul a fost aplicat deja în mod voluntar în mai multe ţări europene, iar studiile au arătat că o astfel de inscripţionare cromatică este asociată cu alegeri alimentare mai sănătoase. Legea a fost respinsă la vot în Senat, desi parlamentarii USR au votat pentru.

Un alt proiect votat de grupul parlamentar USR este cel care prevede ca taxa pe viciu să ajungă direct la Ministerul Sănătăţii. Cu o alocare de sub 6% din PIB, la jumătatea mediei UE, sistemul sanitar românesc este subfinanţat, iar consecinţele acestui fapt sunt deosebit de grave: unităţi medicale care funcţionează în clădiri vechi şi uneori insalubre, autorizaţii de funcţionare temporare, dotare precară, personal insuficient, materiale sanitare de proastă calitate. În prezent taxa pe viciu nu ajunge la Ministerul Sănătăţii, ci la Ministerul Finanţelor, de unde alocările pentru sănătate sunt în permanentă concurenţă cu alte priorităţi bugetare, de multe ori doar populiste. Legea 336/2022 propune ca această taxă să meargă direct la Minsiterul Sănătăţii ca venituri prroprii cu indicarea obiectivelor de finanţare, însă proiectul a fost respins la vot.“, a mai spus Remus Negoi.

Comments

comments

Politica

„BNR este Mercur retrograd“ – senatorul Remus Negoi, ironic cu cea mai nouă angajată la Banca Națională

Publicat

la data de

Scris de

Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, este ironic cu cea mai nouă achiziție a Băncii Naționale a României. Este vorba de celebrul astrolog Minerva (64 de ani), pe numele ei real nume real Gabriela Dima, care a spus că, în prezent, lucrează la Banca Națională, pe un post de execuție. Informația a fost confirmată pentru HotNews.ro de către oficiali ai BNR, care au precizat că astrologul lucrează la departamentul de mentenanță al Băncii Naționale.

„Indicele ROBOR – ascendent în Uranus

Noua angajată se va ocupa de mentenanță la BNR. Adică întreținere. A previziunilor astrale privind ratele dobânzilor.

Păi cum, dacă Viorica Dăncilă a deschis drumul, de ce nu, viitorul angajat al BNR să nu fie un şaman? Sau un vraci? Poate temperează cineva rata inflației.

=BNRMercurRetrograd“, a declarat Remus Negoi.

Anunțul a fost făcut în podcastul lui Damian Drăghici: „La ora actuală am o funcție de execuție, lucrez în Banca Națională. Din păcate, n-o să mai am dreptul să ies pe sticlă, dar asta nu înseamnă nimic, pentru că tot mă bătea gândul să-mi fac un podcast. Fac astrologie de la 14 ani,” a declarat Minerva.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PSD și PNL, târg politic pe scaunele miniștrilor Dîncu (Apărare) și Popescu (Energie) – surse

Publicat

la data de

Scris de

Liderii coaliției de guvernare, cu excepția lui Kelemen Hunor care este plecat din țară, s-au reunit de la ora 14 într-o ședință în care unul dintre subiecte ar putea fi remanierea guvernamentală, au declarat surse politice pentru Digi24.ro.

Sursele citate susțin că social democrații ar intenționa să remanieze un ministru numit de PSD, respectiv pe ministrul Apărării, Vasile Dîncu, însă doar cu condiția ca liberalii să înlocuiască și ei un ministru, fiind vorba de Virgil Popescu.

De altfel, liderul PSD Marcel Ciolacu, nu a negat marți intenția de a-l schimba pe Dîncu, atunci când a fost întrebat de jurnaliști într-o conferință de presă la Parlament.

„Sunt ferm convins că se va face la un moment dat o remaniere (…) Mi se pare corect întâi să discut cu prim-ministrul și după cu colegii mei. Nu dau aceste vești la televizor”, a spus acesta.

Președintele PSD s-a referit și la ministrul Energiei, Virgil Popescu, atunci când a explicat intențiile PSD de a propune în Coaliție reglementarea prețurilor din energie.

„Politica energiei într-o țară o face ministrul Energiei. Noi am mai făcut o mare tâmpenie. S-a vândut energia pe anul acesta. Nu mi-aș dori să ajungem la un conflict în coaliție, dar trebuie o reglementare pe zona casnică unde putem acoperi din producția proprie. Vom vedea”, a declarat Ciolacu.

Potrivit informațiilor Digi24.ro, liberalii nu ar vrea să îl schimbe acum pe Virgil Popescu, justificând în fața partenerilor de coaliție perioada grea care urmează și toate problemele cu care ministerul Energiei se va confrunta, însă nu exclud o eventuală remaniere a lui Popescu după ce trece iarna.

O remaniere ar fi cerută și în rândul miniștrilor UDMR, unul dintre numele vehiculate fiind cel al ministrului Sportului Eduard Novak, însă liderii maghiari nu intenționează să schimbe niciun ministru.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Deputatul Crușoveanu (PNL), despre alocarea fondurilor pentru investiții: Țara noastră are la dispoziție aproape 90 de miliarde de euro

Publicat

la data de

Scris de

Deputatul Marian Crușoveanu (PNL) transmite o veste importantă pentru toți românii. România are la dispoziție aproximativ 90 de miliarde de euro, din fonduri europene, anunță parlamentarul constănțean pe contul său de Facebook.

Iată mesajul complet.

“#GuvernulRomâniei pregătește rectificarea bugetară pentru anul 2022.

Cea mai importantă veste cu care vine #GuvernulCiucă este reluarea contractelor de investiții, oprite ca urmare a creșterii prețurilor materialelor de construcții. Alocarea de fonduri, prin rectificarea bugetară, este încă o dovadă de preocupare serioasă a Guvernului de a menține un climat economic stabil, predictibil, atât pentru investitori, cât și pentru antreprenorii români.

Urmează ca rectificarea bugetară să fie făcută publică în cursul săptămânii viitoare, căci Guvernul României, în frunte cu premierul Nicolae Ciucă continuă să acorde o importanță deosebită proiectelor de investiții. În perioada următoare, țara noastră are la dispoziție aproximativ 90 miliarde de euro, din fonduri europene, după cum urmează:

✔️ 10 miliarde euro, din perioada de programare 2014-2020 care se termină în 2023;
✔️ 80 de miliarde de euro provin din PNRR și din exercițiul financiar 2021-2027.”

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: