Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Sentința definitivă a lui Nicolae Matei, amânată pentru 24 mai (surse)

Published

on

Nicolae Matei sursa FB

Completul de apel penal numărul 3 de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a rămas în pronunțare, încă din 16 noiembrie 2022, cu amânări succesive până la 9 mai 2023, în dosarul retrocedărilor de la Năvodari, a amânat din nou pronunțarea unei sentințe penale pentru 24 mai 2023, în privința fostului primar Nicolae Matei și a fostei judecătoare Corina-Eugenia Jianu, potrivit surselor Ordinea.Ro. Informația cu privire la noua amânare nu este oficială. În mod bizar, pe portalul ÎCCJ încă nu a fost completată decizia luată de magistrați la termenul din 10 mai 2023.

Dosarul retrocedărilor de la Năvodari a fost instrumentat în faza de Parchet de Andrei Bodean, șeful DNA Constanța. Potrivit Rechizitoriului întocmit în 2014 de acesta, fostul primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei, a mituit-o pe fosta judecătoare Corina -Eugenia Jianu cu un teren de 500 de metri pătrați din zona Taberei de Copii de la Năvodari. La schimb, fosta judecătoare ar fi pronunțat mai multe hotărâri judecătorești de retrocedare, admițând ilegal ca petenții, aflați în conivență cu fostul primar, să primească terenuri pe malul mării, deși amplasamentele cuvenite acestora se aflau în realitate în câmpurile agricole dinspre Lumina și Sibioara. Ulterior, mai multe terenuri retrocedate în această manieră au ajuns în fapt la familia și interpușii fostului primar. În dosar mai sunt descrise și alte fapte de corupție, precum finanțarea ilegală a unui club sportiv și câteva schimburi de terenuri efectuate de Primăria Năvodari cu o firmă deținută de concubinul surorii fostului primar.

În 2020, pe fond, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Nicolae Matei la 9 ani de închisoare. Fosta judecătoare Corina-Eugenia Jianu a primit 7 ani. Victoria Căpățână, implicată în retrocedarea unui teren de pe malul mării, a primit 4 ani și șase luni de închisoare. Isidor Gurgu și Florin Ivdu, acuzați de spălare a banilor proveniți din aceste infracțiuni, au primit 4 ani, respectiv 3 ani de închisoare cu executare. Sentința de fond a fost atacată cu apel de 60 de persoane, incluzând aici inculpații și alte persoane interesate, în speță cumpărători ai terenurilor provenite din retrocedări.

La Înalta Curte de Casație și Justiție, magistrații au finalizat cercetarea judecătorească în apel pe 16 noiembrie 2022, când au amânat pentru prima dată pronunțarea. Au urmat pe rând alte 7 amănări, la 14 decembrie 2022, 18 ianuarie 2023, 15 februarie 2023, 29 martie 2023, 26 aprilie 2023 și 10 mai 2023. Fișa dosarului penal poate fi consultată AICI.

Advertisement

 

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions