Connect with us

Actual

Sentință definitivă. Pilotajul maritim românesc rămâne la APC Constanța

Publicat

la

În cursul zilei de 17 iunie 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunță definitiv: Pilotajul românesc rămâne la Administrația Porturilor Maritime Constanța.

Serviciul de pilotaj al navelor în porturile maritime este un serviciu indispensabil activității portuare, care trebuie să se concentreze pe siguranța vieții omenești, pe siguranța navigației, pe necesitatea protejării mediului înconjurător și a infrastructurii de transport naval.

Astfel, în cadrul dezbaterilor derulate în interiorul comunității portuare în cursul ultimelor luni, Constanta Port Business Association a sesizat și adus la cunoștința administrației o serie de aspecte negative ale modului de desfășurare din ultimii ani a acestui serviciu, prin intermediul companiilor specializate. În consecință, Constanța Port Business Association a subliniat necesitatea eliminării posibilității de negociere a principiilor siguranței vieții omenești pe mare și a siguranței navigației, în beneficiul costului mai redus și al acaparării unei cote mai mari de piață de firmele specializate.

Totodată, având în vedere caracterul lacunar și contradictoriu, din ultimii 8 ani, al cadrului legislativ aplicabil serviciului public de siguranță pilotaj al navelor în porturile maritime din România, Constanta Port Business Association a comunicat formal autorităților competente poziția sa, înaintând propunerea reorganizării și dezvoltării unui nou cadrul de prestare a serviciului de pilotaj în porturile Constanța și Mangalia, apreciind că standardele de siguranță nu trebuie sacrificate în favoarea intereselor de ordin financiar ale furnizorilor specializați sau ale intermediarilor.

Astfel, apariția Ordinului Ministerului Transporturilor nr. 991 din 19 mai 2020 a fost primită cu interes de Constanta Port Business Association, apreciind totodată că, derularea acestui serviciu direct de către compania națională, prin corpul propriu de piloți și excluderea concurenței, reprezintă un prim pas spre a respecta atât opinia Consiliului Concurenței din România, cât și poziția exprimată de Asociația Piloților Maritimi din Europa (EMPA) în ceea ce privește conceptul de siguranță în jurul căruia trebuie construit un serviciu public de siguranță.

De aceea, la data contestării Ordinului în instanță, organizația patronală a susținut atât poziția Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, cât și a Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța, considerând că demersul autorităților este unul coerent, care va genera efecte pozitive, în sensul creșterii gradului de siguranță a navigației, a scăderii costurilor de operare și a creșterii, în consecință, a atractivității portului.

În ședința din 17 iunie 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a admis recursul formulat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, a casat astfel sentința de suspendare a aplicării Ordinului Ministerului Transporturilor nr. 991 din 19 mai 2020, pronunțată inițial în luna decembrie 2020, de Curtea de Apel Constanța si a respins acțiunea ca netemeinică.

”Această decizie este definitivă, iar în viitor serviciul de pilotaj va fi astfel exceptat de la orice formă de concurență, fiind desfășurat sub controlul statului român, direct de Administrația Porturilor Maritime Constanța, instituție aflată în subordinea și coordonarea Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în mod nediscriminatoriu și în condiții egale, în ceea ce privește calitatea, timpul și prețul.”, precizează Constanța Port Business Association.

CPBA apreciază ca pozitivă această primă etapă de aliniere a cadrului legislativ aplicabil activității portuare din România la buna practică europeană, chiar și ca urmare a intervenției actului de justiție și va continua să sprijine orice demers venit în sprijinul dezvoltării activității sectorului naval, în general, și a activității portuare, în particular.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Accident grav în zona Topraisar. Un bărbat a decedat după ce s-a răsturnat cu mașina într-un canal de irigații

Publicat

la data de

Scris de

Un bărbat a decedat și un altul este grav rănit în urma unui accident rutier petrecut în zona localității Topraisar. Elicopterul sosit la fața locului a preluat victima rănită și a transportat-o la Spitalul Județean. Polițiștii constănțeni spun că accidentul rutier s-a produs pe un drum de exploatare agricolă din comuna Topraisar.

Un bărbat a decedat și un altul este grav rănit în urma unui accident rutier petrecut în zona localității Topraisar. Elicopterul sosit la fața locului a preluat victima rănită și a transportat-o la Spitalul Județean. Polițiștii constănțeni spun că accidentul rutier s-a produs pe un drum de exploatare agricolă din comuna Topraisar. Un tânăr în vârstă de 20 de ani se afla pe scaunul din dreapta într-o maşină condusă de prietenul său, în vârstă de 26 de ani, când, la un moment dat, şoferul a pierdut controlul volanului, iar autoturismul a plonjat într-un canal de irigaţii secat. În urma impactului violent, şoferul a murit, iar pasagerul din dreapta a fost grav rănit. Cei doi au rămas încarceraţi, iar cel care a supravieţuit nu a putut apela serviciul de urgenţă. Astfel, el şi-a petrecut noaptea lângă prietenul său mort şi abia astăzi, în jurul orei 12.00, un localnic care trecea prin zonă a observat maşina căzută în canal şi a sunat la numărul unic de urgenţă 112.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Trafic de droguri în stațiunea Neptun. Un tânăr de 22 de ani a fost reținut

Publicat

la data de

Scris de

La data de 17 septembrie a.c., în jurul orei 00.10, polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța – Serviciul Antidrog au depistat, în staţiunea Neptun, judeţul Constanţa, în zona în care se desfăşura un festival de muzică electronică, un bărbat, de 22 de ani, care, la vederea polițiștilor, ar fi devenit agresiv şi ar fi aruncat, în vegetaţia din apropierea autoturismului, un recipient de mici dimensiuni.

La verificarea acestuia, s-a stabilit faptul că, în interiorul său, se aflau 30 de comprimate MDMA și 6 punguţe ce conţineau amfetamină, iar, în urma controlului corporal, asupra bărbatului au fost găsiți 1.256 de lei.

Ulterior, polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanța, au efectuat o percheziție domiciliară, în urma căreia au fost ridicate alte 455 de comprimate MDMA, 46 de grame de amfetamină și aproximativ 10 grame de cannabis.

Procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de risc și mare risc, urmând ca mâine, 18 septembrie, să fie prezentat Tribunalului Constanța, cu propunere de arestare preventivă.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Cod galben de vânt puternic în Dobrogea

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, meteorologii au emis o avertizare nowcasting valabilă în județele Constanța și Tulcea de la ora 15.45 până la ora 20.00.

Potrivit unui mesaj nou de vreme severă imediată, Dobrogea se află sub cod galben de vânt puternic.

Se vor semnala intensificări temporare ale vântului, cu rafale ce vor depăși, local, 55 – 65 km/h.

În județul Constanta este vizată zona de litoral.

În județul Tulcea sunt afectate următoarele localități: Tulcea, Babadag, Sarichioi, Baia, Somova, Valea Nucarilor, Frecăței, Murighiol, Mihail Kogălniceanu, Slava Cercheză, Chilia Veche, Mahmudia, Mihai Bravu, Nufăru, Beștepe, Maliuc, Pardina, Ceatalchioi.
De asemenea, este afectată zona de litoral a județului Tulcea.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: