Connect with us

Actual

SERA DE FLUTURI, un nou proiect la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Tatian Iorga

Publicat

la

Conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța pregătește noi surprize pentru vizitatori. Directorul CMSN, Adrian Bîlbă, a declarat pentru Ordinea.ro că intenționeze să amenajeze în cadrul Complexului o seră de fluturi. Discuții pe această temă au avut loc zilele acestea între conducerea CMSN și profesorii Dan Cogalniceanu și Marius Skolka, decanul Facultății de Știinţe ale Naturii și Știinte Agricole. Bîlbă a spus că aducerea fluturilor și de îngrijirea lor ar urma să se ocupe studenți ai Facultății de Științe ale Naturii, specializarea Biologie, practicanți și pasionați. Șeful CMSN explică faptul că măsura vine ca urmare a faptului că, potrivit restricțiilor legislative, instituția pe care o conduce nu are voie să angajeze personal la sera de plante, unde va fi amenajat și zona cu fluturi.

Un alt proiect pe care conducerea Complexului îl are în derulare, prin Consiliul Județean Constanța, se numără, printre altele, și dotarea Planetariului cu un proiector hibrid, dar și realizarea unui loc de joacă cu tematică astronomică și care va fi desinat copiilor și adolescenților și care vor putea învăța despre sistemul nostru școlar.

„Planetariu în acest an va avea o atenție sporită din partea noastră. Încep cu proiectul european în valoare de un milion de euro, care va însemna dotarea planetariului cu un proiector hibrid, adică digital și analogic. Însă, vrem să facem și un loc de joacă tematic în fața Planetariului, care să țină de cunoștințele de astronomie. Noi vom face doar știință transmisă tinerilor, de la preșcolari și până la clasa a XII-a, care vor avea ce face în acest loc de joacă. Acesta va avea în primul rând elementele planetare ale sistemului nostru solar, va fi soarele în mijloc și proporțional cu acesta vor fi celelalte planete, proporțional ca dimensiune. Și vom explica că nu putem să venim proporțional din punct de vedere al spațiului, fiindcă dacă ar fi soarele un metru și Terra ar ajunge un milimetru, între ele ar trebui să pun 150 de metri. Am depăși spațiul rezervat Planetariului. Nu putem să venim proporțional cu spațiul dintre planete, dar venim proporțional cu dimensiunile și vom vedea că suntem de 1.000 de ori mai mici decât soarele. Nu suntem noi buricul pământului, ci suntem heliocentrici, adică ne învârtim în jurul soarelui. Vom vedea Saturnul, Venus-ul cât e de mare, Vom vedea că Saturnul poate pluti dacă îl punem pe apă, atât de mică este densitatea acestei planete, de altfel, mult mai mare decât Pământul. Voi prezenta Marte și luna, adică familia noastră de planete.“, declara Bîlbă în urmă cu câteva luni.

Comments

comments

Actual

Constanța. Accident rutier între un autobuz și un autoturism

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Cu puțină vreme în urmă, pe b-dul Ferdinand din  municipiul Constanța a avut loc un eveniment rutier în urma căruia o persoană a fost rănită.

Potrivit ISU Constanța, în accident  au fost implicate un autoturism și un autobuz. O persoană, care era pasager în autobuz, a fost rănită.

Update: O femeie conștientă a fost transportată la spital de către echipajul SMURD B.

Știre în curs de actualizare.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ministerul Economiei anunță că România are stocuri de gaze și energie electrică pentru iarnă

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri anunță că Romania are pregătite stocurile pentru a asigura consumul de gaze naturale și energie electrică pentru perioada sezonului rece şi-a pregătit stocuri suficiente de gaze naturale și de combustibili pentru producția de energie electrică, astfel că nu se întrevăd probleme în asigurarea consumului la iarnă.

„A avut loc, ieri, prima întâlnire a Comandamentului Energetic de Iarnă gestionat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. În cadrul acesteia, s-au trecut în revistă stadiul pregătirilor de iarnă și măsurile întreprinse de operatorii economici din sectorul energetic care au obligații în acest sens. Astfel, s-a constatat că măsurile obligatorii privind nivelul de siguranță și securitate sunt îndeplinite, nivelul stocurilor de gaze naturale și cărbune, precum și nivelul lacurilor de acumulare aflându-se în parametri corespunzători:

În depozitele de stocare a gazelor naturale se găsesc 2,9 miliarde metri cubi;

Stocurile de cărbune sunt la un nivel de 820 mii tone;

În ceea ce privește stocurile de combustibili, fata de anul precedent, atât stocurile de lignit, cât și volumul de gaze înmagazinat au valori superioare;

Gradul de umplere al acumulărilor hidroenergetice este în valoare medie de aprox. 80%, iar debitul Dunării este de cca. 7000 mc/s (în secțiunea Porțile de Fier);

La grupurile generatoare se află în finalizare ultimele lucrări de reparații/remediere;

Operatorii de distribuție energie electrică și gaze naturale sunt pregătiți, de asemenea, cu stocuri de rezervă, în caz de necesitate.

Din acest punct de vedere, nu se întrevăd probleme în asigurarea consumului de gaze naturale și de energie electrică în perioada sezonului rece. Funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Energetic Național dar și a întregului sector energetic din România, reprezintă o prioritate majoră din sfera de obiective principale ale Guvernului în contextul perioadei de iarnă 2020-2021.“, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Bărbați reținuți pentru tâlhărie. Au agresat un paznic și au furat dintr-un grajd

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul  zilei de ieri, doi bărbați au fost reținuți de către polițiștii din Medgidia sub acuzația comiterii infracțiunii de tâlhărie calificată.  Este vorba despre doi tineri, în vârstă de 27, respectiv 29 de ani.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, în cursul nopții de 18/19 octombrie, în jurul orei 2.00, cei doi au ajuns în extravilanul comunei Peștera, la un grajd în care erau ținute vite și obiecte de harnașament.

Aceștia l-au agresat pe paznic, un bărbat în vârstă de 56 de ani, i-au luat telefonul mobil și au pătruns în grajd. De acolo au furat mai multe obiecte pentru harnașament, două ciocane, o seceră, precum și de două bovine.

Prejudiciul a fost recuperat integral și înapoiat persoanei vătămate.

În urma probatoriului administrat în cauză, polițiștii i-au reținut pe bărbații în cauză pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia cu propunere de arestare preventivă.

Cei doi au fost introduși în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: