Conecteaza-te cu noi

Actual

SERA DE FLUTURI, un nou proiect la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Published

on

Conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța pregătește noi surprize pentru vizitatori. Directorul CMSN, Adrian Bîlbă, a declarat pentru Ordinea.ro că intenționeze să amenajeze în cadrul Complexului o seră de fluturi. Discuții pe această temă au avut loc zilele acestea între conducerea CMSN și profesorii Dan Cogalniceanu și Marius Skolka, decanul Facultății de Știinţe ale Naturii și Știinte Agricole. Bîlbă a spus că aducerea fluturilor și de îngrijirea lor ar urma să se ocupe studenți ai Facultății de Științe ale Naturii, specializarea Biologie, practicanți și pasionați. Șeful CMSN explică faptul că măsura vine ca urmare a faptului că, potrivit restricțiilor legislative, instituția pe care o conduce nu are voie să angajeze personal la sera de plante, unde va fi amenajat și zona cu fluturi.

Un alt proiect pe care conducerea Complexului îl are în derulare, prin Consiliul Județean Constanța, se numără, printre altele, și dotarea Planetariului cu un proiector hibrid, dar și realizarea unui loc de joacă cu tematică astronomică și care va fi desinat copiilor și adolescenților și care vor putea învăța despre sistemul nostru școlar.

„Planetariu în acest an va avea o atenție sporită din partea noastră. Încep cu proiectul european în valoare de un milion de euro, care va însemna dotarea planetariului cu un proiector hibrid, adică digital și analogic. Însă, vrem să facem și un loc de joacă tematic în fața Planetariului, care să țină de cunoștințele de astronomie. Noi vom face doar știință transmisă tinerilor, de la preșcolari și până la clasa a XII-a, care vor avea ce face în acest loc de joacă. Acesta va avea în primul rând elementele planetare ale sistemului nostru solar, va fi soarele în mijloc și proporțional cu acesta vor fi celelalte planete, proporțional ca dimensiune. Și vom explica că nu putem să venim proporțional din punct de vedere al spațiului, fiindcă dacă ar fi soarele un metru și Terra ar ajunge un milimetru, între ele ar trebui să pun 150 de metri. Am depăși spațiul rezervat Planetariului. Nu putem să venim proporțional cu spațiul dintre planete, dar venim proporțional cu dimensiunile și vom vedea că suntem de 1.000 de ori mai mici decât soarele. Nu suntem noi buricul pământului, ci suntem heliocentrici, adică ne învârtim în jurul soarelui. Vom vedea Saturnul, Venus-ul cât e de mare, Vom vedea că Saturnul poate pluti dacă îl punem pe apă, atât de mică este densitatea acestei planete, de altfel, mult mai mare decât Pământul. Voi prezenta Marte și luna, adică familia noastră de planete.“, declara Bîlbă în urmă cu câteva luni.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions