Connect with us

Actual

SERA DE FLUTURI, un nou proiect la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Publicat

la

Conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța pregătește noi surprize pentru vizitatori. Directorul CMSN, Adrian Bîlbă, a declarat pentru Ordinea.ro că intenționeze să amenajeze în cadrul Complexului o seră de fluturi. Discuții pe această temă au avut loc zilele acestea între conducerea CMSN și profesorii Dan Cogalniceanu și Marius Skolka, decanul Facultății de Știinţe ale Naturii și Știinte Agricole. Bîlbă a spus că aducerea fluturilor și de îngrijirea lor ar urma să se ocupe studenți ai Facultății de Științe ale Naturii, specializarea Biologie, practicanți și pasionați. Șeful CMSN explică faptul că măsura vine ca urmare a faptului că, potrivit restricțiilor legislative, instituția pe care o conduce nu are voie să angajeze personal la sera de plante, unde va fi amenajat și zona cu fluturi.

Un alt proiect pe care conducerea Complexului îl are în derulare, prin Consiliul Județean Constanța, se numără, printre altele, și dotarea Planetariului cu un proiector hibrid, dar și realizarea unui loc de joacă cu tematică astronomică și care va fi desinat copiilor și adolescenților și care vor putea învăța despre sistemul nostru școlar.

„Planetariu în acest an va avea o atenție sporită din partea noastră. Încep cu proiectul european în valoare de un milion de euro, care va însemna dotarea planetariului cu un proiector hibrid, adică digital și analogic. Însă, vrem să facem și un loc de joacă tematic în fața Planetariului, care să țină de cunoștințele de astronomie. Noi vom face doar știință transmisă tinerilor, de la preșcolari și până la clasa a XII-a, care vor avea ce face în acest loc de joacă. Acesta va avea în primul rând elementele planetare ale sistemului nostru solar, va fi soarele în mijloc și proporțional cu acesta vor fi celelalte planete, proporțional ca dimensiune. Și vom explica că nu putem să venim proporțional din punct de vedere al spațiului, fiindcă dacă ar fi soarele un metru și Terra ar ajunge un milimetru, între ele ar trebui să pun 150 de metri. Am depăși spațiul rezervat Planetariului. Nu putem să venim proporțional cu spațiul dintre planete, dar venim proporțional cu dimensiunile și vom vedea că suntem de 1.000 de ori mai mici decât soarele. Nu suntem noi buricul pământului, ci suntem heliocentrici, adică ne învârtim în jurul soarelui. Vom vedea Saturnul, Venus-ul cât e de mare, Vom vedea că Saturnul poate pluti dacă îl punem pe apă, atât de mică este densitatea acestei planete, de altfel, mult mai mare decât Pământul. Voi prezenta Marte și luna, adică familia noastră de planete.“, declara Bîlbă în urmă cu câteva luni.

Comments

comments

Actual

Un nou-născut a fost abandonat într-o curte din comuna Castelu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, 24 septembrie a.c., polițiștii Secției 4 Rurală Medgidia au fost sesizați de către o femeie, prin apel 112, cu privire la faptul că aceasta a găsit un nou-născut în curtea locuinței sale din comuna Castelu.

La fața locului, polițiștii au identificat persoana apelantă, o femeie de 38 de ani, precum și copilul, care se afla într-o pungă. Acesta a fost  transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Conform primelor cercetări, s-a stabilit faptul că femeia în cauză este mama fetiței nou-născute.

”În cauză a fost deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului. Polițiștii continuă cercetările pentru a se stabili cu exactitate circumstanțele care au condus la acest incident.”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ce spun reprezentanții IȘJ Constanța despre bătaia din fața Liceului ”Nicolae Rotaru”

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța au venit cu precizări referitoare la bătaia care a avut loc azi, în fața Liceului Sportiv ”Nicolae Rotaru”, în urma căreia un elev a fost transportat la spitalul județean.

Potrivit unui comunicat de presă, IȘJ menționează:

”Inspectoratul Școlar Județean Constanța s-a autosesizat cu privire la situația creată la Liceul cu Program Sportiv Nicolae Rotaru Constanța, în urma unui mesaj postat de pe pagina instituțională de Facebook, astăzi, 24.09.2021. Mesajul descria în mod explicit o situație conflictuală, cu manifestări de violență fizică, în rândul elevilor.

În acest sens, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, prin inspectorul școlar de sector, prof. Gabriel Georgescu, a contactat de urgență conducerea unității de învățământ pentru a obține detaliile legate de incidentul semnalat.

Din informațiile date de managerul instituției școlare s-a constatat faptul că respectivul conflict a avut loc astăzi, 24.09.2021, în fața Liceului cu Program Sportiv Nicolae Rotaru Constanța, între un elev de clasa a X-a și un grup de persoane care locuiesc în apropierea unității de învățământ.

La semnalarea evenimentului de către elevul agresat, conducerea liceului a apelat serviciul 112, apel în urmă căruia, la fața locului s-au deplasat un echipaj SMURD și o patrulă de poliție. Au fost acordate îngrijiri medicale elevului și au fost solicitate declarații de la martorii prezenți la momentul derulării incidentului.

Conducerea liceului ne-a informat că situația înregistrată astăzi este posibil a fi cauzată de un schimb de replici care a avut loc în cursul zilei de ieri între elevul respectiv și o elevă, soră a unuia dintre agresori, cu toate că, la acel moment doamna director adjunct, prof. Magdalena Martinescu, a intervenit la momentul respectiv și i-a direcționat pe cei doi către sălile de clasă pentru a participa la cursuri.

În acest moment, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, cât și al Inspectoratului Școlar Județean Constanța este în derulare analiza cazului, urmând ca în cel mai scurt timp să fie luate măsurile legale care se impun, în funcție de expertiza instituțională specifică.

Luni, 27.09.2021, la prima oră, o echipă de inspectori școlari se va prezenta la Liceul cu Program Sportiv Nicolae Rotaru Constanța în vederea verificării modului în care au fost respectate procedurile de intervenție în această situație.

De asemenea, s-a solicitat de urgență unității de învățământ derularea unor acțiuni de prevenire a actelor de bullying, în colaborare cu grupul de acțiune anti-bullying din instituția școlară și cu specialiștii din cadrul Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică Constanța.”, precizează Mihai Sorin, inspector școlar general al IȘJ Constanța.

Iată informațiile publicate în cursul zilei de azi:

Bătaie în fața unui liceu din Constanța. Un elev a fost transportat la spital

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Bătaie în fața unui liceu din Constanța. Un elev a fost transportat la spital

Publicat

la data de

Scris de

Un elev a ajuns la spital în urma unui scandal care s-a produs în fața liceului sportiv din municipiul Constanța.

Astăzi, în jurul orei 13.00, polițiști din cadrul Secției 3 au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că un băiat, de 16 ani, ar fi fost lovit la nivelul feței de către alți doi tineri, de 15, respectiv 16 ani, faptă petrecută în proximitatea unui liceu din municipiul Constanța.

Persoana vătămată a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

”Deplasați la fața locului, polițiștii au identificat persoanele bănuite de comiterea faptei, acestea fiind conduse la sediul unității de poliție, în vederea stabilirii cu exactitate a tuturor împrejurărilor care au condus la acest incident, urmând ca la finalizarea acestora să se ia masurile legale care se impun.”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: