Connect with us

Actual

Sezonul estival 2018, pregătit în jumătate de oră dintr-un birou al Prefecturii Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Ioan Albu, prefectul județului Constanța, i-a convocat vineri pe șefii instituțiilor cu atribuții în activități de turism, dar și pe primarii localităților unde sunt desfășurate activități turistice la o ședință de pregătire a sezonului estival din acest an. Scopul a fost unul clar și simplu: verificarea pregătirii unităților de alimentație publică pentru a oferi servicii de calitate în sezonul estival 2018. Cu precizarea că, oficial, sezonul estival din acest an începe în mai puțin de 10 zile!

“Haideți să începem și să terminăm în 10-15 minute pentru a putea ajunge și în partea cealaltă (inaugurarea centrului cultural n.r.)”, a fost mesajul cu care prefectul a început ședința.

Nu doar că tocmai reprezentantul Guvernului în teritoriu era pe fugă – trebuia să ajungă la inaugurarea Centrului Cultural Jean Constantin – dar nici primarii nu s-au arătat interesați să dea curs invitației. După un sfert de oră de la începerea ședinței au venit primarii din Costinești (Traian Cristea), Limanu (Daniel Georgescu), Techirghiol (Iulian Soceanu). De asemenea, la întâlnire a venit și senatorul Nicolae Moga de la PSD, care nu a rezistat și a trimis săgeți către factorii de decizie din turism:

“Am venit și eu. Am auzit că e Cristea aici (Traian Cristea, primarul din Costinești n.r.) și e plin de primari…”

OPC vrea personal calificat în șaormerii. Ce transmite DSP

Ecaterina Scânteie, reprezentantul Protecției Consumatorilor la întânire a cerut personal calificat pentru fast-food/urile de pe litoral.

“Fast -food/urile este ceea ce ne interesează în mod direct, în această vară. OPC solicită personal calificat pentru aceste tipuri de unități de alimentație publică. În restaurantele consacrate, oamenii sunt cu mult profesionalism, cunosc prevederile legale și încearcă să le respecte”, a spus Scânteie și a transmis că vor fi verificate diplomele și atestatele profesionale și a explicat că la nivelul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor a fost deja demarată o campanie de consiliere a agenților economici care își desfășoară activitatea în unitățile de alimentație publică și de cazare de pe litoral, pentru a veni în sprijinul celor care nu cunosc legislația.

Comisarul de la Protecția Consumatorilor a fost imediat pus la punct de directorul DSP Constanța, Cristina Schipor. A întrebat-o dacă instituția pe care o reprezintă are “competența de a-i controla pe oamenii care vând la tarabe dacă au cursuri de specialitate”.

„În actele noastre normative se precizează că fiecare agent economic trebuie să respecte toate actele în domeniul de desfășurare a activității și, ținând cont că în legislație se spune clar că activitatea trebuie să se desfășoare cu personal calificat, înțelegeți și dvs. ceea ce trebuie să facem noi“, i-a răspuns Ecaterina Scânteie.

Veșnica problemă a plajelor

Primarii din Costinești și Limanu au adus în atenția prefectului Albu și a directorului ABADL, Hristu Uzun, probleme plajelor care se surpă, iar autoritățile se pierd de ani de zile în hârtii și proiecte. Un caz concret a fost semnalat de primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu, la 2 Mai. În replică, directorul Apelor Române a explicat faptul că există “lucrări în desfășurare și echipe care monitorizează situația plajelor de pe tot litoralul românesc al Mării Negre”.

La rândul său, primarul din Techirghiol a atres atenția asupra intenției unei firme din Caranșebeș care dorește exploatarea lacului Techirghiol.

 

“Vă amintesc, domnule prefect, problema gravă de la Techirghiol privind nămolul. Dacă dispare, atunci dispărem și noi”, a spus scurt primarul Iulian Soceanu. De altfel, vara trecută conducerea administrației locale a lansat în spațiul public și o petiție pentru salvarea nămolului din Techirghiol.

Verificările ministrului Turismului și concluzii

Drept concluzii, am putea spune doar că în jumătate de oră nu poate fi rezolvat nici 0,1% din problemele existente pe litoralul românesc, știută fiind și criza forței de muncă din domeniu. Mai mult, ministrul Turismului și-a anunțat vizita la Constanța.

Întâlnirea de lucru este organizată de Consiliul Județean Constanța în parteneriat cu Ministerul Turismului, în data de 23.04.2018, orele 12:00, la Sala Ovală a Instituţiei Prefectului – Judeţul Constanţa, Bd. Tomis nr. 51, Constanţa, pe tema deschiderii sezonului estival 2018.

La eveniment, alaturi de președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, va participa și ministrul turismului, Bogdan Gheorghe Trif, precum și reprezentanți ai organelor de control și ai autorităților locale din județ.

Citiți și:

Cea mai mare criză de forță de muncă din ultimii 28 de ani pe litoral. Ce salariu cere o cameristă

Comments

comments

Actual

Agigea: Accident rutier cu 4 mașini pe Autostrada A2. Sunt afectate ambele benzi

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În această seară, pe Autostrada A2, la km 212, în nodul rutier A2-A4, pe direcția București-Constanța, a avut loc un eveniment rutier în care au fost implicate nu mai puțin de 4 autovehicule.

La fața locului au intervenit echipajul medical de terapie intensivă mobilă și autospeciala de stingere cu modul de descarcerare. Din fericire, accidentul  nu s-a soldat cu victime, așa că nimeni nu a fost transport la spital.

Potrivit DPDR Constanța, sunt afectate ambele căi (banda 2), întrucât în urma accidentului, a fost distrus parapetul median.

Traficul este dirijat de polițiști.

Foto: DRDP Constanța și SAJ Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

”Astăzi m-am luptat cu moartea.” O tânăra, salvată în Vama Veche de un antrenor de înot

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei după amiezi, un turist venit la Vama Veche din Bacău, Adrian Gavriliu, antrenor de înot, a postat pe pagina sa de facebook un mesaj tulburător, care a fost comentat de sute de persoane și distribuit de zeci de ori.

În textul său, pe care îl vom posta fără nici o adăugire, el povestește cum a salvat o tânără care a fost pe punctul de a se îneca. De asemenea, s-a arătat dezgustat de atitudinea a trei tineri ”musculoși”, de la Smurd, care nu au sărit în valuri pentru a salva tânăra.

Este doar de precizat faptul că în sudul litoralului a fost steag roșu care interzicea scăldatul în mare.

Iată rândurile postate de Adrian Gavriliu:

”Astăzi m-am luptat cu moartea! Astăzi am câștigat eu. SMURD-ul a fost doar spectator. Doar a privit și a așteptat finalul ” meciului”. Am salvat viața unei fete care plutea în derivă în valurile mari ale mării. In Vama Veche.

Mă plimbam pe malul mării, după masa de prânz, obosit după petrecerea de aseară.  Trei băieți de la Smurd, tineri, musculoși, cu o mașinuță pt nisip, fluierau disperați o fată care se tot depărta, purtată de valuri.  Speriat i-am intrebat de ce nu sar după ea!?  De ce nu se duc să o salveze ?  Alături de mine au mai venit câțiva bărbați și ii rugau, practic, pe cei de la Smurd să sară in valuri după fată.
Reacția lor, a celor de la Smurd, a fost halucinantă, dezgustătoare și inumană:
– Noi nu avem in fișa postului să sărim după oameni in apă. Nu suntem salvamari!
N-am putut să mă abțin și am țipat la ei:
-Bă! Sunteți bărbați in primul rând. Și lucrați pe malul mării.
-Să vă fie rușine!

Am aruncat in nisip, telefonul, ochelarii, mi-am golit repede buzunarele și am sărit după fată. Mi s-a părut că am făcut o veșnicie până la ea.  In cap imi treceau numai gânduri negre și simțeam cum incep să obosesc. Inotam pe sub valuri și scoteam capul din când in când să văd unde este fata. Simțeam sarea apei și abia mai puteam să țin ochii deschiși.
In cap imi treceau numai gânduri negre:
– Dacă o să mor și eu și o să-mi las copilul fără tată? O să mă ierte?
-Dacă n-o să pot salva fata și am să mă simt vinovat apoi?
Dacă mor impreună cu ea și nu mai apuc să-mi cer iertare unor persoane pe care le-am dezamăgit ?

Am ajuns la fată. Avea vreo 20 de ani.
Era vânătă la față, sleită de puteri și abia mai respira.  Atât am putut să citesc in ochii și in privirea ei disperată: ” Salvează-mă, te rog! ”

I-am spus : -Stai calmă, totul va fi bine!  Am intors-o cu spatele și am tras-o spre mal.  Valurile mari ne izbeau pe amândoi. La un moment dat am scăpat-o. Am pierdut-o prin valuri.  Am luat o gură mare de apă sărată și simțeam că imi pierd puterile.
Deși sunt antrenor de inot și obișnuit cu mediul acvatic…marea e altceva.

Cu ultimele puteri am prins-o iar, strâns. Incercam să o țin pe ea la suprafață și eu să inot pe sub val.
Intr-un final am putut să ating solul cu picioarele. Eram salvați…amândoi.

Am tras-o prin apă până la nivelul pieptului și atunci mi-au venit in ajutor incă doi bărbați.

Cei de la SMURD așteptau pe țărm. Au preluat-o pt primul ajutor. Sleit de puteri, terminat fizic și sub efectul emoțiilor abia mi-am stăpânit lacrimile. M-au atins felicitările oamenilor de pe plajă. Ale bărbaților care treceau pe lângă mine și-mi strângeau mâna. A unuia care a venit la mine și mi-a arătat că are pielea găinii. Reacția unei femei care mi-a multumit de parcă ii salvasem fata.

Dar, am rămas dezgustat de reacția celor de la SMURD, de lipsa salvamarilor. De inconștiența celor care se aventurează in valurile mari. Am realizat că astăzi puteam să mor și eu, dar am un sentiment enorm de satisfacție, pe care-l impărtășesc…că astăzi m-am luptat cu moartea. Am salvat viața unei fete.  Astăzi am câștigat eu!”

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Persoane blocate în lift într-un complex hotelier din Eforie Nord

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, ISU Constanța a fost soliciat să intervină pentru deblocarea a 6 turiști care au rămas blocați în lift în incinta complexului hotelier Apollonia din Eforie Nord.

Pompirii de la stația Tuzla cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și un echipaj medical SMURD B intervin la fața locului.

Liftul a rămas blocat la etajul 7.

Știre în curs de actualizare.

Update: În urmă cu puțină vreme, ISU Constanța a transmis că persoanele au fost deblocate, fără probleme.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: