Conecteaza-te cu noi

Actual

Sfântul Nicolae – obiceiuri și simboluri

Published

on

Cine nu îl așteaptă pe Moș Nicolae? Câți, însă, cunosc personajul istoric? El a existat! A fost Arhiepiscop al Mirelor Lichiei în secolul al IV-lea. A rămas în memoria tuturor pentru ridicarea unui tată din starea ingrată de degradare a sufletului pentru bani. El voia să ofere spre vânzare trupurile fiicelor sale a fost rușinat de gestul ierarhului care, peste noapte a aruncat trei pungi cu galbeni în casa aceluia pentru a-i îndrepta gândul.

Și s-a îndreptat și el, odată cu gândul său. I-a părut rău de ceea ce voia să facă și, mai mult decât atât, și-a îndreptat viața oferind-o lui Hristos până la moarte.

Azi. Toți vor să vină Moș Nicolae, însă nu pentru a le îndrepta viața, ci pentru a arunca punguțe cu galbeni peste geam. Încălțările pe care le curățăm de zor, sunt semnul îngreunării sufletului cu glodul neputințelor noastre. Ghetele grele ne țin pe loc. Nu putem merge mai departe rămânând înglodați. Noi spunem copiilor să le curețe pentru a primi daruri, însă nu le spunem și simbolic ce înseamnă să ai drumul către sine, către Dumnezeu mai limpede, nelăsând atârnate de suflet nepăsarea și răutatea, în fond glodul de pe ghete. Și, chiar și de nu le curățăm, tot primim ceva, o nuielușă, care să ne fie sprijin în pașii grei ai unor încălțări încărcate de noroi. Dar, fragilă fiind, nuielușa se va rupe, iar cei ce nu pătrund simbolul profund al gestualității ritualice din Ajunul și ziua Sfântului Nicolae, nu vor putea merge mai departe către Crăciun, către naștere Purității – mereu și mereu din aceeași Iesle înghețată a inimilor noastre.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Contributor, autor de opinie. Liliana Naclad este lect. Dr. la Univ Ovidius – Constanța. A debutat în presa locală la 20 de ani și a fost pentru scurt timp colaborator TVR 1. Este specialist PR, cu un doctorat în media pe discurs religios. A coordonat Biroul de Presă din Arhiepiscopia Tomisului și a fost consilier in departamentul Cultural al Consiliului Județean Constanța, apoi numită director de Cabinet al Prefectului, de unde a intrat în spațiul privat. Pentru că este absolventă de studii academice post-universitare ale Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative, cu licența în Teologie – Istorie, autoarea are un background de analist atent al vieții socio-politice și religioase românești. Actualmente pe lângă coordonare unui centru de dezvoltare pentru copii, predă de 13 ani și Comunicare audio-vizuală, Imagologie și Etica jurnalismului la masterul de Strategii de Comunicare al Facultății de Teologie din Constanța, precum și Fundamentele comunicării și discipline din sfera planinngului familial la Asistență Socială.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions