Conecteaza-te cu noi

Politica

Sfaturile lui Băsescu pentru ministrul Finanțelor și oamenii lui Orban din Guvern

Published

on

Fostul președinte Traian Băsescu a decis să înceapă o serie de postări în care să vorbească deschis despre problemele cele mai mari ale României, în contextul apartenenței la UE. Traian Băsescu a început de la slaba colectare a TVA și arată că România pierde peste 6 miliarde de euro din cauză că Ministerul de Finanțe nu găsește soluții adaptate acestori timpuri. Totodată, Băsescu îi recomandă lui Florin Cîțu să meargă în Marea Britanie și să vadă cum funcționează la ei sistemul digitalizat de colectare a TVA, iar apoi să cheme aceeași firmă să conceapă un sistem similar pentru România.

În perioada următoare voi încerca să-mi informez cititorii despre unele realităţi ale României raportate la ansamblul Uniunii Europene. Azi despre TVA.

Ne-am obişnuiut să ne autodefinim ca fiind unici în cele rele din Uniunea Europeană. Că adesea suntem „campioni” este adevărat, dar întotdeauna suntem urmaţi de cineva. De multe ori contează şi criteriile după care „clasamentele” sunt întocmite. Iată realitatea la zi a colectării TVA în Uniunea Europeană.

Încasarea TVA este o problemă la nivelul întregii Uniuni Europene datorită comportamentului evazionist sau fraudulos al multor agenţi economici, indiferent de naţionalitate.

Advertisement

Conform evaluărilor experţilor, anual Statele Membre pierd de pe urma fraudării plăţii către stat a TVA, suma de 137 miliarde Euro ceea ce înseamnă că fiecărui cetăţean european îi sunt furaţi prin evaziune fiscală la TVA, 267 Euro.

Statele Membre reuşesc colectarea TVA la niveluri diferite. Cea mai bună colectare o are Luxemburg unde procentul fraudat este de 0,7 la sută în timp ce, cu 35,5 la sută procent din TVA necolectat, România este ţara cu cel mai înalt procent de fraudare a TVA.

Dacă la analiza în procente suntem „campionii fraudării TVA” atunci când convertim procentul în bani constatăm că în România se fraudează anual 6 miliarde Euro (22 mil locuitori x 267 Euro) din totalul de 137 miliarde la nivelul UE, ceea ce este departe de a ne situa pe primele locuri în clasamentul evazioniştilor fraudatori ai bugetelor naţionale şi ai bugetului UE. În fapt cele 6 miliarde Euro fraudate în România reprezintă 4,3 la sută din totalul TVA fraudat la nivelul UE.

Semnificativ este faptul că în ultimii ani se înregistrează o creştere a nivelului de fraudare a TVA în ţări precum Germania, Grecia şi Latvia.

Rămânând la nivel naţional, cele 6 miliarde Euro cu care statul este furat reprezintă o sumă enormă pentru noi. Dacă ar fi colectaţi, cei 6 miliarde ar acoperi integral deficitul bugetului pe anul 2020. În lipsa colectării integrale a TVA, statul va trebui să împrumute cei 6 miliarde Euro (29 miliarde Ron la care va plăti dobânzi de cca 4 la sută)).

Advertisement

Care este soluţia diminuării fraudării TVA ? Evident nu descinderile în haită, televizate, ale ANAF peste vânzătorii de la tarabele de prin iarmaroace sau la micii vânzători de pătrunjel şi ghiocei de la colţul străzii.

Soluţia este introducerea sistemelor digitale de supraveghere a activităţilor comerciale şi de plată a TVA. O astfel de operaţiune nu poate costa mai mult de 1 miliard Euro ceea ce este infinit mai puţin decât pierderile actuale ale statului.

Cred că Domnul Ministru Cîţu poate face acest lucru, cu condiţia să-i „zboare” din minister pe toţi cei care susţin că nu se poate . Şi ca să nu-mi bat capul prea tare aş face o vizită în Regatul Unit să văd cum funcţionează un sistem digitalizat de încasare TVA, după care aş contracta implementarea în România exact cu firma care a făcut implementarea programului pentru insulari.

Nu trebuie să fie o licitaţie parazitată de Ghiţă, Socol, Florică, Pescariu şi alţi artişti autohtoni ai licitaţiilor din IT ci va trebui să fie o achiziţie cu negociere directă stabilită prin lege.”, scrie Traian Băsescu.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions