Connect with us

Societate

Simpozion despre Marea Neagră la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Complexul Muzeal de Știința ale Naturii a găzduit în ultima zi din octombrie un simpozion dedicat Mării Negre. În cadrul manifestării a avut loc o lansare de carte, dar și prezentări ale unor teze de doctorat sau comunicări științifice în legătură cu aspecte care țin de zona pescuitului, turismului, transporturilor, ecologiei și geopoliticii.

“Complexul Muzeal de Științe ale Naturii are că obiectiv educația și știința. Aceste două elemente trebuie să fie atinse în ceea ce privește planul nostru cultural. Educația înseamnă investiția în viitor, în sustenabilitatea activităților de la Marea Neagră. Iar știința trebuie să aibă elemente de popularizare și elemente aplicate, care cu ocazia acestui simpozion sunt aduse la cunoștința celor care au interes la nivelul Marii Negre – și sunt tot mai mulți” a spus directorul CMSN, dr. Adrian Bîlbă.

Una din temele simpozionului a fost prezența tot mai crescută a speciei rapana venosa în apele teritoriale românești ale Mării Negre. Această specie provine din zona China – Japonia și a fost adusă la noi în secolul trecut de navele care făceau schimburi comerciale cu această parte a lumii. Prima semnalare a acestei specii în apele românești datează din 1959. Așa cum au semnalat participanții la simpozionul CMSN, rapana venosa are o însemnătate științifică aparte, deoarece din capsulele de ouă ale speciei se extrage un polimer natural biodegradabil, chitosanul, care are rol în epurarea apelor de santină sau a apelor contaminate cu produse petroliere. Din acest motiv, rapana a fost protejată, fiind exclusă din cotele de pescuit. Însă în acest fel, au avut de suferit midiile, întrucât rapanele sunt mâncătoare de midii, dar și de icre de pește, ceea ce afectează rata de înmulțire a acestora. La momentul de față, prezența rapanei venosa în ecosistemul autohton este atât de mare, încât contingentul oferit pescarilor este de 16-20 de mii de tone pe an. Vorbim aici de o cantitate imensă, dar necesară a fi recoltată. Din păcate, mijloacele tehnice folosite sunt la fel de dăunătoare mediului marin, ca și prezența acestui ”atacator” al midiilor și icrelor. În speță, rapana se recoltează cu traulere de tip plug, care ară fundul mării pentru a culege aceste scoici, distrugând însă elemente importante ale florei subacvatice. Pentru a se realiza totuși un echilibru, în ultimii ani s-au instituit mai multe perimetre de protecție ecologică, unde nu doar recoltarea rapanei este interzisă, ci pescuitul cu totul.

“Pescarii trebuie să știe cât de importantă este ecologia, transportatorii la fel și îmi pare rău că la acest simpozion nu a fost nimeni din partea industriei extractive. Și lor le recomand același lucru, să aibă cât mai multă grijă de viața acestei mări care și așa e un pic șchioapă, prin faptul că mai jos de 200 de metri este abiotică (adică fără viață). Așa cum sub 40 metri e foarte greu de pescuit, iar până în 40 de metri sunt zone de protecție ecologică într-o măsură foate mare, pescarii trebuie să înțeleagă că în aceste zone, vietățile se refac. Iată un mijloc prin care acest simpozion devine util diverșilor factori interesați” a conchis Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

SNMF: În 2019, vom fi martorii migraţiei crescute a medicilor de familie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Bilanţul anului 2018 este, pentru medicii de familie, unul care dă cu minus. Medicii de familie care asigură interfaţa dintre pacienţi şi sistemul naţional de sănătate pot spune că au supravieţuit unui an în care asistenţa medicală primară pe care o reprezintă a fost neglijată, marginalizată şi subfinanţată.

Medicii de familie aşteaptă ca alocarea financiară în 2019 pentru segmentul de asistenţă medicală pe care îl acoperă să asigure deopotrivă sumele necesare pentru creşterile salariale impuse prin lege, posibilitatea investiţiilor în echipamente şi personal precum şi creşterea cheltuielilor ca urmare a inflaţiei. De asemenea, ei aşteaptă şi o reparaţie, cel puţin parţială, a inechităţii faţă de colegii lor din alte segmente ale sistemului naţional de sănătate.

Medicii de familie din România au funcţionat în 2018 cu un buget cu doar 17% mai mare decât în 2017, în condiţiile în care colegii din unităţile sanitare de stat (medicina şcolară, ambulatoriu integrat, spitale) au beneficiat de finanţări (salarii şi bugete) mărite cu până la 100%. Cu toate acestea, startul discuţiilor pentru bugetul alocat medicinei de familie pentru 2019 este unul pe care SNMF îl consideră eşuat. În previziunile bugetare actuale, bugetul alocat medicinei de familie vizează o creştere de sub 5 procente faţă de anul trecut.

În aceste condiţii şi coroborat cu celelalte solicitări nerezolvate de guvernanţi (debirocratizarea, protocoalele de prescriere etc), SNMF apreciază că se va înregistra un nou val de nemulţumire din partea profesioniştilor din segmentul de asistenţă medicală primară. Îngrijorător este, în acest context, faptul că agenţiile de recrutare a forţei de muncă din domeniul medical anticipează că în anul 2019 vom fi martorii unei migraţii crescute a medicilor de familie.

SNMF îşi exprimă public dorinţa de a asigura o stabilitate pentru medicii de familie, temelia fiecărui sistem public de sănătate, şi implicit un echilibru în asistenţa medicală primară.

”Pentru ca aşa ceva să poată fi pus în practică, medicii de familie au nevoie de recunoaşterea importanţei şi eficienţei muncii lor, de susţinerea beneficiarilor direcţi – pacienţii – şi de sprijinul decidenţilor – administratori ai sistemului medical şi decidenţi politici.”, a precizat Dina Mergeani, președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Școala de pian Alexandra Mărculescu, recital caritabil. O pianină cu luminițe care salvează copiii cu autism

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Mulți părinți care au copii atipici o consideră un înger. Alexandra Mărculescu îi smulge pe micuții cu tulburare de spectru autist din lumea lor, îi învață sunetele, notele muzicale, ritmul și măsura. Prin ceea ce face, ea le creează acestor copii empatia care le lipsește în mod natural. Însă tot acest proces pleacă de jos. În paralel cu terapia ABA, în care copiii atipici învață comportamente, și cu terapia 3C în care își dezvoltă inteligența motrică, la cursurile de pian ale Alexandrei Mărculescu se deprind mai întâi cu zgomotul, învățând să elimine fobia față de sunetele puternice. Ulterior învață să cânte la clape fără prompt, iar unii din ei ajung chiar la nivel de performanță. Alexandra Mărculescu predă cursuri de pian și pentru copiii tipici. Împreună, întreaga școală, cu tipici și aticipi, a susținut un recital caritabil la Hotelul Bulevard din Constanța. Evenimentul a avut loc duminică, 9 decembrie 2018, în scopul colectării sumelor necesare achiziției unei pianine cu luminițe. Instrumentul este foarte util copiilor atipici, care pot învăța mai ușor notele muzicale. Inițiativa a fost susținută de Asociația SMARY M din Constanța. În clipul alăturat puteți vedea cele mai importante momente ale recitalului, un scurt interviu cu Alexandra Mărculescu, precum și premierea micilor artiști.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Serviciul de Ambulanță Constanța este în doliu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Cu părere de rău și regrete eterne, S.A.J. Constanța anunță pe cei ce au cunoscut-o, trecerea în neființă a doamnei Rodica Florea, născută la data de 20.11.1955. Colega noastră și-a început activitatea de asistent medical la data de 20.11.1979, la Stația de Salvare.
La data de 01.06.1995, se înființează Serviciul Județean de Ambulanță Constanța ca unitate de sine stătătoare, iar la data de 01.07.1996 Rodica Florea devine asistenta șef a S.A.J. Constanța, funcție în care a activat până la data de 16.07.2014 când a ieșit la pensie. Din anul 1997 și până s-a pensionat, a activat ca instructor formator în centrul de training al S.A.J. Constanta, unde a instruit de-a lungul timpului colegi din întreaga țară. Colectivul S.A.J. Constanța este alături de familia îndurerată și transmite sincere condoleanțe!

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: