Connect with us

Societate

Simpozion important la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Ziua de 31 octombrie a fost declarată  Ziua Internațională a Mării Negre la 31 octombrie 1996, când cele șase țări riverane – Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina – au semnat Planul Strategic de Acțiune (PSA) pentru Marea Neagră, un document ce conține cel mai complet set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea zonei.

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii și Liga Navală Română organizează azi simpozionul ”O pagină de istorie și realitate la Marea Neagră”, eveniment cuprins în seria de manifestări tomitane închinate sărbătoririi din acest an.

Simpozionul va avea loc azi, cu începere de la ora 12.00, la sala de conferinţe ”ing. Marcel Stanciu” din incinta Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (Delfinariu).

Acest eveniment se desfășoară sub auspiciile Consiliului Județean Constanța și Direcției de Cultură a județului Constanța, care aparține Ministerului Culturii.

Iată programul acestui simpozion:

1130 – 1200 – Primirea participanților

1200-1230 – Deschiderea evenimentului

  • Prezentarea generală a programului- s.I dr. Nicolae C. Papadopol
  • Cuvânt de salut – dr. Adrian Bîlbă – Director general
  • Cuvânt de salut – contraamiral dr. Aurel Constantin, Preşedintele LNR Constanţa
  • Mesaj din partea Ministerului Apelor şi Pădurilor – dr. Otilia Mihai

Desfășurarea lucrărilor simpozionului:

Moderatori: dr.cs I Nicolae C. Papadopol și drd. Angelica Curlișcă

1230– 1245 – “125 de ani de la prima expediţie ştiinţifică în Marea Neagră, efectuată de savantul Grigore Antipa pe crucişătorul ”Elisabeta” – dr.  Modest Guțu, biolog Camelia Dumitrescu

1245 – 1300 – Nava bază pentru scafandrii de mare adâncime Grigore Antipa, mândrie aFlotei Militare a României – dr. ing. Simona Rus

1300– 1315 – “Dunărea Maritimă în procesul de modernizare şi aliniere la standardele internaţionale a siguranţei navigaţiei” – clc. Dumitru Dorian

1315-1330 – “Garda de Coastă şi protecţia resurselor pescăreşti ale mării” – com.şef Alexandru Oaie

1330-1345 – “Evoluţii recente în pescuitul comercial la Marea Neagră” –Sorinel Marian Mănăilă

1345 – 1400–“Poluarea fonică a apelor marine, o ameninţare de mediu reală” – cdr.(r) Ovidiu Radu, cdr. Valerică Roșca

1400– 1415 – “Oportunităţi privind valorificarea superioară a unor specii invazive la Marea Neagră” – cdr. dr. Dinu Arodiresei, cerc. Dr. Marinela Aperoaiei

1415– 1430 – “Posibile ameninţări în zona geopolitică a Mării Negre” –contraamiral (r) Ion Custură

1430– 1445 –  “Transporturile navale în Marea Neagră şi mediul înconjurător” – cdor (r) dr. Neculai Iurea

1445– 1500 – “Situaţia geopolitică şi economică actuală în zona Mării Negre” – cdor (r) dr. Romeo  Boșneagu

1500 -1515  – “Primii observatori de mamifere marine (MMO și PAM) calificați ACCOBAMS, pentru Marea Neagră și Marea Mediterană. un pas hotărât în conservarea cetaceelor ” – Romulus-Marian Paiu, Mihaela Mirea Cândea, Costin Timofte

1530– 16 00– LANSARE DE CARTE

“Parcuri naţionale şi naturale din România” Ed. Episcopiei Tomisului, pp 430 Prof. dr. Adrian BAVARU – Academia Oamenilor de Ştiinţă din România – Filiala Constanţa

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

S-ar putea legaliza canabisul și în România. Doar în interes medical!

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, miercuri, că se analizează o măsură prin care s-ar legaliza utilizarea canabisului în România, în scop medicinal, în condiţiile în care aceasta este o practică la nivel european.

Potrivit News.ro, legat de această măsură, ministrul a vorbit despre cazurile de pacienţi cu cancer şi a spus că există deja, la Ministerul Sănătăţii, o comisie care analizează o astfel de procedură.

”Se ia în calcul legalizarea pentru utilizarea în acest sens. (…) Există un argument medical care justifică această procedură”, a spus ministrul.

Teodorovici a amintit că aceasta este o practică la nivel european.

”Este deja o practică europeană (…) Dacă în Vestul Europei sunt multe exemple şi sunt legalizate anumite practici, noi de ce să nu analizăm?”, a spus ministrul.

Teodorovici a fost întrebat şi în legătură cu aspectul economic al unei astfel de măsuri.

”În România, din păcate, argumentele de ordin economic pălesc în faţa altora simple şi uşor de ajuns la populaţie”, a mai spus el.

În luna februarie, europarlamentarii au adoptat, la Strasbourg, o rezoluţie privind utilizarea canabisului în scopuri medicale la nivelul Uniunii Europene (UE).

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Diseară este echinocţiul de primăvară. Vezi ce se întâmplă la ora 23.58

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Miercuri, 20 martie, ora 23.58, este momentul echinocţiului de primăvară, care marchează începutul primăverii astronomice, potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, citat de Mediafax.

Odată cu echinoctiul de primavară în emisfera de nord începe primavara din punct de vedere astronomic și durează aproximativ 92 de zile.

Echinocţiul are loc de două ori pe an, de Primăvară şi de Toamnă, fiind dată care marchează momentul când ziua este egală cu noaptea.

Mişcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mişcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor şi nopţilor la diferite epoci ale anului, având în vedere poziţia aproximativ fixă în spaţiu a axei de rotaţie a Terrei, precum şi înclinarea sa faţă de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptică (ce marchează, de fapt, planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27′ .

La momentul echinocţiului de primăvără, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopţilor, indiferent de latitudine. La latitudinile ţării noastre, pentru care se poate considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă şi valoarea medie a înălţimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est şi apune în punctul cardinal vest.

Începând de la aceasta dată, durata zilei faţă de cea a nopţii va fi în continuă creştere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară.

Descrierea de mai sus este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte şase luni.

Când trecem la ora de vară

Ultima duminică a lunii martie aduce cu sine schimbarea de la ora de iarnă la cea de vară. Mai exact pe 31 martie, românii îşi vor da ceasurile înainte pentru a trece la ora de vară.. În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, românii îşi dau ceasul cu o oră înainte, deoarece România trece la ora de vară. Mai exact, în noaptea ce desparte 30 martie de 31 martie 2019, toate ceasurile din România vor fi date cu o oră înainte. Otra 3 va deveni ora 4, iar ziua de 31 martie va avea doar 23 în loc de 24 de ore din această cauză. Ceasurile se vor da înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Sean Paul vine la NEVERSEA. Vezi ce artiști au mai semnat pentru participarea la festival

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

În perioada 4-7 iulie, pe cele 7 scene amplasate pe plaja NEVERSEA vor urca unii dintre cei mai buni artiști ai momentului. După ce și-au anunțat prezența G-Eazy, Jessie J, Steve Aoki, Afrojack, Lost Frequencies, lista este completată astăzi de Alesso, Bassjackers, DJ Snake, KSHMR, Salvatore Ganacci, Sean Paul, Vini Vici, Boris Brejcha, Dubfire, Agents of Time, A Skillz, Deliquent Habbits, Dub Fx și mulți alții.

DJ SNAKE este un DJ de origine franceză care a colaborat cu Diplo și MO la piesa „Lean on” a celor de la Major Lazer. Artistul este și producător și a fost nominalizat la premiile Grammy cu albumul „Born this way” produs pentru Lady Gaga. A câștigat premii pentru piesa „Turn down for what” și a avut numeroase colaborări cu artiști internaționali precum Justin Bieber, Selena Gomez și Cardi B. Piesa pentru care a colaborat cu Major Lazer „Lean On” a depășit 2,5 miliarde de vizualizări, iar cea mai nouă piesă a artistului, „Taki Taki”, numără deja peste 1,1 miliarde de vizualizări.

Cel mai potrivit loc pentru a-l asculta live pe SEAN PAUL este plaja NEVERSEA. Artistul va urca pe scena principală a festivalului și își va provoca fanii să-l acompanieze la cele mai cunoscute hituri ale acestuia: „Give It Up To Me”, „Mad Love”, „She Doesn’t Mind”, „Get Busy”, „Press It Up” și multe altele.

ALESSO, dj-ul suedez care a făcut parte din trio-ul Swedish House Mafia se reîntoarce la NEVERSEA. A lucrat cu numeroși artiști internaționali printre care David Guetta, Calvin Harris și Usher. „I wanna know” va răsuna în vară, live, pe mainstage-ul festivalului.

Abonamentele pentru cea de-a treia ediție a festivalului NEVERSEA se pot cumpăra de pe neversea.com la prețul de 499 de lei plus taxe sau de la partenerii festivalului afișați pe site. Prețul final al abonamentelor pentru festivalul NEVERSEA, ediția 2019 va fi de 599 de lei plus taxe.

Festivalul NEVERSEA va avea loc în perioada 4-7 iulie 2019, în Constanța.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: