Connect with us

Societate

Simpozion important la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Ziua de 31 octombrie a fost declarată  Ziua Internațională a Mării Negre la 31 octombrie 1996, când cele șase țări riverane – Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina – au semnat Planul Strategic de Acțiune (PSA) pentru Marea Neagră, un document ce conține cel mai complet set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea zonei.

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii și Liga Navală Română organizează azi simpozionul ”O pagină de istorie și realitate la Marea Neagră”, eveniment cuprins în seria de manifestări tomitane închinate sărbătoririi din acest an.

Simpozionul va avea loc azi, cu începere de la ora 12.00, la sala de conferinţe ”ing. Marcel Stanciu” din incinta Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (Delfinariu).

Acest eveniment se desfășoară sub auspiciile Consiliului Județean Constanța și Direcției de Cultură a județului Constanța, care aparține Ministerului Culturii.

Iată programul acestui simpozion:

1130 – 1200 – Primirea participanților

1200-1230 – Deschiderea evenimentului

  • Prezentarea generală a programului- s.I dr. Nicolae C. Papadopol
  • Cuvânt de salut – dr. Adrian Bîlbă – Director general
  • Cuvânt de salut – contraamiral dr. Aurel Constantin, Preşedintele LNR Constanţa
  • Mesaj din partea Ministerului Apelor şi Pădurilor – dr. Otilia Mihai

Desfășurarea lucrărilor simpozionului:

Moderatori: dr.cs I Nicolae C. Papadopol și drd. Angelica Curlișcă

1230– 1245 – “125 de ani de la prima expediţie ştiinţifică în Marea Neagră, efectuată de savantul Grigore Antipa pe crucişătorul ”Elisabeta” – dr.  Modest Guțu, biolog Camelia Dumitrescu

1245 – 1300 – Nava bază pentru scafandrii de mare adâncime Grigore Antipa, mândrie aFlotei Militare a României – dr. ing. Simona Rus

1300– 1315 – “Dunărea Maritimă în procesul de modernizare şi aliniere la standardele internaţionale a siguranţei navigaţiei” – clc. Dumitru Dorian

1315-1330 – “Garda de Coastă şi protecţia resurselor pescăreşti ale mării” – com.şef Alexandru Oaie

1330-1345 – “Evoluţii recente în pescuitul comercial la Marea Neagră” –Sorinel Marian Mănăilă

1345 – 1400–“Poluarea fonică a apelor marine, o ameninţare de mediu reală” – cdr.(r) Ovidiu Radu, cdr. Valerică Roșca

1400– 1415 – “Oportunităţi privind valorificarea superioară a unor specii invazive la Marea Neagră” – cdr. dr. Dinu Arodiresei, cerc. Dr. Marinela Aperoaiei

1415– 1430 – “Posibile ameninţări în zona geopolitică a Mării Negre” –contraamiral (r) Ion Custură

1430– 1445 –  “Transporturile navale în Marea Neagră şi mediul înconjurător” – cdor (r) dr. Neculai Iurea

1445– 1500 – “Situaţia geopolitică şi economică actuală în zona Mării Negre” – cdor (r) dr. Romeo  Boșneagu

1500 -1515  – “Primii observatori de mamifere marine (MMO și PAM) calificați ACCOBAMS, pentru Marea Neagră și Marea Mediterană. un pas hotărât în conservarea cetaceelor ” – Romulus-Marian Paiu, Mihaela Mirea Cândea, Costin Timofte

1530– 16 00– LANSARE DE CARTE

“Parcuri naţionale şi naturale din România” Ed. Episcopiei Tomisului, pp 430 Prof. dr. Adrian BAVARU – Academia Oamenilor de Ştiinţă din România – Filiala Constanţa

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Strada Cumpenei din municipiul Constanța intră în proces de reabilitare

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța, prin S.C. Confort Urban, lucrează, în aceste zile, la demontarea bordurilor vechi care vor fi înlocuite cu unele noi, pe strada Cumpenei, în zona intersecției dintre șoseaua Industrială cu bulevardul Aurel Vlaicu. De asemenea, trotuarele vor fi decopertate pentru a se turna covor asfaltic.

Pentru ca reabilitarea tramei stradale să se desfășoare în condiții optime, recomandăm locuitorilor orașului să nu își parcheze autoturismele în perimetrul în care se efectuează lucrări și să respecte semnificația indicatoarelor rutiere.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

SNMF: În 2019, vom fi martorii migraţiei crescute a medicilor de familie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Bilanţul anului 2018 este, pentru medicii de familie, unul care dă cu minus. Medicii de familie care asigură interfaţa dintre pacienţi şi sistemul naţional de sănătate pot spune că au supravieţuit unui an în care asistenţa medicală primară pe care o reprezintă a fost neglijată, marginalizată şi subfinanţată.

Medicii de familie aşteaptă ca alocarea financiară în 2019 pentru segmentul de asistenţă medicală pe care îl acoperă să asigure deopotrivă sumele necesare pentru creşterile salariale impuse prin lege, posibilitatea investiţiilor în echipamente şi personal precum şi creşterea cheltuielilor ca urmare a inflaţiei. De asemenea, ei aşteaptă şi o reparaţie, cel puţin parţială, a inechităţii faţă de colegii lor din alte segmente ale sistemului naţional de sănătate.

Medicii de familie din România au funcţionat în 2018 cu un buget cu doar 17% mai mare decât în 2017, în condiţiile în care colegii din unităţile sanitare de stat (medicina şcolară, ambulatoriu integrat, spitale) au beneficiat de finanţări (salarii şi bugete) mărite cu până la 100%. Cu toate acestea, startul discuţiilor pentru bugetul alocat medicinei de familie pentru 2019 este unul pe care SNMF îl consideră eşuat. În previziunile bugetare actuale, bugetul alocat medicinei de familie vizează o creştere de sub 5 procente faţă de anul trecut.

În aceste condiţii şi coroborat cu celelalte solicitări nerezolvate de guvernanţi (debirocratizarea, protocoalele de prescriere etc), SNMF apreciază că se va înregistra un nou val de nemulţumire din partea profesioniştilor din segmentul de asistenţă medicală primară. Îngrijorător este, în acest context, faptul că agenţiile de recrutare a forţei de muncă din domeniul medical anticipează că în anul 2019 vom fi martorii unei migraţii crescute a medicilor de familie.

SNMF îşi exprimă public dorinţa de a asigura o stabilitate pentru medicii de familie, temelia fiecărui sistem public de sănătate, şi implicit un echilibru în asistenţa medicală primară.

”Pentru ca aşa ceva să poată fi pus în practică, medicii de familie au nevoie de recunoaşterea importanţei şi eficienţei muncii lor, de susţinerea beneficiarilor direcţi – pacienţii – şi de sprijinul decidenţilor – administratori ai sistemului medical şi decidenţi politici.”, a precizat Dina Mergeani, președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Încă o stradă cu sens unic în municipiul Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Atenție șoferi! S-a instituit sens unic pe strada Bărăganului.

Măsura a fost luată începând de astăzi, pe sensul de mers dinspre strada Theodor Burada spre strada Corbului, pentru evitarea blocajelor din zonă.

“Rugăm participanții la trafic să fie atenți la noile reguli de circulație”, transmite Biroul de presă al Primăriei municipiului Constanța prin intermediul unui comunicat remis redacției.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: