Connect with us

Actual

Sistemul de irigații din județul Constanța: vorbă multă, treabă puțină!

Publicat

la

Necesitatea reabilitării infrastructurii principale de irigaţii aparţinând domeniului public al statului este dată în primul rând de faptul că o parte din această infrastructură alimentează organizaţii de îmbunătăţiri funciare care au accesat Măsura 125a din cadrul PNDR 2007 – 2013 (8 în judeţul Constanţa) şi, în al doilea rând, de faptul că o parte din această infrastructură alimentează amenajările viabile de irigaţii pe care s-au constituit organizaţii de îmbunătăţiri funciare care vor putea accesa submăsura 4.3 din cadrul PNDR 2014 – 2020. Sub acest aspect, una din condiţiile de eligibilitate pentru accesarea submăsurii 4.3 are în vedere ca sistemul de irigaţii prevăzut prin proiectul al cărui beneficiar este ca organizaţia de îmbunătăţiri funciare să fie racordată la o infrastructură principală de irigaţii funcţională.

În acest sens, în anul 2016 Guvernul României a emis Hotărârea nr. 793/26.10.2016 pentru aprobarea Programului Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România, care vizează adaptarea agriculturii la schimbările climatice şi reducerea efectelor acestora asupra producţiei agricole, în principal, dar şi asupra altor factori de mediu şi a populaţiei, prin reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii existente.

Obiectivul general al Programului vizează reabilitarea, până la sfârşitul anului 2020, a infrastructurii principale de irigaţii din amenajările viabile aparţinând domeniului public al statului,   care va conduce la creşterea suprafeţei funcţionale din suprafaţa viabilă şi marginal viabilă economic pentru irigaţii.

Obiectivul specific al Programului îl reprezintă creşterea randamentului staţiilor de bază (fixe şi plutitoare) şi repompare, eliminarea pierderilor de apă prin infiltraţie din canalele de irigaţii aparţinând domeniului public al statului şi eliminarea degradărilor apărute la construcţiile hidrotehnice de pe acestea.

Perioada de implementare a Programului Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România este 2016 – 2020.

În anul 2018 a fost emisă Hotărârea de Guvern nr. 557/24 iulie 2018 pentru modificarea Programului Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România, aprobat prin HG nr. 793/2016.

Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România este structurat în trei etape.

Pentru judeţul Constanţa în etapa I a Programului Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România sunt cuprinse 4 amenajări de irigaţii a căror infrastructură principală de irigaţii este supusă reabilitării:

 1. Amenajarea de irigaţii Carasu Galeşu (CT) – poziţia nr.17 în H.G. nr.793/2016 modificată prin Hotărârea nr. 557/2018

Stadiul de realizare

– reabilitarea staţiei de pompare de bază SPB Galeşu – execuţie de lucrări finalizată

– reabilitare canale CA1 şi CA2 Galeşu – în derulare contract de proiectare şi execuţie de lucrări

 1. Amenajarea de irigaţii Carasu Moviliţa (CT) – poziţia nr.18 în H.G. nr.793/2016 modificată prin Hotărârea nr. 557/2018

Stadiul de realizare:

– pentru Reabilitarea  staţiei de pompare de bază SPB Aducţiune Poarta Albă, SPB Basarabi Pădure, a canalelor de aducţiune Negru Vodă, CA1 Moviliţa, CA2 Moviliţa şi a canalelor de distribuţie aferente din amenajarea Carasu-Moviliţa – Note conceptuale  avizate în CTE ANIF/MADR; în desfăşurare procedura de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de proiectare.

 1. Amenajarea de irigaţii Carasu CDMN/PAMN Sud (CT) – poziţia nr.19 în H.G. nr.793/2016 modificată prin Hotărârea nr. 557/2018

Stadiul de realizare:

– pentru Reabilitarea staţiei SPB Medgidia – Nota conceptuală avizată în CTE ANIF/MADR; urmează demararea procedurii de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de proiectare

            – pentru Reabilitarea staţiei de pompare SP Hinog – în derulare contract de proiectare

 1. Amenajarea de irigaţii Sinoe (CT,TL) – poziţia nr.34 în H.G. nr.793/2016 modificată prin Hotărârea nr. 557/2018

Stadiu de realizare:

– reabilitarea staţiei de pompare de bază SPB Sinoe – în derulare contract de execuţie de lucrări

– reabilitarea staţiilor de repompare SRPA 1-2, SRPA 1-5, SRPA 2-2, SRPA 3-1, a canalelor de aducţiune, canalelor de distribuţie şi a construcţiilor hidrotehnice propuse spre reabilitare – în derulare procedura de achiziţie publică a contractului de proiectare.

În etapa a II-a a Programului Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România sunt incluse pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii, 5 amenajări de irigaţii din cadrul judeţului Constanţa.

 1. Amenajarea de irigaţii Carasu Basarabi (CT) – poziţia nr.60 în H.G. nr.793/2016 modificată prin Hotărârea nr. 557/2018

Stadiul de realizare:

– reabilitarea staţiei de pompare de bază SPB Basarabi, a staţiei de repompare SRP1 Basarabi, a canalelor de aducţiune CA0 Basarabi şi CA1 Basarabi, a canalelor de distribuţie CD I-1, CDII-1A şi a construcţiilor hidrotehnice propuse pentru reabilitare – Nota conceptuală aprobată în CTE ANIF/MADR urmând a fi demarată procedura de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de proiectare

 1. Amenajarea de irigaţii Orezărie Hârşova (CT) – poziţia nr.61 în H.G. nr.793/2016 modificată prin Hotărârea nr. 557/2018

Stadiul de realizare:

– reabilitarea staţiilor de pompare plutitoare SPA Plutitoare Hârşova şi SPA Plutitoare Vadu Oii – Aviz CTE MADR; urmează demararea procedurii de achiziţie publică a contractului de proiectare

 1. Amenajarea de irigaţii Seimeni (CT) – poziţia nr.62 în H.G. nr.793/2016 modificată prin Hotărârea nr. 557/2018

Stadiul de realizare:

– reabilitarea staţiei de pompare de bază SPB Seimeni, a staţiilor de repompare SRP1 Seimeni şi SRP2 Seimeni, a canalelor de aducţiune, a canalelor de distribuţie şi a construcţiilor hidrotehnice propuse pentru reabilitare – Nota conceptuală aprobată în CTE ANIF/MADR urmând a fi demarată procedura de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de proiectare.

 1. Amenajarea de irigaţii Carasu – Nicolae Bălcescu (CT) – poziţia nr.63 în H.G. nr.793/2016 modificată prin Hotărârea nr. 557/2018

Stadiul de realizare:

– – reabilitarea staţiei de pompare de bază SPB N. Bălcescu, a staţiilor de repompare SRP1, SRP2, SRP3 şi SRP4, a canalelor de aducţiune, a canalelor de distribuţie şi a construcţiilor hidrotehnice propuse pentru reabilitare – în curs de finalizare procedura de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de proiectare

 1. Amenajarea de irigaţii Carasu – Mihail Kogălniceanu (CT) – poziţia nr.64 în H.G. nr.793/2016 modificată prin Hotărârea nr. 557/2018

Stadiul de realizare:

– reabilitarea staţiei de pompare de bază SPB Dorobanţu, a staţiilor de repompare SRP1, SRP2, SRP4 şi SRP5 M. Kogălniceanu, a canalelor de aducţiune, a canalelor de distribuţie şi a construcţiilor hidrotehnice propuse pentru reabilitare – în curs de finalizare procedura de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de proiectare

Etapa a III a Programului Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România nu include  pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii, amenajări de irigaţii din cadrul judeţului Constanţa.

NOTĂ! Materialul a fost prezentat de directorul Filialei Teritoriale Dobrogea a ANIF, Dr. ing. Alin Romeo Trifan, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, marți, 30 octombrie 2019.

IMPORTANT! Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat pe 11 iulie a.c., în cadrul vizitei de lucru de la Sistemul de Irigaţii Galeşu, din judeţul Constanţa, că ministerul a cărei activitate o coordona avea în proiect refacerea întregii suprafeţe irigate de trei milioane de hectare amenajate până în anul 1989, după finalizarea până în 2020 a actualei etape de reabilitare a sistemelor de irigaţii aferente pentru două milioane de hectare. De asemenea, în cadrul aceleiași vizite a anunțat o investiţie în valoare de 6.102.469 de lei, ce asigură captarea apei din Canalul Dunăre-Marea Neagră pentru irigarea a 4.694 de hectare, Petre Daea a explicat că lucrările la staţia de bază pentru pompare şi la cele două canale de aducţiune din teren s-au finalizat cu un an mai devreme, în condiţiile în care atât anul trecut cât şi anul acesta au fost sistate temporar, pentru a putea asigura necesarul de apă fermierilor.

ISTORIC. În perioada 1970-1990, în judeţul Constanţa au fost amenajate pentru irigaţii 421.319 hectare de teren arabil, iar în judeţul Tulcea alte 159.920 de hectare, la dispoziţia agricultorilor fiind pusă o vastă reţea de staţii de pompare şi canale de aducţiune ce preluau apa pentru udare din Dunăre şi din lacurile componente ale complexului Razelm Sinoe. În anul 2017, administratorul acestei reţele de irigaţii, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), mai avea operaţionale sisteme de pompare şi aducţiune pentru irigarea a 120.000 de hectare, în judeţul Constanţa, conform datelor oficiale de la acel moment.

foto: Radio România Actualități

Comments

comments

Actual

Un copil a căzut de la etajul III al hotelului Delfinul, în Eforie Nord

Publicat

la data de

Scris de

Astăzi, 4 iulie, un copil în vârstă de doi ani a căzut de la etajul III al hotelului Delfinul din Eforie Nord. Cadrele medicale au fost solicitate, în jurul orei 11.25, să intervină.

La fața locului a fost trimisă o ambulanță Saj C2.

Deocamdată nu se cunosc detalii despre starea copilului. Misiunea este în derulare. Vom reveni cu amănunte.

Update: Copilul a fost transportat la spital conștient, cu traumatism cranio facial și traumatism la membrele superioare și inferioare.

Potrivit dr. Claudia Tatarici, medic în cadrul Serviciului de Ambulanță Constanța, copilul a fost găsit în iarbă de un turist.

Știre în curs de actualizare.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Weekend de foc pentru pompierii constănțeni. Au intervenit în 245 de misiuni

Publicat

la data de

Scris de

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au desfășurat, în decursul weekend-ului care tocmai s-a încheiat, 245 misiuni.

 • Acordarea primului ajutor:

Echipajele SMURD au intervenit în 194 situații pentru acordarea primului ajutor și transportarea la unitățile sanitare în cazul persoanelor cu afecțiuni medicale.

 • Accidente rutiere:

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au fost solicitați să intervină în cazul a 11 accidente rutiere ce au avut loc pe raza județului Constanța, soldate cu 11 victime, șase dintre ele fiind transportate la unitățile sanitare. O persoană a decedat.

 • Incendii:

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 26 incendii, din care 23 fiind de vegetație uscată, miriște și gunoi menajer, fiind afectate de flăcări peste 150 hectare.

 • Misiuni în mediul acvatic:
 • Un tânăr în vârstă de 19 ani a fost scos din mare de cetățeni. A primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD din cadrul ISU Constanța și a fost transportat la spital.
 • Un alt bărbat în vârstă de 83 de ani, de naționalitate franceză, a fost scos din mare de turiștii care se aflau la plajă, în stațiunea Olimp. Colegii noștri au efectuat manevre de resuscitare, însă acesta nu a răspuns favorabil.
 • Scafandrii ISU Constanța au acționat timp aproximativ o oră pentru căutarea unui bărbat în vârstă de 39 ani, dispărut în Dunăre, în dreptul localității Dunăreni. Medicii SAJ au efectuat protocolul de resuscitare însă, din păcate, răspunsul nu a fost favorbail, bărbatul fiind declarat decedat.
 • Alte misiuni:

În acest weekend, pompierii militari au fost solicitați să acorde sprijin în cazul altor 11 situații: transport persoană supraponderală, deblocare de ușă, asigurări măsuri PSI la aterizare/decolare elicopter etc.

Sursa: ISU Constanța

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Marea Neagră își dezvăluie secretele prin proiectul cultural „Vestigii subacvatice 2022”

Publicat

la data de

Scris de

„Vestigii subacvatice 2022”, unul dintre proiectele culturale cele mai spectaculoase care au loc la țărmul Mării Negre, se apropie de start. Proiectul promovează în rândurile publicului tânăr vestigii ale zonei de est a cetății antice Tomis, aflate în prezent sub apele Mării Negre, în zona Cazino Constanța.

Practic, în perioada 4 iulie – 5 august, 400 de tineri echipați în costume de scufundare și însoțiți de cinci ghizi – scafandru arheolog vor vizita în mod gratuit situl arheologic subacvatic din zona Cazinoului din Constanța. Obiectivele ce vor fi vizitate se află la adâncimi cuprinse între 2 și 8 metri și nu mai departe de 500 de metri de mal.

„Vizitarea va fi inofensivă pentru situl arheologic și se va desfășura în mod responsabil și neinvaziv, vestigiile urmând să fie privite de la o distanță de minumum un metro. Tururile subacvatice se vor desfășura sub coordonarea și supravegherea celor cinci ghizi din cadrul proiectului, toți având specializarea de scafandru arheolog.”, a declarat Georgiana Rusu, manager de proiect.

Programul de scufundări se va întinde pe durata a cinci săptămâni, în perioada 4 iulie – 5 august 2022, în zilele de luni, marți, miercuri, joi și vineri: 4, 5, 6, 7, 8, 11, 12, 13, 14, 15, 18, 19, 20, 21, 22, 25, 26, 27, 28, 29 iulie, 1, 2, 3, 4, 5 august 2021.

Pentru evitarea aglomerației la vestiare și pe traseul de vizitare, grupurile de vizitatori vor fi programate în două serii zilnice: prima serie de la ora 10:00, a doua serie de la ora 13:00.

Înscrieri, în limita locurilor disponibile, se pot face pe pagina de facebook a proiectului sau la tel. 0721905334, între orele 10:00 și 20:00.

Proiectul este finanțat de Primăria Municipiului Constanța și organizat de Asociația Culturală Georgiana Rusu în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret Constanța.

Buget total al proiectului: 167.500 lei, din care 150.000 lei finanțare și 17.500 lei contribuție proprie a beneficiarului.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: