Conecteaza-te cu noi

Actual

Sistemul de sănătate, pe un butoi cu pulbere! Medicii de familie nu mai vor un dialog al surzilor!

Published

on

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a discutat în această dimineaţă cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate despre revendicările reprezentanţilor medicilor de familie. ”Urmăresc îndeaproape discuţiile dintre medicii de familie şi conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate care au pornit de la premisa că modificările la contractul cadru trebuie să vizeze debirocratizarea şi eficientizarea sistemelor informatice. Am constatat că, în prezent, dialogul se axează mai mult pe negocieri de ordin financiar. Ca urmare, încercând să răspundem noilor solicitări primite din partea reprezentanţilor medicilor de familie, pentru anul viitor este prevăzut ca bugetul pentru medicina de familie să se suplimenteze cu 278 milioane de lei. Consider că numai printr-un parteneriat strâns între medici, autorităţi şi pacienţi se poate realiza reforma în sănătate, iar aici rolul medicului de familie este unul extrem de important. Am avut numeroase întâlniri cu reprezentanţii medicilor de familie şi am toată disponibilitatea pentru dialog şi colaborare. Din punctul meu de vedere lucrurile se rezolvă numai la masa dialogului. Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate şi să ne gândim la pacienţii noştri pentru că toţi suntem în slujba lor. Pacienţii sunt cei care au de suferit din cauza acestor blocaje”, a declarat ministrul Sănătăţii, prof.dr.Florian Bodog.

Ce spun medicii de familie?

În urmă cu câteva zile, mai concret pe data de 22 decembrie a.c., medicii de familie, constituiți în Societatea Națională de Medicina Familiei, precum și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie au precizat că refuză să mai aibă un dialog al surzilor. ”Suplimentarea de care vorbeşte domnul ministru și la care se referă ca la „un cadou acordat medicilor de familie”, a fost luată în calcul la precizarea procentului de 5.8% precizat deja de ieri în comunicatul nostru. Creşterea finanţării anunţată de CNAS nu a fost iniţiată de CNAS şi oricum, păstrează asistența medicală primară la acelaşi procent din FNUASS, de 5,8%, ca în acest an. Cu această suplimentare procentul alocat AMP abia ajunge la procentul egal din anul în curs şi este departe de ţintă solicitată de 10%. Suntem surprinşi de asemenea că ministrul nu face deloc precizări legate de celelalte puncte rămase în analiza, deoarece finanţarea, care după cum se vede, a rămas nerezolvată, este doar unul din cele deja precizate. Ne aşteptam ca Ministrul Sănătății să fie un adevărat mediator, care să găsească soluţii problemelor din asistența medicală primară. Din păcate, până acum nu am primit decât “intenţii” de rezolvare. CNAS nu şi-a asumat nicio responsabilitate pentru funcţionarea catastrofală a sistemelor informatice, care chinuie medici şi pacienţi deopotrivă şi care generează imputări medicilor. Imputările şi sancţiunile curg în continuare pentru motive care frizează absurdul și demonstrează ignorarea continuăa a nevoilor pacienților de către cei care le colectează banii de asigurări! Noi rămânem vinovații de serviciu pentru reţete date unor oameni care au nevoie de ele, pentru protocoale dinadins neclare, pentru că nu am refuzat dreptul pacienților la tratament, pentru că unii pensionari au câţiva lei dobânda în bănci! Vom face tot posibilul ca pacienţii noştri să nu sufere. De altfel, ei ştiu bine care este realitatea din cabinete, oricât ar încerca unii să manipuleze adevărul. Reamintim că am decis să ieşim în stradă tocmai ca să nu fim nevoiţi să întrerupem activitatea cabinetelor. De atunci ne zbatem să găsim soluţii şi să avem în dialog adevărat. Deşi ni s-a promis sprijin, acesta nu s-a concretizat. Medicii de familie din majoritatea judeţelor au decis că aşa nu se mai poate. Ne dorim să ne practicăm meseria de doctori, nu de administratori ai sistemului. Dorim dialog adevărat şi refuzăm să mai avem un ”dialog al surzilor”. În aceste condiții este dificil să precizăm ce anume se va întâmpla. Însă butoiul cu pulbere pe care se află acest conflict va afecta toată populația României. Pentru că, fiecare dintre noi, are un medic de familie la care apelează în fiecare lună pentru a primi medicamente sau bilete de trimitere către anumite laboratoare sau spitale.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions