Conecteaza-te cu noi

Societate

Solicitare FSLI: Număr mai mic de elevi la clase și mai mulți consilieri școlari

Published

on

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ face apel la Președintele României, Klaus Iohannis, să promulge modificările aduse Legii Educației Naționale, prin care sunt introduse o serie de îmbunătățiri învățământului preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

În urma propunerilor făcute de federație, Senatul României a adoptat în ședința de ieri, 10 februarie a.c., mai multe schimbări care erau stringente pentru sistemul de educație din România.

Reducerea numărului de elevi la clasă

FSLI a precizat că, potrivit solicitărilor lor, a fost stabilit ca grupele din creșe sau alte forme de educație antepreșcolară să aibă maximum 8 copii, în grădinițe maximum 17, în timp ce clasele din învățământul primar vor avea cel mult 22 de elevi, iar în învățământul gimnazial și liceal maximum 26.

Advertisement

Doar în cazuri excepționale poate fi suplimentat numărul de elevi la clasă cu cel mult doi.

”Considerăm că această modificare era absolut necesară, după ce în ultimii ani ne-am confruntat cu situații absurde în care avem clase cu 36 sau 38 de elevi sau grupe de învățământ preșcolar unde numărul de copii putea să ajungă și la 40. Un act educațional de calitate nu poate fi făcut cu un număr atât de mare de copii sau de elevi, de care trebuie să se ocupe un singur cadru didactic.”, a precizat Simion Hăncescu, președintele FSLI.

 Mai mulți consilieri școlari în educație

O altă modificare importantă adusă Legii Educației Naționale se referă la reducerea numărului de elevi/preșcolari de care se poate ocupa un consilier școlar. Se crează premisele angajării consilierilor școlari și în mediul rural. Un consilier școlar care are acum obligația să lucreze chiar și cu 2.000 de elevi, va lucra cu un număr maxim de 500 de elevi sau 300 de preșcolari.

”Este una dintre măsurile prin care sperăm că violența de orice formă va fi redusă în unitățile de învățământ.”, a precizat Simion Hăncescu.

Modificări privind norma didactică

Prin aplicarea acestei legi, în norma didactică de predare pot fi incluse și activități de pregătire pentru evaluări/examene naționale și/sau pentru obținerea performanței educaționale, precum și cele de învățare remedială.

Advertisement

Copiii de doi ani pot fi înscriși la grădiniță, iar pentru prima dată, statul acordă bani, prin costul standard, pentru acești copii, unităților de învățământ.

”Aceste modificări aduse Legii Educației Naționale și pe care federația noastră le-a înaintat Comisiei pentru Educație din Senatul României sunt menite să îmbunătățească nu doar activitatea colegilor noștri, ci calitatea actului educațional în întregime. Nu putea vorbi de calitate în situația în care un singur cadru didactic are la clasă 34-38 de elevi. E clar că nu are cum, omenește vorbind, să le acorde în mod egal tuturor atenția cuvenită. Prin urmare, reducerea numărului de elevi era o obligație pentru educația din România. O altă problemă extrem de importantă pe care reușim să o remediem este cea privind creșterea numărului de consilieri școlari, de care elevii au mare nevoie. Sperăm că Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va promulga această lege, înțelegând urgența unor măsuri care ar fi trebuit să fie aplicate de multă vreme în educație”, a declarat Simion Hăncescu, președinte FSLI.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions