Conecteaza-te cu noi

Societate

Solstițiu de iarnă. Astăzi este cea mai scurtă zi a anului

Published

on

solstitiu

Solstițiul de iarnă are loc pe data de 21 decembrie și marchează începutul iernii astronomice în emisfera nordică.

Solstițiul de iarnă este unul dintre cele patru mari fenomene astronomice ale anului, împreună cu echinocțiu de toamnă și cel de primăvară și solstițiul de vară.

Anul acesta, solstițiul de iarnă are loc pe 21 decembrie la ora 23:38, ora României, potrivit astro-urseanu.ro

Fenomenul are loc în emisfera nordică și marchează începutul iernii astronomice. În același timp, în emisfera sudică se produce solstițiul de vară.

Advertisement

Astăzi, 21 decembrie, când se produce solstițiul de iarnă este cea mai scurtă zi din an. Ziua va avea 8 ore și 50 de minute, iar noaptea va avea o durată de 15 ore și 10 minute.

Începând de pe 21 decembrie și până pe 21 iunie 2023, atunci când se va produce solstițiul de vară, durata zilelor va începe să crească continuu, iar durata nopților va începe să scadă considerabil.

Tradiții și obiceiuri în această zi

Tradiția populară spune că, în noaptea când se produce solstițiul de iarnă trebuie să aprinzi o candelă sau o lumânare pe care să o lași aprinsă până dimineața.

De asemenea, se spune că în ziua în care se produce solstițiul de iarnă nu este bine să fii singur în casă.

Advertisement

În ziua solstițiului, femeile trebuie să dea de pomană copiilor și oamenilor nevoiași. În trecut oamenii împărțeau frunze de laur și smochine.

O altă tradiției spune că, în a doua doua zi după solstițiu, prima persoană care îți intră în casă trebuie să fie un bărbat, pentru a avea noroc tot anul.

Solstiţiului îi sunt dedicate sute de structuri megalitice în toată Europa, în cele două Americi, Asia şi Orientul Mijlociu. Chiar şi popoarele care respectau calendarul lunar marcau într-un fel sau altul cele două solstiţii.

În Europa, astfel de construcţii din piatră pentru măsurarea poziţiei Soarelui au fost descoperite la Stonehenge, în Anglia, şi la Newgrange, în Irlanda. Potrivit cercetătorilor, pietrele de la Stonehenge datează cu aproximaţie din 2050 î.Hr. şi se presupune că au fost poziţionate astfel încât lumina Soarelui la apus, la data solstiţiului de iarnă, să cadă într-un anumit fel.

Foto: ȘtirileProTv

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions