Connect with us

Politica

Sondaj IRES. Încrederea românilor în Orban și Iohannis, în scădere abruptă. Arafat, cel mai bine cotat

Publicat

la

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat în perioada 7 – 8 aprilie 2020 al patrulea val al studiilor dedicate percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor românilor pe durata crizei provocată de pandemia de COVID-19. Potrivit sursei citate, prima parte a acestui studiu este focusată pe modul în populația percepe și evaluează măsurile luate, în această perioadă, de autorități și măsoară încrederea populației în instituțiile care gestionează criza de COVID-19 în România și în personalitățile publice care comunică deciziile guvernamentale către populație. În ceea ce privește încrederea în personalități și instituții, cercetarea sociologică arată că Raed Arafat este personalitatea publică a momentului. Acesta se bucură de încrederea a peste trei sfertul dintre români, adică 78%. În schimb, Președintele Klaus Iohannis se află la mare distanță de șeful Departamentului pentru Situații Urgență. Iohannis este creditat cu multă și foarte încredere din partea a 39% dintre respondenți. În clasament, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, se bucură de încredere a 37% dintre cei chestionați, în timp ce în ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, și în premierul Ludovic Orban și spun că au foarte multă încredere un sfert dintre participanții la studiu, adică 26 și, respectiv 24%.

În Raed Arafat au încredere ridicată votanții PNL, PSD și cei ai altor partide fiind creditat cu încredere mai scăzută din partea votanilor Alianței USR+PLUS sau din partea indecișilor sau a celor care nu răspund sau care nu votează la alegerile parlamentare. Respondenții care declară că votează la alegerile parlamentare cu PNL sunt cei care au încredere ridicată în președintele Klaus Iohannis, notează studiul. În Ludovic Orban și în ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, au încredere ridicată în proporții mai ridicate votanții PNL, în timp ce în ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pe lângă votanții PNL au încredere ridicată și cei care votează cu alt partid decât PNL, PSD, Alianța USR+PLUS.

„Armata se află pe primul loc în instituțiile în care românii au cea mai mare încredere, 84% dintre participanții la studiu declarând că au multă și foarte multă încredere în această instituție. Trei sferturi dintre români au multă și foarte multă încredere în IGSU, mai bine de două treimi în Comitetul Național pentru Situații de Urgență. În Jandarmerie au încredere multă și foarte multă 65% dintre participanții la studiu. Biserica și Poliția Română se află la egalitate, fiecare fiind creditate de încrederea a 61% dintre participanții la acest studiu. În Guvern au multă și foarte multă încredere doar un sfert dintre participanții la studiu, în timp ce în Ministerul Sănătății și în Ministerul Afacerilor Interne încrederea depășește 50%. Votanții PSD sunt cei care, comparativ cu votanții altor partide, manifestă încredere mai ridicată în Jandarmerie, Armată și Biserică. Votanții PNL sunt cei care, comparativ cu votanții altor partide,  manifestă încredere mai ridicată în Armată, Guvern, Ministerul Afacerilor Interne, CNSSU, IGSU, Poliția Română și Poliția Locală.“, arată sondajul IRES.

Totodată, cercetarea sociologică a mai scos în evidență și faptul că 6 din 10 români cred că Guvernul a ascuns informații cu privire la pandemia de COVID-19. De asemenea, se mai notează că 1 din 2 români sunt de acord cu opinia conform căreia Guvernul Orban a reacționat rapid, în timp ce 57% nu sunt de acord cu opinia conform căreia Guvernul a pus la dispoziția insitituțiilor și profesioniștilor din sistemul sanitar mijloacele necesare pentru a se lupta cu virusul SARS-CoV2.

„Mai puțin de jumătate sunt de acord cu faptul că Guvernul României a comunicat clar. Mai mult de două treimi dintre participanții la studiu apreciază măsurile propuse de Guvernul României în criza provocată de pandemia de COVID – 19 ca fiind bune și foarte bune. Favorabilitatea ridicată pentru măsurile Guvernului vine cu precădere din partea votanților PNL, dar și a votanților Alianței USR+PLUS. Măsura de a reduce salariile bugetarilor cu 25% este dezaprobată de peste jumătate dintre respondenți. Votanții Alianței USR+PLUS sunt cei care susțin în cea mai ridicată proporție această măsură, în timp ce votanții PSD sunt cei care sunt în cea mai mare măsură împotriva ei. Mai mult de 9 din 10 respondenți cunosc faptul că starea de urgență va fi prelungită pentru încă o lună și peste 8 din 10 români au o părere bună și foarte bună cu privire la această decizie. Votanții PNL și cei ai Alianței USR+PLUS sunt în proporții mai ridicate favorabili măsurii de prelungire a stării de urgență. 95% dintre participanții la studiu cred că măsurile unor autorități locale din România de a institui obligativitatea purtării măștilor în spațiile publice. 6 din 10 respondenți cred că măsurile luate de Guvern pe durata pandemiei de COVID-19 vor avea efecte preponderent pozitive asupra sănătății populației, dar și asupra digitalizării serviciilor publice și doar 21% cred că măsurile vor avea un impact pozitiv asupra economiei. 47% cred că măsurile vor avea un impact pozitiv în ceea ce privește interacțiunea între oameni. Votanții PSD cred într-o proporție mai ridicată decât votanții altor partide în impactul pozitiv al măsurilor guvernamentale asupra economiei. Votanții Alianței USR+PLUS cred într-o proporție mai ridicată decât votanții altor partide în impactul pozitiv al măsurilor guvernamentale asupra digitalizării serviciilor publice și asupra sănătății populației.“, se mai notează în sondaj.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.055 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, în perioada 7-8 aprilie. Sondajul a fost realizat telefonic. Marja de eroare este de +/- 3%. Sursa: http://www.ires.com.ro/articol/386/romania-in-pandemie-partea-i

Sursa foto: presidency.ro

Comments

comments

Politica

PNL, în cădere liberă. A ajuns la 19%

Publicat

la data de

Scris de

PNL continuă să fie în cădere liberă în plin scandal politic. Potrivit unu sondaj CURS efectuat în septembrie 2021 arată că PSD este în continuare pe primul loc în preferințele electoratului, iar PNL a coborât sub 20%.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, dumneavoastră cu ce partid aţi vota?

PSD: 36%

PNL: 19%

AUR: 14%

USR PLUS: 11%

UDMR: 5%

PMP: 5%

PPU (social-liberal): 4%.

Potrivit sondajului, principala îngrijorare a românilor, în acest moment o reprezintă creşterea preţurilor (36%). Următoarele griji ale românilor sunt:

– întoarcerea copiilor în învăţământul online: 16%

– criza politică: 14%

– valul 4 al pandemiei: 13%

– scăderea puterii de cumpărare: 8%

– sănătate, spitale: 6%

– corupţie: 3%.

Sondajul CURS – Centrul de Sociologie Urbană şi Regională a fost realizat în intervalul 8-10 septembrie 2021 pe 861 de respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste. Sondajul CURS are o marjă maximă de eroare de +/-3,3% la un nivel de încredere de 95%. (Sursa: Antena 3)

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Alianța pentru Patrie, noul partid al lui Dragnea

Publicat

la data de

Scris de

Fostul lider al PSD Liviu Dragnea a dezvăluit în această seară că cel mai apropiat prieten și colaborator al său, Codrin Ștefănescu, a înființat un partid – Alianța pentru Patrie -, formațiune pe care o va ajuta să se dezvolte. El a spus că această nouă formațiune nu este una extremistă și își propune să ajute economia României. Dragnea a afirmat că Ștefănescu a înființat partidul împreună cu patru prieteni ai săi. Fostul lider al PSD a spus că va face foarte mult pentru acest partid.

„Primii care a vorbit că mi-am făcut partid au fost cei de la noul PSD. Eu nu am vorbit deloc despre chestia asta. Nici Codrin nu a spus nimic despre asta. Prin octombrie am vorbit cu Codrin. A venit des la mine și m-a ajutat enorm. Mi-a zis că el simte nevoia să sprijine apriția unui nou partid, care să nu mai fie măcinat de compromisuri interne, de oameni care nu au curaj, de acoperiți, de tot felul de interese care distrug un partid sau îl lasă la 20%. Am zis că sunt de acord și îl voi sprijini cu tot ceea ce știu eu să se întâmple acest partid.

A găsit mai mulți prieteni ai lui, oameni obișnuiți, dar cu curaj, care au devenit membri fondatori la acest partid. Codrin nu s-a implicat de la început în acest partid, pentru a nu risca.

Partidul s-a înființat. Se numește Alianța pentru patrie. Acum lansează site-ul partidului, este făcută o aplicție pentru cei care vor să se înscrie. Este un partid la început. Alianța pentru patrie s-a născut din lacrimi, din deznădejde și din suferință, dar și din speranțe că încă se mai poate recupera România. Sunt din ce în ce mai mulți oameni care nu mai sportă stilul acesta de a face politică. Principalul obiectiv îl reprezintă bunăstarea românilor și este animat de patriotismul economic. Nu este un partid naționalist, xenofob, antieuropenist sau antialtantic. Dimpotrivă”, a declarat Liviu Dragnea la Realitatea PLUS, citat de stiripesurse.ro.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Orban, atac la Iohannis: „Să faci promovare la golf în situația actuală mi se pare total deplasat“

Publicat

la data de

Scris de

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a apreciat că invitația adresată românilor de către preşedintele Klaus Iohannis de a juca golf este “total deplasată”, mai ales că acest sport necesită timp şi un anumit nivel de venit.

„Nu joc golf. Chiar să faci promovare la golf în situaţia actuală, mi s-a părut total deplasat”, a afirmat duminică seara Ludovic Orban la B1TV.

Declarația vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a precizat că golful se poate practica la orice vârstă şi i-a încurajat pe cât mai mulți să descopere acest frumos sport, care oferă multe satisfacții.

Sursa: Antena 3

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: