Connect with us

Politica

SOS agricultura constănțeană! Filipescu (Pro România) „Trebuie constatată starea de calamitate naturală“

Tatian Iorga

Publicat

la

Dincolo de problema epidemiei de coronavirus, marea problemă a județului Constanța, și a Dobrogei în general, rămâne seceta. Din cauza lipsei de precipitații și a vântului, în acest an, culturile din acest sunt aproape compromise. Un semnal de alarmă în trage economistul Răzvan Filipescu (secretarul general adjunct pe zona de sud-est al Pro România). Într-o postare pe Facebook, Filipescu cere autorităților din județul Constanța să se implice până nu e prea târziu. În principal, Răzvan Filipescu, care este și președintele Organizației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) “Dobrogea” Mihail Kogălniceanu, spune că statul român ar trebui să acorde despăgubiri agricultorilor din cauza faptului că cele mai multe culturi sunt compromise.

„Constanța și Dobrogea sunt sub impactul secetei hidrologice cum nu s-a mai întâlnit. Trebuie acționat urgent și preventiv, iar mesajul este adresat Prefectului Județului, George-Sergiu Niculescu, precum și Președintelui Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu. De mai bine de o săptămână vorbesc cu fermieri care îmi aduc la cunoștință faptul că din cauza lipsei precipitațiilor din toamna anului 2019, a temperaturilor ridicate de la începutul anului, a temperaturilor scăzute sub 0 grade din ultimele 5 zile, însoțite de vânturi puternice, se constată o deteriorate agresivă a culturilor de orz, rapiță și grâu. Cele mai multe riscă să fie întoarse și semănate cu alte culturi (doar dacă va ploua, ceea ce nu se vede încă pe prognozele meteo), altfel vor fi compromise total, în maxim 10 zile. În aceeași măsură sunt compromise și loturile semincere, adică cele care asigurau semințele necesare însămânțării în toamna anului 2020, ceea ce înseamnă că marea majoritate a producătorilor agricoli nu vor avea semințe proprii sau #soiuriromânești, fiind nevoiți cu toții să importe, la costuri mult mai mari. Dar această situație afectează în egală măsură și producția alimentară viitoare a României. În contextul crizei COVID, aceasta ar putea avea efecte dezastruoase pentru economie și fermieri, mulți riscând să-și închidă afacerile, generând efecte de domino. O parte din fermieri am înțeles că au notificat deja Primăriile pentru a se constata starea de calamitate naturală. Tocmai de aceea, îi rog pe Prefectul Constanței, George Niculesscu și pe Președintele CJ, Horia Țuțuianu, să realizeze vizite pe teren prin direcțiile de specialitate, să stabilească întâlniri cu fermieri și grupuri de fermieri, să prevadă deja procedurile, să inventarieze zonele de risc și să acționeze rapid pentru a declara calamitate naturală la aceste culturi, în zonele afectate. Din discuțiile avute cu colegii din agricultură se pare că și alte județe precum Tulcea, Călărași, Ialomița, Galați, Brăila, etc. se confruntă cu această situație. Trebuie să luăm atitudine și să aducem la cunoștința Ministerului Agriculturii această situație, fiind deja câteva ligi și federații care au trimis deja memorii în acest sens. Noi, echipa PRO România, suntem alături fermieri, sprijinim agricultura și lucrăm la o inițiativă legislativă. Aduc aminte Prefecturii (@Instituția Prefectului – Județul Constanța), Consiliului Județean Constanța (@Consiliul Judeţean Constanţa) și Direcției Agricole faptul că acordarea despăgubirilor pentru prejudiciile cauzate culturilor agricole ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile presupune parcurgerea unor anumite etape și ACESTEA TREBUIE DEJA INIȚIATE, întrucât este necesar ca în vederea acordării acestor despăgubiri să fie declarată starea de calamitate naturală pe perioada în cauză, prin Hotărâre a Guvernului.“, spune Răzvan Filipescu.

Ce e de făcut?

Reprezentantul Pro România afirmă că statul ar trebui să vină cu măsuri concrete pentru refacerea sistemelor de irigații, dacă mai vrem să salvăm ceva din agricultura dobrogeană. Filipescu apreciază că trebuie făcute demersuri pe lângă Ministerul Agriculturii, prin ANIF, să înceapă cât mai repede un program de refacere a sistemelor principale de irigații. În plus, pentru că Dobrogea este o zonă calamitată, ar trebui ca proiectele cu fonduri europene pentru reabilitarea sistemelor secundare de irigații să obțină un punctaj superior. Răzvan Filipescu le atrage atenția autorităților că sunt foarte mulți oameni din județul Constanța care trăiesc doar din agricultură. Mai multe detalii despre mesajul lui Răzvan Filipescu puteți citi aici: https://www.facebook.com/razvanfilipescuoficial/posts/145612053663047?__tn__=K-R

O imagine elocventă a fost publicată, ieri, de Ordinea.ro în care arată harta secetei în România

Comments

comments

Politica

Iohannis critică PSD în prag de alegeri locale

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Klaus Iohannis a criticat PSD, astăzi, într-o conferință de presă susținută la la Palatul Cotroceni, în mesajul de îndemn la vot pentru alegerile locale de duminică.

„Mă bucur să constat că în ciuda condițiilor mai dificile, campania electorala a fost activă. Am remarcat proiecte electorale bune și salut efortul candidaților. Am văzut și cum unii competitori recurg la obișnuitele lor tactici retrograde. Sunt politicieni care încă mai cred că oamenii pot fi mințiți în timp ce bugetele locale sunt risipite și comunitățile stagnează în subdezvoltare. Aceiași politicieni se folosesc, încă, de majoritatea din Parlament pentru a promova tot felul de legi electoraliste și populiste știind foarte bine că sunt inaplicabile în aceasta criza majora în care bugetul de stat e pus deja sub mare presiune. Iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză prelungită și să oblige generații întregi să plătească. Acest mod cinic de a face politică e de domeniul trecutului. România trebuie să progreseze, iar votul trebuie să impună o direcție nouă, progresivă. Avem multe modele de administrații locale de succes, după cum exemple în care administrațiile locale au eșuat lamentabil. Vă încurajez dragi romani mergeți la vot în număr cât mai mare și alegeți-i pe cai care pot face ceva pentru dezvoltarea orașului”, a declarat Klaus Iohannis.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PSD Constanța. Consultantul politic Cosmin Gușă, alături de Felix Stroe și Decebal Făgădău

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, cu începere de la ora 12.00, pe terasa unui restaurant din Constanța, s-a desfășurat o conferință de presă susținută de reprezentanții PSD Felix Stroe, candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean, Decebal Făgădău, candidat la funcția de primar al municipiului Constanța, precum și de Cosmin Gușă, consultant politic, în calitate de invitat și membru al PSD.

Conferința a fost deschisă de către Felix Stroe, care a precizat că mai sunt doar câteva zile de campanie electorală, după care duminică, 27 septembrie, ne vom prezenta la vot. I-a dat apoi cuvântul lui Cosmin Gușă, care a spus că scopul prezenței sale alături de cei doi candidați este acela de a-i susține.

”Scopul prezenţei mele astăzi, aici, este pentru a susţine candidaturile lui Felix Stroe la preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa şi a lui Decebal Făgădău la funcţia de primar al municipiului Constanţa. Nu am fost destul de activ în această campanie, nu pentru că nu am vrut, ci pentru că aşa s-au aranjat treburile. Am fost însă activ în judeţul Constanta, unde m-am ocupat de campania independentului Murad la primăria Mangalia, unde trebuie să ne concentrăm să facem transferul de voturi dintr-o parte în alta. PSD înseamnă mult, ar putea să însemne şi mai mult la Mangalia. Aceste două candidaturi, la Constanţa, sunt mult mai bune faţă de ceea ce oferă cei de la PNL.”, a precizat Cosmin Gușă.

În cuvântul său, Decebal Făgădău a scos în evidență faptul că alegătorii îi cunosc atât pe el, cât și pe Felix Stroe și că PSD Constanța vine cu o echipă cunoscută.

”Deja știți totul despre noi.”, a spus Decebal Făgădău.

El a declarat că, în calitate de primar, îi invită pe constănțeni să vină la vot. A spus că vor  fi asigurate atât mănuși de unică folosință, cât și dezinfectant, astfel încât totul să se desfășoare în cele mai bune condiții.

”Din punctul meu de vedere, constănțenii au deja opiniile formate, iar opțiunea lor este legată de candidatura mea. Va fi o alegere pro sau anti Făgădău, ceilalți candidați au scorul sub partide. Vreau să felicit cele trei doamne intrate în cursă și, totodată, vreau să le bat obrazul candidaților care au insultat orașul. Le transmit acelor candidați că hrănesc un câine cu ură și acel câine se va înfrupta din ei”, a declarat Decebal Făgădău.

Tot el a spus că este obișnuit să lucreze împreună cu Felix Stroe și a precizat că s-au ajutat reciproc pentru a obține credite importante, de la BERD și de la Banca Mondială.

”Nu am ascuns absolut nimic sub preș.”, a precizat Făgădău.

Felix Stroe a spus că nu va pleca la București, indiferent de ofertă, ci va munci pentru constănțeni.

El a ținut să spună că, în ultima perioadă, la nivelul RAJA SA Constanța au fost semnate încă 4 contracte foarte importante, însă a preferat să nu vorbească despre ele pentru a nu se considera că a folosit acest lucru în campania sa electorală. Dar se mândrește să vorbească despre RAJA, dat fiind faptul că aceasta oferă servicii de calitate.

De asemenea, a spus că nu și-a trimis emisari la nici un primar din județul Constanța, așa cum s-a vehiculat, pentru că are o relație foarte bună cu cei mai mulți dintre ei.

”Dacă aș vrea să vorbesc cu ei, aș face-o ”tete-a-tete”, a spus Stroe.

El a precizat că își dorește să devină președinte al Consiliului Județean deoarece are experiența necesară.

De asemenea, a declarat că la nivelul RAJA a semnat contracte în valoare de peste 740 de milioane de euro.

”Banul European are un cost – cofinanțare. Să nu ne facem că nu știm această treabă pentru că sistemul public de apă nu mai era. Nu se vede ca o șosea, ca o clădire, ca o școală… Nu se vede pentru că este sub pământ. Dar era un sistem vechi, de peste 70 de ani. Dacă nu exista RAJA Constanța, nu am fi putut să dăm apă.”, a spus Stroe.  ”Să vorbim ca specialiști, nu ca bunicuțe.”, a continuat Felix Stroe.

El a mai spus că echipa PSD Constanța va aduce în județ cel puțin două miliarde de euro. De asemenea, a ținut să sublinieze importanța mediului privat și că nu este cazul să spunem că statul are contracte cu nu știu ce investitor privat.

”Să nu ne fie rușine de capitalul privat. Capitalul privat este motorul capitalismului. Mă apucă durerea de inimă instantaneu când aud că cetățeanul X, care este întreprinzător privat, are relații cu statul. Păi cu cine să aibă statul relații, cu statul? Capitalul privat trebuie încurajat. O mare parte din banii europeni vor fi pentru întreprinzătorii privați. Județul Constanța are două resurse: turismul și agricultura.”, a mai spus Felix Stroe. 

Comandat de Partidul Social Democrat  filiala Constanta,

Executat de Asociația Puterea Civică – www.ordinea.ro 

CUI mandatar financiar coordonator 21200019

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Sondaj. USR-PLUS Agigea: „Cei mai mulți locuitori ai comunei doresc SCHIMBARE“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Conducerea Alianței USR-PLUS Agigea a dat publicității un sondaj de opinie, din care reiese faptul că majoritatea locuitorilor din Lazu și Agigea își dorește o schimbare.

„În urmă cu opt săptămâni am realizat în toate zonele din Agigea și Lazu, un sondaj de opinie de tip “din ușa în ușa”. Sondajul a fost făcut la vremea respectivă în vederea realizării unei alianțe a partidelor de dreapta (USRPLUS, PNL și PMP) pentru Primăria Agigea. Întrucât negocierea a rămas la stadiul de discuție și din păcate nu s-a concretizat, nu am mai publicat sondajul la acel moment. Considerăm însă că este important să îl aducem la cunoștință locuitorilor din Agigea și Lazu, cu mențiunea că sondajul nu a fost realizat de către o firma specializată în statistică ci de către voluntari (nu au participat membri din niciun partid și nici locuitori din Agigea). Așa cum reiese din imagini, majoritatea locuitorilor comunei doresc SCHIMBARE, iar de departe cel mai bine clasat și cu cel mai mare potențial de creștere în răspunsurile celor chestionați este Gabriel Ciobanu, candidatul USR PLUS la Primăria Agigea. Pe 27 septembrie avem ocazia istorică de a trimite PSD acasă atât în Agigea, cât și în tot județul Constanța! Alături de noi este și Remus Negoi, candidatul alianței USRPLUS la președinția Consiliului Județean Constanța.“, se arată într-un mesaj al USR-PLUS.

  • Comandat de Uniunea Salvați România – Filiala Constanța
  • Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro
  • Codul Mandatarului Financiar: 21200251

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: