Connect with us

Actual

Spitalele din județul Constanța, nereguli pe bandă rulantă. Ce amenzi au fost aplicate

Publicat

la

Măsuri noi votate în CJSU, referitor la unitățile medicale din județ, informează Biroul de presă al Instituției Prefectului județului Constanța.

Astăzi, 09 noiembrie a.c., prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian COȘA, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în vederea votării hotărârii nr. 156. Aceasta prevede aprobarea Procesului Verbal al Grupului de suport tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de incendii și incendii de vegetație.

Procesul verbal arată că au fost controlate 35 de obiective (spitale clinice județene, spitale clinice municipale, spitale clinice orășenești, centre medicale, spitale clinice private, spitale oftalmologice, sanatorii balneare).

În urma controalelor, au rezultat 352 de nereguli și s-au aplicat 310 avertismente și 37 de amenzi, în valoare de 122.000 lei.

Mai departe, Grupul de suport tehnic a făcut următoarele recomandări:

 • Referitor la clădirea Spitalului Municipal de Boli Infecțioase Constanța, Grupul de suport tehnic propune expertizarea construcției. Ulterior, se vor întocmi proiectele tehnice de specialitate și se vor operaționaliza soluțiile tehnice stabilite prin expertize.

 Termenul de realizare va fi stabilit de către ISC.

 • În cazul construcțiilor în care funcționează unități sanitare suport COVID-19, care nu sunt autorizate din punct de vedere al securității la incendiu, Grupul de suport tehnic propune ca prioritate pentru îmbunătățirea activității de apărare împotriva incendiilor, realizarea bugetării și întreprinderea demersurilor necesare, în vederea obținerii autorizației de securitate la incendiu pentru obiectivele care se încadrează în categoriile prevăzute de lege, de către factorii responsabili în acest sens. În conformitate cu OUG 80/2021 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al apărării împotriva incendiilor, termenul limită pentru obținerea actului administrativ este de 31 decembrie 2022.
 • În ceea ce privește construcțiile în care funcționează unități sanitare suport COVID-19, Grupul de suport tehnic propune următoarele:
 1. Analizarea tuturor neregulilor consemnate în documentele de control, încheiate anterior de ISU Constanța, reanalizarea termenelor stabilite și urgentarea înlăturării tuturor deficiențelor și informarea ISU Constanța;
 2. Eliminarea urgentă a improvizațiilor sau supraîncărcărilor instalației electrice și verificarea zilnică a instalațiilor electrice prin vizualizare;
 3. Îndepărtarea și interzicerea utilizării mijloacelor de încălzit de tipul radiatoarelor, reșourilor electrice, aerotermelor electrice etc;
 4. Îndepărtarea și interzicerea utilizării surselor de foc de tipul lumânări, candele etc;
 5. Utilizarea corespunzătoare a buteliilor cu gaze medicinale;
 6. Asigurarea funcționării și mentenanța corespunzătoare a instalațiilor de detectare, semnalizare, alarmare și stingere a incendiilor;
 7. Menținerea liberă a căilor de evacuare fără reducerea gabaritului acestora (se va lua în calcul inclusiv evacuarea pacienților cu targa);
 8. Dotarea și mentenanța corespunzătoare a stingătoarelor de incendiu;
 9. Instruirea personalului și organizarea corespunzătoare a activității de apărare împotriva incendiilor;
 10. Monitorizarea permanentă a concentrației de oxigen și aerisirea periodică a încăperilor în baza unui grafic întocmit, adus la cunoștință și afișat în acest sens.

Termen de realizare: imediat/permanent, iar pentru punctul 1 – 22.11.2021.

 • Legat de utilizarea oxigenului medicinal în terapia utilizată din spitalele suport COVID-19, Grupul de suport tehnic propune ca prioritate pentru îmbunătățirea activității de apărare împotriva incendiilor, realizarea bugetării și întreprinderea demersurilor necesare, în vederea achiziționării și montării de aparatură specifică pentru detecția/semnalizarea sau aparatură de măsură și control a concentrației de oxigen, în spațiile/încăperile în care se utilizează oxigenul. Propunerea se referă la unitățile sanitare suport COVID-19 care nu dețin astfel de instalații/aparatură.

Termenul de realizare este 22.11.2021.

De asemenea, în aceeași ședință a CJSU Constanța, a fost stabilit ca DSP Constanța și ISU Constanța să realizeze un plan de monitorizare și să efectueze acțiuni de verificare a stadiului de implementare a măsurilor dispuse.

„Hotărârea de astăzi are, în spate, și alte întâlniri și ședințe în care au fost puse, cap la cap, toate problemele și toate necesitățile unităților medicale din județul nostru. Am discutat cu fiecare manager de spital în parte, iar aceștia, într-un mod transparent, ne-au transmis toate obstacolele cu care se confruntă. Înțelegem presiunea pe care pandemia a pus-o pe sistemul sanitar, dar nu putem accepta ca lucrurile să se facă cu jumătate de măsură. Sunt termene clare, vor fi controale periodice, dar sunt convins că vom vedea măsuri implementate chiar și în avans, pentru că toți cei care conduc aceste spitale au dat dovadă de responsabilitate, în demersul lor atât de important în salvarea vieților semenilor, încă de la începutul pandemiei.

ISU Constanța a dus o muncă laborioasă și, fără echivoc, putem să spunem că știm toate deficiențele majore. Acum, concentrarea tuturor trebuie să fie canalizată pe remediere, iar apoi, sunt sigur că vom vedea și mai multă prevenție, cu sprijinul celor din structurile de situații de urgență”, a declarat Silviu-Iulian COȘA, prefectul județului Constanța.

Iată documentul:

Download (DOC, 54KB)

 

Verificările au fost efectuate de ISU Constanța.

Grupul de suport tehnic este format din reprezentanți ai următoarelor instituții: Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dobrogea” Constanța, Direcția de Sănătate Publică a județului Constanța, Consiliul Județean Constanța, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța, Gruparea de Jandarmi Mobilă “Tomis” Constanța, Garda de Coastă.

De asemenea, pentru problemele generate de incendii de vegetație, grupul mai cuprinde următoarele instituții: Direcția pentru Agricultură Județeană Constanța, Direcția Silvică Constanța, Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, Comisariatul Județean Constanța al Gărzii Naționale de Mediu, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Constanța.

Comments

comments

Actual

La București au loc proteste ale angajaților din poliție și penitenciare

Publicat

la data de

Scris de

Reprezentanți ai Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual precum și ai Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitencioarelor demarează astăzi, începând cu ora 10.00, proteste în fața Ministerului Finanțelor și a Guvernului României.

În urma hotărârilor organelor de conducere ale SNPPC, s-a luat decizia ca, începând cu data de 17 ianuarie 2022 să declanșeze proteste pe termen determinat, până la finalul lunii februarie, în fața Ministerului  Finanțelor și a Guvernului României.

În cursul acestei săptămâni vor picheta exclusiv Ministerul Finanțelor, între orele 10.00 – 12.00.

Revendicările sindicaliștilor vizează:
– Neaplicarea începând cu 1 ianuarie 2022 în integralitate a Legii nr. 153/2017;
– Diminuarea unor pensii de serviciu ale polițiștilor;
– Neaplicarea sporului de neuropsihic (risc și suprasolicitare neuropsihică) de 20% tuturor beneficiarilor din prezent structurile de investigații criminale, de combatere a criminalității organizate, de acțiuni și intervenții speciale, din centrele de arest-transfer, criminaliștilor etc. ;
– Neactualizarea normei lunare de hrană, în raport cu indicii prețurilor de consum stabiliți de INS;
– neîncadrarea unitară a personalului contractual în grupe de muncă, deoarece este tratat discriminatoriu, în prezent, din acest punct de vedere;
– neactualizarea calculului indemnizatiei lunare de chirie.

Penitenciarele se alătură protestului declanșat de polițiști în fața Ministerului Finanțelor

Angajații din poliție si penitenciare muncesc în anul 2022, dar sunt plătiți cu salariul din 2009.  Poliția și Penitenciarele cer deblocarea salariilor si pensiilor, actualizarea normei de hrană și de echipare la nivelul anului 2022.  

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor consideră că, prin lipsa de interes a guvernanților față de structurile din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională, clasa politică urmărește deprofesionalizarea și slăbirea autorității oamenilor legii în fața infractorilor. Combaterea criminalității, ordinea, liniștea publică și protecția cetățeanului nu se pot realiza cu un polițist lipsit de dotări tehnice, fără acces la pregătire profesională eficientă, epuizat de sute de ore suplimentare și fără sprijin real din partea factorilor de conducere.

În concluzie, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor este de părere că, În România, nu se poate vorbi de stat de drept, atâta timp cât angajații din poliție și din penitenciare nu sunt plătiți în mod corespunzător și nu sunt instruiți să aplice legi eficiente în combaterea criminalității. Pe termen mediu și lung, cetățeanul va deconta aceste lipsuri, iar infractorii vor profita din ce și ce mai mult.

Sursa: SNPPC, FSANP

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Fără căldură și apă caldă în zona Tomis II din municipiul Constanța

Publicat

la data de

Scris de

Din cauza unei avarii apărute pe rețeaua de transport amplasată pe str. Moldovei nr.29 şi str. Chiliei nr 31 nu se poate asigura deocamdată energie termică pentru prepararea apei calde de consum și încălzirii în zona Tomis II.

Echipele de intervenție ale Societații Termoficare Constanța  au început lucrările de eliminare a avariei.

”Estimăm reînceperea furnizării energiei termice pentru prepararea apei calde de consum si încălzirii în cursul acestei zile.

Vă mulțumim de înțelegere și ne cerem scuze consumatorilor noștri afectați de această avarie.”, au precizat reprezentanții sBiroului de presă.

Dispecerat NON-STOP: 0241 616 792

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Incendiu într-o localitate din județul Tulcea. O femeie a fost găsită carbonizată

Publicat

la data de

Scris de

În cursul serii trecute, pompierii din județul Tulcea au intervenit pentru stingerea unui incendiu. Din păcate, în locuința ce luase foc au găsit și o femeie carbonizată.

În jurul orei 19.55, prin apel la 112, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” al județului Tulcea, a fost alertat despre producerea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Ostrov.

La locul solicitării s-au deplasat de urgență 11 subofițeri din cadrul Secției de Pompieri Măcin, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, precum și un echipaj SAJ Tulcea.

Primii sosiți la locul evenimentului au fost membri Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Ostrov cu o cisternă, care au reușit localizarea incendiului.

Pentru lichidarea incendiului, dar și pentru îndepărtarea efectelor negative, forțele de intervenție au acționat aproximativ două ore.

Din nefericire, în interiorul casei a fost găsită o victimă carbonizată, femeie în vârstă de aproximativ 65 de ani.

Au ars bunurile din camera în care a fost găsită victima și acoperișul casei.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost foc deschis în spații închise (o candelă sau lumânare lăsată aprinsă, nesupravegheată).

Pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente, recomandăm cetăţenilor să respecte următoarele măsuri de prevenire a incendiilor:

 • Asigurați-vă că lumânarea sau candela stă vertical și că este fixată într-un suport special destinat, astfel încât să nu cadă sau să lase să cadă picături de ceară fierbinte;
 • Nu lăsați lumânările sau candela aprinse dacă trebuie să părăsiți încăperea. Cel mai bine este să le stingeți pentru a evita producerea unui incendiu în lipsa dumneavoastră;
 • Amplasați întotdeauna lumânările sau candela pe o suprafață netedă rezistentă la căldură. Vasele metalice în care sunt fixate lumânările sau candela pot topi suprafețele din material plastic pe care sunt așezate;
 • Nu vă aplecați asupra lumânărilor: s-ar putea să vă ia foc părul sau hainele;
 • Nu amplasați lumânările sau candela aprinsă foarte aproape de tot ceea ce se poate aprinde ușor (mobilier, perdele, ziare);
 • Aveți grijă să nu amplasați lumânările sau candela aprinsă în locuri unde pot ajunge copiii și animalele, pentru a nu le răsturnă și provoca incendii;
 • Stingeți întotdeauna lumânările sau candela, înainte de a le muta.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: