Connect with us

Actual

Spitalele din județul Constanța, nereguli pe bandă rulantă. Ce amenzi au fost aplicate

Publicat

la

Măsuri noi votate în CJSU, referitor la unitățile medicale din județ, informează Biroul de presă al Instituției Prefectului județului Constanța.

Astăzi, 09 noiembrie a.c., prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian COȘA, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în vederea votării hotărârii nr. 156. Aceasta prevede aprobarea Procesului Verbal al Grupului de suport tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de incendii și incendii de vegetație.

Procesul verbal arată că au fost controlate 35 de obiective (spitale clinice județene, spitale clinice municipale, spitale clinice orășenești, centre medicale, spitale clinice private, spitale oftalmologice, sanatorii balneare).

În urma controalelor, au rezultat 352 de nereguli și s-au aplicat 310 avertismente și 37 de amenzi, în valoare de 122.000 lei.

Mai departe, Grupul de suport tehnic a făcut următoarele recomandări:

 • Referitor la clădirea Spitalului Municipal de Boli Infecțioase Constanța, Grupul de suport tehnic propune expertizarea construcției. Ulterior, se vor întocmi proiectele tehnice de specialitate și se vor operaționaliza soluțiile tehnice stabilite prin expertize.

 Termenul de realizare va fi stabilit de către ISC.

 • În cazul construcțiilor în care funcționează unități sanitare suport COVID-19, care nu sunt autorizate din punct de vedere al securității la incendiu, Grupul de suport tehnic propune ca prioritate pentru îmbunătățirea activității de apărare împotriva incendiilor, realizarea bugetării și întreprinderea demersurilor necesare, în vederea obținerii autorizației de securitate la incendiu pentru obiectivele care se încadrează în categoriile prevăzute de lege, de către factorii responsabili în acest sens. În conformitate cu OUG 80/2021 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al apărării împotriva incendiilor, termenul limită pentru obținerea actului administrativ este de 31 decembrie 2022.
 • În ceea ce privește construcțiile în care funcționează unități sanitare suport COVID-19, Grupul de suport tehnic propune următoarele:
 1. Analizarea tuturor neregulilor consemnate în documentele de control, încheiate anterior de ISU Constanța, reanalizarea termenelor stabilite și urgentarea înlăturării tuturor deficiențelor și informarea ISU Constanța;
 2. Eliminarea urgentă a improvizațiilor sau supraîncărcărilor instalației electrice și verificarea zilnică a instalațiilor electrice prin vizualizare;
 3. Îndepărtarea și interzicerea utilizării mijloacelor de încălzit de tipul radiatoarelor, reșourilor electrice, aerotermelor electrice etc;
 4. Îndepărtarea și interzicerea utilizării surselor de foc de tipul lumânări, candele etc;
 5. Utilizarea corespunzătoare a buteliilor cu gaze medicinale;
 6. Asigurarea funcționării și mentenanța corespunzătoare a instalațiilor de detectare, semnalizare, alarmare și stingere a incendiilor;
 7. Menținerea liberă a căilor de evacuare fără reducerea gabaritului acestora (se va lua în calcul inclusiv evacuarea pacienților cu targa);
 8. Dotarea și mentenanța corespunzătoare a stingătoarelor de incendiu;
 9. Instruirea personalului și organizarea corespunzătoare a activității de apărare împotriva incendiilor;
 10. Monitorizarea permanentă a concentrației de oxigen și aerisirea periodică a încăperilor în baza unui grafic întocmit, adus la cunoștință și afișat în acest sens.

Termen de realizare: imediat/permanent, iar pentru punctul 1 – 22.11.2021.

 • Legat de utilizarea oxigenului medicinal în terapia utilizată din spitalele suport COVID-19, Grupul de suport tehnic propune ca prioritate pentru îmbunătățirea activității de apărare împotriva incendiilor, realizarea bugetării și întreprinderea demersurilor necesare, în vederea achiziționării și montării de aparatură specifică pentru detecția/semnalizarea sau aparatură de măsură și control a concentrației de oxigen, în spațiile/încăperile în care se utilizează oxigenul. Propunerea se referă la unitățile sanitare suport COVID-19 care nu dețin astfel de instalații/aparatură.

Termenul de realizare este 22.11.2021.

De asemenea, în aceeași ședință a CJSU Constanța, a fost stabilit ca DSP Constanța și ISU Constanța să realizeze un plan de monitorizare și să efectueze acțiuni de verificare a stadiului de implementare a măsurilor dispuse.

„Hotărârea de astăzi are, în spate, și alte întâlniri și ședințe în care au fost puse, cap la cap, toate problemele și toate necesitățile unităților medicale din județul nostru. Am discutat cu fiecare manager de spital în parte, iar aceștia, într-un mod transparent, ne-au transmis toate obstacolele cu care se confruntă. Înțelegem presiunea pe care pandemia a pus-o pe sistemul sanitar, dar nu putem accepta ca lucrurile să se facă cu jumătate de măsură. Sunt termene clare, vor fi controale periodice, dar sunt convins că vom vedea măsuri implementate chiar și în avans, pentru că toți cei care conduc aceste spitale au dat dovadă de responsabilitate, în demersul lor atât de important în salvarea vieților semenilor, încă de la începutul pandemiei.

ISU Constanța a dus o muncă laborioasă și, fără echivoc, putem să spunem că știm toate deficiențele majore. Acum, concentrarea tuturor trebuie să fie canalizată pe remediere, iar apoi, sunt sigur că vom vedea și mai multă prevenție, cu sprijinul celor din structurile de situații de urgență”, a declarat Silviu-Iulian COȘA, prefectul județului Constanța.

Iată documentul:

Download (DOC, 54KB)

 

Verificările au fost efectuate de ISU Constanța.

Grupul de suport tehnic este format din reprezentanți ai următoarelor instituții: Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dobrogea” Constanța, Direcția de Sănătate Publică a județului Constanța, Consiliul Județean Constanța, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța, Gruparea de Jandarmi Mobilă “Tomis” Constanța, Garda de Coastă.

De asemenea, pentru problemele generate de incendii de vegetație, grupul mai cuprinde următoarele instituții: Direcția pentru Agricultură Județeană Constanța, Direcția Silvică Constanța, Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, Comisariatul Județean Constanța al Gărzii Naționale de Mediu, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Constanța.

Comments

comments

Actual

(FOTO) Un autotren încărcat cu îngrășăminte bio s-a răsturnat pe Autostrada Soarelui

Publicat

la data de

Scris de

Pompierii militari au fost solicitați să intervină pe Autostrada A2 București – Constanța la un accident în urma căruia un autotren s-a răsturnat.

În această după-amiază, în jurul orei 14.30, pompierii militari din cadrul Secției Lehliu Gară au fost solicitați să intervină pe Autostrada Soarelui, calea 2, km 45, la un accident rutier, în urma căruia un autotren, încărcat cu 23 de tone de rocă fosfatică granulată (îngrășământ bio), s-a răsturnat în afara părții carosabile.

În urma accidentului nu s-au înregistrat victime sau poluări ale mediului.

”La sosirea pompierilor militari la fața locului s-au identificat scurgeri ușoare de combustibil din rezervorul autovehiculului, însă pericolul a fost înlăturat urgent.

Salvatorii au asigurat măsuri de protecție pentru a înlătura orice pericol.

Circulația nu a fost întreruptă nici un moment pe respectivul tronson de drum.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al ISU Călărași.

Foto: Facebook/ISU Călărași

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Minor din Constanța, arestat pentru furt calificat

Publicat

la data de

Scris de

Un minor din Constanța a fost arestat pentru furt calificat.

Urmare a cercetărilor în două dosare penale privind săvârșirea infracțiunii de furt calificat, polițiști din cadrul Secției 3 Poliție au identificat 2 minori, de 13, respectiv 16 de ani, bănuiți de comiterea faptei.

Astfel, în noaptea de 14/15 august a.c., cei doi au sustras o bicicletă, prin forțarea sistemului de asigurare al suportului de bicicletă, montat pe plafonul unui autoturism.

Totodată, la data de 15 august a.c., bărbații au sustras un telefon mobil, dintr-un rucsac lăsat nesupravegheat pe plajă.

Bunurile sustrase au fost recuperate în totalitate și restituite persoanelor vătămate.

La aceeași dată, minorul de 16 ani a fost reținut pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, ulterior fiind prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, în vederea sesizării instanței de judecată.

Ieri, a fost admisă propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Incendiu într-un apartament din Medgidia. O femeie a fost evacuată de vecini

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, 16 august, în jurul orei 13.20, s-a declanșat un incendiu într-un apartament din Medgidia, situat pe strada Independenței, nr. 69, etajul IV.

Potrivit ISU Constanța, la fața locului intervin 3 autospeciale de stingere, un SMURD B, un echipaj de Descarcerare de la Medgidia.

O persoană – femeie – a fost evacuată de vecini. Intervenția este în dinamică.

Se pare că incendiul s-a manifestat la tabloul electric.

Știre în curs de actualizare.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: