Conecteaza-te cu noi

Administratie

Spitalului din Hârșova tichie de mărgăritar îi lipsea. Nu are medici, dar are heliport de 150.000 de euro

Published

on

Autoritățile locale din Hârșova s-au lăudat, la începutul acestui an, că s-a realizat o primă testare a heliportului, care a fost recent construit la Spitalul orășenesc din localitate. Decizia de a construi acest heliport lângă un spital, care se confruntă cu o gravă lipsă de personal, a fost comentată și de fostul primar al orașului Hârșova Ionel Chiriță. Acesta nu critică oportunitatea investiției, ci valoarea ei și modul cum a fost atribuit contractul.

„Am aflat că la Spitalul Orășenesc Hârșova s-a finalizat un heliport care a costat 700.000 de lei (aproape 150.000 de euro). Așadar, o banală platformă betonată a costat cât 7-8 apartamente pe care le poți cumpăra la Hârșova. Iată câteva date despre acest heliport șmecherit de primarul Ionescu Viorel: Realizarea acestui obiectiv complex care se vede în imagine a durat 32 de luni, iar studiul de fezabilitate a rămas necunoscut fiind aprobat într-o ședință convocată într-un mod ciudat, de îndată, la care au fost convocați și participat doar 9 din cei 17 consilieri. Inițial, executarea lucrărilor a fost atribuită direct, fără licitație, societății SILUAN PROIECT a preotului MĂDĂLIN ISCRU, față de care DNA s-a sesizat, după care a fost înlocuită, tot fără licitație, cu o altă societate. Heliportul a costat 700.000,00 lei (aproape 150.000,00 de euro) în timp ce persoane abilitate consideră că lucrarea nu ar fi trebuit să coste mai mult de 100.000 lei. Proiectarea a costat 162.803,90 lei, în timp ce dacă s-ar fi respectat legislația în vigoare la acea dată valoarea proiectării nu ar fi putut depăși 12.000,00 lei; Din totalul de 700.000,00 lei, proiectarea a costat 162.803,90 lei, execuția a costat 393.105,00 lei, …… restul de 144.091,10 lei neștiindu-se pentru ce au fost plătiți !?!?! întrucât primarul a refuzat să spună atât consilierilor locali, care nu știu ce au aprobat, dar nici altor persoane care au cerut aceste informații de interes public.“, a declarat Chiriță.

Chiriță mai spune că execuţia heliportului a fost cumpărată direct (fără licitaţie) de SC Hercinic SRL, societate a preotului Mădălin Iscru faţă de care  DNA s-a sesizat ca urmare a repotajului realizat de Recorder – o importantă platformă de video-jurnalism – în reportajul ”Dumnezeul achiziţiilor”. Chiriță punctează că, după ce DNA s-a sesizat, primarul Ionescu Viorel a schimbat constructorul tot printr-o cumpărare directă, cu SC DAF TRANS SRL.

Potrivit expunere de motive privind aprobarea studiului de fezabilitate pentru heliport, autoritățile au notat că „prin construirea heliportului în curtea Spitalului Orășenesc Hîrșova se urmărește reducerea timpului de transport a pacienților aflați în stare critică prin evitarea aglomerărilor din traficul rutier  sau blocajelor provocate de accidentele rutiere, inundații sau zăpadă“.

„Odată cu înființarea Punctului de Operare Aeromedical Constanța, timpul de ajungere a elicopterului la Hîrșova este de aproximativ 25minute. Terenul destinat realizării acestui obiectiv se află în domeniul public al orașului Hîrșova, în interiorul spațiului cu destinația curte spital. Obiectivele preconizate a fi atinse prin realizarea acestei investiții sunt: 1. Misiuni speciale – Transport personal medical, specializat pentru transplant – Transport organe prelevate, în vederea transplantului – Misiuni de căutare/salvare – Alte misiuni medicale cu caracter umanitar 2. Misiuni primare – Accidente rutiere grave cu persoane aflate în pericol vital – Pacienți aflați în stare critică în zonei izolate unde lipsește asistența medicală de urgență – Pacienți critici, intoxicați, accidentați care necesită transfer de urgență către centre medicale specializate aflate la distanță – Transportul pacienților suferind de boli acute cu potențial mare de agravare 3. Misiuni secundare -Cazuri critice aflate internate care necesită transportul către unitate sanitară specializată – Transferul nou-născuților aflați în stare critică care necesită echipamente speciale de monitorizare și ventilație“, se arată în expunerea de motive.

Spital fără suficienți medici, dar cu turbină eoliană…nefuncțională

Advertisement

Proiectul heliportului de la Hârșova a început încă din 2017, însă abia acum a fost pus în funcțiune. G4media.ro notează că heliportul nu a fost singura investiție majoră în unitatea medicală, care a primit punctajul cel mai slab dintre unitățile evaluate de specialiști în sănătate publică. Spitalul beneficiază și de o eoliană, care este nefuncțională.

„Heliportul din Hârșova nu poate fi util decât pentru un singur tip de cazuri. Pacienți din oraș sau din zonă care vor au nevoie să fie transportați la Constanța sau București. Asta pentru că la Hârșova nu pot fi aduși pacienți cu elicopterul pentru a fi tratați, pentru că unitatea nu are dotări să trateze pacienți în stare gravă“, mai notează sursa citată.

Interesant este că, în urmă cu aproximativ patru ani, actualul primar al orașului Hârșova, Viorel Ionescu a numit o coafeză, Alina Chivu, în funcția de manager al Spitalului Orășenesc Hârșova. Ea a fost îndepărtată din funcție printr-o decizie a instanței, în urma unei sesizări a fostului prefect Adrian Nicolaescu.

Mai multe detalii despre afacerea privind heliportul puteți citi aici:

Un butic din Măcin, vai steaua lui, construiește heliportul din Hârșova. Nereguli grave, marca Viorel Ionescu

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions