Connect with us

Actual

Sportivi din Turcia, Bulgaria, Moldova și România s-au întrecut la Festivalul Kurultai

Maria Ionescu

Publicat

la

Uniunea Democrată Tătară a organizat, cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa, primul “KURULTAI” în 15.10.2017. Acesta este echivalentul celebrului Naadam şi înseamnă “cele trei jocuri”: lupta tătărească (stilul armatei lui Genghiz Han), tir cu arcul (arc tradiţional tătăresc) şi concurs de călărie, fiind declarat în 2010 de către UNESCO, ca făcȃnd parte din lista “Patrimoniului cultural intangibil al umanității”. Am folosit un termen care are o arie de cuprindere mult mai largă şi are următoarele sensuri: adunare, festivitate, jocurile şi nuntă.  Au răspuns afirmativ onorȃndu-ne cu prezenţa Turcia, Bulgaria şi Republica Moldova. Evenimentul a debutat cu prima fază a festivalului, concursul de călărie, la Mangalia, în staţiunea Venus (vizavi de Hotelul Turqoise), pe plajă. Apoi, festivalul a continuat cu celelalte două faze, la sala de sport din Valu lui Traian. Acolo, profesorul de istorie Alexandru Matei, împreună cu echipa de experţi în arcul tradiţional şi în reconstituiri istorice au creat o atmosferă medievală. Doritorii au putut trage cu arcul şi au putut testa armurile şi coifurile metalice ale “cavalerilor tătari şi occidentali”.  În paralel cu aceasta s-au desfăşurat trȃntele tradiţionale practicate de Genghiz Han. Costumaţi în ilice de piele ca acum două mii de ani, exact ca în descrierile arhivelor istorice ale vremii, participanții s-au luat la trântă. Romȃnia a obținut  6 medalii, astfel: Aur, prin Popa Iulian, Argint, prin Lozovanu Gheorghe, Bronz, prin Ţurcanu Mihai, Iftodi Ion, Bogdan Neagu şi Mihai Gosav. Preşedintele Federaţiei Mondiale de Kureş şi Sporturi Tradiţionale,  Prof. Dr. Ibrahim Oztek a înmȃnat plachete reprezentantei Consiliului Judeţean Constanţa, dar a fost încȃntat de curajul şi dăruirea Preşedintelui Federaţiei Romȃne de Hand To Hand Fight, Bogdan Neagu, care a insistat să participe la această tradiţie milenară. Rezultate pe echipe: Turcia (1), Bulgaria (2), Romȃnia (3) şi Bulgaria (3).

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Cod PORTOCALIU de ploi în Dobrogea

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis sâmbătă o avertizare nowcasting Cod portocaliu de furtună pentru localităţi din judeţul Constanţa, valabilă de la ora 14:00. Potrivit meteorologilor, în intervalul de valabilitate: 13 iunie, ora 14:00 – 13 iunie, ora 23:00, vor fi fenomene vizate: ploi abundente, instabilitate atmosferică accentuată. Zone afectate: Dobrogea. În județele Tulcea și Constanța, cu precădere în zona litoralului, instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. Va ploua abundent și se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Trupul neînsuflețit al unui comandant român de navă nu poate fi repatriat. Vezi de ce

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Trupul neînsuflețit al unui comandant de navă român decedat la bord nu poate fi repatriat pentru a putea primi obiceiurile creștine de înmormântare acasă.

Comandantul Sandu Dan a decedat pe nava Vantage Wave sub pavilion Liberia pe data de 19 Aprilie 2021, la 4 zile după ce nava a părăsit un port de încărcare din India.

Potrivit Comitetului Executiv al Sindicatului Liber al Navigatorilor, bărbatul s-a simțit rău și cel mai probabil a suferit un infarct miocardic fatal pe un fond de îmbolnăvire încă necunoscut. Armatorii navei au încercat fără succes să trimită corpul neînsuflețit către țară dar fara succes deși a tranzitat pentru acest lucru Singapore, Taiwan, S.Korea, Malaysia, Vietnam, chiar și Japonia.

Nava a ajuns pe 7 mai 2021 la destinație, în China, dar autoritățile încă nu au lăsat-o să intre la operare nici până astăzi.

S-au făcut până acum toate demersurile posibile, Ambasada noastră la Beijing, ITF România, compania și agenții navei din China, clubul de asigurare, Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Chinei la București, avocați și consilieri ministeriali, politicieni.

Până acum, lucrurile nu au putut fi rezolvate și ce e și mai rău, echipajul a început să raționalizeze alimentele și apa pentru că autoritățile chineze refuză orice interacțiune cu această navă.

Trupul neînsuflețit al comandantului Sandu Dan se află în camera frigorifică a navei  din 19 aprilie în pofida faptului că toate autoritățile, organismele, organizațiile internaționale și naționale au fost alertate până în acest moment.

”China se pare că este într-o frică pandemică pentru ca noua tulpină indiană Covid-19 să nu se răspândescă în acestă țară. Sindicatul Liber al Navigatorilor face un apel la președintele României pentru a interveni pe căile oferite de acestă demnitate și a găsi o modalitate de a debloca acest caz deosebit.”, precizează Adrian Mihălcioiu, lider al SLN.

”Navigatorii sunt lucrători esențiali în transportul internațional, prin activitatea lor economia mondială este stabilă în acest context pandemic extraordinar și merită respectul cuvenit pentru ca măcar rămășitele pământești ale celor care, iată, sunt răpuși fiindcă își desfășoară activitatea prin țări și locuri periculoase (vezi India) să poată fi returnate familiilor în orice condiții.

Familia și noi nu vrem decât ca Dumnezeu să îi poată odihni și trupul în pace!”, au precizat reprezentanții Comitetului Executiv al SLN.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Explozii în subteran, în zona Far din Constanța. Arde cu flacără din pământ

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, pompierii militari au fost solicitați pe strada Aurora din Constanța, în zona Far. Au fost patru apeluri pe numărul de urgență 112, prin care locatarii anunțau un incendiu în subteran, posibil de la o acumuare de gaze. Arde cu flacără din pământ, la o distanță de aproximativ 2 metri de un bloc, iese fum.

La fața locului intervin pompierii Detașamentului port, cu două echipaje de intervenție.

De asemenea, au fost așteptate și echipaje din partea Distrigaz.

Din fericire, la ora actuală nu mai există flacără.

Știre în curs de actualizare.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: