Connect with us

Actual

Sportivi din Turcia, Bulgaria, Moldova și România s-au întrecut la Festivalul Kurultai

Maria Ionescu

Publicat

la

Uniunea Democrată Tătară a organizat, cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa, primul “KURULTAI” în 15.10.2017. Acesta este echivalentul celebrului Naadam şi înseamnă “cele trei jocuri”: lupta tătărească (stilul armatei lui Genghiz Han), tir cu arcul (arc tradiţional tătăresc) şi concurs de călărie, fiind declarat în 2010 de către UNESCO, ca făcȃnd parte din lista “Patrimoniului cultural intangibil al umanității”. Am folosit un termen care are o arie de cuprindere mult mai largă şi are următoarele sensuri: adunare, festivitate, jocurile şi nuntă.  Au răspuns afirmativ onorȃndu-ne cu prezenţa Turcia, Bulgaria şi Republica Moldova. Evenimentul a debutat cu prima fază a festivalului, concursul de călărie, la Mangalia, în staţiunea Venus (vizavi de Hotelul Turqoise), pe plajă. Apoi, festivalul a continuat cu celelalte două faze, la sala de sport din Valu lui Traian. Acolo, profesorul de istorie Alexandru Matei, împreună cu echipa de experţi în arcul tradiţional şi în reconstituiri istorice au creat o atmosferă medievală. Doritorii au putut trage cu arcul şi au putut testa armurile şi coifurile metalice ale “cavalerilor tătari şi occidentali”.  În paralel cu aceasta s-au desfăşurat trȃntele tradiţionale practicate de Genghiz Han. Costumaţi în ilice de piele ca acum două mii de ani, exact ca în descrierile arhivelor istorice ale vremii, participanții s-au luat la trântă. Romȃnia a obținut  6 medalii, astfel: Aur, prin Popa Iulian, Argint, prin Lozovanu Gheorghe, Bronz, prin Ţurcanu Mihai, Iftodi Ion, Bogdan Neagu şi Mihai Gosav. Preşedintele Federaţiei Mondiale de Kureş şi Sporturi Tradiţionale,  Prof. Dr. Ibrahim Oztek a înmȃnat plachete reprezentantei Consiliului Judeţean Constanţa, dar a fost încȃntat de curajul şi dăruirea Preşedintelui Federaţiei Romȃne de Hand To Hand Fight, Bogdan Neagu, care a insistat să participe la această tradiţie milenară. Rezultate pe echipe: Turcia (1), Bulgaria (2), Romȃnia (3) şi Bulgaria (3).

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Accident rutier în Constanța. Un tânăr a intrat cu mașina într-un copac

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul serii trecute, în jurul orei 22.45, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din municipiul Constanța.

Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că impactul s-a produs între un autoturism, condus de un bărbat, de 20 de ani, și un copac.

În urma impactului a rezultat vătămarea corporală ușoară a conducătorului auto.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Acțiuni ale polițiștilor de la Transporturi în gările din județul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Polițiști din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Constanța au desfășurat, weekend-ul trecut, acțiuni pe linia prevenirii și limitării răspândirii virusului SARS-COV2, în zona stațiilor CF din județul Constanța.

Astfel, polițiștii au legitimat peste 120 de persoane, fiind patrulate 4 stații CF și controlate 15 autovehicule.

În urma activităților, au fost aplicate 72 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 32.4300 de lei, dintre care 45 la Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, 14 la Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice și 10 la Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor.

Astfel de activități vor fi desfășurate și în perioada următoare.

”Le recomandăm cetățenilor să păstreze distanțarea fizică și să poarte masca de protecție.”, precizează reprezentanții Biroului de presă al IPJ Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

De la 1 februarie, numărul de Whatsapp al Poliției Locale nu mai este valabil

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În urma verificărilor efectuate cu privire la respectarea cerințelor Regulamentului general privind protecția datelor, prevăzut de Legea nr. 190/2018, s-a constatat faptul că aplicația WhatsApp folosită de către Direcția Generală Poliția Locală în preluarea solicitărilor primite de la cetățeni nu respectă prevederile legale în vigoare. Din acest motiv, începând cu data de 01.02.2021 suntem nevoiți să renunțăm la utilizarea acesteia.

În momentul de față, Primăria Constanța lucrează la o alternativă de implementare a unui echipament cu 2 linii telefonice, astfel încât în permanență să fim aproape de constănțeni și să găsim cele mai bune soluții la problemele cu care se confruntă. Poliția Locală își desfășoară în permanență activitatea cu respectarea principiilor privind legalitatea, încrederea, eficiența și transparența, în interesul comunității locale.

Până la implementarea celor de mai sus, dispeceratul Poliției Locale preia permanent solicitările constănțenilor la numărul de telefon 0241/484205. Totodată sesizările pot fi transmise în scris sau prin intermediul poștei electronice la adresa de email poliția.locală@primăria-constanta.ro sau primarie@primaria-constanta.ro.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: