Connect with us

Actual

Starea de urgenţă a impus măsuri speciale la Curtea de Apel Constanţa

Maria Ionescu

Publicat

la

În urmă cu puţină vreme, Curtea de Apel Constanţa a remis un comunicat de presă prin care anunţă că accesul persoanelor chemate la judecată a fost sever restricţionat. De asemenea, judecătorul Marius Cristian Epure  recomandă vizualizarea şi descărcarea în format pdf  a documentelor depuse la dosar sau emise de către instanţă.

Iată comunicatul oficial:

“În contextul generat de răspândirea virusului COVID-19, pe portalul Curţii de Apel Constanţa, pagina de deschidere a aplicaţiei Info Dosar Electronic (https://www.curteapelconstanta.eu/), părţile, avocaţii şi alte persoane ce participă la judecată pot obţine informaţii privitoare la dosarul cauzei prin autentificare în aplicaţie.

Ca urmare a măsurilor de bioprotecţie ce au fost comunicate public, accesul fizic al persoanelor chemate la judecată la dosarul cauzei în formatul documentar fizic a fost sever restricţionat în interesul protejării sănătăţii publice.

Totuşi, autentificarea în cadrul aplicaţiei TDS permite – în limita resurselor avute la dispoziţie – vizualizarea şi descărcarea în format pdf a documentelor depuse la dosar sau emise de către instanţă, modalitate care în această situaţie excepţională asigură obligaţia de informare a părţilor.

Recomandăm ferm a se utiliza înregistrarea în aplicaţie prin completarea formularului on-line special destinat şi suplinirea prin această modalitate de informare a necesităţii de studiu al dosarului prin deplasare la sediul Curţii de Apel şi la instanţele din circumscripţia acesteia.

Vă asigurăm că, prin măsurile luate şi recomandările formulate, ne propunem să păstrăm un standard ridicat de comunicare şi informare faţă de participanţii la procesul judiciar şi celelalte instituţii, autorităţi şi organizaţii implicate, astfel încât incidenţa stării de urgenţă să producă cât mai puţine efecte negative asupra funcţionării justiţiei ca serviciu public.”

De asemenea, a fost postată şi Hotărârea nr. 4  din 18 martie 2020 a Colegiului de Conducere al Curtii de Apel Constanţa – În aplicarea Decretului nr. 195 din data de 16 martie 2020 emis de către Preşedintele României privind instituirea stării de urgenţă.

– Colegiul de conducere stabileşte lista cauzelor de urgenţă deosebită în materiile non-penale ce urmează a fi judecate pe durata stării de urgenţă la nivelul Curţii de Apel Constanţa şi instanţelor din circumscripţia teritorială a curţii de apel, potrivit dispoziţiilor prevăzute în 42 alin. 1 din Decretul nr. 195 din data de 16 martie 2020 emis de către Preşedintele României, privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, precum şi a îndrumărilor Consiliului Superior al Magistraturii stabilite prin Hotărârea nr. 257 din 17 martie 2020 emisă de către Secţia pentru judecători, astfel:

Nr. crt. Obiectul
1 abţinere – în legătură cu cauzele distinct stabilite de urgenţă deosebită
2 abţinerea întregii instanţe – în legătură cu cauzele distinct stabilite de urgenţă deosebită
3 asigurare dovezi
4 cerere de ajutor public judiciar – în legătură cu cauzele distinct stabilite de urgenţă deosebită
5 cerere reexaminare ajutor public judiciar – în legătură cu cauzele distinct stabilite de urgenţă deosebită
6 completare/lămurire dispozitiv – în legătură cu cauzele distinct stabilite de urgenţă deosebită
7 curatelă
8 delegare autoritate părintească
9 internare medicală nevoluntară/confirmare internare nevoluntară
10 încuviinţare executare silită
11 încuviinţarea executării silite în zile nelucrătoare
12 îndreptare eroare materială – în legătură cu cauzele distinct stabilite de urgenţă deosebită
13 înapoiere minor
14 litigii privind regimul străinilor
15 litigii privind achiziţiile publice ce au legătură cu domenii ce intră în sfera stării de urgenţă (ex. domeniul sănătăţii)
16 măsuri asigurătorii
17 obligarea minorului la consiliere psihologică
18 ordin de protecţie/contestaţie împotriva ordinului de protecţie/revocarea ordinului de protecţie
19 ordonanţa preşedinţială
20 plasament
21 plasament în regim de urgenţă
22 poprire asiguratorie
23 recuzare – în legătură cu cauzele distinct stabilite de urgenţă deosebită
24 recuzare executor
25 recuzarea întregii instanţe – în legătură cu cauzele distinct stabilite de urgenţă deosebită
26 reexaminare anulare cerere – în legătură cu cauzele distinct stabilite de urgenţă deosebită
27 reexaminare amendă judiciară – în legătură cu cauzele distinct stabilite de urgenţă deosebită
28 reexaminare taxe de timbru – în legătură cu cauzele distinct stabilite de urgenţă deosebită
29 reţinere navă
30 sechestru asigurător
31 sechestru/ridicare sechestru navă
32 suspendare provizorie a executării
33 suspendare grevă
34 tutelă

– Colegiul de conducere, după consultarea judecătorilor de supraveghere a privării de libertate din circumscripţia teritorială a curţii de apel, stabileşte că pe durata stării de urgenţă aceşti judecători vor soluţiona toate cauzele prevăzute de Legea nr. 254/2013, cu luarea măsurilor de bio-securitate necesare.

– Stabilirea unei metodologii de identificare a dosarelor penale pentru care a intervenit suspendarea de drept, conform art. 43 alin. 1 teza I din Anexa nr. 1 la Decretul nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României şi, în consecinţă, stabileşte următoarele:
– în materie penală, judecătorul/completul de judecată va constata suspendarea de drept a cauzelor penale care se încadrează în categoria prevăzută de art. 43 alin. 2 din Decretul nr. 195/2020 prin rezoluţie (individuală sau comună), după care grefierul de şedinţă va completa soluţia de suspendare în aplicaţia ECRIS, în vederea înscrierii în registrul de evidenţă a dosarelor suspendate şi pentru asigurarea publicităţii măsurii dispuse în respectivele dosare;
– în celelalte cauze penale în care nu se aplică măsura suspendării de drept, judecătorului/judecătorilor respectivelor cauze li se recomandă aplicarea hotărârilor nr. 191/2020 şi 192/2020 emise de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, coroborate cu dispoziţiile art. 353 alin. 10 Cod procedură penală;

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Persoană lovită de tren în Gara Constanţa

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în jurul orei 19.00, militarii ISU Constanţa au fost solicitaţi să intervină în Gara Constanţa, unde o persoană a fost lovită de tren.

Potrivit primelor informaţii, tragicul accident a avut loc la linia 1.

Echipajul care încadrează ambulanţa de terapie intensivă mobila a intervenit pentru acordarea primului ajutor medical. La faţa locului medicii au constatat că bărbatul avea leziuni incompatibile cu viaţa, fiind nevoiți să declare decesul acestuia.

Ştire în curs de actualizare.

Update: Bărbatul a intenţionat să se sinucidă. În momentul în care s-a pus în mişcare trenul care circula pe relaţia Constanța – București, la ora 18.50, l-a lovit. Martorii precizează că acesta s-a așezat intenționat pe calea ferată.
Asupra lui nu a fost găsit nici un bilet de adio.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 84 de ani, din municipiul Constanța.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

10 bărbaţi au fost amendaţi în Piaţa Tomis III. Vezi de ce

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, în jurul orei 11.30, polițiștii Secției 2 și jandarmi din cadrul G.J.M. Tomis, în timp ce desfășurau activități de prevenire și limitare a infectării cu noul coronavirus, au constatat faptul că, la terasele din zona Pieței Tomis 3, mai multe persoane consumă, la mese, băuturi alcoolice.

Având în vedere măsurile instituite prin carantinarea municipiului Constanța, persoanele în cauză au părăsit domiciliul fără a avea un motiv întemeiat, fapt ce contravine normelor legale în vigoare.

Forțele de ordine au identificat 10 bărbați, care au fost sancționați cu amendă în valoare totală de 5.000 de lei.

“Pe această cale, le recomandăm cetățenilor să respecte normele legale și măsurile de protecție.

Reamintim faptul că deplasarea în interiorul zonei carantinate, fără un motiv justificat, este interzisă.”, precizează Andreea Iliescu, purtător de cuvânt al IPJ Constanţa.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

PMP, scrisoare deschisă către prefectul județului Constanța: „Embargo, embargo, dar să știm și noi“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

PMP-iștii constănțeni i-au trimis prefectului județului Constanța, Silviu Coșa, o scrisoare deschisă în care îi adresează mai multe întrebări legate de impunerea mai multor restricții.

„Stimate domnule prefect Coșa Silviu-Iulian, aleg această cale de a comunica cu dumneavoastră deoarece alt mod de comunicare nu există, opacitatea (adică exact opusul trensparenței cu care se laudă guvernul P.N.L.) pune stăpânire pe zi ce trece pe instituția pe care cu onor o conduceți. Pentru a nu vă reține mult și pentru a limita suspansul care v-ar cuprinde prin lecturarea acestei scrisori deschise, voi intra direct în subiect.

  1. Starea de alertă pe care ați instituit-o este o măsură prevăzută de Constituția României sau nu?
  2. Considerați că starea de alertă este o măsură care afectează agenții economici din punct de vedere al măsurilor dispuse de dumneavoastră în calitate de președinte al C.J.S.U.?
  3. Agenții economici care suferă pierderi ca urmare a stării de alertă (clienții agenților economici sunt sancționați dacă sunt găsiți pe terase, în frizerii sau cabinete cosmetice etc. de către forțele de ordine, fiindu-le afectată activitatea în mod negativ) vor beneficia de sprijin financiar din partea guvernului sau din partea altor instituții sau nu? Dacă nu, vă cer să menționați public care este motivul pentru care nu îi sprijiniți pe agenţii economici, aşa cum se întâmplă in toate ţările europene, și îi împingeţi către faliment.
  4. Este corectă măsura sancționării constănțenilor care frecventează terasele restaurantelor sau ale cafenelelor?
  5. Care este criteriul care a stat la baza nominalizării activităților permise de către dumneavoastră a fi desfășurate în timpul carantinării municipiului Constanța și a celorlalte localități afectate de carantină?

Deocamdată atât. Măcar să ne lămuriți pe noi, constănțenii, în legătură cu cele cinci probleme ridicate mai sus. Nu îmi doresc un răspuns trimis pe email-ul P.M.P. sau prin poștă la adresa Mișcării Populare. Noi nu avem nimic de ascuns. Din păcate dumneavoastră, autoritățile, da. Totuși vă cerem un răspuns public problemelor semnalate și soluții pentru despăgubirea agenților economici, care azi au un embargo mascat din partea autorităților prin această declarare “perversă” a stării de alertă, tocmai pentru a nu le permite celor afectați să ceară despăgubiri.“, se arată în scrisoarea semnată de președintele PMP Constanța, Claudiu-Iorga Palaz.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: