Connect with us

Actual

Start în consultarea publică privind noile planuri-cadru pentru învăţământul liceal

Maria Ionescu

Publicat

la

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi Institutul de Stiinte ale Educatiei (ISE) lanseaza o prima etapa a procesului de consultare publica privind planurile-cadru pentru învaţamântul liceal, filiera teoretica, prin prezentarea a trei variante.
Toti cei interesati – cadre didactice, specialisti în curriculum, elevi, parinti – sunt invitati sa participe si sa-si exprime punctele de vedere, sugestiile si propunerile pe adresa de e-mail info@ise.ro, pâna la data de 26 ianuarie 2018, inclusiv. O alta formula de colectare a feedback-ului va fi publicarea unui chestionar online, instrument disponibil în perioada imediat urmatoare. Toate cele trei variante supuse consultarii au fost construite pornind de la competenţele ce urmeaza a fi dobândite de elevi la finalul claselor a X-a şi a XII-a, aşa cum sunt definite de profilul absolventului. Variantele de proiect urmaresc eliminarea unor incoerenţe/dezechilibre existente în actualele planuri-cadru şi dezvoltarea unor oferte educaţionale care sa corespunda aşteptarilor elevilor ce au optat pentru un anumit profil/specializare. Principiul de baza a fost acela de a asigura un trunchi comun (TC) pâna în clasa a X-a, care sa permita tuturor elevilor ce vor finaliza învaţamântul obligatoriu deţinerea la nivel funcţional a celor opt competenţe-cheie. Fiecare varianta are o raportare specifica la rolul curriculumului diferenţiat (CD) şi al curriculumului la decizia şcolii (CDS), situaţie reflectata şi de ponderile orare diferite, alocate acestora. Procesul de elaborare a propunerilor de planuri-cadru pentru ciclul liceal (filiera teoretica) s-a fundamentat pe un set de repere si principii de dezvoltare curriculara şi pe un profil de formare al absolventului, promovate în documentul de politici “Repere pentru proiectarea si actualizarea curriculumului national”. Consultarea publica va include si întâlniri cu elevi, parinti, cadre didactice, reprezentanti ai societatii civile, organizate la nivel regional/judetean. Opiniile argumentate si sugestiile participantilor vor sprijini în mod esential luarea unei decizii pe acest subiect. Adoptarea noilor planuri de învaţamânt va permite demararea procesului de elaborare a unor noi programe şcolare pentru liceu şi implementarea, în premiera, a unui model unitar de proiectare bazat pe competenţe la nivelul învaţamântului primar, gimnazial şi liceal.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Accident rutier mortal pe varianta orașului Ovidiu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în orașul Ovidiu a avut loc un grav accident rutier soldat cu decesul unui pieton.  Potrivit primelor informații, evenimentul a avut loc pe strada Izvorului, la intersecția cu autostrada A4. Un autoturism a lovit un pieton.

La fața locului au ajuns de urgență echipaje ale Serviciului de Ambulanță, Poliției și SMURD.

Din păcate, cadrele medicale nu au putut decât să constate decesul victimei.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier pe DN3C (dinspre Constanța către A4), la intersecție cu strada Izvorului – varianta Ovidiu.

”În urma verificărilor s-a stabilit faptul că impactul s-a produs între un autoturism, condus de un bărbat de 35 de ani, și un pieton, fiind vorba despre o femeie de 72 de ani. În urma impactului a rezultat decesul pietonului.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al IPJ Constanța.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

În 2020, peste 5.000 de străini au depus cereri de azil în țara noastră

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Numărul cererilor de azil a înregistrat o creștere semnificativă chiar și în această perioadă de pandemie generată de coronavirus. De la începutul anului și până la sfârșitul lunii noiembrie, peste 5.000 de cetățeni străini au solicitat acordarea unei forme de protecției internațională din partea statului român. Pentru 470 de persoane a fost recunoscut statutul de refugiat sau a fost acordată protecție subsidiară, 1.195 au fost respinși, iar ceilalți au cererile în diverse stadii de analiză.

Primirea, înregistrarea şi soluţionarea cererilor de azil, precum și asigurarea asistenţei pe durata procedurii de azil şi în procesul de integrare sunt activităţi care se desfăşoară la nivelul celor 6 Centre Regionale de Proceduri și Cazare a Solicitanţilor de Azil situate în Bucureşti, Giurgiu, Timişoara, Galaţi, Rădăuţi şi Maramureş.

Astfel, de la începutul anului și până la sfârșitul lunii noiembrie, la nivelul centrelor, au fost depuse 5.082 de cereri de azil, cu 155% mai mult față de perioada similară a anului trecut. Numărul cererilor de azil înregistrate este cel mai mare, depășind totalul de 4820 de solicitări din anul 2017 când a fost înregistrat recordul în materie.

Pentru 470 de persoane a fost recunoscut statutul de refugiat sau a fost acordată protecție subsidiară, 1.195 au fost respinși, iar ceilalți au cererile în diverse stadii de analiză.

Cei mai mulți solicitanți de azil provin din Afganistan, Siria și Irak, iar cele mai multe cereri au fost depuse la centrele din Timișoara și București.

”În cadrul procedurii de determinare a unei forme de protecție, a fost asigurat accesul neîngrădit la procedura de azil și a fost respectat principul nereturnării, iar toți solicitanții de azil și persoanele care au primit protecție internațională au beneficiat de documente de identitate și, după caz, de documente de călătorie. De asemenea, în funcție de nevoile specifice, aceștia au beneficiat de cazare în centrele specializate ale Inspectoratului General pentru Imigrări și au participat la sesiuni de informare și consiliere.”, precizează Biroul Informare și relații publice.

Totodată, pe linia activităților desfășurate în operațiuni de relocare intra UE și extra UE au fost puse în aplicare angajamentele asumate de către statul român, fiind realizat transferul pentru 39 de persoane, aflate în nevoie de protecție internațională, din Malta și Turcia.

Asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil și procesarea în mod eficient în conformitate cu standardele legale naționale și internaționale, precum și integrarea persoanelor beneficiare a unei forme de protecție sunt acțiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Document OFICIAL! Se prelungește CARANTINA în municipiul Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Este oficial, municipiul Constanța rămâne în carantină pentru încă 14 zile. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis pentru municipiul Constanța prelungirea carantinei începând cu data de 04.12.2020, ora 20:00. Măsura va fi valabilă pentru următoarele 14 zile.

Iată restricțiile:

Download (DOC, 104KB)

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: