Conecteaza-te cu noi

Actual

Statul român va deschide un punct de trecere a frontierei la Aeroportul Tuzla

Published

on

Statul român deschide un nou punct de vamă și frontieră, primul de acest fel realizat fără eforturi de la bugetul public, cu sprijinul Aeroportului Tuzla.

„Este o veste foarte bună că, în sfârșit, investiții de interes public general care anterior erau plătite din bugetul de stat găsesc, acum, finanțare din mediul privat! Pentru ca deschiderea unui punct de vamă și frontieră reprezintă o investiție substanțiala, care pune presiune asupra bugetului public, statul roman și Regional Air Services – aeroport Tuzla dezvoltă un parteneriat prin care să rezolve acest impediment și să asigure totodată cele mai bune condiții de acces și trafic pe calea aerului. Astfel, nivelul de siguranță și securitate în privința accesului persoanelor va fi îmbunătățit, lucru care nu poate decât să bucure pe toata lumea.

Proiectul vine în sprijinul intereselor societății civile, așa cum sunt acestea definite prin politicile Comisiei Europene (respectiv Strategia privind evoluția uniunii vamale, Decizia nr. 624/2007/CE a Parlamentului European și Consiliului, din 23 mai 2007, de instituire a unui program de acțiune pentru vamă în Comunitate (Vama 2013), Decizia Nr. 253/2003/EC a Parlamentului European și a Consiliului din 11 februarie 2003 care adoptă programul de acțiune pentru vămi în interiorul Comunității) –  politici care vizează accesibilizarea spațiului european prin crearea facilităților de vamă și frontiera, în special acolo unde activitatea economică susține această cerere. Este un proiect modern, inteligent și sigur, un pas către o țara ca-n afară – pentru că acest model este foarte răspândit în UE.“, se arată într-un comunicat al Aeroportului Tuzla.

Reamintim că, Aeroportul Tuzla a fost premiat în anul 2009 de către Airport Forum drept “cel mai dinamic aeroport din Romania”.

Advertisement

„Este un aeroport viu, atrăgător, performant, în pas cu vremurile și care ocupă de 15 ani locul 2, 3 și, mai rar, 4 în ceea ce privește numărul de mișcări de aeronave și un loc fruntaș în ceea ce privește numărul de pasageri. Compania are experiență uriașă în aviația generală, unde este lider de piață.

Absenta unui punct de trecere a frontierei de stat și a unui birou vamal pentru traficul internațional de calatori și mărfuri pe Aeroportul Tuzla scade interesul operatorilor aerieni din turism și a proprietarilor de aeronave medii și mici față de zona de sud a litoralului, impune tranzitarea pasagerilor prin alte puncte vamale, ceea ce presupune dezavantaje economice, de timp și de siguranță pentru aceștia (lungirea traiectului de zbor, creșterea costurilor operaționale si diminuarea coeficientului de siguranță prin scăderea rezervei de combustibil). În cazul călătoriilor offshore apar dezavantaje suplimentare, precum ocolirea poligonului de trageri sol-aer CAP MIDIA și a zonei combinatului Petrochimic MIDIA-NAVODARI, costurile aferente implementării procedurilor offshore într-o altă locație, inexistența dotărilor pentru mentenanța costumelor de supraviețuire, utilizarea dificilă a echipamentelor de radiocomunicații și multe altele.

Constanta este al doilea oraș din țara ca mărime și este deservit, în partea de nord, de aeroportul Mihail Kogălniceanu – care este focalizat pe traficul de avioane mari, dar și militare și de Tuzla, care deservește zona de sud și este focalizat pe traficul mic și mediu și care va funcționa ca un racord cu țări de interes turistic precum Turcia, Grecia sau Bulgaria. În consecință, cele două aeroporturi se completează ca servicii. Faptul ca focalizarea pe aceste servicii răspunde nevoilor pieței și este corecta din punct de vedere economic se reflecta în chiar rezultatele și evoluția Aeroportului Tuzla.

Deschiderea unui punct de vamă și frontieră este impusă de existența unei cereri motivate de piață, iar lipsa acestei facilități ar fi un instrument de presiune împotriva aeroportului și o formă de șantaj economic, pe care statul roman nu și-o poate asuma în condițiile democrației.

Experiența de peste 25 de ani, auditurile externe și interne extrem de riguroase care confirmă calitatea operațiunilor, dar și cererea foarte ridicată de servicii vamale pe care nu le-a putut onora până acum recomanda Regional Air Services – Aeroport Tuzla pentru găzduirea atât de necesarului punct vamal.

Advertisement

Aeroportul Tuzla se numără printre putinele aeroportului care au obținut certificarea calității prin standardele ISO 9001, ISO 14001 si OHSAS 18001 – inclusiv sub supravegherea externă a beneficiarilor – companii de importanță strategică pentru economia românească, precum OMV Petrom, CGG Veritas, Exon Mobil și alții.

Având în vedere că facilitatea de vamă și frontieră este un serviciu al statului în beneficiul cetățenilor, faptul că Aeroportul Tuzla este dispus să susțina proiectul este un uriaș beneficiu pentru comunitate, având în vedere ca pentru un aeroport similar, cu un trafic de 50 de ori mai mic, statul român a fost nevoit să cheltuiască câteva milioane de euro bani publici pentru crearea unei astfel de facilități.

Statul roman este direct interesat în angajarea acestui parteneriat în beneficiul cetățenilor săi, economisind, cu ajutorul aeroportului Tuzla, bani publici. Pentru atingerea obiectivelor acestui proiect, Aeroportul Tuzla își asumă misiunea de a gestiona noua activitate cu profesionalismul de care a dat dovadă și până acum în toate demersurile sale.“, arată sursa citată.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions