Connect with us

Politica

Stelian Ion, acuzat de asociațiile de magistrați că vrea să preia controlul politic asupra Justiției prin desființarea Secției Speciale

Tatian Iorga

Publicat

la

Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR) critică ministrului justiției Stelian Ion de a desființa desființa Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), „situatie ce probează, de fapt, dorința de preluare a controlului asupra justiției.“ Mesajul este semnat judecător Andreea Ciucă, judecător Florica Roman și procuror Elena Iordache.

„Asociația Magistratilor din Romania (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) si Asociația Procurorilor din România (APR) denunță public atitudinea ministrului justiției, Stelian Ion, ce continuă fixația celor doi miniștri care i-au precedat, pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), situație ce probează, de fapt, dorința acestora de preluare a controlului asupra justiției.

În acest sens, pornim de la faptul că, în prima conferință de presă ca ministru al justiției, din data de 31 decembrie 2020, Stelian Ion a prezentat prioritățile mandatului sau.

În primul rând, Stelian Ion s-a lăudat, din poziția de ministru al justiției, că Guvernul din care face parte a călcat in picioare votul a peste 6,4 milioane de români, Constituția și deciziile Curții Constituționale, adoptând o ordonanță de urgență cu privire la organizarea judiciară, în penultima zi a anului 2020.

A prezentat, apoi, ca principala sa prioritate, desființarea SIIJ, sens în care a precizat că a solicitat din nou avizul CSM pe un proiect de act normativ în acest sens. Fixația acestuia cu privire la desființarea SIIJ este nu numai evidentă, dar și inadmisibilă de la nivelul portofoliului de ministrul al justiției, dat fiind că, în ședința din data de 28 mai 2020, Plenul CSM a avizat negativ inițiativa legislativă ce viza tocmai desființarea SIIJ.

Ministrul Stelian Ion folosește aceeași metodă ca predecesorii săi, și anume solicitarea, în mod succesiv, a avizului CSM pe proiecte de legi având aceeași temă – desființarea SIIJ, până „ii iese”. Aceasta dovedește intenția vădită de a prelua controlul politic asupra justiției, în condițiile în care, în ultimii doi ani, desființarea SIIJ a fost singura problema referitor la care instanțele și parchetele au fost consultate repetat, iar CSM a dezbătut (și redezbătut) subiectul, celelalte problemele esențiale pentru independența și organizarea justiției fiind ori abandonate, ori ignorate, prin comparație cu singura „cestiune importantă, arzătoare la ordinea zilei”. Vom reveni cu aceste probleme de care depinde activitatea sistemului judiciar, dar care au fost lăsate în nelucrare, față de „vedeta” declarațiilor și preocupărilor: desființarea SIIJ.

Amintim că nu au trecut nici 6 luni, de la 20 iulie 2020, când Senatul a respins propunerea legislativă pentru desființarea SIIJ, după ce Camera Deputaților o respinsese la 30 iunie 2020, iar, așa cum am aratat, Plenul CSM a dat aviz negativ propunerii legislative la 28 mai 2020.

Ministrul Stelian Ion a precizat în conferința de presă: „Dimpotrivă, această secție chiar nu a fost eficientă și nu e eficientă și nu va putea fi eficientă așa cum a fost gândită și așa cum a lucrat până acum. N-aș vrea să ocup toată conferința cu subiectul ăsta. Cu siguranță vom face o conferință referitoare numai la problema secției speciale, dar vă spun că ceea ce îmi doresc eu este ca unitățile de parchet cărora le va reveni competența să cerceteze aceste posibile fapte din partea magistraților să fie foarte eficiente și să avem o imagine clară a faptului că magistrații răspund în fața legii. Știm că sunt probleme, nu ne putem face că nu le vedem.”

Ce spune ministrul este că dacă, în opinia sa, SIIJ nu a fost eficientă, se impune, prin urmare, revenirea la competențele anterioare privind cerectarea penală a magistraților, adică la derapajele inadmisibile ale DNA, care a cercetat penal judecători și procurori, în anchete dintre care destule au fost lăsate să treneze ani și ani, DNA a trimis în judecată magistrați pentru soluțiile pe care le-au adoptat, ori i-a folosit ca martori împotriva propriilor hotărâri, limita de la care nu mai există independența  justiției și nici stat de drept.

Reamintim opiniei publice că SIIJ este singura structură de parchet în care clasa politică nu are amestec, nici în numirea procurorului șef și nici a procurorilor din cadrul secției. Numirile în această secție sunt de competența strictă a Consiliului Superior al Magistraturii, iar SIIJ prezintă raport anual de activitate în fața Plenului CSM – aceste dispoziții legale fiind, de altfel, salutate de Comisia de la Veneția. Prin urmare, niciun politician nu are vreun cuvânt de spus în organizarea și funcționarea efectivă a SIIJ.

Cu toate că SIIJ este în afara controlului politic, potrivit structurii și conținutului dispozițiilor legale care o reglementează, ministrul actual al justiției, asemenea celorlalți doi anteriori, au pornit un adevărat război împotriva acestei secții, care a mers de la manipulare până la dezinformare, inclusiv a forurilor europene. În timp ce SIIJ era prezentată ca un instrument în mâna politicienilor, de control asupra magistraților, afirmație complet aberantă, criticii SIIJ – printre care și actualul ministru, Stelian Ion – ignoră abuzurile contra magistraților comise de DNA, pe care nici nu le amintesc, deși au fost constatate prin Hotărârea nr. 225/2019 a Plenului CSM, ca urmare a aspectelor punctuale din Raportul Inspecției Judiciare, iar unele dintre abuzuri au fost prezentate și dezbătute în spațiul public, după pronunțarea hotărârilor definitive de achitare. Însă, mai mult decât atât, criticii SIIJ doresc revenirea la acea perioadă de abuzuri și presiuni asupra judecătorilor și procurorilor, prin sacrificarea fără rețineri a independenței justiției.

Obligația Ministrului Justiției este de a asigura logistica și finanțarea necesară pentru ca SIIJ să funcționeze în parametri optimi, fără a bloca, amenința și presa, în mod constant, această secție, pentru a-i putea reproșa, apoi, lipsa de eficiență, așa cum s-a întâmplat de la crearea SIIJ până în prezent.

Discuția despre desființarea SIIJ poate fi luată în calcul doar dacă se are în vedere o alternativă mai bună decât această secție, care să garanteze atât tragerea la răspundere a magistraților ce încalcă legea, cât și protejarea independenței acestora. Or, cât timp actualul ministru al justiției, Stelian Ion, vorbește pur și simplu despre desființarea SIIJ, cu revenirea competențelor de anchetare a magistraților la vechea formulă, acest lucru nu înseamnă decât o restaurație a perioadei de abuzuri și desconsiderări ale drepturilor omului, lucru ce este inadmisibil și ar trebui să fie inacceptabil, atât ca principiu, cât și în mod efectiv, pentru fiecare reprezentant al puterilor în stat.

În concluzie, subscrisele asociații solicită ministrului justiției Stelian Ion să facă demersurile necesare pentru ca SIIJ să fie funcțională, astfel încât acei magistrați care au încălcat legea să fie trași la răspundere, dar, în același timp, fără ca anchetele penale să fie folosite drept mijloace de presiune sau șantaj asupra magistraților.”, se arată în comunicatul de presă.

Sursa: qmagazine.ro

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Politica

Raluca Turcan le-a pus gând rău asistaților social: „Optica privind ajutoarelor ar trebui schimbată“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că trebuie schimbată optica acordării ajutoarelor sociale și să fie ajutați doar cei care au cu adevărat nevoie.

„Optica privind ajutoarele sociale ar trebui schimbată, iar viziunea liberală este sprijin ţintit pentru cei vulnerabili şi încurajarea muncii pentru cei care pot să meargă la muncă. Acordarea ajutorului social presupune că, în urma unei anchete, trebuie verificate veniturile persoanei respective, dacă are imobil şi alte bunuri şi dacă a refuzat un loc de muncă, dacă se poate încadra. În mod normal, această verificare ar trebui să se producă undeva la 6 luni. Din nefericire, aici se produce o ruptură, în sensul în care anchetele sociale se fac la nivel de autorităţi locale. Unele autorităţi locale îşi iau în serios misiunea de a-i îndemna să depună şi muncă în folosul comunităţii, să-şi caute în continuare un loc de muncă. Alţii se complac, pentru că ţinându-i pe oameni oarecum în sărăcie îi ţii şi într-un soi de dependenţă. Am făcut un plan de acţiune cu echipa din Ministerul Muncii şi anume, prin Agenţiile Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială, să fie demarate inspecţii şi campanii în teritoriu, astfel încât să se vadă dacă printre beneficiarii de venit minim garantat sau de ajutor pentru sprijinirea familiei, sunt într-adevăr persoane care au deschiderea să-şi caute loc de muncă în continuare sau se complac în acea formă de sprijin. Ne propunem ca toate formele de sprijin să fie integrate. Adică un om care este într-o situaţie vulnerabilă să primească pachete integrate de sprijin, şi pentru copii, şi educaţionale, şi sanitare şi de consiliere, şi de îndrumare, dacă pot, spre piaţa muncii. Şi să ai o evidenţă a acestor pachete sociale, pentru că, din nefericire, avem persoane care beneficiază de ajutor social, de venit minim garantat, beneficiază şi de ajutor pentru sprijinirea familiei, au şi alocaţii pentru copii, au şi ajutor pentru încălzire. Am făcut o evaluare şi există cumul chiar de 6-7 beneficii de la stat fără să ai totuşi dovada că omul respectiv nu se complace în acest soi de abundenţă de beneficii în loc să intre pe piaţa muncii şi să se străduiască, aşa cum se străduiesc milioane de oameni în România.”, a declarat Turcan.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Deputatul USR Iulian Bulai, despre Eminescu: „Dacă ar fi trăit astăzi, ar fi semnat pentru “Fără penali în funcţii publice”, La mulţi ani, Mihai!“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, deputatul USR de Neamţ Iulian Bulai, afirmă, într-o postare pe Facebook, că, dacă Eminescu ar fi trăit astăzi, ar fi semnat pentru “Fără penali în funcţii publice”, ar fi eliminat pensiile speciale, ar fi desfiinţat inspectoratele şcolare, ar fi vrut să construim mai repede autostrada A8, pentur a ajunge mai repede de la Iaşi la Viena.

” Dacă Eminescu ar fi trăit astăzi:

– ar fi semnat pentru “Fără penali în funcții publice”.

– ar fi eliminat pensiile speciale.

– ar fi desființat inspectoratele școlare, pe care le știa bine.

– ar fi vrut să construim mai repede autostrada A8, pentru a ajunge mai repede de la Iași la Viena.

– ar fi reformat radical TVR, SRR și CNA.

La mulți ani, Mihai!

Mulțumim pentru moștenirea primită de la tine!”, a scris Bulai.

Astăzi se împlinesc 171 de ani de la neşterea poetului Mihai Eminescu şi este celebrată Ziua Culturii Naţionale.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Președinte CJ Constanța, Mihai Lupu, cheamă ONG-urile la discuții

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, îi invită pe reprezentanții Organizațiilor Non Guvernamentale de pe raza județului Constanța la o întâlnire oficială pentru identificarea și demararea unei colaborări pentru realizarea unor proiecte comune care să vină în sprijinul locuitorilor din județul nostru.

„Îmi doresc să continui seria de întâlniri, pe care am demarat-o odată cu întrevederea de lucru cu rectorii și președinții senatului universităților din Constanța, și cu reprezentanții Organizațiilor Non Guvernamentale din Constanța. Avem proiecte de cercetare împreună cu mediul academic, care vor duce la valorificarea și fructificarea acestora și dorim să dezvoltăm proiecte similare și cu societatea civilă constănțeană. Suntem deschiși la propunerile venite din partea ONG-urilor și vom acorda tot sprijinul nostru pentru elaborarea și implementarea proiectelor cu impact asupra locuitorilor din județul Constanța”, a declarat Mihai Lupu.

Evenimentul se va desfășura în 25 ianuarie 2021, începând cu ora 11:00, în sala “Remus Opreanu” a Palatului Administrativ, cu respectarea tuturor normelor de siguranță epidemiologice în vigoare. Toate Organizațiile Non Guvernamentale care doresc să participe la această întâlnire vor desemna un singur reprezentant și vor putea accesa formularul de înscriere online, pe site-ul Consiliului Județean Constanța, la următorul link: http://www.cjc.ro/sectiune.php?s=215.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: