Cu ocazia Săptămânii „Mamaia – 110 ani de vacanţe“, seara de joi, 11 august, a fost dedicată inaugurării unui concept inovator pentru oraşul nostru: „Cele 7 atracţii ale Constanţei“ – redescoperirea Constanţei antice, interbelice şi moderne, cu ajutorul a trei rute create special pentru fiecare categorie de turişti. Ruta Istorică a fost gândită pentru cei care vor să viziteze monumentele şi să admire arhitectura oraşului vechi. Ruta Experienţelor a fost organizată pentru cei care doresc să aibă parte de experienţe inedite (teatre, muzee, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii etc.), iar Ruta Distracţiei oferă idei excelente pentru toţi cei care vor să îşi petreacă momente din vacanţă, cu prietenii, în cluburi, restaurante sau alte locuri de distracţie, pe plaje cu destinaţie specială sau făcând sport.
Şi pentru că turismul şi cultura îşi împletesc semnificaţiile într-un mod armonios, organizatorii au pregătit, pentru constănţeni şi turişti, şi o hartă (realizată de i-tour.ro), pe care „Cele 7 atracţii ale Constanţei“ ale fiecărui traseu pot fi identificate cu uşurinţă. Aceste rute reprezintă, practic, infrastructura cultural-turistică a oraşului nostru, monumentele, muzeele şi atracţiile arhitectonice devenind, astfel, uşor identificabile pentru oricine doreşte să le viziteze.
Celebrul actor i-a cerut sculptorului Gabriel Lungu un autograf
Evenimentul a avut loc în Cortul Turistic al Caruselului Cooltural, sub egida „Descoperă atracţiile Constanţei“, care găduieşte Galeria Estiv’Art Mamaia, şi a fost precedat de un vernisaj al unei expoziţii de excepţie, marca Gabriel Lungu, sub egida Asociaţiei „Farul Ospitalier“ – „Valurile vieţii“. Horaţiu Mălăele, prezent la Caruselul COOLtural a deschis expoziţia. Celebrul actor i-a cerut lui Gabriel Lungu un autograf, cu emoţia şi modestia care îl caracterizează. Gabriel Lungu este sculptor în lemn, autor al mai multor expoziţii, în Franţa şi România.
„Înţelepciunea populară l-a numit «oglinda cerului» şi acesta nu este puţin lucru, altminteri cei bătrâni nu şi-ar fi făcut din el troiţe şi porţi“. Aşa descrie prietenul său, Bogdan Boeru, poetic, lemnul. Artistul se priveşte, astfel, etern în „oglinda vieţii“. Gabriel Lungu cercetează teluric în această oglindă a cerului, ce se metamorfozează mereu, precum omul. Sculptorul este, astfel, martorul atent al acestor transformări, pe care le dăruieşte, la rându-i, artei. Lucrează în toate soiurile de lemn şi are pentru fiecare un sentiment special. Îi este greu să-şi numească sculpturile, deoarece „privitorul trebuie lăsat să gândească singur şi să dea numele care el crede că este potrivit. Propria fiinţă a fiecăruia se identifică cu obiectul vizibil şi asta nu se poate numi“, explică Gabriel Lungu. Expoziţia poate fi vizitată până sâmbătă, 13 august.
Acest eveniment este primul dintr-o serie care va celebra frumuseţile oraşului nostru şi artiştii talentaţi al Constanţei. Cu ocazia acestei inaugurări, arta coboară de pe scenă pe promenadă, într-o prelungire firească a necesităţii de a fi în mijlocului publicului, cunoscător sau potenţial.