Connect with us

Actual

Stop violenței în familie! Recomandări din partea polițiștilor

Published

on

Violența domestică nu este o urmare firească a unor neînțelegeri în familie și nu dispare dacă nu se iau măsuri împotriva agresorului.

Agresorul fie nu recunoaște cât de grav este comportamentul lui, fie promite că se va schimba. De cele mai multe, acesta recurge la șantaj emoțional și învinovățește pe alții pentru situația conflictuală.

Rămânând și acceptând în continuare abuzurile repetate, în speranța că agresorul va conștientiza într-un final că a greșit și se va schimba, victima îi consolidează acestuia convingerea că își poate permite și mai mult. Răbdarea victimei contribuie, în fapt, la perpetuarea problemei.

Violenţa domestică înseamnă orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima.

Ordinul de protecție provizoriu poate fi emis direct de polițist, având un caracter executoriu și o valabilitate de cinci zile. În această perioadă, victima poate solicita instanței de judecată emiterea unui ordin de protecție, care poate avea o durată de până la șase luni.

În baza acestui instrument, polițistul poate dispune evacuarea agresorului din locuință, chiar dacă acesta este titularul contractului de proprietate, dar și o serie de alte măsuri, precum:

  • reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună, după evacuarea agresorului;
  •  obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
  •  obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.

Recomandări pentru prevenirea și combaterea violenței domestice:

  • nu intrați în conflict cu membrii familiei care se află sub influenţa băuturilor;
  • evitați certurile cu persoanele din familie pe care le cunoşti ca fiind violente;
  • sunați la 112 şi solicitați sprijin dacă viaţa sau sănătatea dumneavoastră sunt puse în pericol!
  • solicitați eliberarea certificatului medico-legal de la cel mai apropiat serviciu de medicină legală;

Foto: Ilustrativ

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!