Connect with us

Actual

Sunt zeci de locuri libere la Căminul de bătrâni Constanța! Cât costă cazarea și masa?

Maria Ionescu

Publicat

la

Din anul 1977, în Constanța există Căminul pentru persoane vârstnice, cunoscut de multă lume ca fiind căminul de bătrâni sau căminul pentru pensionari. Este situat pe strada Unirii, nr. 104 și dispune de 270 de locuri de cazare. Condițiile sunt bune, am mai scris despre ele și despre persoanele cazate aici. În trecut, pentru a se putea caza cineva acolo era nevoie de luni sau chiar ani de zile de așteptare. Și asta pentru că foarte multă lume își dorea să se mute din casa în care fie locuia singur și, ca bătrân se descurca extrem de greu, fie locuia cu copiii și simțea că își dorește liniște și că nu vrea să-i încurce pe cei tineri. Era necesar să se aștepte atât de multă vreme deoarece  nici unul dintre cei cazați acolo nu își dorea să plece. Doar câte un deces mai lăsa câte un loc liber. La ora actuală, căminul pentru persoane vârstnice din cadrul Serviciului public de asistență socială Constanța cu o capacitate de 270 locuri, deservește 213 beneficiari, oferind condiții optime pentru satisfacerea nevoilor celor cazați aici.

Ce servicii le sunt oferite?

Servicii oferite:  – 3 mese/zi stabilite în funcție de afecțiuni; – asistență medico-socială (fizioterapie, EKG, stomatologie, psihiatrie, geriatrie, infirmerie); – asistență religioasă; – servicii menajerie, frizerie; – modalități de petrecere timp liber (club, spațiu vizionare TV, bibliotecă). Înscrierile în cămin se fac la sediul din str. Unirii nr.104 – Căminul pentru persoane vârstnice, luni – vineri în intervalul orar 8:00 – 16:00. Relații se pot obține la numărul de telefon 0241.544.789. Potrivit Iuliei Zahariciuc, director al Serviciului de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiului Constanța, aceste locuri s-au eliberat în decurs de un an de zile. Cazarea la cămin costă în jur de 1950 de lei dar să nu vă imaginați că toți cei cazați acolo dispun de o astfel de pensie. ”Dacă cineva nu are o pensie atât de mare să nu vă imaginați că nu poate fi cazat la cămin. Diferența poate fi achitată de către apaținători. Să ne imaginăm că avem un pensioner cu un venit de 500 de lei. Lui i se va lua doar 60% din pensie, pentru a-i rămâne și bani de cheltuială,  iar restul poate fi achitat de către familie. Însă și aici trebuie avut în vedere că aparținătorii demonstrează că dispune fiecare membru de familie de 700 de lei. În acest caz, ei pot dovedi că vor achita diferența pentru părinții sau rudele ce se vor caza în cămin”, ne-a declarat Iulia Zahariciuc. (Foto: Arhivă)

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

24 de utilaje acționează pe malul mării pentru colectarea algelor

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Încă două utilaje sunt pregătite să intre în funcțiune pe țărmul mării Negre. În acest moment sunt în total 24 de utilaje de îndepărtare a algelor.

Astfel, din dispoziția directorului general A.N.Apele Române, Ervin Molnar, au fost aduse alte două utilaje de la Administrația Bazinală de Apă Mureș, respectiv Crișuri, care suplimentează numărul celor existente la această oră și vin în sprijinul colegilor de la ABADL în vederea colectării algelor. Acestea se alătură celor două utilaje aduse de la Someș-Tisa (care vor sta timp de o lună), precum și celor utilizate de ABADL, în număr de 20. Numărul de oameni care manevrează aceste utilaje sunt în număr de 34.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral desfășoară, doar pe timpul nopții, activități de îndepărtare a algelor de pe zonele necontractate și de pe linia țărmului.

De la începutul lunii februarie și până în prezent, de la Năvodari până la Vama Veche, au fost colectate 8.000 de tone de alge de pe toată lungimea litoralului românesc. Doar în luna iulie, au fost colectate 6.000 de tone, reprezentând 75% din cantitatea totală colectată de la începutul anului. Doar în ultimele 10 zile, au fost colectate 2.000 de tone.

„Echipele noastre de pe utilaje muncesc noapte de noapte și ridică sute de tone. Efortul este enorm, dar știm că munca noastră nu este în zadar. a precizat  Bogdan Bola, director ABADL.

„Mă bucur să văd aceeași mobilizare și aceeași perseverență în aceste acțiuni. De aceea, le-am oferit încă de la început tot sprijinul și toată susținerea mea. Datorită muncii depuse de echipele Apelor Române, turiștii se pot bucura de plaje primitoare în acest sezon estival.”, a spus  Ervin Molnar, directorul general al ANAR.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident rutier în Neptun, provocat de un tânăr de 17 ani

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Poliția informează că, astăzi, în jurul orei 12.30, un tânăr de 17 ani a condus un motociclu pe strada Trandafirilor din stațiunea Neptun și, în dreptul unei societăți comerciale, a efectuat manevra de depășire a unui autoturism fără să se asigure, moment în care a intrat în coliziune frontală cu un autoturism, condus de un bărbat de 46 de ani. În urma impactului, motociclul a fost proiectat pe sensul de mers inițial, unde a intrat în coliziune cu un alt autoturism, condus de un bărbat de 43 de ani, notează sursa citată. În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală ușoară a conducătorului motociclului, precum și a pasagerei din acesta, de 15 ani. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Foto: ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Agricultorii amenință cu proteste. Cer Guvernului suspendarea ratelor la bănci

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Agricultorilor din regiunea sud-est a României le-a ajuns cuțitul la os și cer răspicat Guvernului să intervină ferm pentru a diminua din efectele dezastruoase lăsate în urmă de seceta din acest an. Pornind de la o inițiativă locală a agricultorilor constănțeni ((Theodor Ichim, Mircea Chipăilă, Zamfir Cornel, Dan Anton, Răzvan Filipescu, Dragoș Maftei, Ștefan Cămară), care s-au constituit într-un grup de inițiativă (Grupul de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli), mai mulți fermieri din județele Constanța, Tulcea, Ialomița și Giurgiu au susținut o conferință de presă în care au tras un semnal de alarmă asupra problemelor cu care se confruntă din cauza secetei. Theodor Ichim, fermier din zona Negru Vodă și Adamclisi, a declarat că „este o situație de calamitate în Dobrogea“.

„Anul ăsta nu am avut nici un fel de venit din agricultură. Dobrogea este cea mai aridă zonă a României. Fermele sunt mari.”, a spus Ichim.

El a afirmat și că există studii făcute de firmele care exploatează parcurile eoliene. Fermierul a mai spus că în Dobrogea este mult mai rău decât în țară.

„Apelul nostru – Văr rugăm luați măsuri față de agricultorii din Dobrogea. Măsura de suspendarea a ratelor este cea mai importantă. Noi avem venituri o dată la un an. Suntem oameni disperați. (…) Cerem ca până la jumătatea lunii august să se ia o măsură. (…) În Dobrogea avem o situație disperată din punct de vedere al irigațiilor. (…)  Dacă ANIF nu ne poate aduce apă, lăsați-ne pe noi să ne facem singuri irigații. Trebuie încurajați fermierii să planteze perdele forestiere.”, a punctat Ichim.

A venit apoi rândul lui Cornel Zamfir, care lucrează în agricultură din anul 1978, care a afirmat că „anul ăsta problema arendei este foarte mare. (…) Nici buruiana nu mai crește, atât de mare e seceta!”. La A venit apoi rândul lui Mircea Chipăilă, care are teren în Poarta Albă, a spus că și anul trecut a fost un an greu și că ”noi ne aricim și supraviețuim”. De asemenea, acesta a precizat că oricare dintre ei poate vorbi ore în șir despre agricultură. A intervenit din public și primarul de la Castelu, Anghel Nicolae, care a spus că suntem într-un moment de dezastru și a precizat că ”suntem vinovați că am distrus sistemul de irigații!“ El a tras un semnal de alarmă către parlamentari și a spus că agricultura are nevoie de apă în Dobrogea.

Răzvan Filipescu a luat cuvântul în calitate de fermier și inițiator al grupului de inițiativă civică, spunând că multe zone din județ sunt defavorizare și că cei care au acces la sursa de apă primesc punctaj suplimentar.

„99%, ca să nu spun 100% dintre agricultori, vom fi pe pierderi. Statul trebuie să înțeleagă că această măsură trebuie dată acum și nu mai târziu.”, a punctat Răzvan Filipescu.

În final a intervenit și un fermier din județul Giurgiu, Ștefan Muscă: „Oamenii politici nu sunt interesați de agricultură. Singura noastră șansă este să ieșim în stradă.” Fermierii au spus că, dacă nu se întâmplă nimic, în două săptămâni ies în stradă!

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: