Connect with us

Societate

(surse) UTI Systems, a doua firmă care îl trimite pe Budulan, fostul șef al Nuclearelectrica, la DNA

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

UTI Systems, firma condusă de Tiberiu Urdăreanu, este cea de-a doua companie care l-a băgat la apă pe fostul director Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan,  în prezent cercetat penal sub control judiciar pentru luare de mită, scriu jurnaliștii de la stiripesurse.ro în exclusivitate.

Potrivit surselor judiciare, Budulan este acuzat că ar fi pretins şi primit peste 2,7 milioane de euro de la reprezentanţii a două firme de software, dar şi din valoarea a două contracte încheiate de societatea pe care o conducea. Dacă, potrivit surselor judiciare, una din firme este Siveco, cea de a doua este unul din cei mai mari jucători pe piața IT din România, UTI Systems, care se ocupă de asigurarea sistemului de securitate a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă. UTI a avut în cursul anilor numeroase contracte de milioane de euro cu Nuclearelectrica, iar valoarea contractului pentru asigurarea sistemului de securitate rămâne şi acum un mister, în condiţiile în care acesta este reactualizat periodic, fără licitaţie. De exemplu, într-un singur an, UTI a primit de la Nuclearelectrica peste 30 de milioane de lei, fără TVA, doar pentru întreţinerea sistemului respectiv.

De altfel, într-un document oficial aflat pe site-ul Nuclearelectrica, sunt menționate alte două contracte cu UTI Systems având o valoare însumată de peste 31 de milioane de euro:

” Societatea, in calitate de achizitor, a incheiat o serie de contracte de executie de lucrari pentru sucursalele CNE Cernavoda si respectiv FCN Pitesti, in anii 2010, 2011 si 2012, dintre  care:

–          Un numar de 5 contracte avand ca obiect lucrari de modernizare/extindere/retehnologizare a Sistemului de Protectie Fizica (SPF) al sucursalei CNE Cernavoda incheiate cu S.C. UTI Systems S.R.L., avand o valoare totala de 23.489.783 EUR, fara TVA.

–          Contract de lucrari nr. 2/B40A/10153C/1136/10.12.2010 incheiat cu SC UTI SYSTEMS S.R.L., avand ca obiect executarea de lucrari de modernizare sistem de protectie fizica (SPF) a sucursalei FCN Pitesti (proiectare si executie). Pretul contractului este de 7.962.677,87 EUR (in urma semnarii Act aditional nr 5) plus TVA . Valabilitatea contactului este pana la 30.06.2013 (conform Act aditional nr 6)”.

În același document sunt menționate și contractele de servicii de mentenanta cele mai importante de la Nuclearelectrica, printre care se evidențiază ”6. Contractul nr. 2/B40A/11080C/795/18.07.2011 incheiat cu S.C. UTI Systems S.R.L. Obiectul contractului consta in Servicii de mentenanta a Sistemului tehnic de  Protectie Fizica aferent obiectivelor sucursalei CNE Cernavoda. Contractul este valabil pentru o perioada de 48 luni, incepand de la data de 16.06.2011. Pretul Contractului este de 4.679.787 EUR, echivalentul a 19.422.529,76 lei plus TVA”.

Tot din această informare oficială a Nuclearelectrica afăm că ”Dupa cum este prezentat in tabelul de mai jos, cei mai importanti furnizori la 31 decembrie 2012 sunt: Candu Energy (servicii tehnice, inspectii, monitorizari si mentenanta a unitatilor nucleare), Lavalin Nuclear (lucrari pentru instalatiile si sistemele reactoarelor nucleare), Transelectrica (transport de energie si operare a pietei de echilibrare) si UTI Systems (modernizarea sistemului de protectie fizica)”.

La finele lui 2011, Nuclearelectrica datora către Uti Systems sume in valoare de 2 milioane RON la 31 decembrie 2011 care ”se refera la contractul incheiat in august 2011 pentru modernizarea sistemului de protectie fizica si la proiectul referitor la centrul de agrement si pregatire a copiilor si tineretului din Cernavoda”.

Citește și:

(surse) Un contract cu Siveco îl trimite pe Budulan, fostul director al SNN, să dea explicații la DNA

Comments

comments

Societate

Vezi când sunt programate simulările Evaluării Naționale și Bacalaureatului

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Simularea Evaluării Naţionale se va desfăşura în perioada 11 – 13 martie, în acest an urmând să participe şi elevii de clasa a VII-a, a anunţat, marţi, ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului, simularea probelor scrise ale Bacalaureatului Naţional este programată în perioada 18 – 21 martie.

La simularea Evaluării Naţionale vor participa, alături de elevii de clasa a VIII-a, şi cei din a VII-a, iar la simularea Bacalaureatului şi elevii clasei a XI-a, alături de cei din a XII-a. 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Taxa deșeuri inerte se achită la SPIT

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța informează persoanele fizice și operatorii economici care produc/transportă deșeuri inerte cu ocazia efectuării lucrărilor de construire/desființare că valoarea taxei deșeuri inerte este în cuantum de 3 lei/tonă sau fracție de tonă.

Taxa deșeuri inerte poate fi achitată poate fi achitată numerar sau prin POS atât la ghișeele instituției sau la punctul de încasare situat în incinta Portului Constanța – Poarta 9, deschis de luni până vineri, în intervalul orar 0800-1600 ori prin ordin de plată în contul Primăriei Municipiului Constanța RO46TREZ23121360206XXXXX, deschis la Trezoreria Municipiului Constanța, cod fiscal 4785631.

În vederea eliberării “Autorizației deșeuri inerte”, solicitantul va prezenta la ghișeele SPIT sau la punctul de lucru din incinta Portului Constanța – Poarta 9, următoarele documente:

– copia cărții de identitate/certificatului de înmatriculare a societății;

– copia certificatului de înmatriculare/cărții de identitate a autovehiculului pentru care se urmărește obținerea autorizației;

– documentul de plată;

– fișa de cântărire a mașinii/fișă cântar, buletinul de verificare metrologică valabil, avizul de însoțire a mărfii, după caz.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Un cadru didactic din Spania va preda la colegiul ”Constantin Brătescu” din Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ieri, 18.01.2019,  la Colegiul Național Pedagogic ”Constatin Brătescu” a ajuns în vizită ataşatul pentru învăţământ şi cultură al Ambasadei Spaniei la Bucureşti, Pablo Diez Astruga.

În prezenţa reprezentanţilor Ministerului Educaţiei şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, el a expus conducerii Colegiului şi profesorilor de la departamentul de limbi romanice din cadrul instituţiei noastre, modalitatea prin care Ambasada Spaniei în România va implementa acest program la Constanţa.

Astfel, începând cu anul şcolar 2019-2020, timp de 4 ani, în Colegiu, elevii  instituţiei care studiază limba spaniolă vor beneficia de un cadru didactic specializat, din Spania, pentru învăţarea acestei limbi.

De programul de predare a limbii spaniole în regim bilingv vor beneficia elevii din clasa a IX-a, de la filiera vocaţională – specializarea învăţător-educator (cf. planului cadru, din cele două clase din cadrul filierei vocaţionale – 1 clasă – specializarea învăţător -educator – 14 locuri – biligv limba engleză şi 14 locuri – bilingv limba spaniolă, cealaltă clasă – 14 locuri – specializarea învăţător- educator – bilignv limba engleză şi 14 locuri ­- specializarea educator – puericultor – bilignv limba engleză).

Parcurgerea programului bilingv – limba spaniolă va avea ca finalitate susţinerea de către elevii care au urmat acest program, a bacalaureatului specific, conform Acordului dintre Ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Regatul Sapniei cu privire la înfiinţarea şi funcţionarea secţiilor bilingve româno-spaniole în liceele din România şi la organizarea examenului de Bacalaureat la aceste licee.

 De asemenea, elevii vor putea susţine examenle de atestat specific, asemenea elevilor Colegiului care studiază limba engleză în regim bilingv – atestatul de predare a limbii spaniole la ciclul preprimar şi primar şi cel specific claselor cu program bilingv.

Propunerea Ministerului Educaţiei de a implementa programul bilingv de predare al limbii spaniole în Colegiul nostru este binevenită în contextul în care elevii Colegiului beneficiază de program de predare a limbii engleze în regim intensiv la ciclul gimnazial şi bilingv – la ciclul liceal, de peste 15 ani, având, la alegere, a doua limbă de studiu – franceza, germana sau spaniola.

”De asemenea, instituţia noastră a derulat 4 proiecte foarte importante cu instituţii de învăţământ din Spania – din Salamanca (2009-2011), Granada (2013-2015) Igualada (2016-2018) şi Madrid (2016-2018), existând, în acest context, oportunitatea reală de noi parteneriate cu instituţii similare din Spania.”, a precizat directorul colegiului ”Constantin Brătescu”, prof.dr. Anamaria Ciobotaru.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: