Connect with us

Societate

(surse) UTI Systems, a doua firmă care îl trimite pe Budulan, fostul șef al Nuclearelectrica, la DNA

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

UTI Systems, firma condusă de Tiberiu Urdăreanu, este cea de-a doua companie care l-a băgat la apă pe fostul director Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan,  în prezent cercetat penal sub control judiciar pentru luare de mită, scriu jurnaliștii de la stiripesurse.ro în exclusivitate.

Potrivit surselor judiciare, Budulan este acuzat că ar fi pretins şi primit peste 2,7 milioane de euro de la reprezentanţii a două firme de software, dar şi din valoarea a două contracte încheiate de societatea pe care o conducea. Dacă, potrivit surselor judiciare, una din firme este Siveco, cea de a doua este unul din cei mai mari jucători pe piața IT din România, UTI Systems, care se ocupă de asigurarea sistemului de securitate a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă. UTI a avut în cursul anilor numeroase contracte de milioane de euro cu Nuclearelectrica, iar valoarea contractului pentru asigurarea sistemului de securitate rămâne şi acum un mister, în condiţiile în care acesta este reactualizat periodic, fără licitaţie. De exemplu, într-un singur an, UTI a primit de la Nuclearelectrica peste 30 de milioane de lei, fără TVA, doar pentru întreţinerea sistemului respectiv.

De altfel, într-un document oficial aflat pe site-ul Nuclearelectrica, sunt menționate alte două contracte cu UTI Systems având o valoare însumată de peste 31 de milioane de euro:

” Societatea, in calitate de achizitor, a incheiat o serie de contracte de executie de lucrari pentru sucursalele CNE Cernavoda si respectiv FCN Pitesti, in anii 2010, 2011 si 2012, dintre  care:

–          Un numar de 5 contracte avand ca obiect lucrari de modernizare/extindere/retehnologizare a Sistemului de Protectie Fizica (SPF) al sucursalei CNE Cernavoda incheiate cu S.C. UTI Systems S.R.L., avand o valoare totala de 23.489.783 EUR, fara TVA.

–          Contract de lucrari nr. 2/B40A/10153C/1136/10.12.2010 incheiat cu SC UTI SYSTEMS S.R.L., avand ca obiect executarea de lucrari de modernizare sistem de protectie fizica (SPF) a sucursalei FCN Pitesti (proiectare si executie). Pretul contractului este de 7.962.677,87 EUR (in urma semnarii Act aditional nr 5) plus TVA . Valabilitatea contactului este pana la 30.06.2013 (conform Act aditional nr 6)”.

În același document sunt menționate și contractele de servicii de mentenanta cele mai importante de la Nuclearelectrica, printre care se evidențiază ”6. Contractul nr. 2/B40A/11080C/795/18.07.2011 incheiat cu S.C. UTI Systems S.R.L. Obiectul contractului consta in Servicii de mentenanta a Sistemului tehnic de  Protectie Fizica aferent obiectivelor sucursalei CNE Cernavoda. Contractul este valabil pentru o perioada de 48 luni, incepand de la data de 16.06.2011. Pretul Contractului este de 4.679.787 EUR, echivalentul a 19.422.529,76 lei plus TVA”.

Tot din această informare oficială a Nuclearelectrica afăm că ”Dupa cum este prezentat in tabelul de mai jos, cei mai importanti furnizori la 31 decembrie 2012 sunt: Candu Energy (servicii tehnice, inspectii, monitorizari si mentenanta a unitatilor nucleare), Lavalin Nuclear (lucrari pentru instalatiile si sistemele reactoarelor nucleare), Transelectrica (transport de energie si operare a pietei de echilibrare) si UTI Systems (modernizarea sistemului de protectie fizica)”.

La finele lui 2011, Nuclearelectrica datora către Uti Systems sume in valoare de 2 milioane RON la 31 decembrie 2011 care ”se refera la contractul incheiat in august 2011 pentru modernizarea sistemului de protectie fizica si la proiectul referitor la centrul de agrement si pregatire a copiilor si tineretului din Cernavoda”.

Citește și:

(surse) Un contract cu Siveco îl trimite pe Budulan, fostul director al SNN, să dea explicații la DNA

Comments

comments

Actual

Aveți cunoscuți care trăiesc în Marea Britanie? Iată ce spune Ministerul de Externe despre viitorul lor

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Afacerilor Externe salută agrearea de către negociatorii Uniunii Europene și ai Marii Britanii a formei finale a textului Acordului de retragere. Acest acord marchează un moment semnificativ în  procesul de negociere și deschide calea spre definirea unei relații viitoare cât mai apropiate și întărite a Uniunii Europene cu Marea Britanie, acesta fiind un obiectiv strategic al României, având în vedere Parteneriatul Strategic bilateral, cooperarea strânsă în materie de securitate, a cărei menținere este esențială în contextul evoluțiilor în vecinătatea estică, unde România și Marea Britanie împărtășesc obiective comune.

Ministerul Afacerilor Externe apreciază eforturile substanțiale depuse de echipa de negociere coordonată de către negociatorul-șef al Comisiei Europene, Michel Barnier, care au condus la obținerea unui progres decisiv, în special pentru agrearea unei soluții debackstop și evitarea instalării unei frontiere dure între Irlanda și Irlanda de Nord.

Ministerul Afacerilor Externe consideră că Acordul reprezintă cel mai eficient instrument pentru limitarea consecințelor negative ale retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană și pentru asigurarea certitudinii juridice pentru cetățeni și mediul de afaceri. Acordul de retragere va garanta protejarea drepturilor tuturor cetățenilor români stabiliți în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020. Aceștia vor putea continua să lucreze, să locuiască și să studieze în Marea Britanie în baza obținerii unui nou statut special (settled status).

Ministerul Afacerilor Externe  își exprimă speranța că, în perioada următoare, Acordul va fi aprobat de către Parlamentul European și ratificat de către Parlamentul Marii Britanii în forma convenită în negocieri.

România s-a implicat activ pe parcursul întregului proces de negocieri, inclusiv prin participarea la reuniunile Grupului de lucru Art. 50 și la elaborarea mandatelor de negociere ale Uniunii.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Acces gratuit în instituțiile din subordinea CJC, de Ziua Dobrogei. Vezi câte spectacole sunt la Delfinariu

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

14 noiembrie 2018 este o zi cu o semnificaţie deosebită pentru constănţeni. Se celebrează 140 de ani de la  Unirea Dobrogei cu România.

Cu această ocazie mâine, 14 Noiembrie, în instituțiile din subordinea Consiliului Județean Constanța accesul va fi gratuit.

Astfel, la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, respectiv Delfinariu, reprezentațiile vor începe de la orele 11:00, 13:00, 15:00. La Microrezervație se va susține un spectacol  ecvestru în costume tradiționale românești intre orele 09:00 – 15:00, iar la Planetariu se va putea urmări un program de prezentare a  bolții cerești și aspecte din folclorul românesc, în intervalul orar 10:15 -14:15.

Tot mâine, va fi o zi a porților deschise, iar vizitatorii vor beneficia de intrare liberă la  Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul de Artă precum și la Biblioteca Județeană „Ioan N.Roman” Constanța.

Teatrul de Stat Constanța a pregătit în premieră, evenimentul cultural de muzica si poezie intitulat „Dincolo de Întâmplări”,  eveniment ce se va desfășura începând cu ora 19:00. (comunicat de presă Consiliul Județean Constanța)

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Mâine este Ziua Națională a Dobrogei! Vezi ce activități are Inspectoratul Școlar

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Aşezarea Dobrogei la gurile Dunării – important fluviu european – dar şi la ţărmul Mării Negre a conferit  ţinutului o importanţă geostrategică deosebită şi  l-a tranformat într-un  ”Pământ al sintezelor”.

Dobrogea a devenit creuzetul  în care au fuzionat valori culturale, materiale si spirituale dintre cele mai diverse, cultura greacă şi cea latină, la care factorul getic autohton a adus o importantă contribuţie, românii dobrogeni fiind exponenţii de frunte ai acestei sinteze.

Teritoriul, aflat de-a lungul secolelor în calea năvălirilor străine, ajunge de la începutul secolului al XV-lea şi până la 1878, sub stăpânirea Imperiului Otoman. După războiul ruso-turc din 1877-1878, ţinutul este reintegrat României,  la 14 noiembrie 1878 autorităţile româneşti preiau administraţia Dobrogei, eveniment de la care aniversăm astăzi 140 de ani.

Ziua Națională a Dobrogei  va fi omagiată de Inspectoratul Școlar Județean Constanța prin Simpozionul ”Unitate în diversitate pe pământ dobrogean”, aflat la a IV-a ediție. Studiile și articolele despre Dobrogea, despre istoria, cultura, obiceiurile și tradițiile teritoriului dintre Dunăre și Mare vor fi prezentate de profesori de istorie în cadrul întâlnirii și constituie conținutul celui de-al patrulea volum cu același titlu al simpozionului.

Totodată vor fi premiați elevii câștigători ai Proiectului județean ”Să ne cinstim eroii”, la secțiunile pictură și colaj, proiect – concurs care s-a desfășurat în lunile octombrie- noiembrie 2018.

Activitățile se vor desfășura miercuri, 14 noiembrie 2018, ora 10.00, la Colegiul National ”Mircea cel Bătrân” și vor îmbina momentele istorice cu cele artistice susținute de Ansamblul de dansuri tradiționale ”Florile Dobrogei”.

În unitățile școlare din întreg județul Constanța au loc diverse activități prin care copiii sărbătoresc această zi importantă pentru noi, românii din Dobrogea: momente artistice dedicate Zilei Dobrogei, concursuri școlare legate de revenirea Dobrogei la România, scenete, expoziții de picturi și colaje cu tema Dobrogea, comunicări științifice, prezentări power point, expoziție de carte istorică, prezentarea obiceiurilor, tradițiilor și preparatelor culinare dobrogene.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: