Conecteaza-te cu noi

Actual

Sute de angajatori, verificați de ITM. Au fost aplicate amenzi foarte mari!

Published

on

Potrivit  Programului Cadru de Acțiuni al Ispecției Muncii pentru anul 2016, aprobat de Inspectorul General de Stat, Dantes – Nicolae BRATU în perioada 01.07.2016- 01.09.2016 s-a  desfășurat ” Campania Națională privind identificarea și combaterea  muncii nedeclarate și verificarea respectării  prevederilor legale  în domeniul securității și sănătății în muncă  în unități care desfășoară activitatea pe Litoralul Mării Negre  ”. Anul acesta, pentru perioada sezonului estival, a fost incheiat un protocol între Inspectia    Muncii și Agenția Națională de Administrare Fiscală in urma căruia s-a semnat planul de acțiune privind organizarea  controalelor  în cooperare prin operatiunea  CRONOS.  Campania de control a fost coordonată de Inspecţia Muncii, cu implicarea  directă a inspectorul general de Stat, Dantes – Nicolae BRATU care a participat, alături de echipele de inspectori de muncă, la  acţiunile de control desfăşurate  în  staţiunile de pe litoralul Mării Negre. Potrivit Florinei Vișan, Inspector Specialitate în cadrul Compartimentului Informare și Relații Publice, serviciul Control Relaţii de Muncă  a verificat un  numar de 797 agenți economici din care 64 au fost sanctionaţi. S-au aplicat 53  amenzi  în valoare de 791.000 lei . Au fost depistate 107 persoane  care nu aveau încheiat contract individual de muncă sau pentru care contractul individual de muncă nu era transmis în baza de date REVISAL. Au fost înaintate 6 sesizări către   Parchetul de pe Lângă Judecatoria Constanta . 2 propuneri de cercetare  penală, unde au fost depistate 8 respectiv 6  persoane  cu muncă nedeclarata , pentru a  se stabili dacă angajatorii care activau în domenul alimentatiei publice se fac vinovați de incalcarea prevederilor art. 264 (3) din Legea 53 / 2003 republicata  și alte  4  propuneri, din acelaşi domeniu de activitate,  unde s-a constatat că nu se respectă regimul de lucru al minorilor. Neconformităţi depistate : Nerespectarea prevederilor legale privind evidenţa orelor  de lucru prestate de salariati; Incalcarea prevederilor legale  referitoare la incheierea in forma scrisa  și transmiterea in REVISAL a contractului individual de munca; Nerespectarea prevederilor art.168(1) –Lg.53/2003 privind acordarea drepturilor salariale ; Incălcarea prevederilor legale privind timpul de muncă și de odihnă, munca suplimentara și munca de noapte; Serviciul Control Securitate si Sănătate in Munca din cadrul I.T.M.  a verificat în perioada 01.07-01.09.2016  un număr de 235 angajatori, s-au dispus un numar de 564 masuri de remediere a neconformitatilor constatate, s-au aplicat 15 amenzi contravenționale in valoare de 51.500 lei.

Neconformități depistate: Instruire necorespunzătoare; Semnalizare defectuoasă sau inexistentă a locurilor de muncă; Neefectuarea controlului medical periodic; Nepurtarea echipamentului individual de protecție. „ Se poate aprecia că atât campania desfășurată prin Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța cât şi controalele comune  cu Direcția Generală Antifraudă Fiscală, prin operațiunea deja anunțată, Cronos, au contribuit la diminuarea efectelor nocive pe care munca la negru și mai nou la gri, le provoacă societății și membrilor ei, in special in domeniul turismului, alimentatiei publice și comerțului. Controalele operative au fost concentrate în special pe respectarea prevederilor legale cu privire la relațiile de muncă, legalitatea contractelor de muncă, respectarea timpului de muncă și al celui de odihnă și nu  în ultimul rând pe riscurile la care se expun toți lucrătorii . Inspectorii de muncă fiind pe teren zi și noapte, au insistat și asupra răspunderii contravenționale și penale pentru utilizarea forței de muncă fără forme legale ori subdeclararea nivelului real de salarizare” – a declarat  Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions