Connect with us

Actual

Sute de angajatori, verificați de ITM. Au fost aplicate amenzi foarte mari!

Maria Ionescu

Publicat

la

Potrivit  Programului Cadru de Acțiuni al Ispecției Muncii pentru anul 2016, aprobat de Inspectorul General de Stat, Dantes – Nicolae BRATU în perioada 01.07.2016- 01.09.2016 s-a  desfășurat ” Campania Națională privind identificarea și combaterea  muncii nedeclarate și verificarea respectării  prevederilor legale  în domeniul securității și sănătății în muncă  în unități care desfășoară activitatea pe Litoralul Mării Negre  ”. Anul acesta, pentru perioada sezonului estival, a fost incheiat un protocol între Inspectia    Muncii și Agenția Națională de Administrare Fiscală in urma căruia s-a semnat planul de acțiune privind organizarea  controalelor  în cooperare prin operatiunea  CRONOS.  Campania de control a fost coordonată de Inspecţia Muncii, cu implicarea  directă a inspectorul general de Stat, Dantes – Nicolae BRATU care a participat, alături de echipele de inspectori de muncă, la  acţiunile de control desfăşurate  în  staţiunile de pe litoralul Mării Negre. Potrivit Florinei Vișan, Inspector Specialitate în cadrul Compartimentului Informare și Relații Publice, serviciul Control Relaţii de Muncă  a verificat un  numar de 797 agenți economici din care 64 au fost sanctionaţi. S-au aplicat 53  amenzi  în valoare de 791.000 lei . Au fost depistate 107 persoane  care nu aveau încheiat contract individual de muncă sau pentru care contractul individual de muncă nu era transmis în baza de date REVISAL. Au fost înaintate 6 sesizări către   Parchetul de pe Lângă Judecatoria Constanta . 2 propuneri de cercetare  penală, unde au fost depistate 8 respectiv 6  persoane  cu muncă nedeclarata , pentru a  se stabili dacă angajatorii care activau în domenul alimentatiei publice se fac vinovați de incalcarea prevederilor art. 264 (3) din Legea 53 / 2003 republicata  și alte  4  propuneri, din acelaşi domeniu de activitate,  unde s-a constatat că nu se respectă regimul de lucru al minorilor. Neconformităţi depistate : Nerespectarea prevederilor legale privind evidenţa orelor  de lucru prestate de salariati; Incalcarea prevederilor legale  referitoare la incheierea in forma scrisa  și transmiterea in REVISAL a contractului individual de munca; Nerespectarea prevederilor art.168(1) –Lg.53/2003 privind acordarea drepturilor salariale ; Incălcarea prevederilor legale privind timpul de muncă și de odihnă, munca suplimentara și munca de noapte; Serviciul Control Securitate si Sănătate in Munca din cadrul I.T.M.  a verificat în perioada 01.07-01.09.2016  un număr de 235 angajatori, s-au dispus un numar de 564 masuri de remediere a neconformitatilor constatate, s-au aplicat 15 amenzi contravenționale in valoare de 51.500 lei.

Neconformități depistate: Instruire necorespunzătoare; Semnalizare defectuoasă sau inexistentă a locurilor de muncă; Neefectuarea controlului medical periodic; Nepurtarea echipamentului individual de protecție. „ Se poate aprecia că atât campania desfășurată prin Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța cât şi controalele comune  cu Direcția Generală Antifraudă Fiscală, prin operațiunea deja anunțată, Cronos, au contribuit la diminuarea efectelor nocive pe care munca la negru și mai nou la gri, le provoacă societății și membrilor ei, in special in domeniul turismului, alimentatiei publice și comerțului. Controalele operative au fost concentrate în special pe respectarea prevederilor legale cu privire la relațiile de muncă, legalitatea contractelor de muncă, respectarea timpului de muncă și al celui de odihnă și nu  în ultimul rând pe riscurile la care se expun toți lucrătorii . Inspectorii de muncă fiind pe teren zi și noapte, au insistat și asupra răspunderii contravenționale și penale pentru utilizarea forței de muncă fără forme legale ori subdeclararea nivelului real de salarizare” – a declarat  Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Accident rutier între Constanța și Valu lui Traian. Mașină intrată în parapet

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, în jurul orei 8.40, pe DN 3, între Constanța și Valu lui Traian a avut loc un accident rutier.

Un autoturism a intrat în parapet, iar o persoană a fost rănită. Potrivit primelor informații, victima nu este încarcerată.

La fața locului s-au deplasat de urgență echipaje de prim ajutor.

Știre în curs de actualizare.

Update: Oficial din partea IPJ Constanța

Astăzi, în jurul orei 08.40, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier pe DN 3, în afara localității Valu lui Traian.

Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că impactul s-a produs între un autoturism, condus de un bărbat de 42 de ani, și parapetul care desparte sensurile de deplasare.

În urma impactului, a rezultat vătămarea corporală ușoară a unei pasagere de 46 de ani.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

ANRE a prelungit perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte pe piaţa concurenţială

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

ANRE a decis prelungirea perioadei în care consumatorii casnici își pot încheia un contract de energie pe piața concurențială până la 30 iunie. În această perioadă, cei care până acum erau în regim reglementat își pot alege o ofertă concurențială de la furnizorul lor și vor beneficia de facturi regularizate, se arată într-un nou proiect de ordin al ANRE.

Astfel, de la 1 ianuarie, aceşti consumatori trec automat în piaţa de serviciu universal, cum era şi până acum, iar noutatea este că, dacă aleg oferta furnizorului lor pe piaţa concurenţială până la 30 iunie, facturile lor se vor regulariza, astfel încât acea ofertă să se aplice începând cu 1 ianuarie.

“Furnizorii de ultimă instanţă pot să aplice clienţilor casnici din serviciul universal, fără discriminare şi condiţionalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi până la cel puţin 30 iunie 2021, egală cu diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabila în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021 şi preţul din oferta concurenţială prevăzută la alin. (2) valabilă la data de 1 ianuarie 2021”, potrivit noului ordin.

Clienţii casnici vor beneficia de o perioadă mai lungă de timp pentru informare şi pentru a putea decide cu privire la alegerea unei oferte de furnizare a energiei electrice, ceea ce va duce la alegerea celei mai potrivite oferte; clienţii casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, şi vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 şi preţul din oferta concurenţială transmisă; clienţii casnici vor putea beneficia şi din partea altor furnizori de o reducere comercială care să acopere diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 şi preţul din oferta aleasă.

ANRE mai arată că, din cei aproximativ 5.700.000 de clienţi casnici, care aveau încheiate contracte reglementate de energie electrică la finalul anului 2020, doar o mică parte au fost interesaţi de alegerea unei oferte pe piaţa concurenţială de energie electrică, iar cei care au exprimat interes în acest sens s-au confruntat cu dificultăţi atât privind analiza ofertelor din piaţa, cât şi în ceea ce priveşte contactarea potenţialilor furnizori, faţă de propunerea de ordin publicată pe pagina de internet a ANRE, ANRE a considerat că se impune elaborarea unui proiect de ordin revizuit, care să fie supus consultării publice în regim de urgenţă.

Sursa: digi24.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Artefact antic, descoperit de polițiștii constănțeni într-o gospodărie din Valu lui Traian

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale – Compartimentul Protejarea Patrimoniului Cultural Național al I. P. J. Constanța au ridicat, astăzi, în vederea indisponibilizării, de la domiciliul unui bărbat, din localitatea Valu lui Traian, un bun cultural susceptibil a face parte din patrimoniul cultural național. În fapt, spun polițiștii, bunul reprezintă o bucată dintr-un sarcofag de epocă română, care ar proveni din cetatea Tomis, aflată pe teritoriul municipiului Constanța, ulterior fiind folosită ca material de construcție la valul mare de piatră (din apropierea comunei Valu lui Traian). Bunul cultural a fost datat de un expert din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța ca aparținând epocii romane (sec. al II/III-lea) și evaluat la aproximativ 2.500 de euro. În cauză, polițiștii constănțeni continuă cercetările în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat de bunuri care fac parte din patrimoniul cultural și tăinuire.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: