Connect with us

Actual

Târgul Floriilor din oraşul Ovidiu a atras foarte multă lume! Va fi deschis şi mâine

Maria Ionescu

Publicat

la data de

În această dimineaţă, în oraşul Ovidiu, în imediata vecinătate a Centrului Cultural „Elena Roizen” a fost deschisă cea de-a doua ediţie a Târgului Floriilor, care a atras foarte multă lume în zonă. Anul acesta se desfăşoară cea de-a doua ediţie, care a determinat peste 35 de producători să vină cu tarabe cu legume, fructe, lactate, produse preparate din pasăre, produse semipreparate din peşte, conserve, miere de albine, flori, lavandă, miei şi iepuri vii, produse artizanale etc.

Evenimentul de deschidere, care s-a desfăşurat în incinta centrului cultural, a fost prezidat de către primarul oraşului, George Scupra, care a fost însoţit de mai mulţi producători, dintre care menţionăm: Bianca Folescu, care a reprezentat Casa Tradiţională Vişina, Carmen Paraschivescu, somelier, care a prezentat vinuri din podgoria Somova, Paula Vals, din partea grupului Angelo, Georgeta Alexandru, din partea ruşilor lipoveni de la Jurilovca, Ioana Moroşanu, din partea  asociaţiei Ţăranii Dobrogeni, Stănică Enache, preşedinte al Cluster-ului Inomar, Mircea Ovezea, preşedinte al Asociaţiei Poiana lui Ovidiu.

Primarul Scupra a deschis evenimentul cu mulţumiri adresate tuturor partenerilor şi colaboratorilor, după care a precizat că scopul principal al acestui eveniment ajuns la ediţia a doua este ca locuitorii din Ovidiu să fie mai aproape de producătorii dobrogeni şi să se bucure de toate produsele lor. „Primăria încearcă să facă aceste lucruri cu un buget care tinde spre zero”, a declarat primarul George Scupra.

El a mai spus că azi şi mâine vor avea loc diferite spectacole, însă divertismentul este asigurat de către „copiii noştri”, care activează în cadrul centrului cultural Elena Roizen.

Georgeta Alexandru a venit de Ovidiu de la Jurilovca şi reprezintă comunitatea ruşilor-lipoveni. „Am venit aici cu borşul de peşte deoarece comuna Jurilovca este renumită pentru produsele din peşte şi am venit pentru a reprezenta comunitatea”.

La rândul său, somelierul Carmen Paraschivescu a vorbit despre vinurile dobrogene şi s-a referit la cumpărarea lor, fapt care reprezintă şi o latură socială extrem de importantă deoarece crează foarte multe locuri de muncă. Ea a spus că spaţiul dobrogean are soluri foarte bune, clima blândă şi soare foarte mult timp, cu precipitaţii scăzute.

Bianca Folescu, reprezentant al casei tradiţionale Vişina a spus că ei fac, de fapt, o joacă pentru adulţi. „Încercăm să ne folosim rădăcinile şi ducem tradiţia mai departe.” Ea a declarat că locuieşte într-o comunitate de români, lipoveni, turic, bulgari şi se înţeleg cu toţii foarte bine.

Ioana Moroşanu a declarat că Asociaţia Ţăranii Dobrogeni, pe care o reprezintă a pregătit 3 ceaune pline cu fasole cu ciolan şi că au încheiat un parteneriat cu o brutărie artizanală din Constanţa care face Cozonacul Măcinului, produs certificat şi atestat în Dobrogea.

Ultimul care a luat cuvântul a fost Stănică Enache, preşedintele Cluster-uului Inomar, care a spus că noi ne plângem de faptul că activitatea pe litoral se desfăşoară doar două luni pe an. „Clusterul are o viziune – cu evenimente mici reuşim să aducem Dobrogea în atenţia constănţenilor şi să confirmă faptul că ea este frumoasă primăvara şi toamna, nu doar vara. Măsura succesului e lucrul colaborativ (…) Clusterul nu face ceea ce nu promite. Azi e Târgul Floriilor, e prima zi mai însorită, iar noi vom face 100 de experienţe dobrogene, care să reprezinte Dobrogea altfel…”, a spus Stănică Enache.

Imediat după încheierea conferinţei de presă am luat-o la pas prin târg şi am constatat că organizatorii nu au exagerat cu nimic în prezentările lor. Se găseau de toate, inclusiv roşii proaspete şi ceapă verde, iar vânzătorii erau cu toţii extrem de amabili.

Apoi a început spectacolul susţinut de către Ansamblul „Dobrogeranca”- juniori, dans sportiv, Ansamblul „Armânamea” – junior, grupul vocal „Muguraşii”, Ansamblul Dobrogeanca” – seniori şi un grup de copii care au cântat.

Evenimentul va continua şi mâine, cu speranţa că va fi soare şi va atrage, din nou, foarte multă lume. Spectacolele vor continua cu corul Do-Re-Mi, cu dans sportiv, muzică folk susţinută de clasa de chitară, un dans latino, ansamblul „Armâncamea” seniori şi membrii cercului de canto.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Castrul Roman din Ovidiu va fi pus în valoare! Primăria a obținut o finanțare substanțială

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Primăria orașului Ovidiu a obținut finanțare europeană, de aproximativ 3 milioane de euro, pentru reconstruirea și punerea în valoare a Castrului Roman, monument de însemnătate națională.

Astăzi, 16.10.2018, la sediul primăriei Ovidiu a avut loc conferința de lansare a proiectului de însemnătate națională și universală ”Sit arheologic Ovidiu – Conservare, reconstituire parțială și punere în valoare pentru integrarea în circuit turistic a Castrului Roman”.

Situl arheologic este amplasat pe malul Lacului Siutghiol, fost golf al Mării Negre, în apropierea ”Insulei lui Ovidiu’”, pe o suprafață totală de 7120 mp (domeniul public al primăriei fiind inițial de 2816 mp iar diferența a fost obținută prin 2 acte de donație).

Obiectivul este compus dintr-un castru roman (fortificație romană sec.VI), o bazilică paleocreștină care se află în afara zidurilor castrului, o așezare romană și un apeduct roman. Este un monument de însemnătate națională fiind pe lista monumentelor istorice cod CT-I-s-A-02723 la poziția 363, poziția 362 găsim situl arheologic și la poziția 364 așezarea romană.

Investiția este împărțită în 3 obiective:

# Obiectivul 1 – Castru roman: a fost cercetat de arheologi începând cu anul 1979 și avea rolul de a proteja apeductul ce alimenta Tomisul (orașul Constanța de azi). Tomisul era străbătut de o rețea de canale-galerii, la o adâncime de cca. 15-17 m și o înalțime de 1,60 m, iar principala conductă pleca din Ovidiu, de unde erau captate o serie de izvoare, fiind opera armatei romane. Ca arhitectură, castrul are 4 turnuri la colțuri, 2 circulare și 2 dreptunghiulare. Cele 2 turnuri dreptungiulare au doar 2 laturi ieșite în afara incintei (particularitate nemaiîntâlnită la alte fortificații de acest gen. Cele 2 turnuri circulare ies foarte mult în afara incintei, interiorul turnurilor fiind de 4×4,5 m. Culoarul de intrare 1,8 m la exterior și la interior 1,3 m, podeaua în interiorul turnului fiind la o cotă mai joasă cu 0,5 m. Suprafața interioară a fortificației este de 2200 mp (55 x 40 mp) din care a fost cercetată aproximativ jumătate până în acest moment. În incinta castrului a fost descoperit în anul 1984 un depozit monetar, cu piese de pe vremea împaratului Zeno (474-491). Interiorul castrului va fi amenajat o parte pentru exponate și o parte ca zonă de amfiteatru cu gradene din beton acoperite cu lemn.  Va fi acoperit parțial cu o structură metalică ușoară și va avea  dotări multimedia de ultimă generație, scenă deschisă spre amfiteatru ce va fi folosită pentru proiecții, evenimente culturale, ore de istorie pentru copii etc.

# Obiectivul 2 – Bazilica romană (paleocreștină): a fost construită înaintea castrului roman, dar a fost  descoperită mai târziu, aflându-se în afara zidurilor cetății. A fost indentificată în anul 1998 și cercetată până în anul 2003. Aici au fost descoperite amfore din ținutul Gaza (ce erau folosite pentru a căra vin liturgic, în acele vremuri). Dimensiunile exterioare sunt de 20,5 x 8,5 mp (175 mp). Bazilica  fost abandonată odata cu fortificația în perioada anilor 580 – 600 . Proiectul propune realizarea la interior a unei pasarele de sticlă securizată, cu balustradă pentru o vizionare a vestigiilor, fără afectarea acestora.

# Obiectivul 3 – Lucrări conexe : spații tehnice, digitalizare, grupuri sanitare, alei pietonale, parcări (10 parcări auto, 2 parcări pentru persoane cu dizabilități, 1 parcare pentru autocare).

Durata de execuție și implementare a proiectului este de 2,5 ani de la ordinul de începere a lucrărilor. Conservarea și restaurarea vestigiilor arheologice găsite nu vor face obiectul prezentei investiții, există asistență tehnica din partea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, și în consecință nu vor exista costuri suplimentare, întârzieri în execuție sau modificări ale proiectului .

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 : ”Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1. ”Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale”.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Acțiune a polițiștilor locali și a angajaților Polaris în cartierul Faleză Nord

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei zile polițiștii locali în colaborare cu inspectori ai Serviciului de Igienă Publică din cadrul Primăriei municipiului Constanta și lucrători ai firmei SC. Polaris M Holding au acționat pe strada Maior Șofran din cartierul constănțean Faleză Nord, în scopul igienizării și menținerii curățeniei zonei, depistării persoanelor care locuiesc în zonă și care nu dețin forme legale ori care cresc animale, precum și pentru verificarea legalității construcțiilor.

Având în vedere că la adresa menționată anterior locuiau în condiții precare și persoane minore, în acest caz a fost solicitat sprijinul reprezentaților DGASPC și SPAS Constanța.

În cadrul acțiunii s-au aplicat 10 sancțiuni contravenționale: 1 – depozitare obiecte inestetice în incinta imobilelor sau în exteriorul acestora, vizibile din domeniul public sau privat; 2 – neîntreținerea curățeniei în interiorul și în exteriorul curților; – 1 executarea de lucrări improvizate-cotețe, șoproane; – 1 culegerea de materiale reciclabile în alte condiții decât cele legale; – 1 tulburarea ordinii și liniștii publice; – 1 carte de identitate expirată; 3 ședere fără a deține forme legale) în valoare totală de 2460 lei.

S-a dispus măsura complementară de confiscare și ridicare a materialelor reciclabile și s-au luat măsuri de igienizare a zonei de către lucrătorii firmei de salubritate;

De asemenea, s-au încheiat 3 note de constatare, urmând ca proprietarii terenurilor neigienizate și a clădirii deteriorate, din zona menționată, să fie invitați la sediul Direcției Generale Poliția Locală Constanța pentru aplicarea prevederilor legale.

”Menționăm faptul că astfel de acțiuni se vor desfășura în mod periodic, în scopul prevenirii și combaterea încălcării normelor legale în vigoare.”, precizează Biroul de presă al  Poliției Locale.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(Video): Cât de mult a evoluat Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. O spune fostul șef din 1969

Recent, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii a marcat săptămâna mondială a spațiului cosmic printr-o serie de evenimente. Invitat de onoare al manifestărilor a fost Mihai Enescu, fost șef al Planetariului.

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Recent, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii a marcat săptămâna mondială a spațiului cosmic printr-o serie de evenimente. Invitat de onoare al manifestărilor a fost Mihai Enescu, fost șef al Planetariului.

În vârstă de 79 de ani, el a coordonat activitatea încă de la inaugurare – din 1969 – și până în momentul în care a ieșit la pensie, în anul 2006.

În această calitate, a răspuns cu plăcere întrebărilor jurnaliștilor referitoare la activitatea de azi a Planetariului și a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, în general.

 

 

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: