Taxa de salubrizare în municipiul Constanța, pentru anul 2025, a fost majorată de la 8 lei/persoană/lună la 20 de lei/lună/persoană. Decizia a fost luată azi de consilierii PSD și PNL, adică 19 voturi „pentru“ și 7 „împotrivă“.
În aceste condiții, o familie de 4 persoane va plăti 80 de pe lună, adică 960 de lei pe an.
Grupul USR a propus ca taxa să fie de 10 lei, dar liberalii și social democrații au votat împotrivă: 7 voturi „pentru“ și 18 „abțineri“.
Social – democrații au trecut cu ajutorul liberalilor mai multe amendamente care prevăd că mai multe categorii de persoane defavorizate vor plăti numai jumătate din taxă, restul de jumătate urmând să fie achitat din bugetul local la care contribuie constănțenii și firmele din municipiu. Este vorba, printre altele, despre persoanele cu handicap grav, veteranii de război, văduvele de război, instituțiile sau unitățile care funcționează în subordinea Ministerului Educației și Cercetării, anumite fundații și organizații, reprezentanții legali ai minorilor cu handicap grav și accentuat.
În nota justificativă, alde Chițac și compania au spus că, de fapt, nu e vorba de o majorare, ci de o anulare a subvenției pe care Primăria o plătea către firma de salubritate. Cei de la Primărie spun că nu mai pot acoperi subvenția de 12 lei și drept urmare au pus în cârca cetățeanului întreaga taxă de salubritate, adică 20 de lei/persoană/lună. Suma este urașă, în condițiile în care anul 2025 se anunță a fi unul cu noi taxe și impozite mărite, dar de data aceasta impuse de Guvern. Asta pentru că Ciolacu și asociații trebuie să acopere creșterile de pensii, adică destrăbălarea electorală de dragul voturilor.
Cum a justificat Primăria creșterea taxei de salubritate pentru populație:
„Prin adoptarea Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 133/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, precum şi a Legii serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006 a fost a fost reconsiderată politica tarifară în domeniul gestionării deşeurilor, inclusiv a responsabilităţilor financiare ce revin autorităţilor administraţiilor publice locale în ceea ce priveşte finanţarea serviciului de salubrizare. Autorităților administrației publice locale le revine obligația de a aproba prin hotărâre următoarele:
– o taxă de salubrizare pentru constituirea fondurilor necesare finanțării activităților specifice serviciului de utilitate publică;
– un Regulament de instituire și administrare a taxei pentru utilizatorii serviciului de utilitate publică.
Cuantumul taxei de salubrizare poate cunoaște o evoluție negativă sau pozitivă oricând pe parcursul anului ca urmare a:
– influenței sumelor încasate de la organizațiile care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor de deșeuri, fapt ce determină scăderea cuantumului taxei, propunându-ne o țintă de reciclare de 50%;
– cantitățile efective de deșeuri reziduale eliminate prin depozitare, care determină o creștere a cuantumului taxei; astfel în perioada ianuarie – iulie 2024 media cantităților de deșeuri reciclate a reprezentat 1,26% din totalul cantităților de deșeuri reziduale eliminate;
– valoarea contribuției pentru economia circulară pentru deșeurile municipale, deșeuri din construcții și desființări destinate a fi eliminate prin depozitare, în cuantum de 160 lei/tonă începând cu anul 2024 (majorată de la 80 lei/tonă începând cu data de 01.01.2024), care se facturează separat de tariful practicat pentru deșeurile acceptate pentru depozitare pentru aceeași cantitate;
– veniturile Fondurilor pentru Mediu ce se constituie din contribuția de 50 lei/to datorată de unitățile administrativ teritoriale, în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere a cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare, plata având un caracter sancționatoriu, ea facându-se pentru diferența dintre cantitatea corespunzătoare obiectivului anual și cantitatea efectiv încredințată spre reciclare și alte forme de valorificare, în anul 2023, cuantumul acestor venituri fiind de 6.708.117 lei.
Reducerea la 8 lei a cuantumului taxei de salubrizare, prin amendarea HCL nr. 339/2023 privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța pentru anul 2024, adică la mai mult de jumătate din valoarea reală a presupus o alocație bugetară consistentă pentru acoperirea costurilor de operare, de aproximativ 26.000.000 lei pentru primele 7 luni ale anului, cu o predicție de 45.000.000 lei pentru întreg anul 2024. Pe cale de consecință, această măsură a condus la amânarea sau chiar renunțarea la finanțarea altor proiecte publice absolut necesare municipiului Constanța.
În consecință a fost propus proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de instituire și administrare a taxei de salubrizare, precum și stabilirea taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare, care conține în principal următoarele:
– cuantumul taxei de salubrizare datorată de toți utilizatorii casnici la valoarea de 20 lei/persoană/lună, astfel cum a reieșit din calculul care a respectat prevederile Anexei nr. 7 la Ordinul ANRSC nr. 640/2022.“