Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Teodosie a pierdut crama de la Nazarcea pe care o cumpărase la o licitație trucată

Published

on

De-a lungul timpului, am arătat în paginile ziarului Ordinea, interesele care îl leagă pe arhiepiscopul Teodosie de Nazarcea. În anul 2002, prin două hotărâri de guvern semnate de fostul premier Adrian Năstase, Arhiepiscopia Tomisului se înstăpânea peste o parte din activul societății Nazarcea-Ovidiu SA:

  • 350 de hectare cultivate cu vii și livezi,
  • Grupul Social Culme, format din clădiri în suprafață construită de 10.230,86 de metri pătrați,
  • Patru sedii de fermă,
  • O secţie de vinificaţie,
  • Un sector zootehnic,
  • Un sector mecanic și inventarul aferent format din 39 de tractoare, 10 mijloace de transport auto şi alte acareturi.

Povestea vinului preoțesc de 2 milioane de euro

Dărnicia lui Adrian Năstase avea să se traducă, în scurt timp, prin intrarea în faliment a societății Nazarcea-Ovidiu SA. În cadrul acestei proceduri, care s-a declanșat încă din anul 2004, lichidatorul judiciar al societății, CC Insolv IPURL Constanța, a încercat să scoată la vânzare clădirile și stocurile de băuturi alcoolice din crama Nazarcea. Pe 31 ianuarie 2008, instanțele de judecată, sesizate de Teodosie încă din 2005, au apreciat că Arhiepiscopia Tomisului are calitatea de proprietar asupra unei cantități de 634.751 de litri de vin și de 95.281 de litri derivate din vin. Degeaba a arătat lichidatorul că vinurile proveneau din producția istorică a societății. După acest câștig istoric, băuturile care erau depozitate în Crama Nazarcea – fosta Fermă 17, au fost mutate de instituția bisericească, pentru o vreme, la cramele Fruvimed Medgidia. Potrivit unei evaluări neoficiale, vinul ar valora aproximativ două milioane de euro. În anul 2011, clădirile Fermei 17 au fost vândute de lichidatorul CC Insolv IPURL persoanei fizice Niculae Marghiol. Câștigând licitația organizată în acest scop, Marghiol a devenit proprietar peste 26 de clădiri. Ulterior, acesta a dobândit în proprietate și pământul de sub Ferma 17, în speță 2,8 hectare de teren intravilan.

Vinurile au ajuns sub sigiliu

Crama lui Marghiol – Ferma 17 Nazarcea

La scurt timp după ce a devenit proprietar al Fermei 17, Marghiol s-a înțeles cu Teodosie să-i închirieze bazinele cramei. Iar înalta față bisericească a adus aici vinul pe care îl depozitase temporar la Fruvimed Medgidia. În timp, Teodosie a uitat să mai achite contravaloarea chiriei. Pe 18 noiembrie 2015, Marghiol a deschis un proces de evacuare împotriva Arhiepiscopiei. Acțiunea sa a fost admisă, definitiv, pe 25 februarie 2016. Această sentință a fost pusă în executare în luna mai 2016 de executorul judecătoresc Rudu Cătălina din Medgidia, care a pus sigiliu pe clădirea în care se afla depozitat vinul preoțesc. Situația a rămas neschimbată până în momentul de față.

Licitația trucată prin care Teodosie s-a concurat cu un consilier personal

Advertisement

Pe 8 iulie 2016, într-un alt dosar de executare silită, deschis de firma Adev Oil SRL împotriva lui Marghol, crama acestuia a făcut obiectul unei licitații publice cu strigare. La procedură s-au înscris atunci Arhiepiscopia Tomisului și persoana fizică Aurelian Ștefan din Constanța. Însă acesta din urmă era doar ”mâna moartă” a lui Teodosie, fiind la rândul său preot, consilier al ierarhului și asociat al Arhiepiscopiei într-o cooperativă agricolă înființată în satul Culmea (fost Nazarcea), cu doar câteva zile înaintea licitației.

Bogatie Pt Teodosie

După toate aparențele, această strânsă legătură a ofertanților constituie un element de fraudă. În baza concurenței la vrăjeală, Arhiepiscopia și-a adjudecat Crama Nazarcea cu doar 350.000 de lei. Potrivit unei expertize extrajudiciare comandate de Marghiol, Crama valora 3,7 milioane de lei.

Dosarul s-a închis, Teodosie a rămas cu buza umflată

Advertisement

Pe 8 august 2016, povestea acestei licitații trucate de Teodosie și ai lui a fost prezentată pe larg în paginile ziarului nostru. Având în vedere consecințele care ar fi putut decurge, Silvia Bogăție l-a tot amânat pe Teodosie cu privire la încheierea unui contract de vânzare-cumpărare în formă autentică. După aproape un an de la licitație, pe 16 iunie 2017, Marghiol a reușit să adune o parte din banii pe care îi datora societății Adev Oil SRL (societate de la care acesta cumpărase peticide în anul 2012). Plătind suma convenită, Margiol a încheiat un act cu Adev Oil prin care societatea a renunțat la executarea silită. În consecință, Silvia Bogăție a decis să restituie Arhiepiescopiei Tomisului suma de 350.000 de lei achitată de instituția bisericească încă din luna iulie 2016. Ca urmare, Teodosie rămâne cu buza umflată. Fiind trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene la Nazarcea, contul bancar pe care îl administrează se află sub sechestul instituit de DNA Constanța. Așadar, banii restituiți de executorul judecătoresc vor fi indisponibilizați în favoarea organului de urmărire penală.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions