Connect with us

Actual

Teodosie a pierdut un proces care se referea la salariul său imens de profesor titular la Universitatea Ovidius

Publicat

la

Arhiepiscopul Teodosie a pierdut definitiv procesul în care a cerut să fie repus provizoriu, pe calea ordonanței președințiale, în funcția de profesor titular la Facultatea de Teologie din cadrul Universității Ovidius, până la soluționarea fondului cauzei în care contestă decizia instituției universitare de a nu-l mai păstra ca profesor titluar după împlinirea vârstei de pensionare. Hotărârea judecătorească a fost pronunțată, marți, 1 februarie 2022, de Curtea de Apel Galați. Dacă Teodosie ar fi obținut o ordonanță președințială, Universitatea ar fi fost obligată să-i plătească salariul întreg, iar nu prestații la tarif orar, la care a fost încadrat după ce a împlinit vârsta de 65 de ani.

Teodosie Petrescu a devenit arhiepiscop al Tomisului în aprilie 2001. La fix un an, în aprilie 2002, a fost instalat ca profesor titular și decan al Facultății de Teologie. A păstrat funcția de decan până în anul 2016. Din 2008, a obținut și calitatea de conducător științific în cadrul Școlii Doctorale de Teologie. De asemenea, în cursul carierei universitare a ocupat, preț de câțiva ani, și funcția de prorector. Toate aceste funcții și calități i-au adus venituri consistente. Numai în anul 2020, el a câștigat 158.129 de lei ca profesor titular și conducător de doctorate. Și asta în afară de banii pe care i-a primit de la stat în cealaltă calitatea a sa, de arhiepiscop al Tomisului (176.304 de lei, în 2020).

În iulie 2021, Senatul Universității Ovidius a decis să nu-i mai prelungească încadrarea de profesor titular, întrucât împlinise vârsat de pensionare încă din decembrie 2020.

Nemulțumit că este trecut la plata cu ora, și deci la venituri mult mai mici, înalta față bisericească a deschis un proces în care a cerut anularea deciziei Senatului Universității Ovidius. În paralel, a cerut ordonanța președințială la care ne-am referit mai sus.

Tribunalul Constanța i-a respins cererea. ÎPS Teodosie a declarat apel (deși calea uzuală era recursul). Totodată, s-a plâns la Înalta Curte de Casație și Justiție că judecătorii constănțeni ar putea fi imparțiali, iar așa a obținut strămutarea procesului la Curtea de Apel Galați. Marți, 1 februarie, judecătorii de la Curtea de Apel Galați au respins DEFINITIV solicitarea profesorului Petrescu.

ÎPS Teodosie s-a adresat instanței cerând judecătorilor să dea ORDONANȚĂ PREZIDENȚIALĂ prin care să fie anulată decizia nr. 623/29.07.2021 a Senatului Universității Ovidius din Constanța.

INFO! ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a împlinit 65 de ani în luna decembrie 2020. Conform Legii Educației, nu mai poate fi profesor titular la Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Ovidius” Constanța. Concret, potrivit articolului 289 alineatele 1 şi 6 din Legea Învăţământului (Legea 1/2011): „ (1) Personalul didactic şi de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani. (6) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul în care instituţiile de învăţământ superior nu pot acoperi normele cu titulari, pot hotărî menţinerea calităţii de titular în învăţământ şi/sau în cercetare, cu toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din această calitate, pe baza evaluării anuale a performanţelor academice, după o metodologie stabilită de senatul universitar”.

Reamintim că Senatul Universității „Ovidius” din Constanța a decis în luna iulie 2021 că „în absența metodologiei prevăzute Legea nr. 1/2011 privind Norma universitară și statutul personalului didactic şi de cercetare din învăţământul superior, nu se poate da curs solicitărilor cu privire la menținerea calității de titular după vârsta pensionării”, decizie cuprinsă în Hotărârea nr. 623/29.07.2021.

Comments

comments

Actual

Persoană călcată de combină, în județul Constanța. Intervine elicopterul SMURD

Publicat

la data de

Scris de

Astăzi, 1 iulie, în urmă cu puțină vreme, în județul Constanța a avut loc un grav accident. La ieșirea din localitatea Țepeș Vodă spre Siliștea o combină a călcat o persoană.

La fața locului s-au deplasat de urgență o autospecială de stingere cu apă și spumă, precum și elicopterul SMURD.

La această oră, medicul de pe elicopter face evaluarea persoanei accidentate.

Update: Bărbatul care a fost călcat de combină, în vârstă de 62 de ani, a fost declarat decedat.

Știre în curs de actualizare.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Tânărul care a murit în tragicul accident rutier de la Hârșova NU avea permis de conducere

Publicat

la data de

Scris de

Tânărul care și-a pierdut viața în tragicul accident care s-a produs în cursul nopții, în Hârșova, nu avea permis  de conducere.

Oficial din partea Biroului de presă al IPJ Constanța:

Astăzi, în jurul orei 3.00, polițiști din cadrul Poliției orașului Hârșova au identificat un bărbat, de 27 de ani, care se afla decedat, în autoturismul său, fiind implicat într-un accident rutier, pe strada Vadului din orașul Hârșova.

Din cercetări a reieșit faptul că, în urma coliziunii dintre autoturism și un copac, autovehiculul a luat foc, iar conducătorul auto a rămas încarcerat, fiind declarat decesul.

Totodată, polițiștii au constatat faptul că bărbatul nu deținea permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Rabla pentru electrocasnice. Au început înscrierile pentru laptopuri și tablete

Publicat

la data de

Scris de

De astăzi începe a doua etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor aferente categoriei din care fac parte laptopurile şi tabletele. Înscrierile au început de astăzi, de la ora 10:00. Bugetul celei de-a doua etape este de 10 milioane lei, iar selecţia voucherelor se face în perioada 1 iulie 2022, ora 10:00 – 7 iulie 2022, ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului. În a doua etapă, se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, după cum urmează: 500 de lei pentru laptopuri şi 300 de lei pentru tablete.

Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor este de 7 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective. După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit. (Sursa: ziare.com, sursa foto: ziare.com)

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: