Conecteaza-te cu noi

Actual

Teodosie îi luase parohia preotului care s-a sinucis. Lucian Ganea slujise 36 de ani la Independenţa

Published

on

Sinuciderea preotului Lucian Ganea, care şi-a înfipt cuţitul în inimă în domiciliul său din Techirghiol, reprezintă de departe un caz şocant. Din păcate, oficialii Arhiepiscopiei Tomisului nu au făcut prea multă lumină în acest caz, ci mai degrabă au aruncat umbre cu scopul de a ascunde drama pe care o trăiesc preoţii de la Constanţa, mutaţi arbitrar din bisericile pe care le-au ctitorit, găsiţi cu lipsuri în gestiune, caterisiţi şi trimişi în judecata instanţelor de drept comun. În lipsa unei comunicări corecte din partea Arhiepiscopiei, în spaţiul public au ajuns informaţii contradictorii despre Lucian Ganea. S-a spus că acesta s-a pensionat pe caz de boală în luna februarie 2016, iar alte surse au afirmat că preotul slujea sporadic la parohia din Potârnichea.

Potrivit informaţiilor noastre, Lucian Ganea a sluijit o viaţă întreagă, mai exact 36 de ani, la biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din comuna Independenţa. În ultimii ani, a renovat lăcaşul de cult, cu sprijinul financiar al primarului Cristea Gâscan şi al comunităţii locale. În decembrie 2014, la terminarea lucrărilor, arhiepiscopul Teodosie a sfinţit biserica. O ştire difuzată de postul Trinitas TV al Bisericii Ortodoxe Române arată încântarea pe care a resimţit-o ierarhul constănţean la noua sfinţire. Preotul Ganea apare în două imagini secundare în cadrul ştirii difuzate, ceea ce trădează marginalizarea sa şi minimalizarea efortului său personal. Totuşi, în acord cu evidenţele, Teodosie l-a hirotonit cu acea ocazie drept iconom-stavrofor. Aceasta este cea mai înaltă treaptă în care poate accede un preot de mir. Un iconom-stavrofor poate purta un brâu roşu şi o cruce pectorală. În ciuda distincţiei acordate, Teodosie a găsit oportun să-l detaşeze pe Lucian Ganea de la Independenţa, la începutul anului 2015. Atunci, parohia a fost acordată preotului Ştefan Leoacă. O vreme, lui Ganea i s-a promis că i se va acorda parohia din Ciocârlia, însă acel loc a fost atribuit în cele din urmă preotului de la Dobromir. Ultima soluţie a fost parohia din Potârnichea, un sat mărunt, cu locuinţe puţine şi mizere. Preotul slujise timp de 36 de ani, fără întrerupere, la Independenţa, iar potrivit enoriaşilor din localitate dorinţa sa era să rămână acolo, până la pensionare. Ganea avea trei copii în întreţinere, iar soţia sa, care lucrase la CEC, a trebuit să se angajeze vânzătoare de lumânări la Mănăstirea din Techirghiol.

Reamintim că Lucian Ganea s-a sinucis vineri, după ce şi-a înfipt cuţitul în inimă, în locuinţa sa din Techirghiol. Preotul a fost înmormântat fără slujbă religioasă, duminică.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions