Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Terenul subevaluat de Calapod, Sponte și Surdu a ajuns la nașul lui Ilie Năstase

Published

on

Afaceristul Virgil Călina, nașul fostului tenismen Ilie Năstase, a obținut aprobările de mediu pentru a demola construcțiile vechi și urâte din Campingul Pescăresc de la Mamaia Nord-Năvodari. Fostul camping este destinat unui proiect rezidențial cu imobile de opt etaje, club de distracții, alimentație publică și parcaje supraterane. Terenul de 29.962 de metri pătrați a fost menționat într-un proces penal care s-a soldat, până acum, cu condamnarea, pe fond, a fostului primar al orașului Năvodari, Tudorel Calapod, și a foștilor consilieri locali Stere Sponte și Marian Surdu. Iată, mai jos, cum a ajuns acest teren în portofoliul unei firme a milionarului Virgil Călina.

Pe 9 aprilie 1998, Primăria Năvodari, condusă pe atunci de liberalul Ion Dobre, a organizat o licitație publică pentru concesionarea unui teren de 28.000 mp situat în zona Mamaia Nord- Campingul Pescăresc. În urma procedurii, pe 13 mai 1998, autoritatea a încheiat un contract de concesiune a terenului de 28.000 mp către câștigătoarea licitației, firma Hars SRL, deținută de soții Samoil și Ahimia Haralambie. Redevența stabilită a fost de 410 lei/metru pătrat/an. Ulterior, societatea a obținut autorizație pentru a construi zece căsuțe turistice. Pe 13 ianuarie 2006, când la cârma orașului Năvodari se afla marinarul Tudorel Calapod,  un expert evaluator angajat de Primărie, în speță Violeta Gulelis, a realizat o evaluare a terenului, în vederea vânzării. Deși suprafața aferentă contractului de concesiune era de 28.000 mp, evaluarea a fost realizată pentru 29.962,17 metri pătrați. Valoarea certificată de evaluator a fost de 9,09 euro/mp, deși terenul situat pe malul mării avea o valoare de circulație mult mai mare. O lună mai târziu, o schiță cadastrală întocmită la solicitarea Hars SRL indica pentru prima oară că terenul ar avea această suprafață de 29.962,17 mp, rezultată din măsurători. De regulă, diferența dintre suprafața scriptică a unui teren și aceea rezultată din măsurători este de câțiva metri pătrați, însă în acest caz nu s-au respectat regulile generale, ci unele total aparte care au făcut ca terenul concesionat să devină mai mare cu aproape 2.000 de metri pătrați. Mai departe, consilierul local Marian Surdu, evidențiat și în alte potlogării de răsunet, a inițiat un proiect de hotărâre prin care a propus vânzarea terenului rezultat din lucrarea cadastrală și însușirea valorii de 9,09 euro/mp din raportul de evaluare întocmit de Violeta Gulelis. Pe 3 iulie 2007, reprezentanții Primăriei și ai firmei Hars au negociat un preț al tranzacției, de 11,45 euro/mp fără TVA. În total, cu TVA cu tot, părțile au bătut palma pentru suma de 408.249,55 de euro. Prin contractul autentic de vânzare-cumpărare nr. 2114/25.10.2006, Orașul Năvodari a vândut acest teren către SC Hars SRL. Mai departe, pe 11 iunie 2007, soții Haralambie au vândut întreaga firmă cu aproape 12 milioane de euro, către Westhouse Invest SRL Constanța, deținută de norvegianul Kay Tonnes Thorkildsen (actulmente decedat).

În anul 2009, procurorii DNA Constanța au deschis un dosar penal în privința acestor fapte, la sesizarea DGA. Totodată, procurorii au analizat o speță similară, prin care fostul primar Calapod, împreună cu fosta evaluatoare Gulelis, au stabilit o valoare diminuată pentru a înstrăina un alt teren de 24.600 mp în acte, majorat în măsurători la 26.205 mp, către Terra del Sol SRL, o altă societate a norvegianului Thorkildsen. Rolul jucat de Marian Surdu la prima tranzacție frauduloasă a fost jucat, la noul tun, de Stere Sponte. În calitate de consilier local, acesta a inițiat o hotărâre similară, de aprobare a cadastrului mincinos care majora suprafața scriptică, precum și de însușire a prețului subevaluat stabilit de Violeta Gulelis. În schimb, fiul său, George Sponte, a fost angajat de beneficiarul tranzacției, firma Terra del Sol.

În octombrie 2014, Calapod, Gulelis și cei doi consilieri locali de la Năvodari au fost trimiși în judecată pentru faptele lor de corupție. Pe 16 septembrie 2016, aceștia au fost găsiți vinovați de instanța penală a Tribunalului Constanța. Calapod, Surdu și Sponte au fost condamnați, pe fond, la câte 4 ani de închisoare cu executare, în vreme ce Gulelis a primit 3 ani cu suspendare și obligația de a efectua muncă în folosul comunității la Muzeul Național de Istorie și Arheologie sau la Muzeul de Artă din Constanța. În momentul de față, dosarul se află în apel, la Curtea de Apel Constanța, având următorul termen stabilit pentru data de 5 octombrie 2017.

Advertisement

Revenind la terenul Campingului Pescăresc, trebuie să spunem că acesta nu a făcut obiectul unei sechestru, iar societatea care l-a dobândit nu este parte în dosarul penal. După cum arătam mai sus, firma HARS SRL a fost cumpărată cu totul de o firmă a norvegianului Thorkildsen, Westhouse Invest SRL. În septembrie 2015, neavând nicio problemă cu acest dosar penal, SC Hars SRL a inițiat proceduri de mediu în vederea autorizării unui PUZ pentru terenul de 29.962 de metri pătrați. Societatea a obținut în acest fel reglementări specifice care îi permit să construiască vile turistice cu regim de înălțime P+8 etaje – cu 534 de apartamente, parcare supraterană, club și alimentație publică. În mai 2017, SC Hars SRL și-a schimbat sediul social în Constanța, în clădirea în care funcționa și asociatul său unic, Westhouse Invest SRL. Apoi, pe 17 august 2017, cele două societăți au inițiat un proiect de fuziune, în urma căruia SC Hars SRL ar urma să fie ”înghițită” de SC Westhouse Invest SRL. Documentul a fost publicat pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului, întrucât procedura fuziunii trebuie să fie opozabilă față de terți. Frunzărindu-l (vezi aici), aflăm că la 30 iunie 2017, societatea deținea active imobilizate (în speță terenuri și clădiri) de ZERO lei. În schimb, deținea creanțe care urmează să fie încasate după o perioadă mai mare de un an, în cuantum de 27.695.871 de lei. Deducem de aici că terenul Campingului Pescăresc a fost înstrăinat, probabil cu plata la un termen ulterior, către o altă persoană, pentru un preț de aproximativ 6 milioane de euro. Ne amintim că Westhouse Invest SRL a cumpărat întreaga afacere cu aproximativ 12 milioane de euro, iar acum a ”scăpat” de teren la jumătate de preț.

Pe 24 august 2017, la Agenția pentru Protecția Mediului din Constanța a fost depus un memoriu în privința terenului de 29.962 de metri pătrați din Mamaia Nord- Năvodari, din partea noului proprietar, respectiv firma De Silva Intermed SRL. Proiectul vizează demolarea construcțiilor existente pe teren, în suprafață desfășurată de 1.836,67 mp. Pe 6 septembrie 2017, Agenția a emis o decizie a etapei de încadrare a proiectului, apreciind că pentru desființarea tuturor construcțiilor existente pe teren nu este necesară evaluarea impactului asupra mediului. Potrivit unui alt anunț publicat de autoritatea de mediu, publicul interesat putea depune observații față de această inițiativă până pe 14 septembrie a.c. Potrivit informațiilor noastre, proiectul a trecut fără observații.

De Silva Intermed SRL este firma fanion a afaceristului Virgil Călina, milionar de top, proprietarul lanțului hotelier Ramada, naș al fostului tenismen Ilie Năstase și apropiat al politicianului Mircea Geoană. Firma lui Călina a mai dezvoltat un proiect rezidențial-turistic în Mamaia, pe un teren retrocedat fraudulos de administrația Mazăre, cumpărat de la dinamovistul Cristi Borcea. Nota bene: construcțiile ridicate de Călina au la bază proiecte de arhitectură deosebite; cel mai probabil și viitorul proiect de la Năvodari va fi unul de mare ținută.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions