Connect with us

Actual

Test RT-PCR negativ la intrarea în România și carantină de 14 zile pentru persoanele care vin din țările aflate în zona galbenă

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, joi, o nouă hotărâre pentru aprobarea listei ţărilor/ zonelor/ teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea. Pe lângă actualizarea listei ţărilor/ zonelor/ teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se impune carantina la domiciliu/locaţia declarată pentru o perioadă de 14 zile, a fost introdusă obligaţia ca, la intrarea în România, persoanele care sosesc din ţările/ zonele/ teritoriile cu risc epidemiologic ridicat să prezinte certificatul unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în ţară.

“La intrarea în România, persoanele care sosesc din ţările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. 1 au obligaţia prezentării certificatului unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în ţară”, se arată în articolul 2, alineat 1, al Hotărârii nr.6 a CNSU prin care a fost actualizată şi lista ţărilor/ zonelor/ teritoriilor de risc epidemiologic.

La alineatul 2 se precizează: “Pentru persoanele prevăzute la alineat (1), cu excepţia celor sosite din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, se aplică excepţiile de la măsurile de carantinare aprobate prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 36 din 21.07.2020 cu modificările şi completările ulterioare”. Totodată la alineatul 3 al articolului 2 al Hotărârii se spune: “Pentru persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, se aplică excepţiile de la măsurile de carantinare aprobate prin hotărârile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 1 din 03.01.2021, nr. 3 din 11.01.2021 şi nr.4 din 18.01.2021”. Persoanele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord trebuie să prezinte un test negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea în România.

Sunt exceptate de la intrarea în carantina persoanele care sosesc în România din zona galbenă şi care au efectuat cele două doze ale vaccinului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doze până la data intrării în România. Prin Hotărârea nr.6 a CNSU a fost aprobată şi completarea stocurilor de urgenţă medicală cu produse, materiale şi echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare a populaţiei împotriva virusului SARS-CoV-2 cu “1.500 de bucăţi” din “Chitul de urgenţă – EPIPEN (stilou autoinjector preumplut cu 2 ml)”.

Din zona galbenă pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România fac parte următoarele ţări/ zone/ teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat:

Download (PDF, 75KB)

 

 

 

Comments

comments

Actual

Trupul neînsuflețit al uneia dintre copilele dispărute în Dunăre a fost găsit

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Trupul neînsufleţit al uneia dintre copilele care au dispărut luni după-amiază, în zona portului Isaccea, a fost recuperat și adus la mal.

”În acestă dimineață, prin apel la 112, s-a anunțat prezența unui corp pe Dunăre, la aproximativ 50 m de mal și aproximativ 400 de m în aval de locul dispariției.”, au precizat reprezentanții ISU Delta Tulcea.

Căutările continuă pentru găsirea celeilalte minore dispărute.

Forțe și mijloace alocate:

ISU Tulcea – 7 subofițeri ( 2 scafandri), cu o autospecială de transport scafandri, o ambarcațiune de căutare salvare (SAR), o barcă pneumatică și o ambulanță SMURD;

ISU Constanța – 2 subofițeri ( scafandri), cu o autospecială de transport scafandri.

Precizăm că cele două fetițe, în vârstă de 11, respectiv 12 ani, erau surori. În data de 21 iunie a.c., au intrat în apele Dunării, în apropierea portului Isaccea și nu au mai ieșit.

În cursul zilei de azi, 24 iunie a.c., o echipă de marinari a identificat trupul neînsuflețit al uneia dintre cele două minore (12 ani), în timp ce plutea la o distanță de aproximativ 400 de metri (în aval) de la locul în care ar fi intrat în apă și la aproximativ 50 de metri distanță de mal.

Trupul neînsuflețit a fost preluat de o echipă de scafandri și scos la mal.
În continuare se efectuează cercetări în vederea găsirii fetiței de 11 ani

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Vremea caniculară în Dobrogea. Vezi ce temperaturi se vor înregistra

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Astăzi, în Dobrogea vremea va fi călduroasă în zona continentală, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși, izolat, pragul critic de 80 de unități. Cerul va avea înnorări temporare, mai ales după-amiaza și seara, când, local, se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și izolat grindină. Temperaturile maxime se vor încadra între 26 și 31 de grade, cu cele mai scăzute valori pe litoral și în deltă, iar cele minime vor fi între 20 și 22 de grade. Dimineața și noaptea vor fi condiții de ceață.

Mâine vremea se menține călduroasă, pe alocuri caniculară, iar disconfortul termic va fi ridicat. Cerul va fi variabil, temporar mai noros după-amiaza și seara, când, izolat, se vor semnala averse slabe. Temperaturile maxime se vor încadra între 26 și 35 de grade, cu cele mai scăzute valori pe litoral și în deltă, iar cele minime vor fi între 20 și 22 de grade.

În intervalul 26 – 27 iunie, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a Dobrogei, iar disconfortul termic va fi accentuat. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări mai ales în cursul după-amiezii, când fenomene specifice instabilității vor avea loc. Local, vor fi averse, frecvente descărcări electrice, vijelii și izolat grindină. Temperaturile maxime se vor încadra între 26 și 33 de grade, cu cele mai scăzute valori în zona de coastă, iar cele minime între 18 și 22 de grade.

Duminică vremea se va răci usor dar se va menține caldă pentru această perioadă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări mai ales în cursul după-amiezii si serii, când local, vor fi averse, frecvente descărcări electrice, vijelii și izolat grindină. Temperaturile maxime se vor încadra între 27 și 30 de grade, cu cele mai scăzute valori în zona de coastă, iar cele minime între 18 și 21 de grade.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Biletele de tren vor putea fi achiziționate și de pe telefon. CFR Călători lansează o aplicație mobilă

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

CFR Călători anunță că va facilita achiziționarea ușoară și rapidă a biletelor de tren prin lansarea în 24 iunie 2021 a aplicației mobile “CFR Călători mersul trenurilor și bilete online”.

„Prin obiectivele propuse în cadrul Strategiei de Digitalizare a societății ne dorim să fim mai aproape de călătorii noștri, să extindem canalele de distribuție online, iar prin intermediul acestei aplicații cumpărarea biletelor să fie un proces accesibil. Aplicația oferă o interfață intuitivă prin care utilizatorii au acces rapid la achiziționarea biletelor standard, dus-întors, dar și selectarea paturilor pentru vagoanele de dormit sau tip cușetă, adăugarea biletelor pentru animale de companie sau de bicicletă. Proiectul este orientat către clienți și vine în întâmpinarea nevoilor și așteptărilor acestora.

Pentru început, aplicația va fi disponibilă pe dispozitivele cu sistem de operare Android (minim Android 5.1).“, informează CFR Călători.

Instalarea aplicației mobile ”CFR Călători mersul trenurilor și bilete online” se poate face prin accesarea următorului link (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Infofer.ImtMobile) sau prin căutare în Magazin Play (Ex: „bilete CFR online”).

Aplicația este disponibilă în testare deschisă pentru o perioadă de 30 de zile și va fi îmbunătățită în funcție de recomandările clienților.

„Pentru o achiziționare ușoară și rapidă a biletelor de tren, aplicația mobilă ”CFR Călători mersul trenurilor și bilete online” oferă următoarele funcționalități:

Confirmarea email-ului direct în aplicație – deschiderea unui email din care se va accesa direct aplicaţia pentru confirmarea înregistrării sau resetarea parolei;

Autentificarea pe o perioadă nedeterminată, chiar și după actualizări ale aplicației. De asemenea, listarea biletelor nu mai presupune căutarea după o dată de început și una de final, ci sunt afișate ultimele 50 de comenzi descrescător;

Achiziționarea de bilete standard sau de bilete dus-întors, pentru toate categoriile de pasageri disponibile online. Astfel, utilizatorii aplicației pot realiza selecții ale paturilor, adăuga bilete pentru animale de companie sau de bicicletă,  pot prelua/salva datele călătorilor din/în preferințe, pot vedea plecările și sosirile din stații;

Oferă link-uri rapide pentru funcțiile care sunt disponibile doar în varianta web pentru biletele deja achiziționate (modificarea călătoriei, renunțarea la călătorie sau emiterea de facturi);

Autentificarea automată în aplicația web la accesarea funcțiilor Modifică biletul, Renunțare la călătorie, Factură bilet din aplicația mobilă;

Notificări în aplicație în legătură cu biletul achiziționat și informații utile în ziua plecării trenului referitoare la începerea călătoriei (Ex: cu 1 oră înainte de plecarea trenului, călătorul primește mesaj că are cumpărat un bilet la trenul X cu plecare din stația Y);

Permite accesul la călătoriile curente – prin prezentarea în pagina „Rute + cumpără” de informații rapide privind plecarea și sosirea, cât și vagonul și locurile unde utilizatorul are biletul. La pagina “Trenul meu” sunt afișate următoarele trenuri cu care se va călători și data de călătorie asociată.

Sugerează, în baza istoricului de bilete cumpărate, locațiile de plecare /sosire pentru următoarea călătorie a utilizatorului;

Prezintă în pagina comenzii,  prin intermediul unui buton direct, schița vagonului în care se află locurile înscrise pe bilet, fără a mai fi necesar a se căuta vagonul în cadrul listei compunerii de la pagina „Trenul meu”;

Funcționalitate offline – odată încărcată lista comenzilor și vizualizat PDF-ul biletului, aceste operațiuni pot fi făcute și fără conexiune la internet, spre exemplu la prezentarea în tren către conductor într-o zonă fără semnal.“, mai informează CFR.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: