Connect with us

Politica

Theodor Paleologu: “Poate exista încredere între stânga și dreapta. E o lecție pentru societatea românească” (P)

Publicat

la

Theodor Paleologu, candidatul PMP pentru alegerile prezidențiale, și Cătălin Ivan, candidatul Partidului Alternativa pentru Demnitate Naţională pentru fotoliul de la Cotroceni, s-au întâlnit, luni seară, într-o dezbatere TV. Astfel, în emisiune România9 de la TVR, cei doi candidați au vorbit despre proiectele pentru România, democrație, instituții publice, economie și chiar parteneriat civil.

Întâlnirea a debutat cu o glumiță marca Theodor Paleologu care a spus că era o piesă interesantă la Teatrul Național, dar a ales dezbaterea televizată cu candidatul Cătălin Ivan. Desigur, remarca era o săgeată electorală trimisă către candidatul Dan Barna (USR) care a primit invitația de a participa la o dezbatere electorală tot la TVR, însă a ales să-l trimită pe Cristian Seidler, care a mințit în direct că Barna este la cluj, la o acțiune de campanie. Ghinionul USR-iștilor a făcut ca, în timpul emisiunii, Dan Barna să posteze pe contul său de Facebook o poză în care apărea cu soția la Teatrul Național. În descrierea fotografiei, Barna a scris că este “bucuria unei seri obișnuite de sâmbătă”.

În opinia candidatului PMP pentru Cotroceni, principala problemă a României este “războiul româno – român”, un drum care nu duce nicăieri. De asemenea, se impune restabilirea prestigiului internațional al României, un lucru care este atributul președintelui, în opinia lui Paleologu.

“Să oprim războiul româno-român, să oprim drumul care nu duce nicăieri. De asemenea, implicarea în diplomație, în restabilirea prestigiului internațional al României – acestea sunt chiar lucruri care țin de președinte. Și al treilea lucru: președintele trebuie să coaguleze toate forțele politice din societatea civilă, patronatele, pentru un proiect de țară care să răspundă la trei mari probleme care sunt durerile noastre, educație, sănătate, infrastructură. Și, aș adăuga la asta stabilitatea economică, predictibilitatea statului. Președintele poate contribui la predictibilitatea statului. Economia are nevoie de un stat predictibil”, a spus Theodor Paleologu în dialog cu moderatorul emisiunii de la TVR și candidatul Cătălin Ivan.

Despre românii din Diaspora

O altă problemă a României o reprezintă numărul mare al românilor care aleg să părăsească țara pentru un trai mai bun. Theodor Paleologu consideră că românilor plecați peste granițe să muncească nu trebuie să le promită cineva bani sau reduceri, tăieri de impozite sau cine știe ce altceva. Important, consideră liderul PMP, este ca aceștia să rămână în strânsă legătură cu țara.

“E foarte ușor să-i ținem aproape pe cei din Diaspora. Nu trebuie să promitem verzi și uscate, să promitem bani sau reduceri, tăieri de impozite… nu. Cred că prin telefon – uite, dumneavoastră (Ionuț Cristache, moderatorul emisiunii n.r.) aveți un telefon mai bun decât al meu –, ei pot fi conectați cu România, ei pot fi conectați cu țara. Important e să-i ținem aproape, eu cred că asta trebuie să facem în legătură cu cei din afara țării. Ne-ați întrebat de proiect. Păi, proiectul este programul pe care îl prezint, și anume o Românie respectată, o Românie educată și o Românie performantă, meritocratică”, a explicat Theodor Paleologu.

Pentru aceste răspunsuri, dar și pentru dialogul echilibrat, amical și civilizat, Cătălin Ivan l-a laudat pe candidatul PMP pentru prezidențiale și a spus chiar că l0ar vota în turul II. De asemenea, o altă laudă la adresa colegului de dezbatere a ținut de faptul că Theodor Paleologu a insistat ca aceste dezbateri între candidați să aibă loc. Cătălin Ivan a spus public faptul că apreciază, în mod deosebit, acest aspect.

“Dialog deschis, candidații se întreabă”

Întrebarea lui Cătălin Ivan pentru Theodor Paleologu: Amândoi am susținut referendumul de anul trecut pentru redefinirea căsătoriei, să fie cât mai clar în Constituție. Întrebarea este… Acel referendum nu a trecut, dar problema a rămas. Acum se discută despre parteneriatul civil și aceasta este o capcană în care putem să picăm foarte ușor, pentru că este ușa din spate prin care această temă este adusă în România. Întrebarea este dacă susțineți sau nu parteneriatul civil.

Răspunsul lui Theodor Paleologu: Susțin… dispozitive legale care să satisfacă nevoile concrete ale cuplurilor homosexuale. Dacă unul dintre ei este bolnav, să poată avea acces la informație medicală celălalt… de moștenire, de lucruri de genul ăsta, de lucruri care țin de organizarea vieții. Cred că lucrul ăsta nu ar trebui să ne pună o problemă. Poziția mea a fost legată de căsătorie. Problema căsătoriei a fost în discuție la referendum și, în viziunea mea, căsătoria trebuie să rămână definită ca un contract între persoane de sexe diferite, da? Vorbim despre căsătorie.

Întrebarea lui Theodor Paleologu pentru Cătălin Ivan: Dacă cumva ajung în turul doi cu doamna Dăncilă, pe cine votați?

Răspunsul lui Cătălin Ivan: [Râde] Deci, dintre toți candidații, pentru simplul fapt că ați venit la această dezbatere – și apreciez enorm –, ba chiar e a doua dezbatere într-o zi pe care am avut-o, faptul că n-ați evitat dezbaterea, că v-ați spus punctul de vedere onest într-o campanie care n-a existat, ați făcut un efort imens de a promova această campanie prezidențială și importanța acestor alegeri, cu siguranță aș vota cu dumneavoastră!

Theodor Paleologu: Pot să fac un mic comentariu? Cred că e o chestiune de dreapta. Domnul Ivan e un om de stânga. Eu sunt om de dreapta. Poate exista încredere între stânga și dreapta. E foarte important și cred că e o lecție pentru societatea românească.

Cătălin Ivan: Are cineva o vorbă: Că un popor trebuie să respire cu ambii plămâni, nu doar cu unul. Ca să construim un proiect de țară, avem nevoie să punem împreună și ce are mai bun stânga, și ce are mai bun dreapta.

Dialogul îl puteți urmări aici:

Theodor Paleologu, candidatul PMP la funcția de președinte al României, participă la încă o dezbatere electorală cu un contra-candidat, în direct acum la TVR.

Publicată de PMP TV pe Luni, 4 noiembrie 2019

Important de punctat este și faptul că Theodor Paleologu a mai participat și la alte dezbateri televizate în această campanie electorală, una la Realitatea TV, alta la Iași, la invitația unor Asociații de tineret, care i-au invitat pe toți candidații înscriți în competiția prezidențială, dar numai doi dintre ei au dat curs invitației.

sursa foto: G4Media

Comandat de Partidul Mișcarea Populară

Executat de Asociația Puterea Civică – www.ordinea.ro

CUI mandatar financiar coordonator: 31190006

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Senatorul Felix Stroe: PSD este total împotriva vânzării PE NIMIC a ultimelor companii de stat profitabile

Publicat

la data de

Scris de

Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, senatorul social democrat Felix Stroe explică absența colegilor săi de partid de la sesiunea extraordinară a Parlamentului. Stroe susține că social democrații nu susțin “aberația Guvernului Cîțu” privind vânzarea companiilor de stat.

“Autoritățile locale trebuie spriinite, însă nu în acest mod”, transmite senatorul Stroe.

De asemenea, tot pe Facebook senatorul PSD de Constanța le amintește românilor că “PSD a lăsat 5,4 mld de euro în trezorerie, dar împrumuturile făcute de Gvernul Cîțu au depășit 50 mld de euro“.

Iată mesajul complet:

“DESPRE ABSENȚA SENATORILOR PSD LA SESIUNEA EXTRAORDINARĂ:
Nu acceptăm ca, prin votul senatorilor noștri, să validăm aberația guvernului Cîțu, privind vânzarea companiilor de stat. Autoritățile locale trebuie sprijinite, însă nu în acest mod!
Ordinea de zi, având ca unic proiect Legea ce vizează împrumuturile din Trezorerie a primăriilor, are ca sursă de finanțare tocmai privatizările companiilor de stat profitabile!?
PSD este total împotriva vânzării pe nimic a ultimelor companii de stat profitabile și susține preluarea exemplului statelor europene dezvoltate (Germania, Polonia) care au interzis această vânzare, mai mult au demarat o acțiune de redobândire a activelor aflate în proprietatea altor entități juridice.
Deși PSD a lăsat 5.4 mld Euro in trezorerie, împrumuturile făcute de guvernul Cîțu au depășit 50 mld Euro.
Este inacceptabil ca guvernul să nu găsească 120 mil Euro fără să pună în pericol companiile profitabile la care statul, deci romanii, este acționar!”

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Stelian Ion îi dă replica lui Klaus Iohannis: „Criticile cred că ar trebui îndreptate înspre UDMR“

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, sare la gâtul lui Klaus Iohannis, după criticile președintelui față de activitatea liderului USR-PLUS la ministerul pe care îl conduce. Stelian Ion a precizat că a propus soluţii coaliţiei pentru a debloca situaţia privind proiectul de desfiinţarea a SIIJ şi anume ca „la cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat, cauza să fie trimisă spre soluţionare la un serviciu teritorial egal în grad şi învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală”.

„Atât desființarea definitivă a SIIJ, și nu încercarea de salvare a acesteia prin mutarea sediului la Parchetul General, cât și repararea legilor justiției ar fi fost deja obiective îndeplinite dacă toți partenerii din coaliție ar fi respectat programul de guvernare și ar fi pus preț pe opiniile instituțiilor internaționale – Comisia Europeană, GRECO și Comisia de la Veneția.

Desființarea SIIJ putea fi realizată încă din februarie, de când Ministerul Justiției a propus proiectul și a fost aprobat și susținut de Guvern. Ministerul Justiției a transmis forma corectă, avizată favorabil și de Comisia de la Veneția, pe care UDMR o ignoră cu bună-știință. Criticile cred că ar trebui îndreptate înspre UDMR, nu înspre Ministerul Justiției.

Mai mult, am propus coaliției și în grupul de lucru și alte soluții pentru deblocarea situației privind SIIJ: la cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat, cauza să fie trimisă spre soluţionare la un serviciu teritorial egal în grad și învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală. Faptul că soluțiile sunt respinse sistematic, fără argumente solide, arată că nu toți partenerii din coaliție doresc desființarea reală a SIIJ și caută modalități de a menține în viață această structură.

Legile justiției puteau fi aprobate din luna aprilie, după ce Ministerul Justiției a transmis proiectele pe 26 martie 2021. Până în septembrie ar trebui finalizate negocierile, dar ar fi de ajutor ca acestea să nu se îndepărteze de programul de guvernare. Negocierile nu se vor încheia oricum: USR PLUS nu va accepta cosmetizări ale legislației fără modificări de substanță și va insista asupra promovării liniilor apreciate deja inclusiv de organismele internaționale (Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, GRECO).

Realitatea este evidentă pentru toată lumea și nu poate fi ignorată. Blocajul vine din coaliție și Parlament, nu de la Ministerul Justiției.

Astăzi, președintele a transmis semnalul că este nemulțumit de aceste tergiversări, așa cum sunt și eu nemulțumit de atâta vreme. Îi transmit președintelui rugămintea de a se implica în depășirea acestui blocaj, din care putem ieși doar dacă toți respectăm programul de guvernare și recomandările instituțiilor europene.

Nu trebuie să uităm că SIIJ a avut și rolul de a slăbi lupta anticorupție, ceea ce nu mai trebuie acceptat. DNA și DIICOT trebuie să funcționeze cu competențe complete și fără să fie exercitate presiuni asupra procurorilor. De asemenea, trebuie ca procurorii-șefi care le conduc să aibă atribuții și autoritate depline. De aceea, am declanșat procedura de selecție pentru posturile vacante de procurori cu funcții de conducere la DNA și DIICOT, la finalul căreia să poată fi numită o echipă de conducere stabilă, pe baza avizului Secției pentru procurori a CSM.

În privința legilor justiției, chestiunile esențiale aflate în discuție vizează procedura de numire și revocare a procurorilor de rang înalt (în sensul diminuării factorului politic, în acord cu programul de guvernare, recomandările GRECO și ale Comisiei Europene), prerogativele procurorului general, situația poliției judiciare, modalitatea de alegere a membrilor CSM. Aceste subiecte  foarte importante sunt încă în negociere și nu am căzut deocamdată la un acord.

Referitor la procedura de numire a procurorilor de rang înalt, am propus, de asemenea, o nouă soluție: o procedură în două etape, cu implicarea Secției pentru procurori a CSM. Un lucru spun răspicat: varianta pe care o voi promova va fi în sensul diminuării factorului politic în această procedură de numire/revocare. Un rol crescut al Secției pentru procurori este esențial. De-a lungul timpului, Secția pentru procurori a adus în avizele sale la propunerile pentru numirea procurorilor cu rang înalt argumente care ar trebui să fie luate în considerare, și nu ignorate.“, a scris Stelian Ion pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Rectificarea bugetară. Ministerul Muncii pierde cei mai mulți bani. Cine primește în plus

Publicat

la data de

Scris de

Guvernul Cîțu se pregătește de marea rectificare bugetară, așteptată de toate autoritățile, locale și centrale. Cele mai multe fonduri suplimentare le va primi Ministerul Sănătăţii, peste 3,5 miliarde de lei, urmat de Ministerul Finanțelor și cel al Dezvoltării. În schimb, Ministerul Muncii va pierde 2,7 miliarde de lei, potrivit draftului proiectului de rectificare, citat Hotnews și News.ro.

Rectificarea bugetară ar putea fi una pozitivă, cu un plus de 8,99 miliarde lei pe cheltuieli.

Cele mai mari creșteri vor fi înregistrare la:

Ministerul Sănătății: +3,5 miliarde lei

Ministerul Finanțelor – Acțiuni generale: +3 miliarde lei

Ministerul Dezvoltării: +1,84 miliarde lei

Ministerul Investitiilor și Proiectelor Europene: +760,1 milioane lei

Minsterul Energiei: +650,5 milioane lei

Ministerul Mediului: +533,8 milioane lei

Ministerul Transporturilor: +322,6 milioane lei

Tăieri vor avea loc de la:

Ministerul Muncii: – 2,78 miliarde lei,

Curtea de Conturi: -10 milioane lei

Senat: 3,9 milioane lei

Ministerul Apărării, Ministerul de Externe şi Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării nu primesc bani în plus la rectificarea bugetară.

„Cer responsabilitate și performanță de la toți miniștrii. Nu accept solicitări pentru alocare suplimentară, la rectificarea bugetară, a 40 de miliarde lei, din moment ce execuția, după 6 luni, arată că au rămas 20 de miliarde de lei necheltuiți. Românii trebuie să știe că, în mandatul meu, nu ne batem joc de banii lor.“, a scris premierul Florin Cîțu pe Facebook.

Sursa: libertatea.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: