Conecteaza-te cu noi

Administratie

Trei preoți din Hârșova, propuși pentru a deveni cetățeni de onoare ai orașului

Published

on

„Pe Calea Credinţei nu este nevoie de vorbe mari ci de fapte concrete!”. Citatul profesorului și poetului Ioan Hapca l-a determinat pe fostul primar al orașului Hârșova Ionel Chiriță să îi solicite actualului edil Viorel Ionescu să iniţieze un proiect de hotărâre, iar Consiliului Local să îl aprobe, privind acordarea titlului de cetățean de onoare, din care două post-mortem, unor preoți care au marcat viața orașului. În solicitarea sa, Chiriță explică motivele pentru care solicită acordarea acestor titluri de onoare.

„Au trecut douăzeci de ani de când cel care a fost Preotul Paroh Mîndra M. Nicolae, din dragoste faţă de Dumnezeu cel în Treime Lăudat, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh şi cu dorinţa de mântuire a sufletelor, împreună cu enoriaşii din Oraşul Hârşova au ridicat Sfântul lăcaş de închinăciune cu hramul ”Sfântului Dimitrie cel Nou”şi de când, ca enoriaş, donam pentru această Biserică, fierul beton rămas de la casa pe care mi-am construit-o în acel an. Cu nouăsprezece ani în urmă, ca primar, începeam ampla operaţiune de reabilitare, restaurare a picturii şi dotarea cu instalaţii de încălzire şi sonorizare a Bisericii ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena” din oraşul Hârşova, alături de cel care a fost Preotul Paroh Georgel Ioniţă. Sunt treisprezece ani de când, ca primar, i-am fost alături Preotului Daniel Aftene, proaspăt hirotonisit, la construirea Bisericii cu hramul “Sfântul Andrei” din satul Vadu Oii, în a cărei înălțare s-au implicat multe dintre familiile credincioşilor locali. Dăruirea şi puterea celor trei preacuvioşi preoţi de a-şi îndeplini misiunea m-au făcut să le fiu alături în demersurile prin care au reuşit să ducă la bun sfârşit toate lucrările de la cele trei biserici. Pentru credinţa şi râvna de a-şi îndeplini misiunea, ştiind să-i cheme cu dragoste şi să-i mobilizeze pe enoriaşi, cât şi pentru rezultatul muncii lor, îi solicit Primarului Ionescu Viorel să iniţieze un proiect de hotărâre şi Consiliului Local să îl aprobe, prin care să se acorde:

– “Titlul de Cetăţean de Onoare Post-Mortem al Oraşului Hârşova, Preotului Paroh Nicolae M. Mîndra”;

– “Titlul de Cetăţean de Onoare Post-Mortem al Oraşului Hârşova, Preotului Paroh Georgel Ioniţă”;

– “Titlul de Cetăţean de Onoare al Oraşului Hârşova, Preotului Paroh Daniel Aftene”.

Advertisement

DUMNEZEU SĂ LE LUMINEZE MINTEA TUTUROR EDILILOR ORAŞULUI NOSTRU!“, se arată în mesajul lui Chiriță.

Preotul Daniel Aftene, sigurul în viața din cei trei pentru care Chiriță a cerut acordarea titlului de cetățean de onoare, a declarat pentru Ordinea.ro că este onorat de această propunere. Daniel Aftene spune că este preot din anul 2006 hirotonit pentru parohia Sf Dumitru Basarabov, cu misiunea de a construi biserica în satul Vadu Oii. Biserica a fost zidită și s-a sfințit în anii 2006 – 2007. În ceea ce-l privește pe preotul paroh Georgel Ioniţă (n.1958 – d.2015) acesta absolvă cursurile seminarului teologic din Buzău în 1979, iar din 1981 este hirotonisit diacon şi preot la Catedrala Sf Petru şi Pavel din Constanţa, pe seama parohiei Poşta, com Frecăţei din Jud. Tulcea. În cei şapte ani în care îşi desfăşoară activitatea la parohia sus menţionată, aduce îmbunătăţiri substanţiale bisericii parohiale, la exterior şi realizează pictura din nou în tehnica “fresco”, în interior. Sfântul locaş este sfinţit în data de  3 mai 1987, slujba fiind oficiată de  Prea Sfinţitul Lucian, pe atunci Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi un sobor de preoţi. Din ianuarie 1989, ocupă postul doi la Parohia Sf. Impăraţi Constantin şi Elena din Hârşova, Jud. Constanţa (Arhiepiscopia Tomisului), iar din iunie 1992 devine paroh al bisericii menţionate. Dpă ce urmează cursurile facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Bucureşti, în perioada 1990-1994, în  1998, preotul Georgel Ioniţă a început reparaţiile la biserica Sf. Impăraţi Constantin şi Elena din Hârşova. În anul 2007 pictura  altarului  cât şi a  absidelor , în suprafaţă de 500 mp , a fost restaurată cu sprijinul financiar majoritar al Ministerului Culturii şi Cultelor, sprijin obținut prin implicarea directa a primarului de atunci Ionel Chiriţă Ionel, şi prin donaţiile unor familii de credincioşi locali. De asemenea, a fost restaurată integral şi catapeteasma. Tot în 2007, s-au executat lucrări de reabilitare termică, prin echiparea bisericii cu o centrală şi instalaţia aferentă, lucrare finanţată de Primaria Hârşova. În aceeaşi perioadă s-a construit şi aşezământul social al parohiei, cu o suprafaţă de 100 mp , cu finanţare proprie. Se stinge prematur, în data de 23 octombrie 2015 şi este înhumat în cimitirul oraşului Hârşova.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions