Conecteaza-te cu noi

Actual

Tristă aniversare! Cazinoul, la venerabila vârstă de 106 ani, este o ruină

Published

on

Inaugurat în luna august a anului 1910, Cazinoul a fost una dintre clădirile emblemă ale Constanţei. În zona în care se află astăzi mai fusese, între 1880-1902, o construcţie de lemn, o cazină, cum se numea – loc pentru spectacole de teatru, baluri, loc de recreere pentru turişti. Construcţia unui edificiu cu funcţii asemănătoare marilor cazinouri europene a început prin anul 1904.

Iniţial, planurile au fost întocmite de arhitectul Petre Antonescu. După terminarea fundaţiilor, planurile au fost schimbate. Primăria a încredinţat modificarea lor arhitectului Daniel Renard, român după mamă şi elveţian după tată, născut în Neamţ, cu studii absolvite la Paris. Acesta a proiectat Cazinoul în stil Art Nouveau.

La 21 decembrie 1909, inginerul Elie Radu şi arhitecţii Ion Mincu şi D. Maimarolu sunt solicitaţi să se deplaseze la Constanţa, într-o comisie menită să studieze Cazinoul. Rezultatul inspecţiei s-a materializat printr-un document care conţine observaţii ce privesc adăugarea de spaţii: o sală mare pentru restaurant, cu bucătărie şi dependinţele necesare, restaurant care va fi pus în legatură cu terasa din spatele uşii vitrate, care să nu obtureze perspectiva larg deschisă asupra mării.

Lucrări de restaurare şi modernizare ale Cazinoului au fost efectuate în anul 1934 de către proiectantul Daniel Renard.

Advertisement

Cazinoul a fost restaurat şi în anul 1986 de un colectiv de artişti plastici. Au fost executate lucrări de pictură, stucatură, vitralii, care au durat un an de zile.

Cazinoul în ruină a impresionat şi artiştii străini

,,În timpul unei călătorii recente în România (2015, n.r), am avut şansa de a fotografia Cazinoul abandonat din Constanţa.

DSC_5661 DSC_5826

 

 

Advertisement

 

 

 

O perlă deasupra Mării Negre, una dintre cele mai magnifice clădiri ale ţării, locul în care turiştii bogaţi şi elitele din toată Europa se înghesuiau să joace la jocuri de noroc şi să danseze toată noaptea.”, aşa descrie Cazinoul din Constanţa artistul francez Romain Veillon.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions