Connect with us

Politica

UDMR acuză USR că induce în eroare opinia publică: transmite jumătăţi de adevăr sau informaţii distorsionate! Ce temă a încins spiritele între lideri

Publicat

la

UDMR acuză USR că induce în eroare opinia publică, după ce a susţinut într-un comunicat că modificarea controversată a Legii vânătorii a fost iniţiată exclusiv de parlamentari UDMR, deşi iniţiatori au fost şi reprezentanţi ai PSD, PNL şi din grupul minorităţilor naţionale, anunță News.ro.

”USR induce în eroare opinia publică. Din nou!  USR s-a întors la acea atitudine şi acel comportament cu care a crezut că poate să guverneze: inducerea în eroare a opiniei publice prin transmiterea unor jumătăţi de adevăr sau informaţii distorsionate. Este vorba despre Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, pe care USR îl prezintă public, în mod complet fals, ca fiind o iniţiativă a UDMR. Din păcate pentru colegii de la USR care încearcă manipularea adevărului, procedura parlamentară este clară, transparentă şi disponibilă tuturor. În realitate, pe site-ul Camerei Deputaţilor, în fişa propunerii legislative 369/2021, este stipulat foarte clar că acest proiect de lege a fost iniţiat de către deputatul Gheorghe Nacov. Ulterior, actul normativ a fost semnat de alţi 25 de parlamentari, printre care şi  de 8 membri ai grupului UDMR. Restul semnatarilor sunt parlamentari de la PNL, PSD şi din grupul minorităţilor naţionale”, transmite UDMR, referindu-se la comunicatul USR care anunţă sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu modificarea Legii vânătorii, deşi în documentul adresat CCR sunt enumeraţi corect toţi iniţiatorii.

UDMR mai precizează că la momentul supunerii la vot a propunerii legislative, UDMR nu a impus un vot obligatoriu, fiecare parlamentar al grupului fiind îndemnat să voteze conform propriilor convingeri. ”De exemplu: liderul grupului parlamentar al UDMR, CSOMA Botond a votat împotrivă”, susţine UDMR.

”UDMR se delimitează clar de această abordare eminamente politică şi le cere reprezentanţilor USR să înceteze utilizarea practicilor de tip Fake News în comunicarea cu cetăţenii”, se arată în finalul comunicatului.

Parlamentarii USR au depus, marţi, o sesizare la Curtea Constituţională pe proiectul care aduce mai multe modificări Legii vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic, inclusiv în ceea ce priveşte cotele de vânătoare pentru speciile de păsări migratoare, arată un comunicat de presă al partidului. Modificările adoptate pot duce la decimarea anumitor specii de păsări migratoare, cu efect devastator asupra biodiversităţii, şi contravin dreptului comunitar, mai indică sursa citată.

În comunicat sunt indicaţi drept iniţiatori 25 de senatori şi deputaţi UDMR, însă în sesizarea propriu-zisă către curte, sunt enumeraţi şi parlamentarii PSD, PNL şi din grupul minorităţilor naţionale.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Prințul Paul al României a fost capturat la Paris. El a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare

Publicat

la data de

Scris de

Prințul Paul al României a fost prins în Paris. Acesta fugise din țară de aproape  doi ani de zile, după ce a fost condamnat definitiv, la trei ani și patru luni de închisoare. Sentința s-a dat în decembrie 2020, în Dosarul Ferma Băneasa, în care prințul a fost găsit vinovat de corupţie. Acesta a fugit din țară, iar soția  a fost nevoită să părăsească forțat vila somptuoasă în care locuia cu fiul ei, pentru că nu a mai putut achita ratele. Stiripesurse.ro notează că la capurarea Prințului Paul al României au participat Direction Generale de la Gendarmerie Nationale (DGGN) și Office central de lutte contre la delinquance itinerante (OCLDI). Sursa citată menționează că fugarul a fost depistat pe stradă, iar la verificări, a prezentat un pașaport eliberat de autoritățile din UK.

Sursa foto: ziare.com

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Guvernul crește impozitul pe dividende la 8%. Taxe mai mari pentru tutun, alcool și jocuri de noroc – surse

Publicat

la data de

Scris de

În ședințe paralele PSD și PNL au discutat viitoarele modificări la Codul Fiscal. Astfel TVA urmează să crească la o serie de produse și servicii, în domeniul HORECA. Iar taxe mai mari se vor regăsi și pe dividende, tutun și alcool. Cea mai mare modificare vizează însă jocurile de noroc, unde impozitul va crește până la 40%. Totul ar urma să fie adoptat în doar câteva zile.

„Nu susținem și nu avem taxare suplimentară indiferent că vorbim de taxa de solidaritate. Deci nu avem taxă de solidaritate. Încercăm să atragem investitori. Investițiile directe au crescut cu 34 la sută, am avut un dialog permanent cu mediul de afaceri. Căutăm să devenim accesibili cu relocarea investițiilor. Am aprobat eliminarea unor excepții pentru ajustarea fiscală”, a spus în ședință premierul și președintele PNL Nicolae Ciucă, potrivit surselor Digi24.

De asemenea, PNL și PSD vor să mărească accizele la alcool și tutun, să aplice TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr și să mărească impozitul pentru jocurile de noroc la 40%.

Totodată, liberalii și social-democrații au convenit să scutească de impozit salariile din agricultură și construcții până la 10 mii de lei. Pragul de scutire în prezent este de 30 de mii lei.

Impozitarea dividendelor va fi de 8 la sută, de la 5 la sută, inclusiv pentru companiile de stat.

De partea cealaltă, în ședința PSD, ministrul finanțelor Adrian Câciu a prezentat și el mai multe măsuri fiscale. Pe lângă majorarea impozitului pe dividende de la 5 la 8% și creșterea accizei cu 6 bani pe produsele din tutun precum și majorarea accizei la alcool cu 20%, ministrul a prezentat și o propunere de creștere a TVA-ului pentru sectorul HORECA de la 5 la 9%, potrivit unor surse din partid.

Printre măsurile discutate și agreate în ultima perioadă se numără și reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi de la 1 milion de euro la 500 de mii de euro.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Curtea de Conturi ar putea să fie obligată să ofere autorităților consiliere juridică în cheltuirea banilor publici

Publicat

la data de

Scris de

Coaliția de guvernare compusă din PSD, PNL și UDMR vrea să dezgroape un proiect de lege inițiat pe vremea lui Dragnea, care obligă Curtea de Conturi să le ofere autorităților locale consiliere juridică în cheltuirea banilor publici înainte de actul de control, notează G4Media. Inițiativa este, practic, un cec în alb pentru primari și șefii de Consilii Județene, care s-au trezit cu doare penale din cauza unor nereguli găsite de Curtea de Conturi, menționează sursa citată.

Proiectul de lege, inițiat în 2017 de mai mulți parlamentari de la UDMR, dar și de la PSD și PNL, a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ, care a explicat că, ”potrivit dispozițiilor constituționale, Curtea de Conturi nu oferă interpretări ale legislației, prin emiterea unor opinii, așa cum se propune în proiect, ci verifică respectarea legii/ aplicarea legii de către entitățile controlate/ audiate în cheltuirea banilor publici”.

Ce prevede proiectul de lege, care modifică legea 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi:

Curtea de Conturi desfăşoară activităţi de îndrumare şi consiliere metodologică asupra modului de formare, administrare şi utilizare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public în conformitate cu principiile legalităţii, clarităţii, coerenţei, stabilităţii şi predictibilităţii

Entităţile supuse controlului pot transmite în scris Curţii de Conturi solicitări de informaţii, precizări metodologice şi clarificări. În termen de 30 de zile de la primirea solicitării, Curtea de Conturi emite o opinie, iar entitatea audiată poate formula contestaţie scrisă şi motivată în termen de 10 zile.

Opiniile, precum şi hotărârile instanţei, după caz, se publică pe site-ul Curţii de Conturi şi sunt obligatorii

Propunerea legislativă mai prevede că instanţa judecătorească specializată se pronunţă asupra contestaţiei în termen de 10 zile de la data înregistrării, menţinând ori anulând în tot sau în parte opinia Curţii de Conturi.

Autoritatea de Audit efectuează activităţi de îndrumare şi consiliere metodologică asupra modului de gestionare şi implementare a fondurilor comunitare nerambursabile, la solicitarea structurilor responsabile pentru managementul fondurilor.

Încălcarea de către auditorii publici externi, cu vinovăţie, a îndatoririlor de serviciu sau depăşirea mandatului lor în exercitarea atribuţiilor, atrage răspunderea patrimonială, disciplinară, contravenţională, civilă sau penală

Curtea de Conturi se poate îndrepta pentru recuperarea prejudiciilor împotriva auditorului public extern care se face vinovat de greşeli în exercitarea atribuţiilor legale sau de depăşire a mandatului în ceea ce priveşte constatarea neregulilor privind formarea, administrarea şi utilizarea fondurilor publice

Sursa: G4Media.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: