Connect with us

Politica

Ultima oră de votare. Mesajele disperării

Publicat

la

La ora 20, România abia a trecut cu puțin de pragul de 30% la prezența la vot. Pe fondul problemelor generate de pandemie, dar și din cauza dezamăgirii față de clasa politică, un segment masiv al electoratului a ales să nu se prezinte la votare. Boicotul, dar probabil și rezultatele unor sondaje exit-poll cunoscute partidelor, i-au făcut pe liderii politici să transmită mesaje, uneori disperate, prin care încearcă să convingă simpatizanții să iasă la vot, pe ultima sută de metri.

PNL, de la cafea la disperare

Alegerile locale din acest an au stat sub zodia liberalismului. Victoria liberală părea un fapt cert, astfel că nimeni nu a luat în calcul varianta unei înfrângeri. În ciuda acestor calcule prealabile, ziua alegerilor pentru formarea noului Parlament al României ne-a arătat o schimbare radicală în abordarea partidelor. Și dacă liderii Partidului Național Liberal și-au băut liniștiți cafeaua dimineață, în ziua alegerilor parlamentare, când românii cu drept de vot ieșeau la urne, după amiază mesajele de mobilizare – aproape disperate le-am spune noi – pentru electorat au fost cele care au pus stăpânire pe fiecare organizație liberală. Rând pe rând, de la premier și până la simpli membri, liberalii au făcut eforturi susținute să-și scoată alegătorii din case.

“Dragi români, nu trebuie să repetăm greșeala din 2016, atunci când peste 60% dintre cetățenii cu drept de vot nu au participat la alegeri. Următorul Parlament trebuie să fie unul reprezentativ pentru secțiuni cât mai largi din societate. Iar acest lucru nu va fi posibil fără o participare mai numeroasă la vot din partea dumneavoastră. Dragi români, mai sunt peste trei ore până la închiderea secțiilor, timp suficient pentru a vă exprima dreptul fundamental de a vota. Vor urma patru ani fără alegeri. Patru ani în care este mai important ca niciodată să avem un Parlament responsabil și un Guvern competent la conducerea României. Avem de valorificat oportunități fără precedent în istoria noastră recentă. Nu ratați șansa de a decide viitorul României. Votul dumneavoastră de astăzi va face diferența dintre o Românie respectată la nivel internațional și una izolată. Dintre o Românie care își respectă cetățenii și una care îi alungă peste hotare. Dintre o Românie dezvoltată, modernă și încrezătoare în forțele sale și una coruptă, săracă și lipsită de perspectivă”, a scris premierul Ludovic Orban, totodată și președintele Partidului Național Liberal.

Un alt lider al Partidului Național Liberal care a trimis un mesaj disperat, cu doar o oră înainte de închiderea secțiilor de votare, pentru a scoate oamenii la urne este senatorul Alina Gorghiu.

“Acesta a fost rezultatul din 2016 din cauza prezenței scăzute la vot! Hai să nu repetăm istoria”, a postat Alina Gorghiu pe constul său de Instagram și a însoțit mesajul de harta României din care reiese că PSD a câștigat alegerile parlamentare din urmă cu 4 ani.

Consiliera lui Chițac și lupa ei cu maimuțele

Și liberalii constănțeni au transmis mesaje de mobilizare. Ne referim aici la liderul filialei, Bogdan Huțucă sau la primarul Constanței, Vergil Chițac. De remarcat este și mesajul transmis de Felicia Ovanesian, consilier onorific al primarului liberal al Constanței. ”Fără maimuțe în funcțiile publice. Mișcați-vă la vot, că ne transformăm iar în planeta maimuțelor” – a fost mesajul inteligent al Feliciei Ovanesian.

USR, mesaje… pe sentiment

USR-iștii au lansat zeci de mesaje pe rețelele de socializare prin care îi îndemnau pe români să iasă la vot, „pentru vota pentru patru ani cât pentru o istorie“, arăta liderul USR, Dan Barna pe pagina sa de socializare, în timp ce liderul PLUS, Dacian Cioloș a spus: „Mergi la vot pentru ceea ce urmează. Mergi la vot ca să putem trece mai departe.“

„Îți place cum a fost condusă România în ultimii 30 de ani? Ai simțit că drepturile ți-au fost reprezentate cum se cuvine în Parlament până acum? Te simți în siguranță să te internezi într-un spital de stat? Învățământul a evoluat în ultimii ani? Simți că România s-a dezvoltat în ultimii ani? Prietenii tăi plecați în străinătate sunt încurajați din punct de vedere economic să se întoarcă în țară? Ai simțit că protestele au schimbat modul în care s-a făcut politică până acum în Parlament? Dacă toate răspunsurile tale încep cu „nu”, soluția e una singură: mergi la vot.“, se arată într-un mesaj al USR postat în urmă cu câteva minute.

La rândul său, deputatul de Constanța al USR, Stelian Ion a făcut apel la români să iasă la vot pentru a vota pentru toți cei care n-au avut vreodată șansa asta, în timp ce liderul PLUS

Caramitru i-a făcut pe absenți ”sclavi masochiști”

În stilu-i caracteristic, fostul membru USR Andrei Caramitru a declarat: „Dacă nu votezi – nu poți sa te plângi după ca nu e ascultata vocea ta, ca nu e democrație și ca ești furat.

Dacă nu votezi – de fapt refuzi democrația și permiți oricui să facă ce vrea cu tine. Ești și îți place să fii sclav masochist.“

PSD – bucuria lui Ciolacu

În urmă cu două ore, și Marcel Ciolacu  adresa un mesaj membrilor și simpatizanților Partidului Social Democrat.

”Victoria e aproape ! Astăzi, împreună, putem scrie istorie ! Hai la vot !”, a postat Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Sute de persoane au distribuit acest mesaj, iar comentariile nu au întârziat să apară. ”PSD singurul partid care ține cu poporul! Doamne ajută! Ăștia într-un an de zile ne-au îmbolnăvit psihic”, a scris un cititor.

Liderul PSD Constanța, Felix Stroe, a transmis un mesaj relaxat, ceva nesemnificativ despre siguranța sistemului de învățământ și a celui de sănătate.

PMP – ”Puteți Merge Până la secția de votare?”

Mesaje de mobilizare a votanților au fost transmise și de liderii Partidului Mișcarea Populară. ”Fiecare vot contează” – a scris pe Facebook liderul PMP, Eugen Tomac. ” Dragi prieteni, nicicînd nu fu mai adevărată vorba-ceea: fiecare vot contează! Asa ca, va rog, Puteți Merge Pînă la secția de votare?” – a scris Robert Turcescu, unul din candidații PMP cu notorietate națională. ”Cinci motive să votezi. Viitorul României este, azi, în mâinile tale”. Acesta este titlul unui live pe care l-a făcut MIhail Neamțu, candidat PMP în Timiș, care se află internat în spital, fiind bolnav de Covid. Neamțu a vorbit despre participarea la vot din țările cu tradiție democrată, subliniind că acestea au înțeles ce este libertatea. El a evocat istoria bunicilor și părinților, care nu au mai putut vota în perioada comunistă, după ce s-a pierdut dimensiunea sacrosanctă a votului. ”E mult prea puțin 30% să ai mobilizare la parlamentare, Parlamentul fiind locul unde se fac legile, unde poporul primește rezonanța de care are nevoie. (…) Dacă stai acasă, 4 ani de zile oricum nu mai poți să schimbi nimic. În seara asta, dacă pleci, dacă te duci la vot, poți să faci diferența.” – a spus Neamțu.

 

Comments

comments

Politica

Chițac a pierdut alegerile pentru postul de vicepreședinte pe apărare din PNL

Publicat

la data de

Scris de

Liderii PNL și-au ales conducerea. Lucian Bode devine astfel secretar general (606 voturi pentru și 40 anulate), Dan Motreanu prim-vicepreședinte (736 voturi pentru și 5 anulate), iar vicepreședinte pe apărare a fost ales Virgil Guran (459 voturi pentru; contracadidatul său, Virgil Chițac a avut 129 voturi pentru și 50 anulate). Alegerile interne din PNL au fost marcate de două valuri de retrageri. Sursa: stiripesurse.ro.

Amintim că, în momentul în care Nicolae Ciucă și-a anunțat candidatura pentru șefia PNL, Chițac a fost printre primii liberali care și-au arătat susținerea față de premier. La fel a procedat edilul Constanței și când fostul premier Florin Cîțu și-a anunțat candidatura pentru șefia PNL. Iată că, strategia lui Vergil Chițac de a se „lipi“ se șefii PNL nu a dat roade.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Lucian Bode: „PNL trebuie să câștige toate alegerile din 2024“

Publicat

la data de

Scris de

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat, astăzi, că partidul pe care îl reprezintă vrea să câștige toate alegerile din 2024.

„Anul 2024 va fi greu din punct de vedere electoral. O să fie alegeri. Vestea bună e că PNL e singura forță de dreapta și cel mai mare de pe eșichierul politic. PNL trebuie să fie pregătit să câștige pe linie în 2024”, a spus Bode.

Conducerea PNL s-a reunit, vineri, într-o nouă şedinţă, la Consiliului Naţional, după Liga Aleşilor Locali de joi. În cadrul şedinţei sunt aleşi secretarul general al partidului, unde este o singură candidatură: Lucian Bode, un prim-vicepreşedinte, unde s-au înscris două candidaturi, ale lui Virgil Popescu şi Dan Motreanu şi un vicepreşedinte, unde sunt patru candidaţi.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Nicolae Ciucă: „Vrem să facem în PNL o școală a performanței administrației locale“

Publicat

la data de

Scris de

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, chiar este convins că Guvernul pe care îl conduce și aleșii liberali sunt performanți. Ciucă a declarat, astăzi, în cadrul Ligii Aleşilor Locali, că faptul că PNL se află astăzi la guvernare se datorează succeselor aleşilor locali liberali, care au generat încredere în PNL, în toată ţara. El a arătat că primarii PNL sunt modele de performanţă administrativă şi politică.

„Vreau să vă tramsmit două mesaje, primul, al deschiderii către soluţiile care vin dinspre dumneavoastră şi mesajul de încredere în capacitatea de a rerula proiecte şi a-i convinge pe cetăţenii localităţilor pe care le administrează că nu şi-au irosit votul. Succesele din administraţie s-au convertit în încredere în polliticienii PNL. Faptul că PNL se află astăzi la guvernare se datorează succeselor dumneavoastră, care au generat încredere în PNL, în toată ţara. Vrem să instituţionalizăm şi să răspândim bunele practici ale guvernării locale de succes a PNL, acolo unde se vrea, replicarea lor şi în alte judeţe. Vrem să facem în PNL o școală a performanței administrației locale.” , a spus Ciucă, citat de stiripesurse.ro.

Sursa foto: Facebook

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: